29 Aralık 2015 Salı

Keçe Etkinlik Kitabı

keçe etkinlik kitabı, kumaş kitap, keçe kitap, faaliyet kitabı, okul öncesi etkinlik

Keçe faaliyet kitabını 2 gün evvel Facebook'taki Kahve Dükkanı'mda paylaştım. Paylaştığım video yalnızca 2 günde onbinlerce kez izlendi. Bu derece ilgi beklemiyordum açıkcası. Bu kadar ilgi uyandırınca ben de tüm aşamalarını blogta anlatmaya karar verdim. Ben anlatayım, siz de herşeyi temin edip en yakın zamanda başlayın olur mu :) Zira bu kitapların 200 teleye satılanı bile var yahu (Burada ağzı aşaa doğru eğerek wuuuu sesi çıkarıyoruz) !

İlk olarak en az 6 renk ince keçe alıyoruz. 25 cm eninde almanız yeterli. Ben 20x16 cmlik 16 adet dikdörtgen kestim. Siz planladığınız sayfa sayısına göre arttırıp azaltabilirsiniz.
İnce keçeden kalan kısımları, sayfa içlerindeki faaliyet şekillerini yapmakta kullanıcaz.

İnce keçeye ek olarak bir kaç tane fermuar, bolca çıtçıt , uzun bir parça cırt cırt, bolca düğme, yün ip ve renk renk etamin ipi kullanıcaz. Bunları da temin etmeyi unutmayın. Ayrıca elinizde farklı kalınlıklarda iğneler bulunsun. Kitabın tüm aşamaları elde hazırlanıyor, yapıştırma ve makine dikişi yalnızca 1 yerde var ki o kısımları da dilerseniz elde dikerek yapabilirsiniz. Yapıştırma kısımlarında silikon kullandım.

Şablon olaraksa hepsini kafadan çizdim, ama siz dilerseniz her birinin şablonunu internetten bulup indirip yazıcıdan çıkarıp kesip sonra da keçelerin üzerine yerleştirip çizerek bu işi halledebilirsiniz. Uzun iş ! Benim o kadar zamanım yok :)

İlk sayfaya basitçe 1-2-3 numaraları yerleştirdim. Matematiksel olarak 3-6 yaş çocuğun en kolay tanıyabildiği rakamlar :) Kurdelelere sayılara göre boncuk geçiriyor, onu da yapacağınız sayfaya sabitliyorsunuz. Benim fotoğrafta yaptığım gibi de sabitleyebilirsiniz, kendiniz de farklı bir yöntem kullanabilirsiniz.


Sayılar sayfasının hemen arkasında ayakkabı bağlama becerisi ekledim. Ayakkabıyı ben deriden hazırladım ama siz elinizdeki keçelerden yapabilirsiniz. Bağlamak için de yün ip kullandım, ayakkabı bağcığı kullanabilir ve o delikleri bir ayakkabıcıda demir olarak bastırabilirsiniz. Bence o da uzun iş, böyle de oldu :)

keçe etkinlik kitabı, kumaş kitap, keçe kitap, faaliyet kitabı, okul öncesi etkinlik


3. sayfada gördüğünüz gibi bir sürü uçan balon var. Bunları sayfaya düğme ile sabitliyoruz. Düğmeleri sayfaya diktim, balonlaraysa kesikler atarak ilik oluşturdum. Tak-çıkar etkinliği :)


4. sayfa beni en oyalayan kısım oldu. 18x2 cm boyunda bir sürü dikdörtgen kestim (çift olacak şekilde). Sonra uçlarına yuvarlak form verip kapanacak şekilde çıt çıt diktim, Çıtçıtların arka kısımları kötü görünmesinde diye aynı renk 2 adet dikdörtgeni birbirine dikip bitirdim, siz bunu yapıştırarak da yapabilirsiniz zira böyle çok oyalayıcı oldu. Bu renk renk çıtçıtlı dikdörtgenlerden birini sayfaya sabitledim. Diğerleri içinse sayfaya 1 çep yaptım. Çocuk, çepten dikdörtgenleri çıkarıp uç uca birbirine ekleyerek zincir yapacak.

keçe etkinlik kitabı, kumaş kitap, keçe kitap, faaliyet kitabı, okul öncesi etkinlik


Bir sonraki sayfada ağaçtan elma toplayıp sepete dolduruyoruz :) İlk olarak ağacı ve gövdesini kesip sayfanın üzerine yerleştirdim. Gövdeyi sayfaya diktim. Elmalar için önce yuvarlaklar kesip çıtçıt diktim, sonra da ağaçta çıtçıtın karşısına gelecek diğer kısımı ağaca diktim, böylece ağacı sayfaya sabitlemiş oldum. Elmaların üstüne yine çıtçıt dikişini kapatmak için aynı parçadan kesip diktim, böylece tek bir yüzü çıtçıt görünümlü elmalarım oldu. Sepet için ben deri kullandım. Dilediğiniz herhangi bir şekilde kesip 3 tarafını sayfaya sabitleyin. Sapı için ben zincir dikişi tekniği ile sayfada sap yaptım, ipten de hazırlayabilirsiniz. Ağaca kuş kondurmayı unutmayın :)


Bu sayfa hem şekil hem renk eşleştirmeyi içerdiği için en sevdiğim sayfalardan biri. Elmalarda yaptığımızın aynısını yapıyoruz. Çeşitli şekiller çizdim kestim ve elmalardaki gibi bunlara çıtçıt dikip üzerlerine aynı parçadan koyup tekrar diktim. Sayfada bu şekillerin karşısına gelecek kısma göre aynı şekillerden aynı renk kesip çıtçıtların karşılığını diktim, o şekilleri de sayfaya sabitledim.

Yan sayfayaysa şekilleri koymak için bir cep yerleştirip sabitledim. Böylece şekilleri oradan alacak ve karşılığına gelen yerlere yerleştirecek.


Bu sayfada cırt cırtlar ile resim yapıyoruz. Resimde bulut , güneş, bir ev, evin çatısı, bir ağaç ve ağacın gövdesi var. Hepsinde aynı çıtçıttaki mantıkla yola çıkarak şekillere cırt cırtlar kesip diktim. Sayfada karşılarına gelen kısma da cırt cırtın karşılığını diktim. Bu resimde dilediği nesneyi dilediği yere koyabilir. Ağaçla evin yerini değiştirmekte veya güneşle bulutun yerini değiştirmekte özgür.

Yan sayfayaysa o şekiller için fermuar cep diktim. Fermuarları önce birbirine diktim, sonra da etraflarından sayfaya diktim, böylece hangi fermuar açılırsa açılsın aynı cepe çıkılıyor. Hem fermuar açıp kapamayı öğrenme hem de yapacağı resim için kullanılacak nesnelere bir yer :)


Ve en keyifli yer, son sayfa. Bu sayfada bir sürü deniz ürünü var, önce deniz tabanı için kahverengi deri kestim, sonra bir üst aşama için mavi ve son olarak gökyüzü için beyaz. Bunları sırasıyla sayfaya sabitledim. Tabii deniz tabanına taş ve yosun eklemeyi unutmadım :)

Balıklar için ben kalın keçe kullandım, şart değil. Elimde vardı onları değerlendireyim dedim. Siz ince keçe ile çeşitli balıklar, deniz yıldızı ve yengeç kesin. Onların ucuna ataç takın, bu sayfa tamam.


Diğer sayfaya deri kullanarak yuvarlak bir formada balık fanusu kestim. Fanusun ortasına poşet dosyadan bir parça kesip yapıştırdım. Sonra fanusu sayfaya 3 kenarından dikerek sabitledim. Oltayı koymak için bir dikdörtgen kesip yine 3 kenarından sayfaya diktim.

Parktan bulduğum bir ağaç dalının etrafını temizledim, ucuna yün ip sarıp yapıştırdım ve 30 cm kadar uzun bıraktım. İpin uç kısmına buzdolabının üzerinden aldığım magnetin mıknatısını silikon ile yapıştırdım. Böylece mıknatısları balıkların ucundaki ataçlara yaklaştırdığımda balıkları tutup fanusa koyabildim :)



Sayfaları önlü arkalı olarak birbirine sabitlemek için ben dikmeyi tercih ettim. Siz dilerseniz birbirine yapıştırarak bu işi kolayca halledebilirsiniz.

İşte bu kadar. İlk fırsatta balıklar için göz alıp yapıştıracağım. Son olarak da kitabın kapağını süsleyip isim yazacağım. Kapak için kitaptan biraz daha büyük bir parça keçe kesip cilt olarak sarabilirsiniz. Her bir sayfada aynı noktalardan delik açın ve delikleri birbirine kurdele, yün ip veya keçe şerit ile bağlayın. Kitabınız bitti bile :) Yapması 1 hafta, anlatması yarım saat, oynaması....Valla şimdilik benim oğlum oynamıyor. Bakalım, onu da zamanla görücez :)

Şimdiden ellerinize sağlık.
Öperim bebeleri.

Share This

Gez ve öğren !

13 yorum:

  1. Harika olmuş Leyla. Ben videolara bakıp iç geçirenlerdenim. Keçe, kumaştan daha kolay. Cesaret edebilirsem bir gün yaparım belki. :)

    YanıtlaSil
  2. harikasın leyla bayıldım.bunu face de bir arkadaşın göstermişti hatırladığım kadarıyla sana hatta bende not almıştım ama ben unutmuşum bile.çok güzel olmuş ayrı ama ince ayrıntısına kadar anlatman çok ince bir davranuş.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Eşyaları nerede bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuhafiye veya kumaş satan mağazalardan.

      Sil
  4. Selamun aleykum hayırlı günler bisi sormak istiyorum tutulacak balıkları yani ataç geçirilen balıkları sayfaya nasıl sabitlediniz acaba buarada cok çok güzel olmuş elinize sağlık ayrıca anlatım da süper en kısa zamanda yapcam ınş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıkları sayfaya sabitlemiyorsunuz, serbest kalıyorlar ki tutulduktan sonra yan sayfadaki akvaryuma koyulabilsinler :)

      Sil
  5. çocuk gelişimi okuyorum bu tarz ödevler yapmam gerekiyor ve yaratıcılığınıza hayran kaldım, bana da fikir sundu. harika yapmışsınız ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık hele balıklı sayfaya ayrıca bayılıdım.

    YanıtlaSil
  8. Harikasınız, bayyyyıldım :)

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .