7 Ağustos 2011 Pazar

DONDURMALI İRMİK HELVASI-2


Ben bu irmik helvasının delisiyim. Düşünüyorum düşünüyorum, yerine koyabileceğim başka bir tatlı bulamıyorum. Hele de şeker krizlerimizin tuttuğu anlarda 15dakikada servise hazır olabilecek bunun dışında başka bir tatlı olmadığı aklıma geldikçe daha bir seviyorum kendisini. 

Bir de şu açıdan bakmak lazım, her mevsime uydurulabilen pek az çeşit tatlı var. Mesela revani de bu tatlılardan biri ; kışın kaymakla yazın dondurmayşa servis edilebilir nitelikte. Güllaçı da buna örnek verebiliriz ; kışın muzlu ve narlı yapın, yazın dondurmalı. Tatlıların hepsi bu 'her mevsimlik' statüsüne girmiyor. Örneğin  kabak tatlısı  tek mevsimlik bir tatlı. Veya bir tulumba tatlısını yanında  birşeylerle servis ederken düşünemiyorum. Ama irmik helvası hiç öyle mi ? Dört mevsime ayak uydurabilen , cenazeye de düğüne ikrm edilebilen şahane birşey...

Dondurmalı irmik helvası tarifim önceden mevcuttu. İkinci bir tarif oluştuğuna göre aralarında bir takım farklar var demektir.
  • Diğer Dondurmalı İrmik Helvası tarifindeki helva sadece irmikle yapılıyor. Bu sebeple katı bir helva oluşuyor.Bu tarifin helvasına ekstradan un ilave edildiği için çok daha yumuşak bir kıvam alıyor.
  • Diğer tarifin helvasına kasede şekil vermek biraz daha zor.Bu tarifte daha kolay.
  • Diğer tarif soğuduğunda çok daha lezzetli oluyor. Bu tarifi soğutmak biraz zor.
  • Diğer tarifi bir borcama yayıp üzerini dondurma kaplayarak dondurup dilimlerseniz farklı bir servis imkanı oluşur. Bu tarifte öyle bir şansınız yok, çünkü asla dilimlenebilecek kadar soğumuyor.
İki tarif arasındaki farklar böyle. Şimdi tercih size kalmış. Hangisini denerseniz  deneyin , sonuçta hem helva hem dondurma birarada mükemmel bir lezzet oluşturuyor.

Peki sizin böyle 'dört mevsimlik' tatlı tarifleriniz var mı ? Soruma cevap bulabileceğim umuduyla buyrun, bir yaz tatlısı hikayesi :

 Malzemeler (6 kişilik)

10 yemek kaşığı vanilyalı dondurma
1 su bardağı beyaz un
1 su bardağı irmik
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı süt
2 paket fıstık ( tercihen )
4 yemek kaşığı tereyağ (200 gr)

Yapılışı:

-Tereyağı derin bir tencerede eritin.Ocağı her zaman orta ateşte tutun.
-Süt ve şekeri bir tencereye alıp , kısık ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ara sıra karıştırarak içindeki şekerin erimesini sağlayın ama sütün kaynamasına asla izin vermeyin.
-Kullanacaksanız eğer fıstıkları , irmiği ve unu ekleyip hızlıca karıştırın. İrmik ve un çabuk yanabilen iki besin olduğu için sürekli karıştırmanız çok önemli. Ayrıca her bir irmik ve un tanesinin yağı içine çok iyi çekmesi gerek ki kimi taraflar kuru kimi taraflar daha ıslak kalmasın. Orta ateşte sürekli karıştırarak kavurduğunuzda 5 dk sonra irmik ve un kahverengine dönmeye başlayacaktır. Yaklaşık 8 dk sonra iyice rengi koyulaşacaktır. Sakın pes etmeyin ve 2 dk daha kavurmaya devam edin. Biraz kolunuz ağrıyabilir ama emin olun ortaya çıkan lezzete değer :)
- 10 dk kavrulmuş ve rengi iyice koyulaşmış helvanızın altını en kısık dereceye getirin ve ısınmış olan şekerli süt karışımı yavaş yavaş helvaya dökün. Bu sırada bir elinizle de helvayı karıştırmayı unutmayın. Bu sayede helvada küçük un topaklarının olmasını önleyeceksiniz.
-Şekerli süt karışımını iyice yedirdiğiniz helvanın kapağını kapatın ve sıvı karışı içine çekene dek kısık ateşte bekletin. Bu esnada helvanın başından ayrılmayın ,sürekli kontrol edin. Bu işlem için tam bir zaman vermek zor , tencerenin büyüklüğünden irmiğin kalitesine göre bu zaman değişebiliyor. Bazen 5 dakikada çekerken bazen bu süre 9 dakikayı bulabiliyor.
-İrmik ,içindeki sıvıyı tamamen çektikten sonra tencerenin altını kapatın , tencereyi tıpkı pilav demler gibi bir beze sarıp ılınana dek bekleyin.
-Orta boy bir çorba kasesini suyla ıslatın. Kasenin içerisine ılınmış haldeki helvadan 3 yemek kaşığı kadar koyup ıslak elinizle ine bir tabaka oluşturacak şekilde helvayı kasenin iç yüzeyine bastırın.
-Yarım cm kalınlığında bir inceğe ulaştıktan sonra (daha ince yapmayın dondurma aralardan akabilir) oluşan çukura 1,5 yemek kaşığı dondurma koyun. Hiç bekletmeden üzerine bir yemek kaşığı helva daha koyup dondurma görünmeyecek şekilde her yerini kapatın.
-Buzdlabında 2 saat beklettikten sonra kaseyi servis tabağına ters çevirerek helvayı servis edin.

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

5 yorum:

  1. ya bu muhteşem bir lezzete benziyor ellerinize sağlık.Yalnız merak ettiğim 2 saat süresince dolapta içerisindeki dondurma acaba erimiyormu?veya nasıl bir hal alıyor.

    YanıtlaSil
  2. Havva kesinlikle eriyor,ama helvanın yoğunluğu sayesinde hiç taşmıyor,zaten kaşığı daldırdığımızda böyle akışkan olması gerekiyor bu yüzden dondurmuyoruz :) Teşekkür ederim yorum ve sorun için,mutlu oldum :)

    YanıtlaSil
  3. bu cok güzel yaaa, nekadar lezzetli görünüyor, birde dondurmanin icinden akmasi. Denesemmi acaba, ama yapabilirmiyim böyle oda var, ama herhalde denicem :-D ellerine saglik, tarif icin cok tesekkürler

    'Soulmates Never Die'

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor, gidip birazdan dondurma alacagim. Ellerinize saglik ;)

    YanıtlaSil
  5. Yarım ölçü yaptım şimdi. Dinleniyor hanım :) Buzlukta dondurma bile varmış! Haberim yok :)

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .