21 Mart 2012 Çarşamba

NARLI CUPCAKE ve "Kış Uykusu" Üzerine

narlı cupcake diyet cupcake

Benimkine "bloğu ihmal etmek" , "tembellik" , "yazmaya ara vermek" falan denmez. Birkaç aydır yaptığım şey düpedüz KIŞ UYKUSU ...

Laf olsun diye dediğimi sanıyorsanız okumaya burada son verebilirsiniz. Öyle böyle değil, bildiğin kış uykusu işte ; akşam 21:00 sabah 06:00 ...

Güneş enerjisiyle çalışan bir tip değilim. Hatta sonbahar-kış mevsimlerine karşı ayrı bir sevdam söz konusu. Ama gel gelelim , bu yıl kış mevsiminin bize illallah dedirttiği de bir gerçek.  Benim gibi bir kış çocuğu yaz aylarının yoğun sıcağından pek hazzetmez. Ilık ve yağmurlu gökyüzünü sever (Yani ya Londra'da olmalıydım ya Trabzon'da). Bu sebepledir ki Bahar'ın ister İlk olsun ister Son, her haline pek düşkündür. Anlayacağınız , ben bahar çocuğuyum ... (Her yaklaşan mevsim öncesi benden aynı cümleyi duymaya mahkumsunuz ; "ben kış çocuğuyum" , "ben sonbahar çocuğuyum" vs...!!!)


Tamı tamına 61 gündür Trabzon'dayım (Tam gününü bulmuşum yazı yazacak, yine plakayı tutturdum :)). 2 aydır göremediğimiz karı son 1 haftadır yoğun şekilde yaşadık buralarda (2 aydır kar yoktu ama acı soğuğu vardı). Pırıl pırıl denizi kar bulutlarıyla kaplı görmek inanılmazdı. Biz de fırsat bu fırsat bol bol seyrettik. 3 gün gökyüzüne ve toprağa hakim olan karın ardından kısa süreli bir "kar eritme yağmuru" , hemen sonrasında 2 günlük müthiş bir güneş bastı her yanı. Tam manasıyla baharı yaşadık. İşte O gün uyandım...

Fotoğraf , bir önceki yazımda "salondaki kanepeden Karadeniz'in bir kısmı" olarak nitelendirdiğim yere ait.  Farkı , kar bulutları ve kar taneleri.


Henüz beni tam olarak tanıyacağınız kadar bir zaman geçmedi. Ama bloğumun yaklaşık 3 yıllık geçmişine şöyle bir göz atarsanız, benim her yıl kış uykusuna yattığımı farkedebilirsiniz. Kış aylarında düzenli olarak hergün işe gider, eve gelir, yemek yer, çay içer ve ortalama günde 8-9-10 saat uyurum. Malum , enerjiyi yaza saklamak lazım. Dallarda çiçeklerin yeşermesinden hemen önce , muhakkak bir bahar yazısıyla yeni sezona başlar , sıcaklığın artışıyla ben de performansımı arttırırım. Temmuz ve ağustos ayları blok yazılarının en yoğun olduğu dönemdir (Çünkü örtmen Leyla tatildedir). Eylül ayı sakinleşme sürecine girişimi, aralık ayı ise yeniden kış uykusuna dalışımı ifade eder.

Sözün özü ; uyandım yahu ! Hala farkına varmadıysanız fotoğrafları seyrededurun .

Baharın ilk tarifi pastalarını hayranlıkla izlediğim Gökçe'ye ait. Geçen hafta sonu 3 ayrı tarif denedim Çikolata Kavanozum'dan. İşte bu cupcakelerde onlardan biri. İçinde YUMURTA olmayışı beni ilk cezbeden şey oldu. Yumurta olmadığı halde kocaman kabarmış halleri beni mutfağa adım adım yaklaştırdı. 24 cupcake çıkaracak kadar bereketli bir hamur oluşu da bana "denemeliyim" dedirtti.  Hamuru kalıplara biraz cimri paylaştırmış olmalıyım ki benim cupcakelerim Gökçe'ninki gibi kalıplardan taşarcasına görünemedi. Ama tadları MUHTEŞEM. Nemli, yumuşacık bir kek ve sufle gibi bir tad bırakıyor damakta. Yumurtasız oluşundan ötürü Gökçe bunu diyet cupcake olarak nitelendirmiş, ben de onun yolundan gidiyorum (Daha da diyet bir tarife dönüşsün isterseniz kepekli un kullanın, zira benim aklıma gelmedi yaparken) ;

Buyrun , diyet ve meyveli bir kek hikayesi :

narlı cupcake diyet cupcak

Malzemeler (24 adet) :
(Facebook sayfamızı takip edip, tariflerden anında haberdar olabilirsiniz , TIKLAYIN )
(Kaynak : Çikolata Kavanozum)

1 su bardağı nar suyu
3 su bardağı un 
1,5 su bardağı  toz şeker
1/2 su bardağı kakao
2 çay kaşığı karbonat (silme)
1 çay kaşığı tuz (silme)
1 su bardağı kaynar su
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke(elma veya üzüm)
1 yemek kaşığı vanilya aroması (vanilya aromam yok, sentetik vanilya şekeri de kullanmadığım için sıvı dengesini sağlamak adına aynı miktarda süt kullandım)

Üzeri İçin
Yarım paket Orman Meyveli Krem Şanti 
1/2 su bardağı süt
Mentos Şeker veya mevsime uygun bir kırmızı meyve

narlı cupcake diyet cupcak

Yapılışı :

-Kuru malzemelerin hepsini bir kaba eleyin (şeker , karbonat , un , kakao ,tuz). 
-Kuru malzemelerin üzerine kaynar su , nar suyu , sirke , sıvıyağ ve sütü ilave edip karıştırın.
-Homojen bir kıvam oluştuktan sonra kalıplara yerleştirdiğiniz cupcake kağıtlarını kek hamuru ile doldurun. Ben kalıpların 2/3'ünü doldurdum bu kadar kabardı. Daha çok kabarmasını isterseniz kalıpların tamamına yakınını doldurabilirsiniz. Ayrıca içinde yumurta bulunmadığı için kek hamurunu oda sıcaklığında bekletme konusunda sıkıntı yaşamazsınız. 12'li kalıpta kekler pişerken hamurun yarısını bekletmekte hiçbir sakınca görmedim ben :)
-Kekleri 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 
-Kekler ılındıktan sonra kalıplardan çıkarıp soğumaya bırakın. Bu sırada yarım paket orman meyveli krem şantiyi 1/2 su bardağı süt ile çırpıp buzdolabında 5 dakika dinlendirin. Yarım bölebilmek için mutfak tartısı kullanabildiğiniz gibi bunu göz kararı da ayarlayabilirsiniz. Ya da 1 paketin tamamını hazırlayıp yarısını capcakeleri süslemekte diğer yarısını da başka bir tatlı ile tüketmekte kullanabilirsiniz. 
-Soğuyan capcakelerin üzerini kremşanti ile süsleyip renkli mentos şekerler veya kırmızı mevsim meyveleri ile servis edin.


LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

71 yorum:

  1. Kış uykusundan uyanıp aramıza hoşgeldin hemşerim:)Uzun zamandır buralarda olamamadığın için kimler geldi kimler gitti farkında değilsin:) ama hemşerinin farkına var:)
    Harika görünüyor cupcakeler ben görüntüsüyle eridim burda.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili hemşerim teşekkür ederim ilgin için :) Artık ben de gelip gittiğini farkedebilicem :)

      Sil
  2. hiç duymamıştım narlı çok dikkatimi çekti yarın arkadaşlarım gelecek ben de deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Cerenim, tadı çok lezzetli, beğenebileceğini düşünüyorum.

      Sil
  3. LEYLACIĞIM SONUNDA KARI DOYASIYA YAĞARKEN GÖREBİLDİK DEĞİL Mİ.BEN SINIFTAN DIŞARIYI ÇOCUKLARLA SEYRETMEYE DOYAMADIK...ELLERİNE SAĞLIK TATLIM..YİNE FORMUNDASIN.NEFİSLER....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet görebildik şükür :) Sen ne taraftasın ? Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Günaydıııııın diyelim ozaman:)sanırım hepimiz dalıyoruz bazen bu kış uykusuna ara ara..Yine hoşmu hoş bitarif.Çook şirin görünüyorlar bayılıyorum bu cupcakelere..Kakao ve nar eminim çok hoş bi lezzet olmuştur.Ellerine sağlık
    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  5. eee uyanmış olmana sevindim canım daha sık lütfen:)cupcakeler harika en kısa zamanda yapıyorum inşallah ellerine sağlık şahane
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bence trabzon sana iyi gelecek ilham verecek ve artık daha çok yazacaksın leyla:) buna biz gene kış uykusu demeyelim de bahar yorgunluğu diyelim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep, hadi inşallah söylediğin gibi olsun bakalım :)

      Sil
  7. sayfanda yeni bir şeyler okumak çok hoş görüntüler gene çok güzel değişikmiş gerçekten de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Hoş geldin diyeyim önce. Beni bu kek vs. işleri aşar da şöyle güzel bir kahvaltı vermek istiyorum komşularıma. Tariflerine bakıyorum,deneyeceğim,güzel olmazlarsa tek tek yazarım bak buraya :))))

    YanıtlaSil
  9. Günaydın ve hoşgeldin:) Foto nefis, ben de Nisan'da doğmuşum ama yazı daha çok severim, iyi olmuş, dinlenmişsin ne güzel, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Bahar geldi, sende hoş geldin:) Seni cıvıl cıvıl görmek güzel, renk renk kekler yemek de güzel :) Ellerine sağlık :D

    YanıtlaSil
  11. ne kadar güzel görünüyorlar...eminim çokta lezzetlidirler) ellerine sağlık canım harika resimler)

    YanıtlaSil
  12. merhaba Leylacım, ne güzel bir taifle geldin hoşgeldin, yazını okurken bir giresunlu olarak karadenizin o mis gibi kokusu geldi burnuma harikasın canım ,narlı tatlara bayılırım mutlaka deniycem, ellerine sağlık görüşmek üzere sevgiler....

    YanıtlaSil
  13. ELLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM,GÖRSELLER ÇOK GÜZEL,
    NAR'LI HİÇ DUYMAMIŞTIM,AMA ENFES OLMUŞTUR EMİNİM
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  14. Leylacim gunaydin deyelim o zaman. Kis uykusu hatta yetmez bahar uykusu benimde uyanamadigim uykudur. Aslinda ben uykuyu seviyorum hic uyanmam da..))
    Eline saglik olsun canim . Yumurtasiz olusu guzel olmus ve de kendine haksizlik etme cimrilik yapmamissin yeteri kadar paylastirmissin kaplara ve de gayet guzel kabarmis dolmus..

    YanıtlaSil
  15. Canım gerçekten uzun bir ara oldu yeni yaşantına uyum sağlamışsındır umarım.
    Cupcakeler ve sunum harika ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya, evet uyum sağladım artık da burda hiç boş kalamıyorum maalesef :) teşekkürler.

      Sil
  16. Harika bir post olmuş, keyifle okudum. Cupcake ise ayrı bir lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  17. evet leyloşum nerelerdesin ya kayboldun gözden:( özledik seni de yazılarını da tariflerini de...
    ben bloguma misafirliğe davet ettim seni amma lakinkin görmedin sanırım buralardan uzak kalınca..

    bu cup cake'in sıvı halini yarısına kadar mı koyuyorsun? benim kekim ya çok taşıyor ya çok içeride kalıyor O.o
    ellerine sağlık yine çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Nisacığım hemen bakıyorum.

      Ben nerdeyse tamamına kadar doldurmanı tavsiye ederim, yani üstten yarım cm kadar bir boşluk bırakman yeterli. Çok teşekkürler canımcığım :)

      Sil
  18. yumurtasız ,rengarenk..lezzetli..yirim seni:)

    YanıtlaSil
  19. diyet kurabiye mi dedin?hemen yapmalıyım.ben de yazın en sıcak ayında dogmama ragmen bahar çocuguyum.kar olayına pek düşkünlügüm yoktur sadece seyri severim her insan gibi.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  20. Ne güzel bir görüntü
    Çok da sağlıklı bir cupcake olmuş
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. iştah açıcılarınla geri gelmişsin, hoş gelmişsin :)

    YanıtlaSil
  22. Canım,
    kış uykusundan uyanış muhteşem olmuş. Pencereden manzara da kup keklerde harika görünüyorlar.Ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  23. Hmm Cupcake sever biri olarak deneyeceğim mutlaka...

    YanıtlaSil
  24. Ben de kış çocuğuyum ben de. Ama artık yaz gelsin istiyorum. niye mi? annelikten ötürü. Çünkü kış demek hastalık demek kuzum için :(

    kek nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nilhan o açıdan düşünmemiştim sizin için daha da zor. Çok geçmiş olsun.

      Sil
  25. süper tarifmiş..veee en kötüsü geçen haftalarda yumurtasız sütsüz keke çok ihtiyacım vardı ne aklım çalıştı yapabildim nede netten bulabildim. artık çok şükür gerekte kalmadı ama sırf meraktan birgün denemek üzre not alıyorum canım...ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo o zaman ben geç kalmışım :) Teşekkürler.

      Sil
  26. Günaydın o zaman canım. Bu cupcakeleri görünce iyi ki uyanmışsın diyorum. Nefis görünüyorlar. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Leylacım, sen kış uykusundayım diyorsun ama biz seni özlüyoruz.Güzel yazılarını ve tariflerini. Uğrayıp,uğrayıp elimiz boş dönüyoruz.
    İzmire yaz geldi arkadaşım, havalar harika. Enerjimiz burdan.
    Kendini özletme,sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek, bugün burası da harika, buraya biraz geç yaz geliyor :)) Fırsat buldukça yazıcam arkadaşım. Teşekkürler.

      Sil
  28. Sorma canım ya
    ben de aynen öyle
    sabah erken kalkıyorum akşamda yatağa gidemeden kanepede sızıp kalıyorum :))
    Neyse ki bahar geldi sayılır ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynıyız :) O kadar erken uyuyorum ki, inanılmaz güzel :)

      Sil
  29. Benim uykuyla filan pek aram olmamasına rağmen şu aralar gözüm hep yastıkta..
    Bir uyusam,uyusam,offf...
    Kekler harika görünüyorlar canım..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Ellerine sağlık leylacım çok şirin cupcakelerin bayıldım.İyi haftasonları;))

    YanıtlaSil
  31. Sevgili Leyla,
    Cupcakeler nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Yağmurlu havaları sevdiğine göre Karadeniz senin için harika bir bölge olmalı.
    Genellikle yazın sıcak hava ve güneşli günlerin cazibesi ile bloglar güncellenmiyor.
    Ben tatilde değilde evdeysem yaz-kış fark etmez her daim güncellemeye çalışıyorum.
    Eh artık güneş yüzünü gösterdiğine göre sayfanı sık sık güncellersin, kendini özletmezsin, yeni yazılarını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadeniz tammm bana göre evet :) Ben tam tersi, yazın bol bol zamanım olduğu için hep buralardayım , yavaş yavaş açılmaya başlamam bu sebepten :) Teşekkürler.

      Sil
  32. Bu cupcake'lerin hep lezzetine hem görüntüsüne bayılıyorum.Fotoğraflar da bir harika. Elimi uzatıp bir tane almak istedim:)Burada eskiden fransız markası hazır cupcake unlu karışımları vardı yapınca öyle kocaman oluyorlardı ki ve inanılmaz da lezzetli:) artık onlardan bulamadığım için üzülüyorum. Bu görüntüyü mutfağımda görmeyi özlemişim:)Artık burada olduğuna sevindim. Çok sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh o karışımlardan ben de bir bulabilsem :( mucizevi şeyler var ama ben onlara çok uzağım... Çok teşekkürler Tuğba.

      Sil
  33. ellerine saglik canim harika gorunuyor, gelde yeme simdi bu guzel cupkekleri :)

    YanıtlaSil
  34. Benim gibi bir kış çocuğu yaz aylarının yoğun sıcağından pek hazetmez illa yağmurlu ve serin havaları sever, diyede sonunu ben ekledim Leyla :) tümüyle katılıyorum. Güneşi sevmiyorum, bütün enerjimi alır götürür. Manzaran bu haliylede çok güzel ayrıca.

    61 günmü oldu? benim biraz geç yazdığımı düşünürsek daha da fazlası. İnsan inanamıyor bu kadar çabuk geçtiğine günlerin. Fazlasıyla yoğunsun, bloga zaman ayıramaman çok normal. Önemli olan tek şey senin kendini iyi hissetmen gerisi boş.

    Asla böyle kapkek'ler yapamayacağımı biliyorum :( ama inan izlemek, bakmak bile çok keyifli :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcığım çok sıcağı sevemiyorum bir türlü ben de. Senin ilk cümlen de dediğin gibi tam bana göre oldu :) Yaa o kadar oldu, ben de inanamıyorum, günler çok hızlı geçiyor, sanki burda daha da hızlı...

      Bence denemeden böyle söyleme :) Çok teşekkürler.

      Sil
  35. ada ve deniz - bittermutfakta -Cafe Portakal - aylin - bahar006 - Elif'in Defterinden - Fatma Mar - Suzan - SEVGİLERİMLE - Mutfak Dili - durme durme - hepinize güzel, beni destekleyici, hatta gaza getirici yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.Evim şuan misafir dolu,tek tek yorum yazamadığımdan üzgünüm...

    YanıtlaSil
  36. Kırmızı Ekoseli Battaniye - eylem - nilay - Bahar ve Kızısı Yağmur - Bülbülün Yeri - HİLAL - Şaniteyinin Gülü - Yemek Sevdam - Hayat Cafe - Baharatın Kızı - Öznur - Sizlere de çok teşekkür ederim. Ancak fırsat bulabiliyorum yorumlarınıza cevap verebilmek için, buralar çok yoğun :(

    YanıtlaSil
  37. görmemişin bloğu olmuş misali bloğumu her ziyaret edişimde yeni isimler görmenin mutluluğunu anlatamam birde iadei ziyaretlerde blog sahibesiyle aramda bir bağ kurma arayışlarım yokmu berna'dan(3 numara küçük kız)fırsat bulduğum kadarıyla sitenizi dolaştım bursa bir eğitimci olmanız iki ortak yön buldum tariflerinize bir okadarda resimlenize bayıldım şimdilik bukadar tekrar gelicem :))

    YanıtlaSil
  38. Görüntü şahane, eminim tadı da öyledir. Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  39. Hoooşgeldin bre.
    Ellerine sağlık.
    Yeni evin manzarası da güzel.
    Şanslıı senii...

    Kıskanç anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğdoşş, kıskanmayalım lütfen :) Sağol arkadaşım.

      Sil
  40. günaydınnnnnnnnn

    sanırım bitti kış uykusu,bahar geldi.Ben kış ve sonbaharı daha bi çok severim ama ilk defa bu yıl baharı özledim.Kekler çok güzel ve yoğun görünüyorlar,üstelik yumurta yok,denemeliyim.Mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
  41. Muhteşem görünüyorlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  42. OOOFFF CANIM YAHU HARİKALAR YAPMIŞSIN HAMARATIM MMM ELLERİNE SAĞLIK
    :)))

    YanıtlaSil
  43. çok şeker olmuşlar, adlarını bilmem ama görüntülerine bayıldım...

    YanıtlaSil
  44. Bu Narlı cupcake'leri mutlaka yapmalıyım.Dediğin gibi kepekli un ve tam tahıllı unla yaparsak tam diyet kek olurdu,bir de şekerin yerine bir şey koyabilseydik:)
    Kış uykusuna gelince ben hala kış uykusundayım nepcez canımmm:)
    İşin kötüsü kış uykusundan kış ilavesi kg.larla uyanınca paltoların altına gizlenen kilocukları nepcez ah ahhh vah vahhh diyceğim günler geldi çattı!!!
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevalce şekerin yerine pekmez kullanabilirsin :) Ben uyandım diyorum ama hala uyuyorum, dün akşam yine 9da yattım :)
      Çok teşekkürler.

      Sil
  45. Narlı cupcake..Hmmm..Önümüzdeki kış, narlar bitmeden içine tanelerinden de atarız, daha da süper olur. Ellerine sağlık Leylacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısın, hiç aklıma gelmedi bu :)

      Sil
  46. Beyaz Hanımeli - cafeengigül - Armina - bir kase lezzet - nnbalo - çok teşekkür ederim yorumlarınız için, umarım denersiniz :)

    YanıtlaSil
  47. Leylam hoşgeldin aramıza o zaman. Dönüşün muhteşem harika kekler..
    Ellerine sağlık bitanem...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  48. çok HARİKA Olmuş ellerine sağlık.iyi yazmalar kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  49. Harika görünüyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .