23 Ocak 2021 Cumartesi

Mor Havuçlu Ekşi Mayalı Ekmek

mor havuçlu ekmek , ekşi mayalı ekmek, mor havuçlu ekşi mayalı ekmek

Bir hayalimi daha gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum ; mor havuçlu ekşi mayalı ekmek !

Pancarlısını gördüm, zerdeçallısını gördüm, ıspanaklısını gördüm...Ama açıkcası hiç birine mor havuçluya vurulduğum kadar vurulmamıştım. Bir gece ansızın denemeye koyuldum. Diyebilirim ki yaptığım en lezzetli ekşi mayalı ekmek bu oldu. Kabuğu incecik, içi yumuşacık, dokusu dengeli gözenekli... Sanıyorum havucun bu yumuşaklıkta payı epey yüksekti. Rengin şıklığı, ekmeğin daha tadına bakmadan bize sunduğu cazibesi ise cabası :)

İnstagramdan takip edenler biliyor, İnstagram kullanmayıp yalnızca buradan bloğu takip edenler için kısa bir bilgi vermek istiyorum. 4 yaşındaki canım ekşi mayam Maya'yı satışa çıkardım. Ekşi maya isteyip yapamayanlar, vakit bulamayanlar, deneyip hüsrana uğrayanlar, denemeyip zaten cesaret edemeyenler :) hepinizi düşünerek , Türkiye'nin her yerine maya gönderimi yapıyorum. Azami 150 grlık paketlerde, beslenmiş olarak mayamı kargoya veriyorum. Siz elinize aldıktan sonra 'nasıl besleyeceksiniz, nasıl aktifleştireceksiniz , nasıl ekmek yapacaksınız ?' gibi konularda yardımcı oluyorum. Maya talep ederseniz benimle iletişime geçebilmeniz için bir çok kanal var. Biri seçmeniz yeterli. Gelelim mor ekmeğin hikayesine :

mor havuçlu ekmek , ekşi mayalı ekmek, mor havuçlu ekşi mayalı ekmek

Mor Havuçlu Ekşi Mayalı Ekmek (2 adet ekmek için malzemeler) :

1 kg beyaz un

200 gr aktifleşmiş ekşi maya

300 gr mor havuç püresi

550 gr su


20 gr tuz+50 gr su

8-10 adet ceviz içi

Mor Havuç Püresi İçin Malzemeler : 3 adet iri boy mor havuç + 2-3 yemek kaşığı su

Mor Havuç Püresinin Yapılışı :

-Havuçların kabuklarını soyup yıkayın ve kurulayın.

-Rendenin ince tarafıyla havuçları rendeleyin.

-Yayvan bir tencereye havuçları alın. Üzerine suyu ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı olarak havuçları pişirin. Havuçlar diriliğini tamamen kaybetmeli. Arada bir kapağı açıp havuçlar tencerenin dibine tutmasın diye karıştırmalısınız.

-Pişen havuçları robotta çekip püre kıvamına getirin. Umarım bir sonraki yapışımda bu kısmı videoya çekip size kıvamı gösterebilirim. Ekmeğe sürülüp yenebilir kıvamda bir püreniz olmalı.

Ekmeğin Yapılışı :

-Derin bir kaba unu eleyin. Ortasını açıp önce suyu (suyun hepsini bir seferde dökmeyin, aldıkça eklersiniz) sonra ekşi mayayı, son olarak püreyi ekleyip en az 5 dk yoğurun.

-Ekmek hamurunu yoğurduğunuz kabın kapağını kapatıp 30 dk dinlendirin.

-30 dakikanın sonunda 50 gr suda çözdürdüğünüz 20 gr tuzu ekmek hamuruna ekleyip 10 dk boyunca yoğurun.

-Hamuru, içi zeytinyağı ile yağlanmış bir hamur kabına alın ve üzerini kapatın.

-30 dk aralarla hamuru 4 kez katlayın.

-Son katlamanın ardından 30 dk hamuru dinlendirin.

-Dinlenen ve epeyce forma gelen hamuru bolca un serptiğiniz mutfak tezgahına alın. Göz kararı veya terazi kullanarak hamuru 2 eşit parçaya ayırın.

-Her bir parçaya elinizle dikdörtgen şekil verin. İçlerine ceviz içi serin (Benim ceviz içim azdı, yalnızca 1 tanesine koyabildim. Siz dilerseniz ekmeğe keten tohumu, çörek otu vs. gibi tohumlar ilave edebilirsiniz). Hamuru zarf kapatır gibi kapatıp yuvarlaklaştırarak un serpilmiş hamur sepetine alın.

-İkinci hamura da aynı işlemi uygulayın. Hamur sepetlerinin üzerine bone geçirin ve bu şekilde 30 dk daha dinlendirin. Zamanınız varsa 1 saat bekletebilirsiniz. Saat çok geç olmuştu, o sebeple ben 30 dk beklettim. Ardından hamuru buzdolabına kaldırın.

-Hamur, buzdolabında en az 18 saat mayalandıktan sonra dolaptan çıkarın. Tezgah üzerinde 1 saat dinlendirin. Son yarım saate girdiğinizde fırını 230 derecede ısıtmaya başlayın. Elbette ekmekleri pişireceğiniz tencereleri de fırına yerleştirin. Rafların en altına 1 tepsi koyun. Tepsi de ısınsın, bu bizim buhar yapma tepsimiz olacak.

-Tencereler iyice ısınınca fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Sepetlerdeki ekmekleri hızlıca yağlı kağıda çevirip üzerini unlayın ve jilet ile çizin. Sonra ekmekleri tencereye yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp fırına koyun. Isınan tepsiye 400 ml musluk suyu dökün ve hızlıca fırının kapağını kapatın. 20 dk 230 derecede pişirin. Tencerelerin kapaklarını açıp 5 dk da açık şekilde pişirin. Sonra ben 5 dk daha fırın kapalı halde fırında tuttum ekmeklerimi. Ardından tel ızgara üzerine çıkardım.

-Tel ızgara üzerinde iyice soğuduktan sonra ekmeklerinizi dilimleyebilirsiniz.

mor havuçlu ekmek , ekşi mayalı ekmek, mor havuçlu ekşi mayalı ekmek

-İçleri, işte bu gördüğünüz muhteşem renkte olacaktır :)


Share This

Gez ve öğren !

1 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .