29 Mayıs 2011 Pazar

TAM BUĞDAY UNLU KREP


Krep (Crépe) , Fransa'nın kuzeybatısında bir bölgede doğup , dünyaya yayıldığı düşünülen bir Fransız lezzetidir. Adı 'kıvrılmış' anlamına gelen 'crispa' kelimesinden türemiştir. Temel malzemeleri  un , süt ve yumurtadan oluşan oldukça gözenekli bir kahvaltılıktır. İçine  mantar sote , tavuk sote veya ıspanak eklenen krep hamurunun üzerine beşamel sos döküp kaşar peynir rendelenerek fırınlandığında akşam yemeğine eşlik edebilecek bir ara sıcak ortaya çıkar. Krep hamurunu çırparken içine tuzla birlikte şeker ilavesi yapılırsa tatlı olarak tüketilmeye hazır bir krep oluşur( İçerisine sürülerek servis edilecek reçel , nutella veya meyve çeşitliliği size kalmış:). Bu sebepledir ki bu lezzeti 'kahvaltılık' olarak nitelendirmek bence biraz haksızlık olacaktır. Başlangıçtan tatlı aşamasına kadar yemeğin her anında çeşitlendirilerek kullanılabilen başlı başına bir lezzettir kendisi.

Peki Fransız'ın Crépe tarifi varsa bizim neyimiz var ? İsimleri yöreden yöreye değişiklik gösterse de 'akıtma' ve 'kaygana' Anadolu mutfağında ,kreple aynı temel malzemeler kullanılarak oluşturulan bir kahvaltılıktır. Eminim farklı isimler kullananlar da vardır. (Yorumlarda paylaşırsanız hangi yöreler bu lezzete hangi isimle hitap ediyorlar biz de öğrenmiş oluruz.).

Sık sık kahvaltıda olmakla birlikte her öğün sıkılmadan yiyebileceğim krepi son zamanlarda tam buğday unu veya kepekli unla yapıyorum. Kepekli krep tarifini daha önce paylaşmıştım. Şimdi sıra tam buğday unlu krepte. Beyaz unu terk edip daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için sakın tereddüt etmeyin .Çünkü tam buğday unu , beyaz undan çok daha lezzetli. Krepteki tadı da emin olun beyaz unla yapılan krepin tadını aratmayacak cinsten. Yani sağlık , aslında hiç de lezzetsiz birşey değil :)

Buyrun , hayal gücünüzün zenginliğiyle çeşitlenmeyi bekleyen bir krep hikayesi :

 Malzemeler (24cmlik tava ile 3 adet) :

1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı tam buğday unu
1,5 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karbonat(tercihen)
Kızartmak için zeytinyağı (veya ayçiçek yağı)

Yapılışı:

-Yumurtayı cam bir kasede çırpma teli kullanarak çırpın (mikser değil). Yumurtanın sarısının etrafındaki zarın tamamen parçalanıp yumurtanın akı ile karışmalı. Aksi halde parçalanmamış kısımlar unu tutar ve krep hamurunuzda pütürler oluşur.
-Yumurtaya sütü ilave edip tekrar çırpın.
-Tam buğday ununu azar azar eleyerek krep hamuruna yedirin.
-Tuz ve karbonatı ekledikten sonra cam kaseyi streç film ile sarıp buzdolabında 30dakika dinlendirin. Bu aşamada krep hamuru elastikiyet kazanacak, pişirirken daha kıvamlı olacaktır. Ayrıca piştiğinde de daha lezzetli bir hal alacaktır. 
-Krep tavasını ısıtıp yağlayın. Buzdolabında dinlendirilmiş hamurdan 1 kepçe alıp tavanın tam ortasına dökün. Zaten krep tavalarının orta kısmı bombeli olduğu için yanlara doğru krep hamurunuz akarak şekil alacaktır. 
-Krepi önlü arkalı pişirip servis edin.

AFİYET OLSUN

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

11 yorum:

  1. bayılırım çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. her türlüsü kabulümdür.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  3. buğday unu ve kepekli unla krep yapma fikri çok akıllıca. hiç aklıma gelmemişti doğrusu :) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. yardım edebildiğime çok sevindim canım.blogun çok gzel.izlemeye aldım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. herkese teşekkürler.çok lezzetli yumuşacık oluyorum tavsiye ederim :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba! Tatlı tarifleriniz de son derece hoş olmakla birlikte özellikle peynirle birbirini tamamlayıp lezzetin doruğuna eriştiğini düşündüğüm krep tarifiniz favorim:) Kim bilir belki bir gün kahve dükkanınızda tarçınlı/elmalı krepin yanında kahvenizi yudumlamak da kısmet olur :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Çorum da cızlak deriz :)

    YanıtlaSil
  8. Güzelmiş bu, hemen deneyeyim :P

    YanıtlaSil
  9. Dün yaptım bunu :D Çok güzel enfes bir şey oldu. Çavdarlı krep de yapılır mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii neden olmasın. Teşekkürler :)

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .