26 Eylül 2010 Pazar

DOMATESLİ BEZELYELİ PİRİNÇ PİLAVI

 
Endişelenmeyin!! Her pilav yazımda olduğu gibi bu sefer de aynı şeyi söyleyerek başlamayacağım : "Osmanlı Mutfağı'nda kaç çeşit pilav varmış biliyor musunuz ? "...Sanırım yine söyledim...

Evet pilav kültürü çok geniş bir milletiz biz.Buna rağmen ne yazıkki daima sofraladırımzda yer verdiğimiz pilavların çeşidi 5 i geçmez.Ara sıra değişik denemeler yapıp atalarımızın sofralarını yadetmek isterseniz domatesli bezelyeli pilav bir tercih olabilir.Çünkü Osmanlı'da pilav başlı başına bir yemek kültürüymüş ve hepsinin bilinmesi hiç de kolay olmayacak kadar çok çeşit bir arada getirilirmiş padişahın huzuruna.Aslında bir "pilav" dosyası hazırlasam hiç de fena olmayacak,en azından her pilav tarifi verişimde araya "Osmanlı Mutfağı'nda pilav" ile başlayan cümleler sokuşturmak zorunda kalmam :)

Buyrun efendim,mufaksal bir miras hikayesi ;
 
Malzemeler( 2 porsiyon) :
 
1 su bardağı pilavlık pirinç
1 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı haşlanmış bezelye(konserve kullanmıyorum)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
3,5 su bardağı kaynar su
Tuz
 
Yapılışı:
 
-2 su bardağı kaynar suya 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyip yıkanmış pirinçleri bu suya atın.Yarım saat pirinçleri bu suda bekletin.
-Domatesleri rendenin en ince tarafıyla rendeleyin.
-Sıvıyağı pilav tenceresine dökün ve kızdırın.Üzerine rendelenmiş domatesi ilave edip kısık ateşte kavurun.
-Domateslerin diriliği gidene dek(5 dk) kavurma işlemine devam edin.Ardından pirinçlerin suyunu süzüp kavrulan domateslere ekleyin.
-Domates ve pirinci 5 dakika daha sürekli karıştırarak bu kez orta ateşte kavurun.
-Haşlanmış bezelyeyi de tencereye döküp birkaç kez çevirin.Bezelyelerin ezilmemesi için bu işleri çok yapmayın.
-1,5 su bardağı kaynar suyu tencereye boşaltın.Üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı eritmeden koyun,tuzunu ilave edip birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve pilavın suyu tamamen çekmesini bekleyin.Bu sırada ateşi,pirince boşalttığınız su kaynayana dek orta,kaynadıktan sonra kısık ayarına getirmeyi unutmayın.
-Suyunu çeken pirincin altını kapatıp,tencerenin üzerine birkaç kat kağıt havlu veya sürekli pilav yapımında kullanmak için temiz bir bez serin.Pilavı bu şekilde 10 dk kadar dinlendirin.
-Servis yaparken üzerine karabiber serpmeyi unutmayın.
    
LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

5 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık. Osmanlı Mutfağındaki pilav çeşitliliğini bende bir dergide okumuştum. Aynı zamanda pilavın şimdiki gibi garnitür olarak değilde ana yemek olarak hazırlandığını biliyorum birde..

    YanıtlaSil
  2. osmanlı mutfağı bir kültürü barındırıyor zaten :) nefis bir pilav olmuş osmanlıya yakışacak...
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Osmanlı Mutfağı'nda Pilav benim gerçekten çok ilgi alanıma giren bir konu,fırsat buldukça her pilav tarifimde bunu hatırlarmaya çalışıyorum takipçilerime.Evet Nazlı haklısın,garnitür değil başlı başına bir yemek aslında pilav,zamanla onu bu hale biz getirdik maalesef...Yemekbiraşk,hem de ne kültür,içinden çıkılmaz,o kadar çok çeşit,zahmet var ki,terbiyeli çorba yapmak için bile ayrı bir çorbacı bulunduğu söyleniyor saraylarda,o kadar ki çok çeşit var.Umarım zaman geçtikçe biz de o çeşitlerin küçük de olsa bir kısmı kendi mutfağımızda daimi hale getirebiliriz.Sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. Çok nefis olmuş besbelli :) ellerine sağlık canım,pilav sofralarımızın vazgeçilmezi,pirinci domatesli pişirmedim hiç ama,denemek lazım..iyi haftalar..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba!
    Hobidünyam Woman Forum tarafından düzenlenen yemek etkinlikliklerinin 6.sı "KAHVALTILIKLAR" Etkinliğine ben http://fatosla-lezzetli-tarifler.blogspot.com
    ev sahibeliği yapacağım 22 EYLÜL _15 EKİM tarihleri arasında düzenlenen etkinliğimize katılmak için kahvaltılık yiyecekler yapıp resmiyle birlikte tarifinizi blogunuzda yayınlayıp bana haber bırakmanız yeterli olacak bloğu olmayan arkadaşlar da fatos.ozturk@hotmail.com.tr adresine mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyorum :)Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim,ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım lütfen şimdiden kusuruma bakmasınlar...

    GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK ÜZERE...

    NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/
    adresine başvurabilirler...

    Buyrun etkinliğin bannerini burdan alabilirsiniz :)
    http://hobidunyam.womanforum.net/

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .