6 Kasım 2012 Salı

Ev Yapımı BEBEK BİSKÜVİSİ

ev yapımı bebek bisküvisi

2 gündür feci stresteyim !

Comolocco , her yıl en az 1 kere olduğu gibi bu yıl da diyete girdi. Yalnız diyete girmek için en uygunsuz mevsimi ve pek tabii en uygunsuz şehri seçti ! Sabahtan beri deli gibi brokoli arıyorum, yok yok yok... Hayır var da, tomurcukları açılmış, sararmış, pörsümüş...Bi de utanmadan tanesi 3 tl !  Karnıbaharların hali daha da içler acısı. Çiçeklerin üst kısımları simsiyah olmuş beklemekten. Pişirmeyi göze aldıysan yarısını kesip atacaksın ! Brüksel lahanası desen tane işi satıyorlar sanki ! O da ancak bir kaç ay sonra, Migros gibi büyük marketlerde.

Trabzon'da yetiştirmiyorlar böyle sebzeleri. Belki bahçesinde yapan vardır ama o da kendilerine kadar...Malum mesafe de uzak. Sebzeler nakliye esnasında kendinden geçiyor.

Eee, ne pişireyim ben şimdi ?

Brokolinin en küçük, kendinden geçmemiş olanından aldım bir dal. Yarın akşam onun salatasını yapıp yanında da kabaklı cacık hazırlarım diyorum. Belki bir de sebze çorbası.

Perşembe akşamı az yağlı tavuk tarifi yaparım, yanına da bol kış salatası. Peki sonraki günler ? Tam bir muaamma. Yani şu an, 10 ay önce terkedip geldiğim Bursa'nın , semt pazarlarına fena halde ihtiyacım var !


EV YAPIMI BEBEK BİSKÜVİLERİ'ni ilk gördüğüm an 'ben bunu yaparım' demiştim. Aslında neredeyse gördüğüm tüm tarifler için aynı şeyi söylüyorum. Ama malzemeler ve yapılış kısmını okuduğumda ancak bir kaç tanesi 'evet yapabilirsin' şeklinde bir karşılık veriyor bana. Bu bisküviler de onlardan biriydi işte.

Peki nedir bu bisküvilerde beni cezbeden ? El cevap ; 
  • İçeriğinde rafine şeker yok. Yerine üzüm pekmezi var.
  • Yapımında beyaz un değil tam buğday unu kullanılıyor.
  • Asla tercihim olmayan margarin yerine tereyağ kullanılarak hazırlanıyor.
  • Ve benim gibi bir irmik canavarı için en güzeli, hamuruna irmik katılıyor.  
Düşün artık irmik ve tereyağla nasıl kıyır kıyır bir tadı oluyor.

Ben tadını çok (çok çok) beğendim. Ama benim dışımda yiyen çıkmadı :) Bebekler için çok doğal, çok besleyici, çok sağlıklı ve bence çok lezzetli.


Malzemeler (32 adet) : 
(Facebook sayfamızı takip edip, tariflerden anında haberdar olabilirsiniz , TIKLAYIN )
(Kaynak : Ada Esintileri )

2 çay bardağı tam buğday unu
2/3 çay bardağı irmik 
2 çay bardagi pirinç unu
4 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı (Kaşığınızı çok doldurmayın)
3 yemek kaşığı üzüm pekmezi

Kıvamı koyu olursa ; 2 yemek kaşığı süt veya yoğurt suyu

Yapılığı : 


-Tereyağı , un , pirinç unu , pekmez  ve irmiği karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturun. Fazla yoğurmayın, yalnızca malzemelerin karışmasını sağlayın. Eğer kıvamı koyu olursa bir miktar daha pekmez ilave edebilirsiniz (Ben toparlanmadığı için 2 yemek kaşığına yakın da süt ilave ettim). Eğer toparlamakta zorlanırsanız hamuru bir miktar daha irmik ekleyebilirsiniz. Ama içeriği irmikli olduğu için çok katı kıvamlı bir hamur olmuyor bilginiz olsun.
-Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

-Dolaptan çıkardığınız hamuru streç film sarılı tezgahta, üzerine yağlı kağıt sererek, merdane yardımıyla açın. Streç film koymamın sebebi kalıpla kestikten sonra dağılmadan almayı sağlamak. Üzerine yağlı kağıt sererek açmamızın sebebi, kurabiyenin üzerinin pürüzsüz olmasını sağlamak.
-3-4 mm kalınlığında açtıktan sonra dilerseniz kurabiye kalıbıyla , isterseniz benim yaptığım gibi hamur kesme ruletiyle hamuru şeritlere ayırın. Ben 4cm uzunluğunda 3cm genişliğinde şeritler yaptım. 


-Kestiğiniz hamuru incecik bir bıçak yardımıyla streç filmden ayırarak yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında 20 dakika pişirin (Benim kurabiyelerim ince oldukları için sanırım 14 dkda piştiler). 
-Pişen kurabiyeleri yağlı kağıttan ayırmadan önce iyice soğumalarını bekleyin.Sıcakken almaya kalkarsanız çabucak ufalanıyor. Soğuyan kurabiyeleri ben yanında hiç bir şeye ihtiyaç duymadan , yarım tepsisini hüplettim. Kalanını da bu şirin kutuya sırasıyla dizip arada bir yeşil çay, bazen kahve, bazen çaya eşlik etmesi için sakladım. Siz bebeklerinize ister sütle ister mamalarına ilave ederek yedirin. 

ev yapımı bebek bisküvisi

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

77 yorum:

  1. çok güzel görünüyor bayıldım bu tarife

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifinizi denedim ve tek kelimeyle "işte bu!" Bebeğim için harika bir kurabiye, Teşekkürler.

      Sil
  2. bebek bisküvisini bende çok severim...
    bazen hala marketten alıp çayaya batırıp batırıp yerim :))))

    ellerine sağlık canım...
    bu arada kalpli kutuna bayıldım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu ondan çok farklı ve çok daha güzel :) teşekkürler.

      Sil
    2. deniycem :))
      tarif için teşekkürler canım...

      Sil
  3. enfes görünüyor, sadece bebişlere de annelere de yarasın o zaman. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ben bunlara bayıldım ama Leyla'cım.
    Mutlaka denemem lazım çünkü benim küçük bir oburum var(sözlüm olur kendisi), bayılır bebek bisküvilerine, kilo kilo ver, hiç acımadan bitirir :))
    Ben bu sağlıklı doğal tarifle onu kandırayım en iyisi :)
    Ellerine yüreğine sağlık tatlısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahaha bende de var işte o oburdan :D da bu ara diyete girdi :) çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. canımın içi çokda güzel olmuşlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Nasıl da güzel görünüyorlar. Çok besleyici, bebeklere çocuklara vermeli işte bunlardan yapıp yapıp. Ben hazır satılan hiçbir şeye güvenmiyorum zaten. Ne bebe bisküvisi ne mamalar. İlerde bebek mebek yaparsam mutfaktan çıkamıcam herhalde :)) Vay halime
    Süslerin de pek şeker olmuşlar. Görüyorum diğer blogunu da. Çok cici şeyler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Denizcim, evde yapılmışı en iyisi. Aman olsun da çıkamayalım boşver :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. leylaaa nefis görünüyor bunlar hayatım, eline sağlık. ya ben de yazının başını okurken senin söylediğin şeyi düşünüyordum yani sen bursayı bırak trabzonda brokoli brüksel lahanası ara :) ah o bursa kaç şehir varki onun gibi... sevgiyle sağlıkla muhabbetle kal olur mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine hatırladım üzüldüm bakkkk....Evet bıraktık geldik.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  8. ben bu tarifi not alayım bebişe lazım olur ileride..yalnız yazdıklarınla bile canımı istettin leylacım trabzona bi gelsem evinin önünde kamp yapıcam inan :) ellerine sağlık,brokoli'nin çorbasınıda öneririm süpper oluyor o da,bi de bu tarz sebzeleri belki netten alabilirsin bi öneri benden sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Gülinimm evet lazım olacak en fazla 1 yıl sonra başlayacaksın bunlardan yedirmeye ona :) Aslında fikir güzel, ama sonuçta yine kara yoluyla gelecek ve Trabzon uzak bir yer :(

      Sil
    2. ben gelirim belki bi ara malum of'lu geliniyiz :)

      Sil
  9. Canımm diyet yemekleri konusunda hiçç sıkılma, balık boldur, haftada iki güne balık ve salata koy, bol proteine yüklen, illa sebze şart değil ki, et muhakkak yenmeli, kepekli undan köfteler hazırlayıp at buzluğuna, haşlanmış tavuk bulgur pilavı da yine öğün kurtarıyor..Izgata da yapabilirsin yağsız mis gibi olur.. Kolay gelsin canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep çok teşekkür ederim. Balık fikrini tamamen unutmuşum ! Bu yaz o kadar çok balık yedik ki hiç aklıma gelmiyor :) Evet haftada 1-2 günü balığa ayırırım. Tavuk da bu sabah Kemal'in fikriydi. 'Yedirme bana o brokoliyi, tavuk yaparız' dedi, çünkü aldığım brokoli gerçekten tezgahtakinin en iyisi olmasına rağmen oldukça kötü :(

      Sil
  10. İrmiği çok sevdiğim için bu bisküvileride çok seveceğimi düşünüyorum.Bende küçük bi şehirdeyim o yüzden çoğu zaman brokolilerin diğer sebzelerin en kötüleriyle karşılaşıyorum.Pazarda bazen bulabiliyorum işte ama hiiiiiiç memnun değilim bu durumdan.Bulduğumdada altın bulmuş gibi seviniyorum..
    Ellerine sağlık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı durumdayız arkadaşım....
      İrmik sevdası büyük bizde :)
      Bu arada diğer yorumları yayınlamadan kaldırdım, bir kaç kez gelmiş dediğin gibi :)

      Sil
  11. çok güzellerrrr ellerine sağlık leylacığım sevgiler :)

    YanıtlaSil
  12. Leylam çıkıp gelin yanıma,biz bahçeye bolca brokoli ektik:)
    Limonumuz da bol çok şükür,sebze desen kaynağı bizde:)
    Tam diyetlik memleket:)
    Kurabiyelere bittim,ne şirinler öyle!
    Bu kurabiye işine sokacaksın beni de:)
    Ellerine sağlık canım.
    Muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ah Zeliha'm ya imrendirme şimdi beni :) Sen hangi şehirdesin sahi ?
      Sen de beni salata işine sokacaksın ;)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  13. valla bana da seslendi bunlar beni yap beni yap diye:)

    YanıtlaSil
  14. pazarları ben de severim, markettekilerle kıyaslanmaz ordaki sebze meyveler, kurabiyeler nefis görünüyor, emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Canımcım daha zamanı geçmedi patlıcan közle kalorisi en düşük sepze başka bal kabağıda diyette müthiş, lahanayı unuttunmu gülüm, taze fasulye haşla haşla ye seninle sohbet güzeldi ne yesem derdine bende düşüyorum bu lezzetlerin arasında:))) .
    Kurabiyelere gelince ellerine sağlık aldım kaçıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patlıcan olabilir. Ama diyette olan eşim ve o bal kabağı yemiyor :) Fasulyeler de bozuldu, kartlaştı... Neyse bulacağız bir şeyler :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. Merhabalar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz görünüyorlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  17. çok güzel bir tarif en kısa sürede denenecek:)))

    YanıtlaSil
  18. hııım benim prensesime göre bir tarif ,not ettim mutlaka deneyeceğim elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. ellerine saglik Leyla'cim, boyle saglik deposu tariflere bayiliyorum :)

    YanıtlaSil
  20. Leyla daha bugün Brokoli aldım pazardan çok güzeldi. Ancak salatasını yapabiliyorum ve çok severim. Yok hayır çok sevmem sadece yerim işte :) senin gibi nefis tarifler yapan biri için zor olmalı istediğini bulamamak.

    Bebe bisküvisi tarifi çok nefis ama sadece tariflerin değil sunumuna ve çekim tekniğinede bayılıyorum ben. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Aslıcım ben gerçekten çok sevenlerdenim amaaa :) Afiyet olsun.

      Çok teşekkür ederim. Senin yorumların bana güç veriyor.

      Sil
  21. Benim 3-4 tarif önceki yeşil çaylı bisküvim gibi olmuş, son derece sağlıklı ve doğal. Ellerine sağlık Leylacım..

    YanıtlaSil
  22. Missss çayın yanında ne güzel gider.Ellerinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Ah benim güzel arkadaşım keşke bir kaç hafta önce yazaydın bu yazıyı ben Trabzona geldim gelirken getirirdim.Neyse vardır her şerde bir hayır.Yaz adresini gönderelim burdan istediğin sebzeleri.Şehr-i Bursa'dan sevgiler... Sebzeler göndermede tecrübeliyim arap yarım adasına kereviz gönderdim:).

    YanıtlaSil
  24. ne kadar saglikli ,dogal,ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  25. Hımmm nefisss ellerine sağlık canımmm...

    YanıtlaSil
  26. Leyla, bu tam benlik olmuş.Hem tambuğdaylı, hemde şekersiz pekmezli yani doğal tatlandırılmış.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Dilek, sen tam bir tam buğday unu tutkunusun :)

      Sil
    2. siteyi yeni keşfettim ,paylaşımlar için teşekkürler...
      bunu pazar günü deneyeceğim...

      Sil
  27. Eşimin babası Trabzon’lu ama ben hiç gitmedim oraya. İnsan pişireceği bir şeyi bulamayınca nasıl da sinir oluyor değil mi :( bebek bisküvileri enfes gözüküyor. Sunumu da ayrıca çok güzel, 5 çayında buğusu tüten çayımın yanında olsa da yesem aah aah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ve bu maalesef Trabzon'da sıkça yaşadığım bir durum :(
      Teşekkür ederim. Ayrıca çok lezzizler :)

      Sil
  28. Merhaba Leyla; uzun zamandır takip etsemde ancak yazıyorum,hemde soru soruyorum affet:) tarifine bayıldım ve hemen denedim.Fakat birkaç sorunum var,danışmak istedim. 11 aylık küçük bir kızım var. Yalnız kızımın ineksütü ve yumurta akı alerjisi olduğundan herşeyi yediremiyorum.Tek tek kendim hazırlıyorum. Buyüzden tarifin çok dikkatimi çekti hemen yaptım.hatta içine cevizde ekledim. Minik elma kurdumla beraber birgüzel yedik,gerçekten çok leziz bir tarif. Fakat; ben tereyağı kullanamayacağımdan zeytinyağlı yapmak zorunda kaldım. Acaba bundan mıdır nedir benim kurabiyeler acayip kıyır oldular. Bizim küçük hanım elline aldığı anda dökülüyorlar. Sence sorun tereyağı mı? yoksa bana bu konuda söyleyebileceğin başka bir fikir varmı? şimdiden teşekkür ediyorum,kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Melike. İlk veya son farketmez her zaman danışabilirsin :)

      Öncelikle tereyağ yerine zeytinyağı ile yapmak fikri gayet iyi.Ceviz eklemek fikri ise süper. Ama o kıyırlığın sebebi zeytinyağı kullanmış olman değil. İçerisinde bulunan irmik sebebiyle o şekilde ufalanıyor. Bir de kurabiye hamurunu bir arada tutabilecek bir malzeme yok bu tarifte (margarin, yoğurt gibi). Yani tarifin aslı bu şekilde. Biraz nazikçe tutup ağza götürmek gerekiyor :) Sağlıklı ve lezzetli olduğu için bence buna değer :)

      Elma kurdunu yanaklarından ısırır, deneyeceğin diğer tariflerde de başarılar dilerim :)

      Sil
  29. Çok güzel görünüyorlar, zaten fotoğraflarınız nefis, bu akşamüstü bende kızlarıma yapacağım bu tarifinizi...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Pelin, şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  30. mutlaka denemeliyim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  31. irmik tam 3/4 nekadar oluyor anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 su bardağından 2 parmak eksik Gülşah.

      Sil
  32. Merhaba; tarifi tam uyguladım, yalnız eksik kalan bir şey var bir çorba kaşığıd a yoğurt suyu eklemek gerekiyor aksi takdirde hamur ufalanıyor tam yoğrulma sağlanmıyor. Yapacak olan arkadaşlar bunuda dikkate alsınlar. Sonuç güzel oldu, yarın sabah oğlumla yiyeceğiz. Teşekkürler Leyla hanım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle yorumunuz için teşekkürler.
      Tarifin yapılışında bu sebeple 2 yemek kaşığı kadar süt ilave ettiğimi yazmıştım :) Pekmez de ilave edilebileceğini belirttim. Yoğurt suyu da güzel fikir. şimdi onu da oraya yazıyorum. Çok teşekkürler. Sevgiler...

      Sil
    2. Çok çok memnun kaldım, etrafımdaki tüm anne arkadaşlarım da tarifini aldı. benim gibi doğallıktan yana olan annelere ilaç oldu tarifiniz. Yeniden minnettarım. Sevgiler...

      Sil
    3. Ben de bu memnuniyetten çok memnun kaldım :) Afiyet olsun o güzel bebeklere. Tarifi alan annelere de benden bir ricada bulunun, bana dua etsinler benim de bir bebeğim olsun da bu bisküvilerden yapayım ona :) Sevgiler...

      Sil
    4. Dualarımız sizinle, Mübarek Cuma vakti; Allah sağlıklı ve hayırlı bir evlat nasip etsin dilerim... Gönlünüze göre versin.

      Sil
  33. merhabalar bir araştırma yaparken gördüm sitenizi
    kızım 6 aylık ve yumurta,buğday ve fıstık alerjisi çıktı hal böyleyken bisküvisini kendim yapmam gerekiyor bu tarif hoşuma gitti doğal olmasından dolayı fakat buğday unu olduğunu gördüm ve irmikte aklıma takıldı yerine başka ne kullanılır diye düşünüyürum çok fazla..bu konuda bir yanıt verirseniz mutlu olurum acemi bir anneyim ve kafam bir hayli karışık..cvp için şimdiden tşk.ederimm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız- Çalıştığım için ancak bakabildim yorumlara. Buğday alerjisi varsa eğer irmik, pirinç unu ve buğday unu kullanamazsınız. İrmik ve unu ekmemizin sebebi hamuru toparlamak. Ama maalesef hamuru toparlamak için kullanabileceğimiz diğer şeylerin de hepsi buğdaygillerden (mısır gevreği, yulaf ezmesi gibi). Hiç böyle bir durumla karşılaşmadığım için ne alternatif olur bilemiyorum :(

      Sil
  34. dün bir soru sormuştum ama hala yanıt gelmedi..neyse canınız saolsun..
    hayırlı günler

    YanıtlaSil
  35. merhaba
    ben de kızıma kendi yaptığım şeyleri yedirme taraftarıyım, hazırlardan mümkün olduğunca kaçmaya çalışıyorum. daha önce bebe bisküvisi yapmıştım ama çok sert olmuştu ve beğenmemiştim ama bu tarif gerçekten çok güzel, denedim ve beğendim.. bende annemin yaptığı şekersiz elma pekmezi vardı ondan koydum tadı çok güzel oldu. ellerinize sağlık, iyi çalışmalar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elma pekmezi nereden bulabilirim ki :/ Maalesef benim için küçük bir ihtimal bu :)Yine de söylediğiniz çok doğru.

      Sil
  36. bu arada e-gurmedeki gold çözünebilir kahvenin fiyatı nescafeye göre daha uygun. tadı nasıl acaba? siz tattınız mı? ben ondan almak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben filtre kahve tutkunu olduğum için çözünebilir kahvenin tadına bakmadım. Maalesef o konuda yardımcı olamıycam.

      Sil
  37. Merhaba, çok güzel görünüyor bisküviler, kızıma yapıp kendim bitirme ihtimalinden endişeliyim :)

    YanıtlaSil
  38. Kurabiyeler nefis görünüyor acaba hangi marka kullandınız tam buğday ununu küçük marketlerde satılmaz heralde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söke, Sinangil, hatta Bimin unu Efsanenin bile tam buğday unu mevcut. Genelde Söke kullanıyorumi ama siz hangisini bulabilirseniz onu kullanın.

      Sil
  39. Pekmezin pişmemesi lazım. Bence piştikten sonra üzerine sürülse çok daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  40. Ellerinize saglik guzel gorunuyorlarbi sorum olacak hamur buzlukta mi buzdolabinin altinda mi dinlenecek cevap icin simdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Bey merhaba. buzdlabında dinlendiriyoruz buzlukta değil. kolaylıklar diliyorum.

      Sil
  41. Bebeğim için yapmak istiyorum lakin pirinç unu kullanmak istemiyorum bana çok sağlıklı gelmiyor. Yerine yulaf unu düşünüyorum ölçüsü pirinç unuyla aynı mı olmalıdır sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süreyya Hanım merhaba. Yulaf unu daha çok nem tutma özelliğine sahip, bu yüzden kıvamı cıvık olacaktır hamurun. Eğer hazır pirinç unu almak istemiyorsanız ev yapımı pirinç unu tarifi var internette onu yaparak kullanabilirsiniz.

      Sil
  42. Bu tarif bir harika.Şimdi yaptım ve lezzeti,kıvamı harika.İçine ceviz de koydum denemek isteyenler için ek bilgi olsun.Harika olmuş.Bebeğim buna bayılacak.Ama sanırım bi tepsi daha yapmam gerekecek☺️çok teşekkürlerrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebekten çok biz yiyoruz değil mi :) Teşekkürler.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .