27 Aralık 2020 Pazar

Ekşi Mayalı Tost Ekmeği

ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi

Ekşi mayalı hamur ile çalışması çok keyifli. Hele zamanınız varsa çörek ve poğaça hazırlamak benim en sevdiğim iki şey. Bunların akabinde tost ekmeği pişirmeyi çok seviyorum. Zaten ben baton kalıpta pişen her şeye bayılırım. Nedense bana daha nostaljik ve daha sıcak geliyor. Bir de pişirdiğim şey ekmekse ve dilimleri incecikse , ah  işte en sevdiğim :)

Sık sık farklı tost ekmeği tarifleri deniyorum. Bence her biri ayrı bir lezzette oluyor. 'Olmamış' diyebileceğim bir tost ekmeği çıkarsa eğer elimden, onu bile güzel bir eski kaşar ve bol tereyağı ile bir lezzet şölenine dönüştürebiliyorum. Çünkü ekşi mayalı ekmek demek, emek demek, sabır demek...

ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi

🍞Ekşi Mayalı Tost Ekmeği🍞
380 gr beyaz un
66 gr aktifleştirilmiş ekşi maya
süt + 2yumurta = 264 gr (her ikisinin toplamı. yani önce yumurtayı bir kaba kırın, sonra 264 gr edene dek süt ekleyin))
1 tatlı kaşığı toz şeker veya bal
50 gr yumuşak tereyağı
4 gr tuz
ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi


-Hamur için tüm malzemeleri birlikte kuvvetlice yoğurun. Oldukça cıvık bir hamur oluyor ki ekmeğin yumuşacık olmasını sağlayan şey bu hamurun cıvıklığı.
-Yoğurduğunuz hamuru yarım saat arayla 4 kez katlayın.
-Katlamaların ardından hiç şekillendirmeden yağlı kağıt serili baton kalıba hamuru dökün.Üzerine haşhaş ve çörek otu serpip poşete geçirin ve buzdolabında 24 saat mayalanmaya bırakın.
-Fırını 230 derecede ısıtıp bir kaseye kaynar su doldurun. Isınmış fırına kaynar su dolu kaseyi ve buzdolabından çıkardığınız hamuru yerleştirip ısıyı 200 dereceye düşürün. Hamuru kızarana dek pişirin. Tel ızgara üzerine alıp soğumasını bekleyin. Sonrasında dilimleyip poşetleyerek buzdolabına kaldırabilirsiniz.
-2. Fotoğrafta dilim halini görebilirsiniz. Gayet gözenekli hoş bir hamur oldu.
-4. Fotoğrafta da benim çakma çikolata kreması tariflerimden biri var. 1’er tatlı kaşığı haşhaş ezmesi, tahin, keçiboynuzu özü ve bal. Hepsini karıştırıp ekmeğe sürdünüz mü şövayane bir dünyaya ışınlanıyorsunuz. Yani onun için haribo yemeye gerek yok 😒
-Hadi kolay gele 🎈

ekşi mayalı tost ekmeği, ev yapımı tost ekmeği, nefis tost ekmeği tarifi


Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .