10 Ağustos 2012 Cuma

Al Beni TİRAMİSU !

tiramisu, kolay tiramisu

Zamanın behrinde bir tiramisu maceram olmuştu... Pehhh , bir daha 2 yıl kadar bir süre tiramisu yapmadım, yemedim, yedirmedim. Sebep ? O peyniri kremaya sıcakken ekle de gör sebebini. 14 saat , 35 derece sıcaklıkta, ayakkabının içinde kalmış ayak gibi kokmuştu meret ! Abartmıyorum...

O gün bugündür nerde tiramisu görsem uzak dururum. Hele de kedidili bisküvi ile yapılmışsa. Sevmiyorum, sevemiyorum. Anılarım depreşiyor be, ondan !

Ha bir gün Kemal beni alır, "gel hatun, bi doğru tiramisu yemişliğin, yedirmişliğin yok, götüreyim seni İtalya'ya da hem gözümüz hem midemiz bayram etsin" derse o zaman bir düşünürüm ! Hele de şunun gibi bir tiramisu gelirse karşıma, hiç kedidiliymiş, savoiardiymiş demez yumulurum.



Velhasıl aylar, yıllar geçti, gebelikte canımın istemediği peyniri, bebeğini kaybeden bünyem eski haline geri gelince arar oldu. Aramak ki ne aramak... Peyniri peynir haliyle yiyorum, içinde peynir olan her şeyi yiyorum, bana mısın demiyor. Kaç gün art arda kemalpaşa tatlısı yedim sırf içindeki peynir kokusu gözümü doyursun diye, ı ıhh, o da kesmedi. Sonra çareyi tiramisuda buldum. Böyle içindeki kahve miktarını da abartmayınca peynirin tadını da kokusunu da alıyorum yerken. Diyeceğim o ki 2 haftadır 3 kez tiramisu, 1 kez de tiramisu cupcake yapmışlığım var ki,ömrümde bir daha bu kadar yemem herhalde ! Peki doydum mu ? Nerdeeeee...



Şu fotoğrafları yüklerken bile "bir kaç dilim olsa da yuvarlasak kahveyle" diye geçiriyorum aklımda (midemden).

Ha tabi bana bu tadı hissettirmesinde tiramisunun içindeki peynir tek başına etkili olmadı. Öyle bir pandispanya ile deniyorum ki onu, içine hiçbir şey koymasam bile afiyetle yenir. Bu pek doğru bir cümle olmadı. Şöyle diyeyim ; içinde hiçbir şeye benzemeyen bir şey bile koysam, saraydan çıkma padişah tatlısı gibi gelir insana yeminle... 

Şimdiye dek denediğim hiç bir pandispanyada böyle bir doku ve tat yakalayamadım. Gökçe tam ona uygun bir isim bulmuş ; YUMUŞAK DOKULU PANDİSPANYA...Daha iyisi olamazdı. Ne demek istediğimi , denerseniz anlarsınız.

Buyrun, çakma bir tiramisu hikayesi : 

(Bu arada TİRAMİSU İtalyanca BENİ AL demekmiş, başlık ona binayen, yanlış olmasın :))



Pandispanya İçin Malzemeler (20 cmlik kelepçeli kalıp) :
(Kaynak : Çikolata Kavanozum)

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su

Pandispanyayı Islatmak İçin : 1 çay bardağı sıcak su + 2 tatlı kaşığı granül kahve veya cappuccino (Orjinal tarifte kahve likörü kullanılıyor, alkol alanlar öyle denesin)

Yapılışı :

-Yumurtaların sarıları ile beyazlarını ayırın. Şekerin yarısını yumurtanın sarısına ekleyip mayonez kıvamına gelene dek çırpın. Mayonez kıvamını aldıktan sonra içerisine kaynar suyu ekleyip birkaç saniye karıştırın.
-Yumurtanın aklarını köpükler olana dek çırpın (30 saniye kadar). Köpük halini alında içerisine limon suyu ve kalan şekeri ekleyip katı, beze hamuru kıvamını alana dek çırpın. Ben toplam 8 dakikada istediğim kıvama ulaştım.
-Un ve nişastayı ayrı bir kaba eleyin.
-Yumurtanın sarıları ile aklarını aynı kaba aktarıp üzerine unlu karışımı eleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla çırpmadan karışımı birbirine yedirin.
-20 cmlik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. Hamuru kalıba döküp 175 derecelik fırında 35-40 dakika pişirin.
-Pişen pandispanyayı ılındıktan sonra kalıptan çıkarıp soğutun. Streç filme sarıp buzdolabında tercihen 1 gece veya 3-4 saat dinlendirin.
-Dinlenen pandispanyayı uzun ve keskin bir bıçak yardımıyla ikiye ayırın. Bu pandispanyanın özelliği çok nemli ve yumuşacık olması. O yüzden pandispanyayı ıslatırken olabildiğince az kahveli su kullanıyoruz. Yani yalnızca kahve tadının keke işlemesini sağlayacak kadar.
-Keki ıslatmak için sıcak suya kahveyi ekleyip eritin. Kahveyi kekin her yerine eşit miktarda bölüştürün.

Krema İçin Malzemeler : 

2,5 su bardağı süt
1 yumurta
2 Türk kahvesi fincanı şeker
2 Türk kahvesi fincanı un
1 kutu (200 gr) labne peyniri veya mascarpone peyniri (Migros ve Metro'da mevcut)

Yapılışı :

-Tüm malzemeyi bir tencerede karıştırın. Unu karışıma eleyerek eklerseniz topaklanma ihtimali ortadan kalkar. Eğer yine de topaklanma olursa el blendrıyla karışımı çırpın.
-Muhallebi kıvamına gelene dek kremayı orta ateşte pişirin.
-Kremayı ara ara mikserle çırparak soğutun.
-Soğuyan kremaya labne peynirini veya mascarpone peynirini ekleyip mikserin yüksek devrinde 5 dk çırpın.

Tiramisuyu Oluştururken : 

Üzerini kaplamak için : 1 çay bardağı kakao + 60 gr bitter çikolata (%70 kakaolu)

-Keki ıslattıktan sonra alt tabanın üzerine kremanın yarısına yakınını döküp iyice sıvayın.
-Kekin ikinci katını üzerine kapatıp kremanın kalanıyla kekin tamamını kaplayın.
-Keki buzdolabında 2 saat dinlendirin. Böylece kek kremayı iyice içine çekmiş olacak.
-Buzdolabında dinlendirilmiş tiramisunun üzerini 1 çay bardağı kakao ile kaplayın.
-Çikolatayı benmari usulü eritip çikolatanın olduğu tabağı 3-4 dakika mermer tezgahta soğutun. Böyle çikolata bizim şekil verebileceğimiz sıcaklığa inmiş olacak. İnce uçlu krema torbasını kullanarak veya buzdolabı poşetinin içine çikolataya döküp ucunu incecik keserek tiramisunun üzerinde şekiller oluşturun.



En güzeli, vanilyalı dondurma ile servis edin :) Sonra da bana dua edin. Hadi bakiyim...

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

78 yorum:

  1. Leyla'cım muhteşem olmuş ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Tarif gerçekten çok iyi oldu bana, kd bisküvi ile yaptım bende bugün ama içerik olarak hiç içime sinerek tüketmeyeceğim, bir sonrakine bu tarifle inşallah, fotoğraflar da muhteşem yani :)

    YanıtlaSil
  3. off, en hassas olduğum şeylerden biri. düzgününü bulup yemek marifet, insanlar nelere tiramisu demiyor...o kadar canım çekti ki anlatamam. kaldı ki "tiramisuuu" diyerek çıldırmışlığım bile vardır, bi dilimcik olsa da yesek nazarında. ama aklımı çelen ilk tarif bu oldu desem...yumuşak dokulu pandispanya filan...o kadar yorgunum, uyumam lazım, uykumu açtınız canım!

    YanıtlaSil
  4. ya herşey iyi hoş olmuş da şu pandispanya işi benim için senin tremisu işine benziyor biraz. fırından mıdır kalıptan mıdır bilmem birtürlü olmuyor. ama görüntü güzel gerçekten eline sağlık leylacığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de olmuyordu,ama 3-4 kere denedim, bu gayet başarılı, tavsiye olunur :) Teşekkürler.

      Sil
  5. Nefis bir görüntü, gece gece omadi simdi. Her türlü kokuya katlanilir bu görüntüde, ellerinize saglik...

    zehra

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım muhteşem görünüyor...hiç yemedim ve denemedim.sakinliğe kavuştuktan sonra yapmak niyetiyle tarifini kaydediyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Nasıl güzel görünüyor. Çok severim bu tatlıyı blogunuz da çok keyifli çok beğendim.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. off off off

    bayram da tatlı yerine tiramisu mu yapsam ne yapsam :)

    YanıtlaSil
  9. Roma'da LEonardo'da yenir tiramisu. Nefisti!
    Görsellerinizi çok beğendim, tebrikler:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nuray. Birgün gider yeriz inşallah :)

      Sil
  10. anlatımın da çok güzel görüntü de... ellerine sağlık Leyla-k :)

    YanıtlaSil
  11. Wow! Müthiş görünüyor :) Pasta süslemede (hele ki üstüne böyle süs yapacaksam) tam bir felaket olan biri olarak süslemeye bayıldım.
    Haha! Deminden beri düşünüyorum kenardaki süslemeleri nasıl yaptı acaba, öyle baloncuk baloncuk görünüyor diye :) Meğer servis tabağına dökülen kakao ile olmuş :))) Sabah sabah beynim ve gözlerim koordine olamadı herhalde.
    Ellerine sağlık,
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şimdilik pek iyi sayılmam, ama zamanla oluyor, deneyip batırdıkça :)Aaa evet tabağın baloncukları, ilahi :) Teşekkürler Deniz.

      Sil
  12. Yemek yemeyi yapmaya tercih eden tembel bir hatun olarak bu fotoğrafları tablo güzelliğinde,uslubu hikaye tadında blokla yollarımızın kesişmemesi Allah'ın gazabı olmalı. Bundan sonra her sabah bu bloğa bakılacak,"vay anam hatunlar neler neler pişiriyor !" deyip ,"ben de yaparım ya hu!" kandırmacalarıyla muftağa girilecek.
    Sağ üst köşedeki ödülü adama pardon hatuna boşu boşuna vermemişler ... Ha bu arada ben Tiramisu'yu severim ,süt içmem ama sıkı peynir tüketirim ondan olabilir mi? Sevgiler ve iyi hafta sonları!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm ben de yemek yemeyi yapmaya tercih edenlerdeniz esasen :) Yemek için yapmak lazım değil mi , madem yapıcaz bari eğlenerek, severek yapalım dedim :)
      Tüm güzel sözler için çok teşekkür ederim, bu yorum uslubu da tam benlik :)

      Sil
  13. Ben senin takipçindim zaten :) Sende bana hoş geldin.
    Tiramisuyu önceden bende sevmezdim. Sonra sonra sevmeye başladım.
    Senin sunum ve anlatış bir harika.
    Ellerine ve yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Merhaba;
    Ben hiçbir zaman ahh bir tiramisu olsa da yesem dememişimdir nedense:) Yapılırsa yerdim eskiden arkadaş toplaşmalarında falan. Tadını bile unuttum sayılabilir. Yine de bu tarifin ve görselin güzelliği, özellikle de kalpli çikolata deseni tiramisu yeme isteği uyandırdı yıllar sonra. Eskiden tarifler daha mı kolaydı nedir, annem şıp diye yapıverirdi ama zaten eskiden ben annem her şeyi şıp diye yapar sanardım büyüyünce anladım meğer kadıncağız ne yoruluyor, uğraşıyormuş. Demek bu tiramisu da öyleymiş:)Bu tarifi öğreneyim de bir dahaki tatilimde anneciğime yapayım bari:)Malzemeler hemen alına ve bu tatlı şey yapıla diyorum:)Bu mutlu yazıların, bu enerjin ve hayata bakışın gerçekten harika. Keşke hepimiz senin gibi olabilsek. Sana bunu söyleyemeyenler bile eminim içlerinden gıpta ediyordur.Kocaman sevgiler ve selamlar uzaklardan!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğba çok güzel şeyler yazmışsın, ne diyeceğimi bilemedim... Çok teşekkürler. Temizlik yapıcam, öncesinde ne iyi geldi bunları okumak , enerji doldum :)

      Sil
  15. Leyla Tiramisu sevmeyen hiç kimseyi düşünemiyorum, yok belki ablam pek sevmiyordur onu es geçiyorum :) bir zamanlar denediğin Tiramisu macerasını ayak kokusuna benzetmen çok güldürdü beni :)

    Yinede umarım bir İtalya gezisi kısmet olur, eminim çok farklı tatlarla geri dönersin.

    Ellerine sağlık Leyla ben şu an bu görüntülerle eridim zaten çok nefis ne diyeyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım seni buralarda görmek çok güzel :) Kardeşin için tekrar geçmiş olsun.
      Ama gerçekten öyleydi :) O yüzden uzun süre denemedim bir daha...
      Umarımmmmm...Ne güzel olur :)
      Çok teşekkürler Aslı. Öpüyorum seni.

      Sil
  16. tiramisunun üzerindeki o süslere bayıldımm:) benim annem yalancısını yapar sürekli, çok da güzel olur ama ben daha hiç yapmadım:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E hadi bu başlangıç olsun o zaman :) Teşekkürler.

      Sil
  17. Olmaaaz olamaz...Gün boyu tiramisu diye sayıklıyorum!Sendemi Leyla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne ? Başka kim Havva :) Sana tiramisu yapmak şart oldu o zaman :)

      Sil
  18. nefis gözüküyor afiyet olsun canım,trabzona kaçabilirsem geleyim yemeye :)

    YanıtlaSil
  19. bende kedidilli çok sevmiyorum leylacığım , bu şekilde eminim harika olmuştur görüntüde süper ,ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  20. leylacım ah bu nasıl bir anlatımdır yaaaa,evde malzeme tam olsa,ah bir de yarın yolculuğa çıkacak olmasak bak şimdi kalkıp yapıcam inan.ama bak ben naptım,sayfayı kaydettim,annemlere gidince yapıcam hemen inşallah.sana dua edicem merak etme:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun ve amin Filiz :) İyi yolculuklar.

      Sil
  21. Muhteşem bir görüntüsü,fotoğrafta asılı kaldım,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. bir yandan gülümseyerek, bir yandan da ağzımın suyu aka aka okudum. bayılırım tiramisuya! ilk fırsatta deneyeceğim. ellerinize sağlık... bize de beklerim: http://6000vurus.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Murat, valla denersen sevinirim :)

      Sil
  23. sen bende ben sende geziyormuşuz :))))
    canım ben bunu yemem de başka neyi yerim tatlı krizimi tutturdun bak ya :)
    ellerine sağlık gerçekten ama gerçekten beni al diyor:)
    alıyorum dayanamicam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalp kalbe karşı :) Teşekkürler arkadaşım. Afiyet olsun :)

      Sil
  24. Ben peynirli tatlıların tümünü seven biri olarak tiramisuya ... Ve öyle bir görüntü olmuş ki, görünce bir anda ağzımın suyu aktı. Cenk'İn dantelli brownisi gibi.. Hem karelerindeki ışığa da hayranım biliyor musun? Bununla ilgili bir post yazmıştın ama belki benim gibiler için 1 tane daha yazman gerekebilir :)

    Bu arada çok çok çok ellerine sağlık, hakikaten mis gibi muhteşem olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiittt Elif aramızdaki kalsın, o dantellerle ilgili basit bir denemeydi benimkisi :)
      Çok teşekkür ederim, bir photoshop yazısı hazırlıyorum uzunn süredir,ama bir türlü onu bitirmeye sıra gelmiyor :) Bu ay içerisinde yayınlarım inşallah. Orda ip uçları var bu fotoğrafların :)

      Sil
  25. nasıl yapmışın böyle,oya gibi işlemişin!!
    bayıldım,kimbilir tadı nasıldır?
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Buket,tadı da görüntüsü kadardı..:)

      Sil
  26. Takipçinizim, ellerinize sağlık enfes görünüm...
    Tarif için teşekkürler...
    Neşeli haftalar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Dilek,sana da güzel haftalar.

      Sil
  27. Ellerine saglik, harika görünüyor. Benim arsivimde yumurtasiz kedidili ile yapilan cok güzel bir tiramiyu tarifi de var, onu da tavsiye ederim.
    Bebegin icin üzüldüm, gecmis olsun. Ikincisi herseyi unutturacaktir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nesrin, bir de ona bakayım. Sağolasın, inşallah öyle olur.

      Sil
  28. Nihayet yazmayı başardım bu pencereciğe... tiramisuyu görünce bir kaç kez yutkunarak hikayeni okudum bazen olur böyle.. Leylacığım,tiramisu ile yaşadığın hüsranı itiraf etme biçimine bayıldım..İatlaya gider miyiz gitmez miyiz bilinmez ama tiramisunun gerçek tadı hakikaten likörle muhteşem oluyor evde varsa kullanıyorum yoksa yok..güzel haftalar olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ama gidelim yaa gidelim, öyle düşünelim öyle olsun :) Teşekkürler Şükran. Sana da iyi haftalar.

      Sil
  29. ama ben bu yazıyı okudum ve yorum yazdım diye hatırlıyorum :( ipad ın gazabınamı uğradım ne! olsun bir daha yazarım bende. ellerine sağlık canım bende bu aralar pek bi taktım tiramisuya. resimlere bayıldım her zamanki gibi iştah açıcı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  30. Leylaaa nasıl güldürdün beni ayak kokusu mu:))) Ama bu nasıl güzel bişiye benziyor, üzerindeki süsleme bana şeyi hatırlattı, sen de bilirsin cenk'in şeytan dantel giyer gibi bir tatlısı vardı ona benziyor, şahane şahane! yaparsam koyacağım bloga.. bana tatlı olsun da nasıl olursa olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet evet Zeynep tam da o dediğin şey için ufak bir hazırlık oldu bu :) hadi bakalım denersen fikirlerini bekliyorum :) öperim seni...

      Sil
  31. Hah bi daha geldim ben.. Tiramisu dans ediyor mübarek bu ne güzellik. Maaşallah..
    Ellerine sağlık Leylacığım. Senin ellerinden çıkınca herşey muhteşem görünüyor.
    Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da güzel oldu "tiramisu dans ediyor" :) Teşekkür ederim Nazlı.

      Sil
  32. bu gorsel gercekten sızemı aıt bravo:)

    YanıtlaSil
  33. Valla harika görünüyor. Beyaz kekle hiç denemedim. Bir deneyeyim de al bakalım duamı (: Ellerine sağlık Leylacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi dene de alayım bakalım :) Teşekkürler Neslicimmm

      Sil
  34. Merhabalar,
    Sunumunuzu ve anlatışınızı beğenip geçen hafta bunu yaptım.
    İlk gün yeme gafletinde bulununca, berbat oldu dedim kendi kendime :)
    Ama bekledikçe, sözünüzü dinleyince enfes oldu ♥
    Artık tiramisu tarifim budur.
    Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok sevindim beğenmenize. Afiyet olsun. Muhabbetle...

      Sil
  35. Kelepceli kalip olmazsa yapamaz miym yapmak istyrum ama ya:-(

    YanıtlaSil
  36. Kelepcesiz kek kalibm yok yapmazmiym ama:-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cansu Hanım yuvarlak borcama yağlı kağıt serip, soğuduktan sonra yağlı kağıtla beraber borcamdan çekip çıkararak yapabilirsiniz tabiki. Yanlara doğru kağıdı yükseltin veya borcamın iç yanlarını güzelce tereyağ ile yağlayın.

      Sil
  37. Tamam cok teşekkur ediyorum daha guzel farkli tariflerinizi beklyrum:)

    YanıtlaSil
  38. Merhaba,
    Ellerinize sağlık. Paylaşımınız için teşekkürler. Bir şey sormak istiyorum: Pandispanya hamuruna kabartma tozu eklenmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben kullanmıyorum. Tercihe bağlı bence gerek yok.

      Sil
  39. Merhaba, pandispanya için bardak ölçüsü nedir acaba? Kaç ml lik bardak kullanmalıyım ki sizin elde ettiğiniz yumuşak dokudan mahrum kalmıyayım? Nil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil hanım klasik bardak ölçüsü , 240 ml yani.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .