2 Mayıs 2012 Çarşamba

NUTELLALI BRİOCHE , Bir Fransız Hikayesi

nutellalı-brioche, brioche-ekmeği-tarif, briyoş-nasıl-yapılır


Size iki farklı cümle kuracağım ve bu uzun yazıda ne demek istediğimi daha en başından anlayacaksınız :
  • Bir Osmanlı padişahı olsaydım , Fransa'yı fethedip onu topraklarıma katmak için brioche ekmeği yeterli bir bahane olurdu ( Padişahlarımızın damak tadı mükemmel , hepsi birer gurme denebilecek nitelikte insanlar olduğunu düşünürsek hiç de abartmış olmam ) ! 
  • Fransız kadınları , onlara ait böyle bir ekmek varken (her markette, adım başı her cafede bu minik ekmeklerin satıldığını hayal ediyorum) nasıl diyet yapabilirler bilemiyorum. Ben olsam sabah kahvaltıda üzerine bal , fındık ezmesi vs. sürüp , öğle ve akşam yemeklerindeyse süzme yoğurt veya krem peynirle çorbanın yanına servis eder 3-5 tane yerdim.
Brioche ekmeği (Briyoş diye okunuyor)  tarifini Cenk'te ilk gördüğüm zaman (ki üzeri nutella ve antep fıstıklı olan beni en çok cezbedendi) hafızama kazınmış ama mayalı olduğu için çabucak unutulup gitmişti.Sonra ilerleyen zamanlarda Cenk'in aynı ekmeği içi çikolatalı olarak yaptığını görünce aklımda mayaya karşı oluşan tabu çatlamaya başladı.Brioche ekmeğini deneyip mis gibi kokusunun eve yayılması fikrine beni en çok ısındıran şeyse işte bu görüntü oldu. 


Bu fotoğrafı gördükten sonra tam 2 gün brioche hayaliyle yaşadım. "Nasıl pişiririm , içine ne koyabilirim , nasıl fotoğraflarım ?" düşünceleri kafamda uçuşup durdu. Bu minik ekmeklerin kuş yuvasında uyuyan yavru misali duruşlarını sağlayabilmek için 3 ayrı video izledim. Ustaların el marifetleri olmalı ki ilk denememde aynı görüntüyü sağlayamadım. Hatta tadı bile anlatıldığı kadar cezbedici değildi. Hüsrana uğramıştım. 2 günlük hayaller , brioche hamurunu hazırlama , kıvamını tutturmak için defalarca buzdolabından çıkarıp yoğurma , birgün sonra şekil verip dinlendirme...BAŞARISIZLIK...



Pes etmedim !
Daha çok tarif aradım , yabancı bloglardan  7-8 farklı tarifin ortak yönlerini buldum. Farklı olan tek bir şey vardı , ben de onun üzerinden gidip tekrar denemeye karar verdim ; yaş maya...

Nasıl bir mayazede oluşumu Kıyır Poğaça tarifinde ayrıntılı olarak anlatmıştım. Yaş maya ile ne denediysem tutturamadığımı , sonucun taş gibi , kabarmamış , ufacık , şekilsiz , tuhaf şeyler olduğunu söylemiştim. Ama bu ekmeği denemeyi o kadar çok istiyordum ki son bir yaş maya kabusu yaşamayı göze aldım. Sonuç mu ? Galip gelmiş miyim ?



Brioche , Fransız tarihinde ilkkez 1404 yılında kayıtlara geçtiği bilinen geleneksel bir Fransız ekmeği (Bazı kaynaklarda "börek" olarak geçiyor)dir.Bir ekmek hamurundan farklı olarak içerisinde bol miktarda  tereyağ  ve çokca yumurta bulunur. Fransızlar bricohe yapımında çeşitli marmelatlar ve kuru üzüm gibi yemişler kullanıyorlar. Aslında tadı poğaçayı andırmıyor değil,  yalnızca dokusu ve kokusu poğaçadan biraz farklı , daha kıyır kıyır ve daha tereyağlı...

Brioche ekmeğini benim hafızamda unutulmaz kılan şeylerden biri de ilkkez lise yıllarımda duyduğum ve içeriğindeki vicdansızlıkla içimi titreten bir cümle oldu :

"Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler"

Yazık ! Bu sözün sahibi  Fransa kraliçesi  Marrie Antoinette hanım efendiye büyük haksızlık etmişim. Meğer onun pasta sözünden kasettiği bizim bildiğimiz kremalı , meyveli , çikolatalı tatlı değil brioche ekmeğiymiş. Çevirmenin azizliği !
Yani işin aslı kadın bu cümleyi benim anladığım gibi aç insanlarla dalga geçmek için söylememiş. Tabi bu durum onu  haklı çıkarmazo da ayrı bir konu. Neyse , sizde de unutulmaz olmasını sağlayabildim mi ? :)

Kuru mayanın yakın tarihte kullanıma başlandığını düşünürsek brioche ekmeğinin ilk yapıldığı asırlarda onun kuru maya ile kabartıldığı fikri bana aykırı geldi.Eğer orjinali kuru maya ile yapılmıyorsa kuru maya ile denesem bile her halukarda asıl tarife sadık kalamayacaktım. Yani birçok blogta olduğu gibi kuru maya ile değil de yaş maya ile denememin tarifin orjinalliğe etkisi açısından hiçbir sorun olmayacaktı (Bahanem de hazır!) . Benim o eşsiz akıl yürütmeme , kurduğum karışık bağlantılara , şekil veren ellerime sağlık !! muhteşem oldular.

Sözün özü birileri bu ekmeği denediği için , ötekiler bunu gelenekselleştirdiği için , berikiler asırlar boyu bu lezzeti taze tuttuğu için , blog yazarları hiç tadına bakmadan dünyaya böylesine yayılabilmesini sağladığı için çok mutluyum. Siz de bu mutluluğu yaşamak istiyorsanız brioche pişirip sıcacıkken bir tanesinin tadına bakın. Beni anacaksınız .

Buyrun , bir Fransız hikayesi :



Malzemeler (15 adet küçük boy brioche için) : 

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
150 gr  tereyağ (soğukken 8 eşit parçaya ayrılıp oda sıcaklığına getirilmiş olacak)
1 yumurta 
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz (silme)
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un (En az 1 kilo)
1 su bardağı Nutella

Üzeri İçin :

1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı : 

-Cam bir kaseye süt ve su ekleyip mayayı bu karışımda eritin. Üzerine şekeri ilave edip  10 dk bekletin.
-Ayrı bir kaba 2-3 su bardağı un eleyip üzerine tuz serpiştirin. 10dk dinlendirilmiş olan maya karışımını ve 1 adet yumurtayı una ekleyip azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur elde edin. Sıvı malzemeler hamura tamamen karıştıktan sonra birer birer kestiğiniz tereyağ parçalarını hamura ekleyip her birini hamura yedirin. Her seferinde biraz un ekleyerek tüm tereyağ parçalarını bitirin. Son tereyağ parçasını da ekledikten sonra poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde etmiş olmalısınız. Tereyağ ilavelerinde hamuru ÇOK FAZLA YOĞURMAKTAN KAÇININ, yoksa tereyağın cıvıklaşmasına ve hamurun gereğinden çok un istemesine sebep olursunuz ki gereğinden fazla un piştiğinde oldukça katı bir ekmeğe dönüşüyor. 
-Hamuru nemli bir bezle örtüp 1 saat mayalanmasını bekleyin. 1 saatin sonunda hamur tam 2 katına çıkmış olacak. Henüz tam kabarmamışsa yarım saat daha bekleyin. Hamurun ortasına bir yumruk vurup içindeki havayı boşaltmasını sağlayın. Ardından hamur kabının üzerini birkaç kat streç filmle sarıp buzdolabına koyun.  
Hamurun kıvamı için 1 gece buzdolabında beklemesi gerekiyor ama benim bir gece beklettiğim ekmek hamuru ile bir saat beklettikten sonra pişirdiğim ekmek hamuru arasında lezzet açısından biraz fark vardı. Buzdolabında 1 saat beklettiğim hamurun ekmeği çok daha lezzetli oldu. Belki de ilk denemede ben becerememişimdir , tercih sizin.
-Hamurdan 15 eşit parça ve 1 adet de yumruk büyüklüğünde parça oluşturun (üzerindeki küçük yuvarlakları yapmak için).
-Her bir hamur parçasını elinizle yuvarlak açın, içerisine 1 dolu tatlı kaşığı nutella koyup yuvarlayın. Hazırladığınız hamurları yağlı kağıt koyulmuş veya tereyağ ile yağlanmış muffın kalıplarına yerleştirin.
-Ayırdığınız 1 yumruk hamurdan 15 eşit ufak parça oluşturup yuvarlayın ve her birini diğer yuvarlakların üzerine yerleştirin.
-Hamuru oda sıcaklığında 1 saat daha dinlendirin.



-İyice kabarmış olan ekmek hamurlarının üzerine 1 yemek kaşığı su ile çırpılmış yumurtayı sürün. Son olarak 1 yemek kaşığı toz şekeri her bir ekmek parçasının üzerine serpin.



-200derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

Çay , kahve veya süt ile servis edin. Ya da fırından çıkar çıkmaz sıcakken 2 taneyi yiyip gerisini istediğiniz şeyin yanında yavaş yavaş tüketin: )

       nutellalı-brioche, brioche-ekmeği-tarif, briyoş-nasıl-yapılır

Share This

Gez ve öğren !

72 yorum:

  1. mmmm nefis görünüyo tam da karnım acıkmışken bakıyorum,bir ısırık almak isterdim:)demek azmedince her şey oluyor,pes etmeden yola etmeyi bilmek lazım diye kendime ders çıkardım bu yazıdan:)ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim :) Birşey yapıp denemek konusunda pes etmiyorum, sinir oluyorum ama tekrar yapıyorum faydasını gördüm :) Teşekkürler.

      Sil
  2. resmen gaza geldim en yakın zamanda denemeliyim dedirttin bana ellerine sağlık:)
    fotolar süper hele siyah beyazlı olanı çok sevdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylin sen kesin çok iyi yapacaksın bunu :) Teşekkürler.

      Sil
  3. azmin zaferi demek lazım buna ! harika görünüyorlar, hem görseller hem anlatımın çok güzel leyla ablacım..
    ayrıca ekmek yoksa pasta yesinleri ben de senin gibi anlamıştım, onu da açıklığa kavuşturdunn :) ilerde mutlaka denerim ben bu tarifi, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Merve aynen öyle :) Birşey daha öğrenmiş olduk desene bugün :) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Mükemmel görünüyor!! Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. enfes ama zor:((( yani bana göre zor, ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana göre de çoook zordu ama oldu , denemelisin :) Teşekkürler.

      Sil
  6. Anlatim ve fotograflar harika, brioche'lar da muhtesem gorunuyor! Denemek icin tarifi not ediyorum.
    Ellerinize saglik!

    YanıtlaSil
  7. Canım ellerine sağlık muhteşemler...Resimlerde ayrı bir güzel..Valla hiç denememiştim sayende deneyeceğim,çok imrendim..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım beğenirsin Nurşen :)

      Sil
  8. maya ile yapılan hamurişlerini çok seviyoruz bizde.Annem mayalı hamur ustası,kabartamadığı görülmedi daha,benimkilerde fena olmuyor:)Harika bir tarif eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman annen mutlaka denemeli :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. çok şirin ve lezzetli görünüyorlar ellerine sağlık.afiyetler olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ellerıne sağlık canım briocheler nefıs gorunuyor harıka olmus

    YanıtlaSil
  11. Leyla öyle anlatmışsın ki inan şuan kalkıp bir ekmeğin üstüne sanki onu bu pofidiklerdenmiş gibi hayal edip nutella sürerek yememe ramak kaldı..aman allahım nasıl da canım çekti nasıl.. ellerine sağlık çok uğraştırmış bu tarif seni!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Of of Zeynep birle yetinemiyor ki insan :) Uğraştırdı ama deydi, yarın tekrar pişiricem, korkum şu ki artık her hafta sonu yiyip yiyip göbekcikler yapıcaz :)

      Sil
  12. leyla hocam öncelikle inat edip yapmaktan vazgeçmediğin için seni tebrik ediyorum. büyük çabalar sonunda güzel şeyler ortaya çıkıyor muhakkak. Sonra yine o güzel yazınla mest ettin beni ikinci kere teşekkür ediyorum. brioche'yi ilk kez duyan biri olarak bir şey daha öğrenmiş oldum. iyiki var bu bloklar alemi. bir yılda ne çok şey öğrendim sayenizde. size kocaman sevgilerimi gönderiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet üzerine ısrarla gittiğim tariflerden biri oldu bu. İyi ki tekrar tekrar denemişim :) Ben de bu eşsiz yorum için çok teşekkür ederim.

      Sil
  13. Nefis görünüyorlar.İyiki pes etmemişsin.Ortaya bu şirinlikler çıkmış.
    Keşke bi tane alabilseydim şimdi çayımın yanına:)
    Ellerine sağlık.Harikalar.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yetmezzz :) Teşekkür ederim arkadaşım.

      Sil
  14. güzel olan şeyler zor oluyor. görüntüler çok değişik. tadını merak ettim..

    YanıtlaSil
  15. leyla çektikçe çekmişsin maaşallah.. okusam mı baksam mı.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekerken bir yandan da yedim :) O yüzden bol fotoğraf çıktı :)

      Sil
  16. Gece yarısı beni delirttin buralarda..
    Nefiss ötesi görünüyor canım..
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize saglık sizi yeni keşfettim tarifleriniz ve onları anlatısıniz Çok Guzel tariflerinizden bir iki tanesini denedim sonuc süper bu tarifinizide denemek istiyorum ama mayali tariflerde nedense fazla başarılı olamıyorum ama yılmayacak denemeye devam edeceğim sagolun Figen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Figen inan çok mutlu oldum, denediklerini beğenmene çok sevindim, umarım bundan sonra deneyeceklerin de öyle olur :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  18. Leyla'cım zor olanı başarmak daha büyük keyif ve mutluluk verir bizlere.Sende başarmışsın enfes görünüyorlar ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Hımm o kadar da yağlı değil sanki. 1 kg un aldığını düşünürsek... (Bana kızanlar olacak şimdi:) )
    Böyle uğraştırıcı gibi görünen şeyleri ben de çok severim. Aşama aşama olması, onu beklemek, saatini tutmak hoşuma gider. Ekmeği 1 saat mayalamak, onun kabarmasını izlemek çok zevklidir benim için. Lakin gel gör ki bu aralar hiçbir şeye yetişemiyorum, bu güzelliğe de bakıp bakıp, iç geçireceğim sanırım. :)
    Eline sağlık, çok başarılısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kandırmaca yok, gayet yağlı :) ama çook güzellll . Bir ekmek için bu kadar yağ çok değil aslında :) Ben de hazırlık aşamasından çok keyif aldım bu ekmeklerin . Çok teşekkür ederim, çok hoş bir yorum oldu benim için.

      Sil
  20. nam nam süper görünüyor....ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. yazını okumaya başlarken aklıma gelen cümle ''kadın boşuna ekmek bulamazlarsa pasta yesinler dememiş''idi ki sen de bunu zikretmişsin :)ellerine sağlık,çok güzel olmuş tarifi aldım haberin olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D iyi ki demiş yahu, çok güzel :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  22. Off harika bir anlatım ve harika fotoğraflarla özenle süslenmiş bir yazı. Ağzımın suyu aktı diyebilirim tabiri caizse:) Burada fransızlara ait pek çok şey bulabiliyoruz doğal olarak ama pastaneler yakınlarından bile geçmiyor. Sadece kruvasan'ı örnek almışlar sanırım. Bu brioche'ları keşke bizde görebilsek vitrinlerde. Tarif için teşekkürler, yakın bir zamanda denemeyi çok istiyorum ama becerebilir miyim bilmiyorum yine de denemeye değer tabiki. En çok da tiplerine bayıldım. Tereyağ kokup da kıtır olmaları da ayrıca cezb etti:) Ellerine sağlık. Bon appétit!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kruvasana elleri değişmişken briochea da dokunamadılar mı :) Deneme kesinlikle değer. Çok sevimliler :) Çok teşekkürler Tuğba.

      Sil
  23. her zamanki gibi görseller harika, tabi ortaya çıkan ürün de nefis,o belli...ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Galiba benim de artık rafa kalkmış brioche tariflerini tekrarlama zamanım geldi...En azından bu güzellikleri gördükten sonra farz oldu....
    Ellerine sağlık ve de başarın içinde tebrikler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke bende de birkaç tane rafa kalkmış brioche tarifi olsa da denesem :) Kolay gelsin o zaman sana, en yakın zamanda bekliyoruz :) Çok teşekkürler.

      Sil
  25. Bende farklı bir şekil denemiştim . ama bu çok daha güzel deneyeceğim. Ellerine sağlık Leylacım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  26. brioche nefis görünüyor. ellerinize sağlık. dükkana bir ödülüm var kabul ederseniz. blogumda bekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisi için de teşekkürler. Birazdan bakıcam.

      Sil
  27. Canım,
    sitenin ödül almasının bence nedeni bu. Bir şeyi yaparken asla ucundan köşesinden değil. Önce hayalini kurarak hayalinde yaşatarak başlayıp, araştırmalar ve sonuçta denemeler, denemeler.
    Ortaya çıkan bu güzellik için ellerine sağlık diyorum. Afiyetle yememek imkansız görünüyor. Bende olsaydım bir tanesiyle yetinmezdim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ne kadar güzel şeyler yazmışsın mest oldum :) Hayalini kurmak bile güzel...

      Sil
  28. Fotoğraflar her zamanki gibi Leyla:)
    Pes etmeyen bir durumun var sanırım, ben de profiterol hamurunda öyle olmuştum. Deneye deneye en sonunda oldu ve artık yıllardır evimizin en sevilen tatlısı:)
    Senin bu tarifi not ettim, nefis görünüyor:)

    YanıtlaSil
  29. Semi biliyo musun bir kere denedim ve profiterolden pes ettim :) Sen söyleyince aklıma geldi, ona da el atmalıyım :)
    Çok teşekkür ederimmmm

    YanıtlaSil
  30. O kadar güzel anlatmışsın ki, masal gibi okudum.
    Ellerine sağlık.
    Cenk e de bir bakayım.

    Özenmiş anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap da yavrucuklar yesin Çiğdem :) Teşekkürler.

      Sil
  31. Çok leziz görünüyorlar çikolatalı çikolatalı ve de nacizane blogum da size ödülüm var hoşçakalın.

    YanıtlaSil
  32. Bende iyi bir tarif var, istersen...
    Ama eminim senin kaynakların vardır zaten:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi, sendeki tarifi de görmeyi çok isterim, hatta "Semi bana tarifi ver, Semi bana tarifi ver" diye bağırıyorum Trabzon'dan :)

      Sil
  33. Leyla açıkçası hiç yemediğim gibi, adınıda ilk kez duydum :( fakat baştaki iki cümlenede katılıyorum. Padişahlarımız daha doğrusu çeşnicibaşları yemek konusunda tam bir Gurme bencede. Yoksa bütün o osmanlı mutfağı nasıl ortaya çıkardı? :) Fransız kadınları zaten incecik dimi? hani bu görüntülerine ve anlatımına hayran kaldığım Brioche'lari her gün yeseler düşünemiyorum hallerini.

    Ayrıca Kraliçe Antoinette sanmıyorumki tam olarak böyle bir cümle kursun. Çok acımasızca olurdu bence. Zaten pek çok rivayet var bu konuda, söylediği-söylemediği hakkında.

    Ben neyi yapıp neyi yapamayacağımı iyi bildiğim için, bu nefis Brioche'lari yapmak gibi bir teşebbüste bulunamam :) ama ilk gördüğüm yerde yemek istiyorum emin ol. Çünkü fotoğraflar her zamanki gibi harika ve gördüklerim beni bu saatte deli etti resmen. Ellerine sağlık demek az ama ellerine sağlık gerçekten uğraşmalarına değmiş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani şimdi bizim de gözlememiz, bazlamamız, lahmacunumuz vs. var ama bizim kadınlarımız zayıf değil n'apıcaz :( Genetik midir nedir bilemedim ki :)

      Belki de kraliçe başka bir şey demiştir de onu çekemeyenler böyle yayılmasını sağlamıştır neden olmasın :)

      Bir gün benim yaptıklarımdan yersin belki ;) Çok teşekkür ederim Aslı.

      Sil
  34. ellerine sağlık leyla...değişik ve lezizi bir lezzet olmuş..

    YanıtlaSil
  35. Nefis olmuş çok severim ellerine sağlık canım bunlardan alıyorum bilesin.

    YanıtlaSil
  36. Yazılarınızı gityat.com ' da paylaşabilir, sitenizi tanıtabilir ve kendi kanalınızı kurabilirsiniz. Sizi de aramızda görmek bizi çok mutlu eder.

    YanıtlaSil
  37. Sobelendiniz ;)
    http://penelopist.blogspot.com/2012/05/gercekler-ortaya-cksn.html

    YanıtlaSil
  38. BAYILDIM ŞEKİLLERİNE DENEMEK LAZIM.ELLERİNE VE AZMİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  39. Çok şirin olmuşlar
    Nutella ile denemedim ama ben sadesini yemiştim yurtdışına iken çok beğenmiştim bende yaparım dedim ama bir türlü kısmet olmadı her zamanki gibi:-)
    şirin güzeller olmuşlar
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım birgün yaparsın :) Çok teşekkürler.

      Sil
  40. briocheye bayilirim, hem hazir alip yiyoum , daha evde yapmaya firsatim olmadi, seninkide fransizlarinkinden dahada guzel olmus, nede olsa bir turkun ellerinden cikma dimi :)
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  41. Leylaaaaaaa,senin misafirlerine karazınmı var :) kardeşim ya,millet obez olacak sayende :)Hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .