27 Haziran 2018 Çarşamba

Nefis Patatesli Dilim Börek

patatesli-dilim-börek,dilim-börek,buzluk-böreği,patatesli-börek
Bu tarife ilk rastladığımda şahane birşey olduğunu tahmin etmiştim. Hatta o kadar emin oldum ki daha ilk denememde 2 tepsi birden yaptım. Blogda bir çok börek tarifi mevcutken bu dilim börekler benim bundan sonraki favori börek tarifim oldular. Servisinin pratik olması, dışının çıtır içinin yumuşacık olması, ayrıca patates-peynir-yeşillik üçlüsünün bir arada uyum içinde olması bana bu böreği sevdiren şeyler oldu.

Ispanaklı Börek benim en  sevdiğim börek tariflerinden biri. Ama biraz zahmetli olması hasebiyle 1-2 puan kaybediyor benden.
Çok Besleyici Avcı Böreği ise müptelası olduğum ama  çok kalorili,ayrıca gluteni de had safhada bir tarif (yufkaları galeta ununa buladığımız için).
Gösterişli Üç Renk börek görüntü itabarıyla insanı kendine hayran bırakan ama tat olarak bana göre biraz eksik bir tarif.
Yalancı Su Böreği benim için hala mükemmeliyetini koruyan bir tarif. O yumuşacık tat başka hiç bir börekte yok.
Tariflerin her birine, tarif ismini tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüm börek tariflerime ise ŞURAYI tıklayarak erişebilirsiniz.
patatesli-dilim-börek,dilim-börek,buzluk-böreği,patatesli-börek
Malzemeler (28-32 adet börek için) :

3 adet yufka
2 adet yumurta
1 su bardağı süt veya sulu yoğurt veya maden suyu (süt ve maden suyu ile denenmiştir,her iki sonuç da çok başarılı)
Yarım su bardağı dolusu eritilmiş tereyağı (ben sadeyağ eritip kullandım)
5 orta boy patates
Yarım demet maydonoz
1 küçük kase doğranmış dereotu
250 gr sert inek peyniri
Karabiber,pul biber,tuz

Üzeri için susam/çörek otu/haşhaş tohumu

Yapılışı :

-Patatesleri haşlayıp rendeleyin. Derin bir kaseye alın.
-Patateslerin üzerine dilediğiniz baharatlar ,tuz, ezilmiş peynir doğranmış maydonoz ve dereotunu ekleyip çatalla birbirine yedirin.
-Ayrı bir kaseye kullanacağınız sıvı malzemeyi (süt/yoğurt veya maden suyu) alıp üzerine 1 yumurta + 1 yumurtanın akını (sarısını ayırın) ve eritilmiş tereyağı ekleyip  çatalla çırpın. Bu sıvı karışımı patatesli harcın olduğu kaba aktarıp tüm malzemeyi karıştırın. Alt fotoğraftaki gibi bir görüntü elde etmiş olmalısınız.
-İlk yufkayı tezgaha yayın. Dikdörtgen formunda bir görüntü verebilmek için yufkayı yanlardan kesin. Hazırlamış olduğunuz harcın 3'te 1'ini kaşıkla parçalar halinde yufkanın üzerine bölüştürün. Yine kaşığın tersi ile yufkanın her yerine iç harcını yayın. Tıpkı alt fotoğrataki gibi. Fotoğrafa bakarsanız yufkanın sağ ve sol taraflarının kesilerek düz hale getirildiğini görebilirsiniz. Böylece yufkayı rulo haline getirdiğimizde her yeri dengeli şekilde dolu olacak.

-2. yufkayı, iç harcı ile kapladığınız yufkanın üzerine serip aynı işlemi tekrarlayın. 3 yufka bittiğinde elinizde  iç harcı kalmamış olmalı.
-Kısa kenardan başlayarak yufkaları sıkıca sarın ve büyük bir rulo haline getirin. Benim fotoprafımda 2 adet rulo görünüyor çünkü ben bu tarifi 6 yufka ile ve 2 posriyon olacak şekilde hazırladım. Sizin elinizde tek rulo bulunmalı.
-Hazırladığınız ruloyu bir tepsiye yerleştirip üzerini streç film ile sıkıca sarın ve 1 gece buzdolabında bekletin. Bingo ! Bildiniz, işin sırrı bu.
-Buzdolabında dinlenen böreği ince dilimler halinde (en fazla 1 parmak kalınlığında) doğrayın ve tepsiye yerleştirin.
-Ayırdığınız yumuırta sarısına 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip çırpın ve börek dilimlerinin üzerine sürün.
-Son olarak susam/çörek otu/haşhaş tohumu ile börek dilimlerini süsleyip 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin.

patatesli-dilim-börek,dilim-börek,buzluk-böreği,patatesli-börek

Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

  1. Çok lezzetli görünüyor. Ben de deneyeceğim, Instagram’da gördüğümden beri aklımda �� Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlarını her geçen gün güzel oluyor. takip etmekten mutlu oluyoruz. Eğitim Haber ve Hidroponik

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .