16 Şubat 2011 Çarşamba

HAZIR SU BÖREĞİ YUFKASI İLE SU BÖREĞİ YAPIMI


Hazır satılan gıdaların onlarcasını gördük market raflarında : tarhasından oğmaçına kadar hazır çorba , köfte , pizza , mantı , hatta 5dakikada servise hazır makarna .....

Hepsini tadmış , hiçbirinden hazzetmemiş biri olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ; bu yufkaya 'hazır' demek hakaret olur . Bu ancak ; 'hazır gıda sektöründe asrın icadı' olarak ifade edilebilir :)))

3 ay önce eşim , herzaman alışveriş yaptığımız peynirci dükkanında görmüş , tadını merak ederek alıp getirmişti 'hazır su böreği yufkası'nı . İlk önce yufkacılarda veya marketlerde paket halinde satılan yufkalardan bir farkı olduğunu sanmıyordum. Paketin arkasını çevirip bu yufkalarla böreğin hazırlanışını okuduğumda yanıldığımı anladım. Bu , sadece yufkaları açılıp kurutulmuş , haşlanmaya hazır bir yufkaydı . Yani yapılacak işlemleri düşününce adının hazır olmasının aksine bu böreği yapmanın epey meşakkatli olduğunu anladım. Ne yalan söyleyeyim biraz da içim rahatladı . Bir tarifi hazırlarken harcanan emek ne kadar çoksa lezzeti de o oranda artıyormuş gibi gelir bana . Ve bu hazır su böreği yufkasını kullandığımda da bu düşüncemde yanılmadığımı anladım. Ortaya çıkan lezzet kesinlikle SU BÖREĞİydi ......  O gün bugündür , tüm misafirlerime 'size su böreği yaptım' deyip hava atmak ,onlar tadına bakıp resmen bayıldıktan sonra 'kandırdımmmm' demek bende gelenek haline geldi :))  Sanırım artık bizim eve sadece su böreği yemek için geliyorlar . Ardında bıraktıkları beğeni de benim ödülüm oluyor :)

Tarifin yapılış aşamaları zaten gayet uzun olduğu için sözlerime burada son verir , 'hazır gıdaların en zahmetlisi' olan bu böreğin hikayesine başlamaktan onur duyarım :) Buyrun , aşık olunacak lezzette bir börek hikayesi :

Malzemeler :

1 paket hazır su böreği yufkası ( Maalesef her yerde ,her zaman bulunmuyor .Bulduğunuzda birkaç paket alıp,hiç açmadan son kullanma tarihine dikkat ederek 3 ay kadar buzdolabında saklayabilirsiniz).
250 gr tereyağı
400 gr beyaz peynir
1 avuç kıyılmış maydanoz (tercihen)

Makromarket'te bulunuyor.

Yufkaları Haşlamak İçin :

3 lt kaynama sıcaklığında su
2 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Haşlanan yufkaları soğutma işlemi için 1,5 lt soğuk su kullanılmalı. Yufkaları soğutma işlemi sırasında ısınan su 2 defa değiştirilmeli.Yani soğutma işlemi için 4,5 lt soğuk su

Yapılışı :

-Tereyağı eiritin. Su böreğini daha hafif olması amacıyla sıvıyağ kullanarak yapmayın.Su böreğinin özelliği tereyağlı oluşudur. Hem de bol tereyağlı.Ama bir diğer önemli nokta da tereyağının pastörize değil yayık tereyağı olması.Aşağıdaki fotoğrflarda pastörize tereyağı ile yayık tereyağı arasındaki farkı net olarak görebilirsiniz.


-Erittiğiniz tereyağına fırçayı batırıp tepsinin içini yağlayın.
-Beyaz peyniri ezip maydanoz ile harmanlayın.


-Paketi açıp yufkaları ayırın.Bir pakette 12 tam yufka var. 4 tanesi yuvarlak tam yufka. 8 tanesi yarım yufka . 16 tanesi çeyrek yufka. Tam yufkaları böreğin en alt ve en üst kısmında kullanın . Diğer yufkalar orta katlar için daha ideal.


-Kaynar suyu genişce bir tencereye alıp tuz ve sıvıyağı ekleyin.
-Yufkaları tek tek kaynar suyun içine düzgünce yerleştirin. 7-8 saniye boyunca kevgir yardımıyla yufkanın her yerinin ,kat yeri oluşmadan ıslanmasını sağlayın.
-Yufkayı sıcak sudan alıp bekletmeden soğuk su dolu kaba aktarın. Ellerinizle yufkanın her yerini açıp soğuk su ile ıslatın. Suyu ısındıkça değiştirin .
-Yufkayı soğuk sudan çıkarıp suyunu elinizle çekip akıtın.


-Önce sıcak suda haşlayıp sonra soğuk su ile ıslattığınız yufkaları kat kat tepsiye dizin.
-Her bir kat yufkada tereyağından 2-3 yemek kaşığı yufkaların üzerine gezdirip fırça ile her yere yayın.



-Orta kata geldiğinizde beyaz peynir - maydonoz karışımını yayın.



-Tüm yufkalar bittikten sonra en üstteki yufkayı da tereyağı ile kaplayıp streç filme sarın. Böreği pişirmeden önce 1-2 saat buzdolabında bekletin. Ben bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletiyorum. Çok daha lezzetli oluyor.


-Arzuya göre böreğin üzerine çörek otu serpin.
-180 derecede ısıtılmış fırında alt ve üst kısmı tamamen kızarana dek (yaklaşık 35-40 dakika) pişirin.
-İlkkez Kahve Dükkanı'nda görüp denediyseniz, yerken beni anımsayın :)

SONRADAN EKLEME : Yorum yazan adsız takipçimizin ayrıntılı anlatım isteğine binaen şöyle bir ek yapma gereği duydum.
  • En alta yaydığımız büyük yufkayı haşladıktan sonra kullanıyoruz. Hiç bir yufkayı haşlamadan kullanmıyoruz.
  • 16 parça olan küçük yufkaları da diğer boyuttaki tüm yufkaları da elimizle kıvrım vererek seriyoruz. Olabildiğince kıvrımlaştırmaya ,düz bırakmamaya gayret ediyoruz.
  • Su böreğinin orjinalinde kaşar peyniri kullanılmaz. Ama dilerseniz içerisine kaşar peyniri koyabilirsiniz.
  • Eğer böreği pişer pişmez bekletmeden servis edecekseniz böreğin en üstüne kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz. Ama eğer birkaç saat bekleyebilecek veya bir sonraki güne kalacak şekilde hazırlayacaksanız , üzerine rendelenen kaşar peynir kuruyacak ve hem kesimi hem yemeyi zorlaştıracaktır.


AFİYET OLSUN

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

47 yorum:

  1. Bende bir türlü denemeye cesaret edememiştim.Demek denemem lazım:)

    YanıtlaSil
  2. hemen bu yufkadan bulmam lazım su böreğini çok severim mutlaka bulup deneyeceğim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. İlk buldugumd bende alacağım bu yufkalardan. Ellerine saglık nefis dürüyor tepside:)

    YanıtlaSil
  4. Leylacım bu yufkam marka su böreğini bende denedim çok da memnun kaldım ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. gayet de olmuş işte:)) denemek bir şans vermek gerekiyor bazen. En azından artık acil durumda çözüm olduğunu biliyorsunuz! Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. vallahi annemle birl,lte şans verdik ama b8urnuımuzdan getirdi göründüğü kadar basit değil çok zahmetli, ama bir okadar da lezzetli :)

    YanıtlaSil
  7. Sütüme sarelleme karışma,evet kesinlikle acil durumlarda çözüm bu :) Teşekkürler...

    Cemre,çok haklısın biraz zahmetli değil mi :) Teşekkürler.sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. LEYLA HANIM ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ AMA YUFKALAR TAM OLARAK NASIL YERLEŞİYOR AYRINTILI ANLATIRMIISNIZ MESALA EN ALTTA SERDİĞİMİZİ DE HAŞLIYORMUYUZ.VE KÜCÜK 16 PARCAYI YUFKAYI NASIL KULLANIYORUZ.AYRICA KAŞAR PENİRİ KULLANILMIYORMU.BEN KULLANMAK İSTEDİĞİMDE ÜSTÜNEMİ KOYAYIM.YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM

    YanıtlaSil
  9. Sayın adsız yorum yazan takipçim, yorumunuza tarifin son kısmına ekleme yaparak cevap verdim. İlginize çok teşekkürler.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. 180 derecede ne kadar süreyle pişmeli??
    yardımcı olursanız sevinirim elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Sayın Adsız , üzeri çıtır çıtır olana dek pişirmelisiniz. Ben35-40dk pişiriyorum. Teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. leyla hanım çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için a 101 markette vardı su böreği yufkası cesaret edip alamadım.umarım sizin kadar başarılı olurum.bayramda mutlaka yapacağım.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Ayşe, asıl ben ilgine teşekkür ederim. BİM mağazalarında bir tane satılıyor, ben ondan denedim çok kalın ve lezzetsiz bir yufkası vardı. İstersen bayramdan önce alıp bir dene, ona göre bayramda tekrar yaparsın :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. ELİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR.Ama ben bunun daha pratik şeklini yapıyorum. (http://sudirem.blogspot.com/2011/11/kolay-su-boregi.html) Sizede tavsiye ederim.Lezzetide çok güzel.Sizin de ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. nursun - teşekkürler. seninkine de bakıcam.

    YanıtlaSil
  16. üstünde strec varken mı pışiricez

    YanıtlaSil
  17. adsız - sen öyle dene, gerekirse bize de önerirsin :)

    YanıtlaSil
  18. canım bunun pratik halinide düzcede muhacırlardan ögrendem ben bolyumurtayla kalın yufka açıyorlar kesip kurutuyorlar. birde normal yufka kuru tabi sen kesin bilirsin bir trabzonlu olarak en alta kuru yufka aralara haşlanarak su böd-reği yufkası harıcı ve en üste kuru yufka enfes bir lezzet oluyor tavsiye ederim. anlamadıın bir ey olursa mailim kayıtlı sende kolay gelsin canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sultan merhaba. Evet kurutularak kışa hazırlanan o yufkaları bilmez miyim :) Annem de o yufkaları tavada orta katına normal taze yufka koyarak bol yoğurt harçlı pişiriyor. Sanırım senin dediğine benzer birşey oluyor. Zaten su böreğini güzel yapan şey yumurta, eminim çok lezzetlidir.

      Sil
  19. Sevgili leylacığım bu yufkayı denedim gerçektende sonuç mükemmel oldu.. hatta ben pırasalı börek bile denedim, yiyen herkes tam not verdi. merak eden arkadaşlar için ben makromarkette buldum bilgileri olsun..sana da çok teşekkür ederim, sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ekliyorum yazıya Makromarket'i. Teşekkürler Şükran.

      Sil
  20. Hiç cesaret edip yapamadım şu böreği bimde bikaç kere su böreği yufkası diye gördüm ama nasıl yapılır bilmediğimden almadım hiçtaki düne kadar :) tarif için teşekkürler bu akşam denicem inşallah :D sizinde ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru Hanım ben pek memnun kalmamıştım Bimdekinden, umarım siz beğenirsiniz :)

      Sil
    2. bende memnun kalmadım parçalandı iyi kötü bitirip yaptım tadı güzel oldu gören ooooo su böreği diye gözler açıldı:)

      Sil
    3. Bir sonrakine başka bir marka tercih edin, çookk daha güzel olacaktır :)

      Sil
  21. Su böreği yufkası aklanmış sanırım,baklavalık yufka gibi diil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahaha :) en azından domuz kılının elastikiyetini kullanarak baklava hamuruna katıldığını duymadık henüz diyelim :)

      Sil
  22. ellerinize sağlıkkk bende kesin yapıcam:)

    YanıtlaSil
  23. Bende sıklıkla yaparım su böreğini,tavada pişiririm evire çevire,alt üst ederek.Ellerinize sağlık, hiç hazır su böreği yufkasıyla denemedim,fakat börekçiler bile hazır yufkadan yapıyor sanırım şok a soruyordu pastahaneci su böreği yufkası var mı diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır su böreği yufkasıyla da çok lezzetli oluyor, tavsiye ederim :)

      Sil
  24. ellerinize sağlık,ben hazır yufkadan hiç denemedim,fırında değilde tavada pişirmeyi tercih etmişimdir yumuşak olsun diye,bazıları kıtır sever o zaman fırına değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıtır olması için tereyağ yerine sıvıyağ kullanmalısın. Bir de süt miktarını azaltıp aynı oranda su eklemelisin sıvı harca.

      Sil
  25. ben de hazır su böreği yufkasından babannemden öğrendiğim gibi yaptım. ama fırında değil ocakta çevirerek pişirdim. çok lezzetli oldu. 10-15 dk kadar sürüyor pişmesi. Ocakta pişen su böreğinin en alttaki bütün yufkası haşlanmıyor. bilginize...

    Sema

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sema Hanım.

      Bilgi için teşekkürler, hiç tavada yapmadım ama güzel fikir.

      Sil
  26. Ben de bugun aldim birazdan deneyecegim umarim guzel olur ustelik sahura misafirlerim var.

    YanıtlaSil
  27. bende de aynı yufkadan vardı aynen sizdeki durum gibi eşim almıştı ve ama ne yazık ki yaptıktan sonra sizin tarifi gördüm hazırlarken biraz parçalandı biraz kalın kalın oldu ama az sonra pişireceğim inşallah tadı güzel olur

    YanıtlaSil
  28. Bu güzel, anlatımı detaylı tarifiniz için çok teşekkürler. Ben de deneyeceğim.Almanya'dan sevgiler..selamlar ♡

    nalan

    YanıtlaSil
  29. Merhaba leyla hanım. İnternette en iyi su böreği yufkası diye aratırken sizin sayfanıza denk geldim. Piyasadaki su böreği yufkaları ile bi kaç deneme yaptım ama sonuç hüsrandı. Sonra sizin tavsiyeniz üzerine yufkam markasını denedim. Güzel oldu gerçekten. Çok teşekkür ederim size. Ben carrefoursa marketinde buldum. Ama bi pakette 4 yufka vamış meğer. 500 gram yazıyordu üzerne. Bende iki paket almıştım. Dolayısıyla 8 yufkadan yaptım böreğimi.

    YanıtlaSil
  30. Hiç duymamışım,ilk fırsatta bulup denemek isterim.Ellerine sağlık,Leyla'cım.İyi yıllar.

    YanıtlaSil
  31. bızım oraların böregıdır bız el acması yapıyoduk ben hazırınıda denedım sadece fıkır olsun dıye sayfalara bakayım dedım sızın yazınız tamam benım yaptıgım gıbı ama bı ek yapıcam Su böregının bı özelıgıde pıştıkten sonra fırından cıkarıp ters ını uste gelcek şekılde cevırıp kızartmak tır bu şekılde yapılırsa daha guzel oluyo bu bılgıyıde sızınle paylaşmak ıstedım annem cok yapardı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ters çevrilmesi şart. Bunu o zamanlar bilmiyordum, şimdi yapıyorum. Teşekkürler.

      Sil
  32. bende yufkayı aldım ama denemeye cesaret edemiyorum. su böreği yufkasını aldığımda eşim ne yapcaksın dedi ve bende havalı havalı su böreği cannım dedim ama daha cesaret edemiyorum. çıtır olsun istiyorum kıtır değil. çıtır ve yumuşak siz beni anladınız.

    YanıtlaSil
  33. Bende ilk defa yaptim zahmeti bir börek umarım tadida güzel olur

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .