4 Ağustos 2011 Perşembe

ÇARLİSTON BİBER DOLMASI

çarliston biber dolması

DİKKAT ... Çılgın bir yemek hikayesi !

Yok hallüsinasyon görmüyorsunuz , tamamen gerçek. O ince uzun biberlerin içi gerçekten dolu. Evet evet , ben ÇARLİSTON BİBER DOLMASI yaptım. Neden böyle birşeye kalkıştığımı sormayın çünkü bilmiyorum. Düşünüyorum, bu biberleri doldurduğum zaman öyle büyüük bir ruhânî boşlukta falan değilim. Hayır depresyona da girmemiştim. İçinizden geçirdiğiniz gibi 'İş güç hak getire boş boş oturuyor' da değildim. Hatta o gün ekstradan dombili patlıcan dolması bile yaptım (İç harcım fazla gelmişti birkaç patlıcan doldurarak değerlendirmeyi seçtim ama sıkıntı olmasın, malzeme listesini bu duruma göre güncelledim,bu liste yeterli olacaktır). Velhâsıl 'Aklıma esti , yaptım' diyerek durumu kurtarmayı seçiyorum. Sonuçta 'çarliston biberdi, doldu, dolma oldu' ...

Bazen aklıma böyle çılgınca fikirler geldiği oluyor. Ve ben oturup o fikrin geldiği gibi gitmesini bekliyorum. Çünkü ince işlerle uğraşmak (hele de bu sıcaklarda) her zaman yapılabilecek şey değil. Bugünlerde ben de o kadar sabır da mevcut değil. Nedense bu biberleri doldurma fikrinin aklıma estiği gün oturup geçmesini değil, doldurup yemesini seçtim. Şimdi dönüp bakıyorum, hakikaten sınırlarımı zorlamışım. Birdaha yapar mıyım ? Çok hava atmamı gerektirecek bir davet olmadığı sürece yapmam. Çünkü tadının, klasik biber dolmasından hiçbir farkı yok. Aynı tas aynı hamam, emeği hariç...

Kediyi merak öldürürmüş benim de bu konuda bir merakım olacak , var mıdır acaba sizlerin de böyle yerli yersiz aklına gelen enteresan fikirler ? Varsa duymak isterim.

Deneyip aynı çılgınlığı yaşamanız, aynı yorgunluğu tadmanız, aynı manyaklığı hissetmeniz dileğiyle buyrun, abidik gubidik bir yemek hikayesi :


Malzemeler :

15-18 adet çarliston biber
100gr dana kıyma
1/3 çay bardağı kırık pirinç
1 küçük boy soğan
1 küçük boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
Karabiber, nane, tuz

Sosu İçin :

1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3 diş sarımsak

Yapılışı :

-Çarliston biberlerin sapını, kapak oluşturacak şekilde kesip çıkarın ve biberlere dışarıdan hafif baskı uygulayarak tohumlarını temizleyin.Sapları atmayın.
-Soğan ve domatesi rendeleyin.
-Kıyma, soğan, domates, maydonoz ve baharatları yoğurun.
-Hazırlanan harçtan çarliston biberlerin ince kısmına çay kaşığı, kalın kısmına tatlı kaşığı yardımıyla doldurun. Biber dolmasında olduğu gibi bu tarifte de biberlerin içini tıka basa doldurmadan bırakın. Harç, piştikçe şişeceği için biberlerden taşma gibi bir durum yaşanmasın.
-Doldurduğunuz çarliston biberleri yassı bir tencereye yatık şekilde dizip ayırdığınız sapları biberlerin ağız kısımlarına yerleştirin.
-Sos için sıvıyağı bir sos tenceresine alıp ısıtın.
-İçine salçayı ekleyip çözülene dek karıştırın.
-Dövülmüş sarımsak ve suyu  ekleyip bir taşım kaynatın. Hazırladığınız sosu biberlerin üzerine gezdirin.
-Tencerenin kapağını kapatıp 10dk orta, ardından kısık ateşte pişirin.


çarliston biber dolması

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

5 yorum:

  1. Dolma içim artınca evde ne varsa ben de dolduruyorum.Kapya biber dolmasını
    özellikle yapıyorum.Ama çarliston biberler o kadar büyük olmuyor tabii ki.Dolmalarınız nefis görünüyor.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş canım.canımda çekti şimdi.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Gayet de şık olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Pembe Kekik, başka türlü biberler dolduran birini görmekten mutlu oldum,teşekkürler :)

    Sevda,çok teşekkürler sevgiler...

    Selma,oldu da bitti :)

    Anneanneninmelekleri,ne kadar güzel bir isim o öyle.Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .