18 Şubat 2014 Salı

Fındıkpare ve KAHVE FABRİKASI


Yeni yazı dizimi şöyle hazırlamayı planlıyorum : 23 günlük bebeği ile uykusuz anneden sorular-1

Uykusuzlukla başa çıkmak için ne içersiniz ? (cevap ; kahve)
Peki bir fincan taze kahvenin yanına ne iyi gider ?

  • 1 dilim elmalı kek - (değil)
  • 1 porsiyon profiterol - (bu da değil)
  • 1 kocaman dilim çikolata kremalı çörek - (bu hiç değil)
  • 1 parça çikolata - (Türk kahvesi olsa belki)
Keki çayın yanında , profiterolü tek başına , çöreği ılık sütle yakıştıran biri için taze kahvenin yanına en güzel alternatif kurabiye olur. Zira ben denizden bu zamana dek kahve yanı kurabiye veya çay yanı kek fotoğraflarını sıkça görmüşsünüzdür. Ha görmediyseniz eğer Kahve Dükkanı'nı takip etmiyor olmanızdan kaynaklanır, benim suçum yok !

Bugün sizi, Kahve Dükkanı'ndan Kahve Fabrikası'na terfi ettirmeye geldim. Evet bütün gece uykusuzlukla boğuşurken tam da derdim buydu, yarın ne yazsam :) (Ciddiyim...)

Hem de öyle bir kahve fabrikası ki , kahvenizin hangi ülke, hangi bölgeden getirileceğine , hatta kahvenizin kaç derecede kavurulacağına bile siz karar veriyorsunuz. Yetmiyor, üstüne bir de kahvenize isim veriyorsunuz. Ve biz buna kişiselleştirilmiş kahve diyoruz :) Son günlerde moda olduğu üzere siz taze kahvenize Ahmet-Mehmet-Can- vs. adını da verebilirsiniz tabii . Wowww aslında çok iyi doğum günü hediyesi çıkar bu işten ;) Cıkkk, evlilik yıl dönümü için olmaz, onu unutun !

Türkiye'de taze kahvenin şâhından söz ediyorum , yani E-Gurme'den. Son yenilikleri beni benden aldı. Kendi deyimleriyle 'Ekvator kuşağındaki ülkelerde , ödüllü çiftliklerde, nitelikli kahve çekirdekleri yetişti. Yetişen bu çekirdekleri E-Gurme ithal etti.' Bize de buradan kahvemizin yörelerini seçip ,
kavurma derecesini belirleyip , arka etikette yer alacak olan kahvemizin ismini bulup siparişi vermek kalıyor :)

Tarif mi ? Tarif çok sonraki iş. Önce kahveniz gelsin , sonra mis gibi kokusuyla fındıkparenizi hazırlayıp afiyetle taze kahvenizin yanında hüpletebilirsiniz . Saygılar....


Malzemeler :

2 oda ısısında yumurtanın akı
1/2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
Yarım paket kabartmatozu
1 su bardağı çiğ fındık
Un (ölçüsü yapılışında)

Yapılışı :

-Çiğ fındıkları irice dövün.
-Yumurta aklarıyla şekeri kar haline gelene dek çırpın.
-Kabartmatozu ve nişastayı yumurtalı karışıma eleyerek çırpıcının en düşük ayarıyla bir kaç saniye karıştırın.
-Bundan sonrası göz kararı ilerliyor. Çünkü un miktarı için kesin bir şey söylemek zor. Şöyle ki ;
Yemek kaşığı ile birer kaşık olacak şekilde azar azar un ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Tahta kaşıkla hamuru alıp yağlı kağıt serili tepsiye başka bir kaşık kullanarak kurabiye hamurunu sıyırıp atabileceğiniz kıvama gelene dek un ilave edip karıştırmaya devam edin. Yani hamur elle şekil verilebilecek bir hamur olmayacak, hatta biraz yapış yapış bir hamur olacak.
-Hamur istediğimiz kıvama geldiğinde içine fındıkları ilave edip son kez karıştırın.
-Tahta kaşığa 1 yemek kaşığı kadar kurabiye hamuru alın. Başka bir kaşık yardımıyla hamuru tepsiye tek tek yayın. Piştikçe yayılacağı için aralıklı olarak dizin.
-150 derecede ısıtılmış fırında kurabiyelerin altı hafif pembeleşene dek (üzeri kızarmayacak) pişirin. Ortalama 7-8 dakikada sonra kontrol edip anlayabilirsiniz. İlk etapta kurabiyeler yumuşak olacaktır, pişmediğini düşünüp panik yapmayın. Kurabiyeyi bölüp tadına bakın. Soğudukça sertleşecek çünkü kurabiyemiz.
-Pişen kurabiyelerinizi kahvenin yanında höpürdete höpürdete yiyin :)






Share This

Gez ve öğren !

3 yorum:

  1. Leyla, Leyla, Leylaaa :)) Bi saattir döktüğüm tarifini okuyorum (Evet, tabii ki kızıma kalacak bu tariflerimin en tepesine aç parantez (Leyla'nın Kahve Dükkanı'ndan) notunu düşerek :) Yani senin bu tariflerin var yaaa, 20 yıl sonra kızım tarafından da yapılacak :) Çok haklısın ben de çok sıkılıyorum bu kendi parantezlerimden... Ne diyordum, tarifi okuyorum okuyorum ve içinde "yağlı kağıt" dışında yağ kelimesini göremiyorum, yağsız mı bu kurabiye??? Ali Deniz'e her pazartesi okula götürsün diye pazar akşamları kurabiye pişiriyorum ve bu cumartesi de bu senin tarifi yapayım istiyorum. Yok di mi yağ bu kurabiyede, son kararın di mi?
    Kahve dersen, arada bir ama ben çaycıyım ve bu kurabiye bence çay kurabiyesi çok güzel olur :)

    YanıtlaSil
  2. Leyla'cım, fırsat bulup yazamadım.Bebeğizi sağlıkla, keyifle büyüt.Maşallah zaten, yarı kırkı bile çıkmış. Zaman su gibi geçecek, her anını keyifle geçir.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  3. aaaa bebiş gelmişşşş.Ben epey bi ara vermiştim.Hoşgelmiş, sağlıcakla gelmiş, çok güzel olacak gelecek günleriyle gelmiş.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .