27 Aralık 2016 Salı

Sebzeli Mantar Sote


sebzeli mantar sote , mantar sote nasıl yapılır

Şimdi şöyle bir semt pazarı düşünün. Pazara gireceksiniz, rengarenk sebzelerin, mevsim meyvelerinin yanında çeşit çeşit mantarlar. Böyle şekilleri garip, adları değişik, abuk sabuk ve ilgi çekici. Nasıl nefis nasıl güzel ? 'Gel beni pişir' diyor.

Evet, Bursa'dayken durum aynı böyleydi. Mevsimi geldi mi çeşit çeşit mantarlar görürdük pazarda. Kültür mantarı dışındaki mantar olduğunu orada öğrenmiş bulunuyorum ! Hoş, o zamana dek kültür mantarının da ormanda yetişen mantar olduğunu sanıyordum ya neyse :)

Yağmurlar yağıyor. En lezzetli mantarların zamanı şimdi. Semt pazarınızda bulabildiğiniz tüm güzel mantarları değerlendirin. Mantarın zamanı çabucak geçip gidiyor. Farklı çeşitlerde mantarlar bulamıyorsanız benim gibi, siz de kültür mantarı ile bir mantar sote yapın gitsin. Hatta bizim gibi önce mantar sote yapın, sonra bir tencere makarna haşlayıp ikisini aynı tencerede buluşturun. Alın size mantarlı makarna :) Geçtiğimiz haftalarda oğlumla yaptığımız mantarlı makarnanın fotoğrarını İnstagram ve Facebook sayfalarımdan paylaşacağım.

Afiyetle..
sebzeli mantar sote , mantar sote nasıl yapılır

Malzemeler :

20-25 adet kadar kültür mantarı
1 orta boy soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası (tercihen)
3 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı :

-İlk olarak mantarları yıkayıp derin bir kaseye alın ve üzerine ılık su döküp 5-10 dk bekletin.
-Mantarların dış zarlarına parmağınızla nazikçe ovarak soyun (veya akan suyu altında elinizle hafifçe bastırarak mantarların dış yüzeyini temizleyin.
-Yıkadığınız mantarları temiz bir mutfak bezinin üzerine alıp kurulayın.
-Soğanı soyup piyazlık doğrayın.
-Yeşil ve kırmızı biberleri ince ince dilimleyin.
-Mantarkları enlemesine iri iri doğrayın (fotoğraftaki gibi)
-Tavayı kızdırıp sıvıyağı tavaya alın, üzerine doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsakları ekleyip hafif pembeleşe dek kavurun.
-Biberleri ilave edip kavurmaya devam edin. Eğer salça eklemek isterseniz (ki ben mantar soteyi salçasız severim) bu aşamada salçayı ekleyip kavurun.
-Son olarak dilimlenmiş mantarları ekleyin. Ara ara karıştırarak mantarların pişmesini sağlayın. ASLA TAVANIN ÜZERİNE KAPAK KAPATMAYIN. Çünkü mantar, zaten bünyesinde bolca su barındırdığı için sulanacaktır, kapağı kapatmanız halinde su buharlaşamaz. Çok sulu ve lezzetsiz bir mantar sote elde etmiş olursunuz.

sebzeli mantar sote , mantar sote nasıl yapılır


-Kavrulan mantarların üzerine tuz , karabiber  ilave ederek mantar soteyi servise hazır hala getirin.

Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .