9 Haziran 2017 Cuma

Ramazan'da Nasıl Beslenmelisiniz?

Ramazan'da-nasıl-beslenmelisiniz
Ramazan ayında uzun süre açlığın ardından hızlı yemek, su tüketimini önemsememek gibi sağlıksız bir beslenme şekli ortaya çıkıyor. Oysa öğün sayısının 2’ye düştüğü şu günlerde mideyi yoran, susuzluk yaratan, şeker ve tansiyonun yükselmesine neden olan davranışlardan uzaklaşarak, sağlıklı bir beslenme listesi oluşturulmalıdır.

Ramazan ayında iftar saati yaklaştıkça ve sahurda tatlısından tuzlusuna çeşit çeşit yemeklerin olduğu bir sofranın hayali kuruluyor. Ancak bu sofrada olması ve olmaması gereken yiyecekleri iyi bilmek gerekli. Ramazan yemekleri hazırlarken kızartmalar, yağlı hamur işleri değil; sağlıklı yöntemlerle pişirilen yemekler seçilmelidir. Sebze ağırlıklı yemekler, karbonhidrat ve protein yönünden zengin yemekler, bol meyve ve su tüketimi iftar ve sahurda sağlıklı beslenme açısından daha doğrudur. İşte size sahurda ve iftarda hem doyurucu hem de sağlıklı bir şekilde beslenmenize yarayacak birkaç öneri:

     Sahurda kızartma, tatlı ve acılı yiyecekler tüketilmemelidir. Bu tür yiyecekler oruç süresince susuzluk yaşamanıza neden olur.
     Sahurda yumurta, yoğurt, süt, peynir, kuruyemiş, meyve ve tuzlanmamış salatalık tüketirseniz gün boyu açlık ve susuzluk çekmezsiniz.
     Her sahurda 1 bardak süt içmeyi alışkanlık haline getirin.
     Sahurda yoğurtlu bir soğuk çorba içerek susuzluk ihtiyacınızı giderir ve tok kalırsınız.
     Tuzsuz olmadıkça sahurda zeytin tüketiminden kaçının. Su ihtiyacı yaratabilecek besinleri iftarda tüketin.
     Orucunuzu açtıktan sonra bir kase çorba için. Çorbadan sonra doğrudan ana yemeğe geçmeden önce midenizi dinlendirin ve kahvaltılıklarla devam edin.
     İftariyelikleriniz peynir, bal, reçel, kuruyemiş, zeytin, hurma gibi zengin bir çeşitlilikte olsun.
     Ana yemeğiniz mutlaka sağlıklı yöntemle pişirilmiş bir yemek olsun. Yağsız ızgara, sulu bir ev yemeği, buğulama iftar için en sağlıklı yemek pişirme yöntemleridir.
     Ramazanda su ihtiyacınızı su, komposto, meyve suyu, yoğurt ve süt ile karşılayın.
     Ramazanda bağırsak hareketlerinizin yavaşlaması çok normal. İftar ve sahur arasında sindirim sisteminizi düzenleyici kuruyemiş, yulaf ezmesi, kuru erik, elma, şeftali, muz gibi lifli gıdalar tüketebilirsiniz.
     Ramazanda daha çok tercih sütlü tatlılar tercih edin.
     Canınız şerbetli tatlı çekiyorsa; tatlının porsiyonunu azaltabilirsiniz. Porsiyonu azaltmak için biraz kuruyemiş yiyebilirsiniz.
     Tatlının üzerine yarım kase yoğurt yerseniz ya da 1 bardak süt içerseniz kan şekeriniz dengeli bir şekilde yükselir.

Ramazan boyunca hazırlayabileceğiniz yemek önerileri, doğru beslenmede püf noktaları ve daha fazlasını CarrefourSA bloğu https://nelazimsa.carrefoursa.com/ web sitesinde bulabilirsiniz.

Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .