9 Temmuz 2018 Pazartesi

Ev Yapımı Şekersiz Fındık Ezmesi

ev-yapımı-fındık-ezmesi,şekersiz-fındık-ezmesi,sekersiz-findik-ezmesi
Severek yediğiniz en iyi kuruyemiş ezmesini hatırlayın ! Fıstık, fındık, badem, Antep fıstığı, kaju....Tamam leblebi de olur ! Hangi marka olduğunun veya içeriğinin ballı/pekmezli/şekerli/şekersiz/keçiboynuzu özlü olup olmadığının da bir önemi yok !
Hatırladınız mı ? Hah şimdi onların hepsini unutabilirsiniz. Çünkü bu tarif kesinlikle yediğiniz en lezzetli kuruyemiş ezmesi olacaktır. O kadar eminim !
ev-yapımı-fındık-ezmesi,şekersiz-fındık-ezmesi,sekersiz-findik-ezmesi
Ben böyle ıvır zıvır işlere bayılırım. Onu robotta çek, bunu kavur, şunu ez içine kat falan filan...Daha lezzetli olmasa bile sırf daha alengirli olduğu için bile bana cazip gelir. Ama bu Ev Yapımı Şekersiz Fındık Ezmesinin cazibesi ondan değil !
  • Bu, kavrulmuş fındığın çiğ fındıktan daha lezzetli oluşunun cazibesi.
  • Bu, susam ve türevlerini (dolayısıyla da tahini) aşırı seviyor oluşumun cazibesi.
  • Bu, içine rafine şeker girmeyen ve buna rağmen şekerli bir şey yiyormuş gibi keyif alışımın cazibesi.
  • Bu, tam kıvamındaki ezmeyi ekmek dilimine sürebiliyor oluşumun cazibesi.
Seçenekleri artırmanız mümkün. Ama önce ne yapmalısınız ? Tarifi deneyip tadına bakmalı ve fikir beyan etmelisiniz. Afiyetle...

Malzemeler (1 ufak kase için) :

1 normal boy çay bardağı çiğ fındık içi (kavrulmuş olmaz, biz kavurup sıcak sıcak robottan geçirmeliyiz ki bu kıvamı tutturalım)
3-4 dolu yemek kaşığı tahin (kıvamı sizin tercihinize göre ayarlanmalı. Katı seviyorsanız 3 kaşık yeterli,daha sürülebilir bir kıvam istiyorsanız 4 kaşık koyabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı :

-Çiğ fındık içlerini bir tavayı alıp orta ateşte sürekli tavayı sallayarak kavurun. 3-4 dk kavrulması yeterli. Kabuğu soyulabilir duruma geldiğinde kavurma işlemini sonlandırın. Ne kadar kısa süre ısıya temas ederse o kadar iyi. Alt fotoğrafta gördüğünüz gibi ben bazılarının kabuklu kalmasına müsade ettim. çünkü kabuklu fındık içinin tadını da en az kavrulmuş kadar çok severim.
-Kavurulan fındık içlerini henüz sıcakken kabuğundan ayırıp robota alın ve dilediğiniz kıvamda olana dek çekin. İster un gibi yapın isterseniz biraz pütürlü bırakın.
-Robotta çekilmiş fındık içlerini derin bir kaseye alıp üzerine bal ve tahini ilave edin. Benim tahinim oldukça orjinal bir tahin. Sanayi ürünü değil. İnstagram'daki El Bademi Çiftliği'nden alınmış. Doğal olarak bu durum lezzetini de pozitif yönde etkiliyor. Market tahini ile nasıl olur bilemiyorum ama Koska'nın kabuklu tahinini görmüştüm, belki o ürün lezzet açısından çiftlik ürünü tahinlere bir derece daha yakındır.
ev-yapımı-fındık-ezmesi,şekersiz-fındık-ezmesi,sekersiz-findik-ezmesi
-Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra bir ufak kaseye alıp sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. İçerisinde herhangi bir koruyucu veya katkı maddesi bulunmadığı için uzun süre dayanamayacaktır. Ama zaten uzun süre dayanmıyor da! Ben henüz bizim evde 3.güne kalan bir fındık ezmesi görmedim.
Şekersiz Fındık Ezmesi tarifimi beğendiyseniz paylaşın. Bu lezzet, daha çok kişiye ulaşsın. Ayrıca blogları okuyun ! Unutmayın, İnstagram geçici, blog dünyası kalıcı ! Yok öyle birşey , hepsi geçip gidici :)

Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

  1. Ahh ahh nerede o eski blog günlerimiz, silah icat oldu mertlik bozuldu, instagram geldi blog unutuldu, ellerine sağlık arkadaşım sevgiler. Eski blogger bizim Mutfak/Aysel

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık.Güzel lezzetli görünüyor.Bir kaşık balın tadı yeterlimi Sevgiler

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .