18 Kasım 2013 Pazartesi

Leyla Usulü AŞURE ve Bebek İçin Sorular


aşure , aşurenin püf noktaları

Kafamda 1 milyon tane tilki, kuyruklarını birbirine değdirmeden sabah-akşam-gece, mütemadiyen 7/24 gezinip duruyorlar. Uyumak veya dinlenmek gibi bir niyetleri yok ! Hepsinin derdi aynı 'beşik mi , park yatak mı , karyola mı , sepet mi mi mi mi mi ?'

Üniversiteye hazırlanırken bu kadar kafa yorsam... Neyse, mesleğini küçümseyen aciz insan durumuna düşmesem daha iyi :)

aşure , aşurenin püf noktaları

Aşureden evvel başka mevzulara bakalım !
Yahya Bey 29+2 'de şuan. Son günlerde biz de bu tarihe binayen hazırlıkları hızlandırdık. Comolocco'nun , gittigidiyor, sahibinden, hepsiburada, sanalpazar, n11, e-bebek vs. gibi bir düzine alışveriş sitesinde ana kucağı, puset ve park yatak bakmaktan gözleri şaşıbeş olmuş vaziyette ! Bugün  bi farklılık yapıp mağazaları gezelim dedik bu ihtiyaçlar için. Aman çıkmasak da olurmuş. Trabzon'da hepi topu 3-5 tane bebek mağazası mevcut. Onlardaki modeller de bir elin parmaklarıyla sınırlı. Nerde kaldı benim kocaman şehrim Bursa...

Diyeceğim o ki ;

-Karyola beşik alma, çocuk kafasını tak-tuk vuruyor. Ayrıca hantal, ayrıca çocuk üstünden atlıyor.
-Park yatak alma, hemen yamuluyor. Ayrıca gıcırdıyor, ayrıca az sallanıyor.
-Sepet alma, bir kaç ay sonra kullanılamıyor.

ve

-Karyola beşik al, hem sağlam, hem şık. Ayrıca uzun ömürlü.
-Park yatak al, çok kullanışlı. Ayrıca taşınabiliyor, ayrıca işin bitti mi katla kaldır.
-Sepet al, ilk aylar hep yanında olacak. Ayrıca çok portatif, odalar arasında rahatça gezdirirsin.

Eeeee, o kafamdaki tilkileri şimdi anladınız mı ? Bu yorumlara sizin ne katkınız olur, dinlemek isterim ?

Ne alıcaz biz yahu ??? Çıldırmadan bitirsek şu işi. Yemin ediyorum mobilyaya karar vermem toplamda 5 dakikamı aldı. Mobilyacıya girdim, çizdim, o da üzerinde kullanışlılık açısından değişiklikleri yaptı, baktım, anlaştık, peşinatı verdik ve çıktık. Hepsi bu ! Giysi alışverişi de öyle. Tek bir mağazaya gir, ne gerekiyorsa doldur sepete, öde ve çık.

Ama bu bebeciğin yatacağı yer mevzusu yılan hikayesine dönüştü. Fikirlerinize ihtiyacım var.

aşure , aşurenin püf noktaları

Gelelim aşure meselesine. Kutsiyetinin yanı sıra bu kadar lezzetli olması hasebiyle yılın 12 ayı severek tükettiğim bir tatlı kendisi. Ama öyle herkesin aşuresini yiyemiyorum. İçindeki fasulyeleri ayıklıyorum mesela. Hayır fasulye sevmemezlik değil benimki, aşurede fasulye sevmemezlik !

Teyzelerin 'aşure fasulyesiz olmaz' söylemlerine kulak tıkayarak bu yıl kendi aşuremi kendim pişirdim. Fasulye yok, kuş üzümü yok, bunların dışında bolca bütün fındık ve kuru incir var (aşureyi karartıyor gerekçesiyle kuru incir aşureye az koyulurmuş, pehh). Hatta yetmiyor, yerken de üzerine bolca fındık ve doğranmış kuru incir koyuyorum, seviyorum onları yahu.

Velhasıl , kendi aşurenizi oluşturabilirsiniz, 'şu olmadan aşure olmaz' sözlerine pek kulak asmayın. Ha tabii şekersiz de yapmaya kalkmayın ;)

Dertleştik mi ? Ben dertleştim de içime bi rahatlama falan gelmedi henüz. Cevaplarınıza alayım, o da olacak. Soruyu hatırlıyorsunuz değil mi ???

aşure , aşurenin püf noktaları

Malzemeler (Takriben 15 kase kadar) :

2,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı aşurelik buğday
Yarım çay bardağı pirinç
4 su bardağı şeker
4 lt su
1 çay bardağı süt
1 adet kabuk tarçın
150 gr kuru kayısı
150 gr kuru incir
150 gr kuru üzüm
200 gr kavrulmuş fındık
Ben unuttum siz unutmayın, 2-3 dal karanfil

Yapılışı : Aşure yapımının 2 aşamalı olduğu kanaatindeyim. Her aşamaya dikkat ederseniz eğer gayet lezzetli, kıvamlı bir aşure oluşmaması zor. Ben bile tek başıma yapabiliyorsam, herkes yapabilir :)

1. AŞAMA : Hazırlık 

-Aşure için nohut ve buğdayı ayrı tencerelere alın. Nohut ve buğdayın üzerini 4 parmak geçecek kadar su doldurup tencereleri ocağa alın. 5 dk kaynattıktan sonra her iki tencerenin de kapağını kapatıp 1 gece (ben tam 22 saat beklettim) suda bekletin. Gerekiyorsa ara ara su ilavesi yapabilirsiniz.
-BENİM FİKRİME GÖRE , bu hazırlığı yaptıktan sonra kuru meyvelerin de hazırlığını aynı gün yapıp yarına az iş bırakın. Yani kuru üzümü bir sos kabına alıp üzerine kaynar su doldurun ve 5 dk kadar kaynatın. Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayıp (çok küçük parçalara ayırmayın) ayrı ayrı tencerelere alın ve üzerlerine kaynar su doldurup 5 dk kaynatın. Haşlanan kuru yemişleri süzüp yıkayıp ve kapaklı kaplara alıp buzdolabına kaldırın.

2. AŞAMA : Pişirme

-Nohutu düdüklü tencereye alın  ve haşlayın.
-Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün . Üzerini 4 parmak geçecek kadar su doldurun ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 40-45 dk buğdayı haşlayın.
-Gerekiyorsa haşlanan nohutların kabuklarını soyun (sabredebildiğim kadarını soydum, çok da oyalayıcı değil ama psikopatça bir iş).
-40 dakikanın sonunda buğdayı süzüp derin bir tencereye alın ve üzerine 4 lt su doldurun. İçine kabuk tarçını ekleyin.
-Buğday kaynadıktan sonra içine haşlanan nohutu ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin.
-Kabuk tarçını çıkarın.
-Sütü tencereye ekleyip karıştırın.
-Şekeri tencereye ilave edip ara ara karıştırarak 5 dk kadar kaynatın. Bu sırada aşurenin kıvamı gelecektir.
-Kaynamakta olan aşureye kuru üzümü, kuru inciri, kavrulmuş fındığı ve son olarak kuru kayısıyı ekleyip karıştırın. 5 dk daha kaynattıktan sonra aşurenin altını kapatın ve ılınmaya bırakın.
-Biraz ılındıktan sonra aşureyi kaselere alın. Eğer ılınınca aşurenin kıvamı size sulu gelirse 1 yemek kaşığı nişastaya yarım çay bardağı su ekleyip iyice açtıktan sonra aşurenin içine ekleyip 1-2 dk daha kaynatın. Sulu gelirse ne yapacağınızı biliyorsunuz, su ilavesi :) Bana bu aşurenin kıvamı tam geldi. Kimi daha katı sever, kimi daha sulu, bunu kendi damak zevkinize göre ayarlayın.Nefis aşureniz hazır .


Share This

Gez ve öğren !

56 yorum:

  1. Öncelikle Leyla Hanım blogunuzu çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim.
    Minik misafirinizi bekliyormuşsunuz, Allah hayırlı bir doğum nasip etsin inşallah, Sağlıklı bir şekilde kucağınıza alırsınız inşallah.
    Benim naçizane tavsiyem yattığınız odaya bitişik olacak şekilde yan odada yatırmanız. Ama benim gibi kokusuyla uyumaktan hoşlananıyor ve bundan vazgeçemiyorsanız bu altı yılı buluyor. Biz daha yeni yeni ayrı odada yatırıyoruz, ama yan odada da olsa kokusunu çok özlüyorum. Amaaaannn ne yapalım alışır ve alışırız nasıl olsa. Daha ne kadar o kokusuyla yatacağız ki ama, değil mi? Fazla uzattımm, Sağlıcakla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek Hanım çok teşekkürler. Amin inşallah. Duaya ihtiyacımız var. Dediğiniz çok mantıklı aslında, bir gün o koku eninde sonunda gidecek, bari yanımızdayken bolca koklayalım, doğsa da koklasam :)

      Sil
  2. Ben park yataklardan hiiç haz etmiyorum. Hapishane gibi geliyor. Hem de gözüme çirkin geliyor açıkcası. Kullanışlı olmaya gelince biraz büyüyünce yine büyük beşik alacaksın el mahkum. Çocuk onda rahat edemez. (Bence)

    O yüzden ben büyüyen beşik mi yoksa büyümeyenden ama yine 5-6 yaşına kadar yatabilecek olandan mı? sorusuna cevap arıyorum. 26+6 dayım bende. Hala sonuç yok. İşin kötü tarafı adamlar iki aya ancak teslim ediyoruz diyorlar. Herkesin bebek odası yaptırası gelmiş galiba. :(

    Sepet konusuna gelince... Ben tanıdıktn sepet bulma çabasındayım. Ona para vermek istemiyorum. Eğer böyle bir şansın yoksa par yatak ya da beşik-karyola koyacak kadar yatak odanda yer varsa, sepete o kadar para vermek zorunda değilsin. Senin için özel bir yeri de yoksa kasmaya gerek yok yani. :)

    Kafasını çarpıyo diyenlerin uyku setinden haberleri yok galiba. Eğer ille de boşluk bulup çarpma kapasitesi olan bir çocuğun olursa, uyku setlerinin sünger ayarlamasını boyutlarını özel olarak yaptırıldığı gördüm internette. O kafa yamulmayacak arkadaş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin için de hayırlı olsun diyorum o zaman :) Kafalar karışık, ama benimki bir nebze olsun netleşiyor sanırım :) Sepet konusunda evet bulmayı deniycem, sepetten yana gönlüm ilk bir kaç ay. Çok teşekkür ederim. Sana da kolay gelsin...

      Sil
  3. 3 sene öncesi aynı dumur durumlar içerisindeydim :/ sanki dün gibi yahu.Haklısın beklentiler yükseldikçe, karar vermek zor oluyor haliyle. Ve uzun süre kullanamayacağını düşündüğün eşyalara tomarla para ödemek istemiyor insan. Kendimden örnekler verebilirim, biz sık sık gezen tipleriz ve park yatak bizim için nimetti o yüzden aldık ve memnunda kaldık, 2 yaşına kadar kullanabildik, şimdi gerçek amacı olan oyun parkı için kullanıyoruz ve oyuncakları derleyip, toparlıyor içi. Şu anda yavru kuş, kendi odasında ve yeni yatağında yatıyor. Bizim hikayemiz böyleydi, dilerim bir ışık yakabilmişizdir zihninde canım.
    Sevgiler, keyifli alışverişler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Öznur. Aynen dediğin gibi, belli bir süre kullandıktan sonra işe yaramayacak bir şeye çok para vermek istemiyorum. Böyle düşününce park yataklar diğerlerine göre çok uygun kalıyor.

      Sil
  4. Facebooktan da cevaplamıştım galiba ama birde buradan ses vereyim:)
    Biz de hem park yatak hem de büyüyen karyola var.1 yaşına kadar sadece park yatak kullandık.Aileler şehir dışında olduğu için çok geziyoruz her yere taşıdık yanımızda ve hiç yabancılık çekmedi bu sayede.Şu an 22 aylık küçük boy almak zorunda olduğumuz için şu an top havuzu oldu üstelik 80tlye falan almıştık tepe tepe kullandık.Beşiğe gelince ara sıra gündüz uykusu dışında henüz kullanamadık.En son atlamaya başlayınca kenarlarlıkları da söktük bu sefer de düşecek diye yatıramıyorum.Maalesef beraber yatıyoruz.Ama bunun cevabını en iyi sen verebilirsin.Benim oğlum kendi kendine uyusun kararını verir ve arkasında durabilirsen hep beşikte de yatabilir.
    Daha sorun varsa beklerim.Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Tuğba. Park yatak fikri iyice yerleşti aklıma. Özellikle taşınabilir olması açısından ... Gerçi ben çok taşımıycam ama işlevini bitirince katlayıp kaldırma imkanının olması güzel :) Tekrar teşekkürler.

      Sil
  5. Anne değilim ama halayım. Bu yüzden bu konu benimde zamanında fazlasıylaaa kafa yorduğum bir konu. 😃 O park yatak dedikleri ama park dışında her şeye benzeyen hatta en çok kuyuyu andıran şeyin içine bir çocuğun bırakılmasına gönlüm el vermiyor aman deyim uzak dur. Ne varsa eskilerde var al güzel rahat şık bir karyola ohhh miiss.. 😃 En olmadı ihtiyaç duyarsan birde sepet alırsın çok cüzi miktarlara piyasada mevcut. Bir nebze kafa karışıklığını giderebilirsem ne mutlu bana.. ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok hoşsunuz, çok teşekkürler. Sepet ben de çok istiyorum ama tüm mağazaları gezmeme rağmen Trabzon'da bulamadım. İnternette de ya stok yok ya da güvenilir yerler değil, bakalım henüz karar vermedik.

      Sil
  6. Allah kabul etsin aşureyi severim henüz yapmak nasip olmadı.. Beşik yatak bölümüne gelirsek eğer ilk etapta 1 yaşa kadar bağımsız olarak bebeğinizi odasında yatırmayacaksanız size kesinlikle park yatak öneririm.. Marka kalite anlamında çok önemli benim kızım şuan 2.5 yaşında park yatakta yatıyor yatağın altında halı olduğu için gıcırdamadan eser yok çokta güzel sallanıyor belirttiğiniz gibide taşıma anlamında çok pratik tak çıkar paketle büyük kolaylık.. Bizim yatağın markası kraft bu arada..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sevgi Hanım. Biz de Pierre Cardin'in bir modelini beğendik ama bakalım, henüz karar vermiş değiliz.

      Sil
  7. Sen ne tatlısın ya :)
    Böyle bir yazıda bile baya güldüm
    Çocuğum yok:) sana fikir vermek bana düşermi bilmem ama
    Yiğenlerden edindiğim tecrübelerden yola çıkarak şunu diyebilirim
    İlk 6 ay sepet bi beşikler var o kullanılıyor sonrada odasında beşik şu büyüyen beşiklerden her dakika cocuğa beşik al yatak olmaz dimi
    Bir taneyle idare edicek:)bizim zamanımızda yoktu ki bunlar ey gidi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Orası da dooğru valla :) Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Ay Leylacım yaaa, ben de sabahtan kaynattım aşurelikleri, akşamı zor bekliyorum, eve gider gitmez başlayacağım pişirmeye ;) Haklısın bence de hiç zor değil aşure yapmak, bak ben bu Muharrem ayının ikinci aşuresini pişireceğim, geçtiğimiz senelerde de en az üçer kez pişirdim :) Okuyanlara cesaret olsun diye söylüyorum ;)
    Yatak konusuna gelince, sepet yok, park yatak yok, beşik yok, sadece sallanır bebek karyolası var, ok? anlaştık mı, iki bebeğe dayanarak söylüyorum sana bunu, 3 yaşına gelene dek yatar, sonra sökersin parmaklıklarını, varsa kenarındaki dolabı alıp, uzun yatak haline getirrisin, ya da bizim gibi yapar, iki bebek yatağını da ihtiyacı olana verir, büyüğünü alırsın kuzuya :) Yahu Leylaaa, derdin bu olsun, kov kafandaki bütün tilkileri, sen beni dinle e mi ;)
    Bi de portakal kabuğu koyuyorum ben aşurenin altını kapamadan hemen önce, nasıl güzel oluyor bir bilsen, he bir de elma koyuyorum, o da nasıl şahane yapıyor aşureyi bir bilsen (ki biliyorsundur muhtemelen ama tercih etmiyorsundur, et bi dahakine e mi, senin gibi ödüllü yemek bloğu yazarına ayıp olacak belki ama et bi lütfen :)
    öperim çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen maşallah, galiba ben de bu hafta 2. postayı yapıcam, doyamadım bir türlü :) Ellerine sağlık bu arada.
      Valla en son dert edilecek şeyi dert ediyorum di miii, doğru aslında :) Çok teşekkürler Esen. Aaaa portakal kabuğunu ben de çok severim ama benimkine eklemedim, bu haftakine inşallah. Ama elmayı hiç denemediğimi söyleyebilirim :) Öperim seni çok çok.

      Sil
  9. Allah kabul etsin öncelikle :) soruya gelince biz 3 yaşına kadar park yatak kullandık, çok da memnun kaldık, karyoladan atlayan bebek park yataktan da atlayabiliyor, o kadar akrobatikler yani, 3 yaşından beri de büyüyebilen karyola aldık, 5 yaşında karyolayı büyüttük, şimdi 7,5 yaşında gayet de genç kız kıvamında bir karyolamız var.Şimdi kardeşinin doğmasını bekliyoruz ona da park yatak alacaktk ama komşumuz sağolsun kızının karyolasını verecek :) Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Sanırım park yatak en iyisi olacak bizim için, sonra da normal yatak nasipse. Hayırlı olsun bu arada :)

      Sil
  10. ikea nın karyolasını kullanıyorum memnunum belirli bir süreden sonra korumalıkla kullanmak gerekiyor çünkü sağa sola dönerken kafalarını vurabiliyolar ..iki kademeli ilk 6 aydan sonra alt kademeye geçirip park yatak gibi kullanabilirsin.sepet beşik gereksiz bence çok çabuk büyüyorlar; park yataklar da çok büyük yer kaplıyorlar.
    İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Aşure de çok leziz görünüyor.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkeanın beşiklerine yalnızca internetten bakabiliyorum maalesef, çok uzaktayım :) Çok teşekkürler luzu.

      Sil
  11. Kafandaki düşünceleri anlayabiliyorum. Hepsi çözülür zamanla, çok da dert etme.
    Biz hem karyola kullandık, hem de bir seyahat yatağı. Anneme giderken, sağa, sola tatile giderken hep bu portatif yatak yanımızdaydı. Sepet, beşik falan hiç kullanamadım. İki bebeğimi de hiç sallamadan uyumaya alıştırdım zaten. Zor bir süreç uyku düzeni oturana kadar ama sonrası büyük bir rahatlık:)
    Aşure`yi severim, hayatımda bir kere yaptım. Tembelim biraz o konuda. Galiba anneminkini en çok seviyorum:))
    Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalimdeki annesin, çocukların da hayalimdeki çocuk ; sallanmayan çocuk :D Teşekkürler Semiiiiii.

      Sil
  12. zor bir süreç. biz tercihimizi park yataktan yana kullandık. efe 25 aylık ve hala park yatağında yatıyor. muhtemelen bir sene daha kullanırız gibi geliyor bana. kişisel fikrimi söylemem gerekirse evet biraz gıcırdıyor ama eklem yerlerini tuttuğumuzda yada oğlan oraya tutunup sallandığında bu ses çıkıyor açıkçası bazen duymuyorum bile. 19 ay bizim odamızda yattı parkyatağında. eğer yatak odanız park yatak koymak için müsaitse tavsiye edebilirim. sepetlerin kullanım süresi kısa çünkü inanılmaz hızlı büyüyorlar. karyolaya ise dönmeye başladığında mutlaka bariyer koymanız gerekecek o zamanda yattığınız yerden başınızı kaldırıp göremeyeceksiniz bariyer görüşünüzü engelleyecek. park yatak hem yumuşak hemde fileleri sayesinde içi görünüyor. kolaylıklar dilerim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filelerin görmeyi kolaşlaştırdığını hiç düşünmemiştim, çok doğru :) Çok teşekkürler. Çok yardımcı oldunuz.

      Sil
  13. merhaba leyla hanım bu kadar tevafuk olur bende 7 aylık hamileyim ve bebeğin yatacağı yer konusunda sıkıntı çekiyorum her kafadan bir ses çıkıyo ve hepsi yazdığınız gibi klasik konuşmalar bende şaşkınım bu konuda hala eşimle ne alacağımıza karar veremedik bakalım sonuç ne olacak ama bende mobilyadan yanayım bakalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra Hanım merhaba. Hayırlı olsun diyelim :) Büyük çoğunluk park yatak diyor kullanışlılık açısından. Mobilyalar çok şık evet, ama kullanışlı değil maalesef. Sanırım ben park yatak alıcam.

      Sil
  14. canım ben sepet + ikea karyola almıştım biliyorsun..illa sepet istiyorsan bende internetten almıştım hemde kapıda ödemeyle siteyi,herhangi bir sorunda yaşamadık :)

    bu arada aşureler harika gözüküyor,bayılırım kendisine,ama senin tarzda yemedim hiç denemek gerek :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikirlerin hiç eksik olmasın Gülinim :)

      Sil
  15. Bu kadar düşünmeye, kafanı yormaya değmez Leylacığım. Al yanına sar sarmala doyuncaya kadar kokla yat ilk zamanlar. Sonrası Allah kerim. Aaaa! tabii evin büyük çocuğu ne der onu bilemem.

    Kolaylıklar ve kolay doğumlar diliyorum canım.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bir doğsa, sarıp sarmalıycam da :) Teşekkürler Işıl.

      Sil
  16. Hayırlı olsun canım eline sağlık en güzel kararı sen vereceksin öncelikle 3 4 yaşına kadar kullanacağın bir şey düşün.

    YanıtlaSil
  17. Ben Mothercare'in ahsap karyolasinda yatirdim kizimi hep. Buyudukce yatagi asagi indirdim. Kafasini vurmamasi ve usumemesi icin de yatagin kenarina minderli kenarliklardan taktim. Hic sallanmadan kendi kendine uyudu hep. 7. aydan sonra odasinda yatti. Telsiz cok faydali oluyor bu durumda. Onu da Chicco'dan almistim. Sepet yerine de ilk aylarda hem evde hem de disariya giderken ana kucagi kullandim. Arabada da kullanilabildiginden en mantikli secenek o gibi geldi bana. Aluminyum sapli hafif bir model aldim. Onda da ustundeki kapagin katlanabilir olmasi iyi oluyor. Cok fazla esya almaya gerek yok aslinda. Yatak ve mobilya gibi birkac parca disindaki hersey oldukca kisa omurlu oluyor. Cocuk buyudukce ev esya mezarligi gibi oluyor ve insan verecek yer ariyor. O yuzden az ama oz esya almak en guzeli. Bir de yan yatmasi icin yastik onerecegim, ucgen olanlardan. Guvenlik icin doktorlar onermisti bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mantıklı aslında. Hele şu eşya mezarlığı olayı :) Bütün çocuklular yaşıyorbunu. Çok teşekkürler.

      Sil
  18. Ben de geçen pazar yaptım. Allah kabul etsin canım. Evinden bolluk bereket hiç eksilmesin

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Leyla hanım, oğlum 21 aylık ve sürekli birlikte yatıyoruz, park yatağımız var ama boş duruyor kullanmıyoruz, çünkü anne-bebek arasında güvenli bağ kurulabilmesi için 2 yaşına kadar birlikte yatma gerekiyor, bebek annenin kokusunu duyarak uyuduğunda, gözünü açıp da yanıda annesini gördüğünde kendini güvende hissediyor.Bence .seyehate bile gitseniz zaten yanınızda uyuyacak yatağa gerek yok.Bu konuda pedagog Adem Güneş'in programlarını kaçırmamaya çalışıyorum çok büyük faydasını görüyorum.Dinlemek isterseniz her pazartesi, salı saat 9:30 da Burç fm de "Çocuk Deyip Geçmeyin" programını hazırlıyor. Allah sağ salim bebişinizi kucağınıza almayı nasip etsin, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız. çok teşekkür ederim :) Programı mutlaka dinleyeceğim yarın.

      Sil
  20. ben park yatak aldım leylacığım
    kızlarda beşik almıştım sana da denildiği gibi kafayı vura vura bir oluyorlar ayrıca kenarlarına tutunup kalkmaya başladığında aşağıya uçuyorlar :(
    kenarlarını söküyorsun bu sefer düşüyorlar
    bu kez park yatağı tercih ettim iyi bir markayı tercih ettim pek de katlanacak cinsten değil sağlam yapısı var
    3 yaşına kadar idare eder sanıyorum tabi üstüne ince yatak ve sağ olsun kayınvalidem güzel yünden alt yatak ve yorgan hazırladı tabi hazırda uyku seti de var artık kullanışa bakacağım kendi tecrübelerimce bunu uygun gördüm
    bozulursa katlanırsa da canı sağ olsun :)
    sepet almayı düşünmüyorum fakat çocuklar sallamadan uyumuyorlar çoğu kez bu yüzden beşik satılan yerlerde çok şık hamağa benzeyen salıncaklar gördüm onlardan alacağım uyuyunca beşiğe koyarım diyorum tabi beşiğin sallama özelliği var ama bakalım artık
    neyse canım aşurenin beyazı siyahı bence farketmez her türlüsünü severim
    ellerine sağlık Allah Kabul etsin öpüyorum kal sağlıcakla....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle yapacağım karar verdim artık. Yoksa düşünmenin sonu yok inan :) Güle güle kullanmak nasip olsun inşallah...

      Sil
  21. Leylacim, yeni gelecek bebeğin şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
    Bebeciğini önce yanında yatıracağın bir karyola olsa diye düşündüm ama bilemiyorum.
    Aşuren de biraz farklı, bildiğimizden başka türlü olmuş. Sanki bol meyveli zerde gibi... Ellerine sağlık bu da Leyla Usülü Aşure... Nefis nefis!!!

    YanıtlaSil
  22. ne olursa olsun zaten aylarca koynunda olacak allah kabul etsın asurenı taslarda cok sık

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize sağlık.Evinizden bolluk bereket hiç eksilmesin. Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanızı dilerim. Bizim çocuklar çok büyüdüğü için bu konularda geride kalmışız. Sepet ve karyola ile büyüttük biz. Park yatak yoktu ayrıca satılan oyun parkları vardı. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Çok teşekkür ederim. Amin...

    YanıtlaSil
  25. Teşekkürler Selma, evet sanırım öyle olacak :)

    YanıtlaSil
  26. Ayni benim dertlerim:) 27. Haftadayim ben de. Ilk basta oda yapmaktı niyetimiz ama tasinma falan gündeme gelince o iptal oldu. Simdi de park yatak mi alsak yoksa ileride zaten oda dusundugumuz icin buyuyen karyola mi alsam bilemiyorym. Bezi, arabasi, sampuani falan derken arastir arastir bir hal oldum:)

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Nesrin. O aşamaların hepsini geçtik artık şükür, düşün düşün araştır araştır bittik valla :) Darısı başınızaa :)

    YanıtlaSil
  28. Öncelikle park yatak da neymiş yahu cahilliğimden google a sordum hımm dedim.Cahilliğim gitti. : ) Aslında en iyisi bebekler karar verir bence.Çünkü her çocuk kendine has bir kullanım kılavuzu ile doğduğundan,ne alırsak alalım huysuzluk edip yatmayabiliyorlar da.Ablamın bebeğini karyola beşiğine yatırınca hint fakiri yatağına yatırmış gibi çığlıklar koparmıştı.Biraz daha büyüyünce de hoplayıp zıplayıp o yatağı her gün bir parçasını örseleyerek tavan arasına kaldırmalık yapmıştı.Ablam da kayınvalidesinin sözüne gelip eski tıngır mıngır beşiklerde yatırmıştı.İnşallah neye karar verirseniz bebeğiniz sever onda uyumayı.Merak ettiğim ailenizin fikirleri nelerdir?Büyükler genelde bizim büyüdüğümüz gibi beşikleri öneriyorlar.Hatta bazen ısrarcı bile olabiliyorlar : )
    Bu arada aşure yorumu harika..Ben de bol fındıklı severim.Ellerinize sağlık..Bize düşen bol bol dua etmek evladınızı sağlıkla,huzurla kucağınıza alıp doya doya koklayabilmek,büyütebilmek için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Her bebeğin kendine göre bir karakteri var aslında, o sebeple hepsi farklı birşey isteyebiliyor :) Neyse biz kararımızı verdik, umarım kendisi de bu karara uyar :) Ailemiz bizi özgür bıraktı, belki birazcık karışsalar daha kolay çözüme ulaşırdık :) Çok teşekkür ederim dualarınız için. Aminn. Umarım o günleri görürüz....

      Sil
  29. Leylacım yeni gördüm bu yazını.öncelikle aşureye bayılırım..bende kendi sevdiklerimle doldurdum ve fasülye koymadım :) Yatak mevzusunda ise, minik sepetimiz vardı evde gezdirirdik, bir arkadaştan aldık 4 ay kullandık.çok işe yarıyor ilk zamanlar özellikle sen eğilmede sıkıntı yaşarsan diye, ki bende çok oldu maalesef sezeryen oldum :( Sonrasında kraft park yatak aldık 31 aylık şu anda halen kullanıyoruz..Odası olmadığı için yatağı büyütemedik halen, fakat sorun da yaşamıyoruz..Kısacası memnunuz canım..Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. Teşekkürler Sibel. Biz de doğrudan park yatak aldık :) sanırım uzun süre kullanabiliriz. Amin inşallah.

    YanıtlaSil
  31. merhaba Leyla hanım, öncelikle güzel tarifleriniz ve yazılarınız için teşekkürler. İnşallah da hayırlısıyla bebişinizi kucağınıza alırsınız.
    benim kızım 2 ay sonra dört yaşını dolduracak, sizin yaşadığınız bu sıkıntıları resmen kabus olarak yaşamıştım, hadi şu olursa, bu olursa falan filan diye. sonra aldık bir park yatak, 1 yaşına kadar yatırdık içinde. sonra bizim yatağa transfer oldu, hala bizimle:) geçen yıl da bir çocuk odası aldık ona, ama kıyıp da yanımızdan ayıramıyoruz:)
    Gelelim asıl meseleye, park yatak aldığım için pişman mıyım hayır ama ikinci çocuğum olursa mutlaka odadan odaya taşınabilen minik bir sepet yatak almayı tercih ederim, çünkü ilk yılında ciddi anlamda yanından bir dakika bile ayırmak istemiyor insan. minik bir sepet alıp, her odaya taşırım sanırım. Sonra da bir çocuk odası ile büyük yatağa geçmesini sağlarım. benim deneyimim bu yönde. kolaylıklar diliyorum, sevgiler. bangininmutfagi.blogspot.com-DERYA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkürler Derya Hanım. Biz de bu kadar düşünme sürecinden sonra park yatak aldık, umarım memnun kalırız :) Sepetler uzun süre kullanılamadığı için tercih etmedik, inşallah pişman olmam :) Olursam daaaa ikinciye artık :)

      Sil
  32. Merhaba canım doğuma çok az kalmış sağlıcakla gelsin Yahya adıyla yaşasın çok güzel bir isim. Yatak aldığınızı okudum ama yine de bir yorumda bulunmak istiyorum. Bazen hem yatak odasına hem de varsa bebek odasına iki yatak alınabiliyor. Biz ikeanın parmaklıklı yataklarından aldık, dümdüz hiç bir özelliği yok. Uzunca bir süre bir kenarını çıkarıp yatakla birleştirerek beraber uyuduk,emzirmek daha kolay oluyor. Bir de yatak seviyesi ayarlandığı için şu an ayrı yatıyor ve en alçak seviyede olduğu için üzerind tırmanıp atlama ihtimali yok. Özellikle 7-8 aydan sonra bu risk baslıyor her seferinde boyuna göre alçalttık. Arkadaşım büyüyenile , sallanabilen yanda dolabı altında çekmeceleri olan çok şık bir yatak almıştı. Çocuğu bizimkiyle yaşıt ve ne yazık ki en alçak yatak seviyesi üzerinden atlayabileceği seviye. Malesef bu güne kadar doğru düzgün kullanamadı hala da kullanamıyor. Bu yüzden en önemli özelliği bana göre yükseklik ayarlanabilir olması. Aklında bulunsun istedim. Umarım sizin aldığınız yatağı da bebeğin çok sever

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Senin gebelikle ilgili yazılarını bolca okudum :) O sebeple beşikle ilgili fikirlerin de önemli tabii. Aldığım beşik, altında çekmecesi vs. olan bir şey değil, bu sebeple bebek büyüdükçe aşağıya indirilebilir şekilde. Yani oğlumun atlama faaliyeti olmayacak diye umudediyoruz :) Çok teşekkürler. Helo'ya öpücükler.

      Sil
  33. Merhaba, benim de en çok kafamı karıştıran soru bu olmuştu. Biz şöyle yaptık ve memnunuz. İkeadan bir yatak alıp kendi yatağımızın yanına koyduk. İlk aylarda yan kısmını çıkarmadık ama 5-6 aylık olduğunda bir yanını çıkarıp yatağımıza birleştirdik, sanki 3 kişilik bir yatak oldu. Bence beraber uyumak çocuk için de anne için de daha rahat.geceleri tam uyanmadan bir iki ses çıkarmasıyla uyanıp hemen emziriyorum, böylece bölünmeden uykusuna devam ediyor. Şimdi neredeyse 1,5 yaşında. Yatağı alt seviyeye indirdik ve yine bizim yatağa birleştirdik.şimdi sütünü içip yatağına gidiyor.bir hoşuma gidiyor sorma.sabahları yatağında oynamayı çok seviyor. İnsanın yatakları hafif, bir de bize ucuz geldi(Amerika da yaşıyoruz, buraya göre uygun).3-4 yaşına kadar da kullanabilir bence. Gündüz işini de ana kucağı hediye geldi bize onunla güzelce hallettik ilk zamanlar. Hemen pışpışlayabiliyorsun, hem önündeki hayvanlarla oynuyor, hem rahatlıkla ordan oraya taşıyabiliyorsun. Yemek yerken özellikle ayrı bir rahat, ya sana bakıyor, ya oyuncaklarıyla oynuyor. Çok amaçlı. Biz bu ikisiyle bütün işimizi hallettik. Ama alternatif çok olunca insanın kafası çok karışıyor. Bir de başını çarpma meselesi var, o doğru çarpıyor çocuk.ama ilk yıl beşiğe kenarlık koymayı önermiyor doktorlar, biz sonradan koyduk. Bu aralar benim aklıma biraz kalınca bir kumaştan sandalye başına geçirilen kılıflar gibi kılıf yapmak geldi, belki işe yarayabilir ilk zamanlar..neyse..rabbim insAllah hayırlısıyla bebeğinizi kucağınıza alıp, kokusuna doya doya uyumayı nasip etsin..öyle büyüleyici bir koku ki, biz eşimle ilk zamanlar sarhoş oluyorduk süt kokusundan... elifs

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .