2 Ocak 2017 Pazartesi

Lezzetli ve Şık Kütük Pasta Tarifi


kütük-pasta-tarifi
Kütük Pasta , Ağaç Pasta , Yeni Yıl Pastası... Artık adına her ne derseniz. Ben Lezzetli Ve Şık Kütük Pasta demeyi seçtim, hatta en lezzetli ve en şık kütük pasta ! Hiç de abartmıyorum. İnstagram'da 'kütükpasta' başlığını aratın ve bakın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız :)

Lezzeti dört dörtlük oldu. Çünkü içeriğinde margarin türevi kalitesiz bir yağ yok. İç malzemesinde kremşanti gibi dandik bir krema kullanmadım. Dışındaki ganaj için 4 paket iyi kalite bitter çikolatayı gözüm kapalı feda ettim. Mantar bezelerde kullandığım pudra şekerini, tozşekeri robotta çekerek kendim yaptım (biliyorsunuz ki markette satılan pudra şekerinin içinde belli oranda nişasta var). Tüm yapım aşamalarında (kek-krema-beze) köy yumurtası kullandım.Şimdi bu pasta dört dörtlük olmayacaktı da ben mi olacaktım ?! Gerçi ben de hiç fena sayılmam !

Kütük Pasta'm için yapabileceğim tek eleştiri, çok zaman alıyor olması. Neredeyse bütün günümü şu pastanın hazırlık ve yapım aşamaları için harcadım (Aralarda dinlendim pek tabii ki). Yapımı uzun sürüyor ve bedeni yoruyor.Bu konuda bir öneri istiyorsanız şunu söyleyebilirim. Rulo keki ve bezeleri 1 gün önceden yapabilirsiniz. 1 gün sonra da krema ve ganaj hazılığını yapar , pastaya son şeklini verirsiniz. Şahsen bu lezzeti tattıktan sonra biz ailece başka bir pasta yiyebilir miyiz ? Sanmıyorum. Bu da demek oluyor ki ayda bir bizim evde Kütük Pasta şenliği yaşanacak :) Bir sonraki Kütük Pasta'mı , size önerdiğim plan dahilinde yapacağım ben de.

Uzun uzun okuyun. Her bir adımı benim yazdığım şekilde takip ederseniz, en az benim pastam kadar şık ve lezzetli bir kütük pastanız olur.

Ailenizi, bu lezzetten mahrum bırakmayın ! Afiyetle...

kütük pasta tarifi, kütük pasta nasıl yapılır ? şık pasta , en lezzetli pasta, pasta tarifleri


 LEZZETLİ VE ŞIK KÜTÜK PASTA İÇİN MALZEMELER ve YAPIM AŞAMALARI

Pastanın kendisi, bir rulo pastadan oluşuyor. Benim  kullandığım Rulo Kek tarifi , şu Meyveli Rulo Pasta tarifimdekinin aynısı. Zaten şimdiye dek bu tarif dışında rulo pasta yapmadım. Keki oldukça lezzetli oluyor. Ama siz dilerseniz kendi rulo pasta tarifinizi de kullanabilirsiniz. Bu tariften bir rulo kek yapıp rulo şekli verin.

Pastanın kreması için aslından benim Kusursuz Pastacı Kreması tarifimi kullanacaktım ancak kremşanti kullanmak istemediğim için (uzun zamandır kendisiyle aramız iyi değil), başka bir pastacı kreması ürettim. Ve bu , şimdiye dek yaptıklarım için kesinlikle en iyi krema oldu. 'Başka bir rulo pasta tarifi kullanabilirsiniz' dedim ama 'başka bir krema tarifi kullanabilirsiniz' diyemiyorum. Asla ! Muhakkak bu kremayı kullanın. Çok beğeneceksiniz . 

Kusursuz Ötesi Pastacı Kreması İçin Malzemeler :

800 ml süt
3 adet yumurta sarısı
1,5 çay bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 tepeleme yemek kaşığı un
70 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı

Pastacı Kremasının Yapılışı :

-Sütü bir tencereye alın ve ısıtın.
-Derin bir kasede yumurta sarıları ve şekeri çırpın.Un ve nişasta ilave edip iyice karıştırın.
-Isıttığınız sütü bu karışıma yavaşça yedirin. Sonra tüm karışımı tencerenin içine alıp ,  sürekli karıştırarak kıvam alana dek pişirin.
-Kremayı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içerisine oda ısısında yumuşamış tereyaği ekleyip mikserin en yüksek hızıyla 3-4 dk çırpın.
-Hazırladığınız kremadan 1 su bardağı ayırın.


kütük pasta tarifi, kütük pasta nasıl yapılır ? şık pasta , en lezzetli pasta, pasta tarifleri


Pastayı Islatmak İçin : 

1 çay bardağı süt
1 çay bardağından 2 parmak eksik toz şeker . Sütü küçük bir tencereye alıp şekeri içine ilave edin. Kısık ateşte şeker eriyene dek karıştırın. Asla kaynatmıyoruz, burada amaç, şekerin erimesini sağlamak.

Pastanın Arasına : 3 adet muz (veya dilediğiniz meyve)

Pastada Kullanılacak Muzlara Sürmek İçin : Yarım limon suyu

Pastanın Ganajı İçin Malzemeler : 

240gr (3 paket) bitter çikolata
Kusursuz Ötesi Pastacı Kremasından ayırdığımız 1 su bardağı dolusu krema

Ganaj için , pastacı kremasından ayırdığımız kısmı küçük bir tencereye koyun. Yanlardan kabarmaya başlayınca tencerenin altını kapatıp çikolataları kremanın içine kırın. Tüm çikolata parçaları eriyene dek karıştırın. Arada br tencereyi tekrar ocağa alıp altını azıcık açarak çikolataların erimesini sağlayabilirsiniz.  Ganajı buzdolabına kaldırıp sürülebilir kıvama gelene dek bekletin.


kütük pasta tarifi, kütük pasta nasıl yapılır ? şık pasta , en lezzetli pasta, pasta tarifleri


Gelelim en eğlenceli kısma. Pastanın oluşturulma aşaması kesinlikle en kolay kısımdı. Zira buraya kadar canınız çıkmadıysa (!) bundan sonra hiç çıkmaz.

Pastayı Oluştururken ; 

- Rulo keki tarifte yazdığı şekilde oluşturup sarın ve ılınmaya bırakın.
- Kek ılınırken kremayı hazırlayın. Hazırladığınız kremadan 1 su bardağı kadar ayırın. Bu ayrılan kısmı, pastanın dışındaki ganaj için kullanacağız. Tabii ki marketlerde satılan hazır kremalarla da ganaj yapabilirdim (ki çok defa da yaptım), ancak paketini okursanız E serisinden başka hiçbir şey olmadığını görürsünüz. Onun yerine biz, en azından kendi hazırladığımız, daha az katkı maddeli kremayı kullanacağız.
-Krema ılınırken pastanın dışını kaplayacağımız ganajı hazırlayın ve sürülebilir kıvama delenek dek buzdolabında bekletin.
-Pastanın en üstünü süslemek için kullanacağınız kabuk görünümündeki çikolatayı ben şöyle yaptın. Yarım paket (40 gr) bitter çikolatayı erittim. Küçük bir parça yağlı kağıdın üzerine incecik olacak şekilde yaydım. Düz bir tabağa koyup buzdolabında 30 dk beklettim. Dışarı çıkardığınız yağlı kağıda serili çikolatayı rahatça minik parçalara ayırıp ağaç kabuğu görüntüsü verebilirsiniz artık :)
-Keki ıslatmak için gerekli olan şekerli süt karışımını hazırlayın.
-Yarım limonun suyunu bir çay tabağına sıkın.
-Rulo keki dikkatlice açın. Kekin her yerine, bir fırça yardımıyla şekerli süt karışımını sürün.
-Şekerli süt ile ıslattığınız kekin üzerine kremayı yayın (bu sırada dilerseniz kremadan 1 yemek kaşığı kadar daha ayırıp kütüğün kesik kısımlarına beyaz daireler yapabilirsiniz. Burası şart değil, sizin tercihinize kalmış).
-Kremanın üzerine ince dilimlenmiş muzları yayın. Fırça yardımıyla limon suyunu muzların üzerine sürün. Bunu yapmaktaki amacımızsa muzların kararmasını önlemek. Ayrıca pastayı yerken limon aroması ayrı bir lezzet katıyor.


-Keki tekrar dikkatlice sarın. Büyük-orta-küçük olmak üzere, rulo haline getirdiğiniz keki 3 parçaya ayırın. Bıçağı verev tutarak kesmeye dikkat edin ki dümdüz değil yan kesilmiş parçalarınız olsun.
-Kestiğiniz parçaları fotoğraflarda gördüğünüz gibi koyun.
-Ganajı buzdolabından çıkarıp pastanın her yerine, geniş bir bıçak yardımıyla sürün. Bundan sonrası en eğlenceli kısım. Çatal ve kürdan kullanarak pastanın her yerine yarıklar çizin. Pastanın tamamına, elinizden geldiğince ağaç görüntüsü verin.
-Eritip yağlı kağıda sürerek buzdolabına kaldırdığınız bitter çikolatayı elinizle parçalayıp pastanın üzerine gelişigüzel yayın.
-Pastanın üzerine bir süzgeç yardımıyla 1 tatlı kaşığı kadar pudra şekeri serpin.Biraz hindistancevizi rendesi de kullanabilirsiniz süsleme aşamasında.. Nar taneleri, ağaç yaprakları vs. kullanarak pastayı süsleyin.
-Dilerseniz, kremadan ayırdığınız 1 yemek kaşığı krema ile pastanın kesik yerlerine daireler çizin. Ben bunu çay kaşığı ile yaptım. En zorlandığım kısım da oralar oldu. Bence yapmayın, gerek yok :)
-Şimdi pastanızı buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirmeye alın ve mantar bezeleri hazırlamaya başlayın.

Mantar Bezeler İçin Malzemeler (Pastanıza yetecek kadar mantar bezeniz oluyor, benim tam 10 adet çıktı):
Kaynak (Bu muhteşem pastayı görüp çok beğendiğim ve tarifi hazırlamamda bana ilham olan sevgili Tijen'in mantar beze tarifinin yarısını hazırladım.  Kendisinin kütük pasta tarifine ve mantar beze tarifine buradan ulaşabilirsiniz.)

1 adet yumurtanın akı
70 gr pudra şekeri
1 damla limon suyu
1 çimdik tuz
1 çay kaşığı kakao

Ayrıca mantar başları ve saplarını birbirine yapıştırmak için 40 gr  eritilmiş bitter çikolata.

Yapılışı : 

-Yumurta akını bir kaba alıp limon suyu ve tuzu ekleyerek 2 dk çırpın.
-Üzerine azar azar pudra şekerini ekleyerek tam 10 dk çırpmaya devam edin.
-Bir buzdolabı poşetine veya krema sıkma torbasına doldurun. Ben poşete doldurdum ucunu yarım cm genişliğinde kestim.
-Yağlı kağıt serili tepsiye , mantar başı ve mantar sapı olacak şekillerde bezeler sıkın.
-Bezelerin üzerine süzgeç ile kakao serpin.
-75 derecede ısıtılmış fırında 1 saat 15 dk pişirin.
-Pişen bezelerin mantar kısımlarının altını , mantar saplarının girebileceği kadar boşluk bırakarak oyun.
-Mantarların alt yüzeyine bitter çikolata sürüp boşluklara mantar saplarını geçirin. Mantarları ters çevrilmiş şekilde düz bir zemine koyup çikolata donana dek bekleyin.
-Oluşturduğunuz mantar bezeleri pastanın dilediğiniz yerinde kullanarak pastanızın son dokunuşunu yapın.

Bu pasta, benim yıllardır yaptığım en lezzetli pasta oldu. Bu çok şık ve çok lezzetli kütük pasta tarifini , siz de mutlaka deneyin.

kütük pasta tarifi, kütük pasta nasıl yapılır ? şık pasta , en lezzetli pasta, pasta tarifleri


Share This

Gez ve öğren !

10 yorum:

  1. gerçekten muhteşem bir görüntü.)))

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem ötesi olmuş Leyla. Eve uçarak gidip bu pastayı yapasım var. Ellerine sağlık valla.
    Birkaç sorum olacak:
    1-Rulo kekinin tarifi sade. Kütük pastanın keki kakaolu gibi duruyor. Ne kadar kakao koydun?
    2- Rolo Pasta Nasıl Yapılır? tarifinde muzları bütün halde koyup sarmışsın, kütük pastada dilimleyip sarmışsın. Hangisi ile sarmak daha kolay?
    3- Mantar bezenin pudra şekerini (nişastadan dolayı) toz şekeri robotta çekerek yaptım demişsin. Pudra şekeri kullansak nasıl olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesliciğim teşekkürler. Sorularını cevaplıyorum :
      1-hayır kütük pastanın içerisindeki kek kakaolu değil. ben sade bir kek yaptım. kakaolu yaparsan eğer, dışındaki ganajda oldukça fazla çikolata bulunduğu için bence ağır bir tat olur.
      2-klasik rulo kekte muzu bütün kullanırım hep. bu pastada bilerek böyle yaptım. hangisi daha kolay olur ? kesinlikle dilimleyerek kullanmak daha kolay :) bir de pastanın her tarafında muz tadı alıyor olmak daha çok hoşuma gitti benim.
      3-şeker miktarı daha az olur. çünkü sen yine 70 gr pudra şekeri kullanacaksın, ama içindeki şeker miktarı daha az olacak. tat olarak çok fark yaratacağını sanmam. deneyebilirsin o şekilde. ben daha sağlıklı olması açısından kendim yapıyorum pudra şekerini.

      Sil
  3. Muhteşem göründüğü, iştah açtığı, ağzımın sulandığı su götürmez bir gerçek ama benim bunu yapmaya yüreğim dayanır mı onu bilemem. Yıllık iznimde muhakkak deneyeceğim. YAzdım bir kenara tarifi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yıllık izne dek beklenebilecek bir tarif bu. buna değer :)

      Sil
  4. leylacığım muhteşem olmuş
    eline emeğine sağlık arkadaşım
    denenecekler listesinde
    kal sağlıcakla sevgilerimi yolluyorum trabzona kocamann

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elif :) Mutlaka denemelisin.

      Sil
  5. Tebrik ederim. Gerçekten çok emek gerektiren değişik görünümlü bir pasta tarifi paylaşmışsınız. Elinize sağlık

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .