16 Temmuz 2014 Çarşamba

İftar ve Sahurda neler içilmeli?


Ramazan döneminde sağlığımıza her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekir. Bunun için doğru beslenmeli, aşırı yemek yemekten, sağlıksız gıdalar tüketmekten kaçınmalıyız.  Sizin için iftar ve sahurda neler içilmesi gerektiğini araştırdık. Uzmanlara göre, ramazan ayını zinde geçirmek için iftarda meyve suyu, sahurda ise süt içmemiz yararlı olacaktır.

Sıcaklar nedeniyle fazla sıvı kaybı hissedileceği için Ramazan’da bol sıvı tüketmemiz gerektiği belirtiliyor. Uzun süren açlık sonrası düşen kan şekerini arttırmak için meyve suyu içilmesi öneriliyor. Beş saat tokluk hissi veren bir bardak süt ise sahurda içilmesi en uygun besinlerden.

Sahurda mideyi uzun süre tok tutacak, kan şekerinde hızlı değişme göstermeyecek besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Bir bardak sütün açlık hissi yaratmadan insanı 5 saat tok tuttuğunu belirten uzmanlar, sahurda süt içilmesinin altını çiziyor.

Protein bakımından zengin olan besinler midenin boşluk hissini azaltarak acıkmayı geciktiriyor. Yüksek miktarda protein içeren süt, tokluk hissetmemizi sağlarken, sıvı ihtiyacımızı da karşılamış oluyor. Açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olan süt şekeri laktoz vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağ da midede oluşan tokluk hissinin süresini uzatıyor.

Uzun süreli açlık nedeniyle metabolizmamız yavaşladığından, iftar vakti yenilen ağır yemekler kilo almaya sebep olmaktadır. Sahurda bir bardak sütün yanı sıra az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih ederek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilir ve daha az enerjiyle kilo almanızı önleyebilirsiniz. Ancak buzdolabında sakladığınız sütü 2-5 gün içinde tüketmeye dikkat edin.



Uzmanlara göre, iftarda metobolizmanız güçlü bir enerji kaynağına ulaşmak ister. Özellikle beyin ve sinir hücreleri glikoz ayarında bir enerji yüklemesine ihtiyaç duyar. Yaklaşık 15-16 saat süren bir açlığın ardından düşen kan şekerimize en iyi gelecek besin meyve suyudur. Böylelikle günlük 5 porsiyon meyve ihtiyacımızın yaklaşık 2-3 porsiyonu da karşılanmış olur. Bu noktada meyve suyunu taze meyvelerden hazırlamamız daha sağlıklı olacaktır. Taze meyveleri meyve sıkacağından geçirerek kendinize sağlıklı bir içecek hazırlayıp, dengeli beslenme anlamında bir adım atabilirsiniz.



İftarda meyve suyu tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise; sindirim problemlerini hafifletmesi. Meyvelerde bulunan meyve asitleri sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olduğundan, oruç açarken içilmesi gereken içeceklerin başında meyve suyu gelir. 


Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .