Evde bir sağlıklı beslenme akımı başlattık ! Neredeyse sütlacın içine bile bulgur koyup muhallebiyi buğday unuyla pişiricez !
Şimdilik şikayetçi değilim ama herşeyin içine sokuşturmaya alıştırdığımız şeker ve beyazunu beslenme hayatımızdan çıkarmak öyle kolay iş değil.
Benim oğlum kek, poğaça, kurabiye ve börek türevlerini çok seviyor. Eline alıp tüm gün akşama dek kemire kemire yiyebilir. O sebeple bu sağlıklı beslenme olayı daha bir gereklilik getiriliyor bizim hayatımıza. Evde 3. bir midenin ne yiyeceğini düşünmek gerçekten meşakkatli işmiş :P
Bir kaç tarif denemesinde bulundum ki kendileri tamamıyla rafine şekerden arındırılmış ve gayet lezzetli tariflerdi. Ama iş sadece şekerde değil. Ben tereyağlı poğaçaları çok seviyorum ve bu meretler maalesef tam buğday unu ile pişirildiklerinde beyaz unla pişirilmelerine kıyasla o kadar da lezzetli olmuyorlar. Bu bir açıdan iyi bir açıdan kötü bir şey. İyi, çünkü ne kadar az lezzet, o kadar az poğaça yeme isteği ... :P
Ama konu Yahya olunca ve bu poğaçaların beyaz unlusunun tadına pek fazla bakmamış olunca, bu fotoğraftaki poğaçaları löpür löpür yedi. Biz de yedik tabi ki ama eskisi gibi 3-5 tane değil 1-2 tane. Ayrıca sıcakken içerisini açıp ezine peyniri koymak ve peynirin içinde yumuşamasını bekledikten sonra mideye indirmek de güzeldi.
Hala burda mısınız ? Sizin de bebelerinizin bu sağlıklı atıştırmalığın tadına bakma hakları var bence ;)
Malzemeler ( 16-18 adet için ) :
Kaynak : Şef Ferhat Bora'nın dereotlu poğaça tarifinden uyarlanmış, ölçüler değiştirilmiştir
1 su bardağı organik tam buğday unu (büyük marketlerde satılıyor, kese kağıdı gibi bir paketi var)
2,5 su bardağı beyaz un veya tam buğday unu
1 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
4 yemek kaşığı dolusu doğranmış dereotu
125 gr oda ısısında tereyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat (dilerseniz kabartmatozu kullanın)
Üzeri İçin : Yumurta sarısı, susam, çörek otu veya haşhaş
Yapılışı :
-Karbonatı bir çay tabağına koyup üzerine sirke dökün ve bekletin.
-Tam buğday ununu derin bir kaba döküp ortasını açın. Orta kısma doğranmış dereotu, yumurtalardan birinin sarısı hariç kalanları, tuz, tereyağ ve yoğurdu koyun. Tüm malzemeyi yanlardan içe doğru karıştırarak homojen bir kıvam oluşturun. Son olarak sirkeli karbonatı koyun.
-Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan bir hamur elde edin. Unu kontrollü ekleyin. Yumurtaların boyuna göre sizin hamurunuz daha az veya daha fazla un isteyebilir.
-Oluşan hamurun üzerini streç film ile örtüp 30 dk dinlendirin.
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp dilediğiniz şekli verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
-Ayırdığınız yumurta sarısını çırpın ve poğaçaların üzerine sürün. Susam, çörekotu veya haşhaş ile süsleyin.
-175 derecede ısıtılmış fırında, üzeri kızarana dek pişirin.
Categories:
DİYET TARİFLER
KAHVALTILIK
Trabzon gibi Karadeniz'in göbeğinde, yeşilin, deniz havasının arasında sağlıklı beslenme adına atılan adımlar buralara göre çok daha anlamlı tabi. Yahya şanslı çocuklardan. Onun için araştıran, bulan ve yapan bir annesi var. Ellerine sağlık Leyla. Yahya'ya afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Deniz, çok yüreklendirici bir yorum oldu bu :)
SilBebeklerinize daha güzel mamalar yemekler yapabilemek için buypasacom da satılan bebek kitaplarını almanızı tavsiye ediyorum sizlere anneler.
YanıtlaSilMis gibi
YanıtlaSilYumurta kaç tane düzeltme yapar mısınız? Malzemelerde 1 yumurta ama tarifte yumurtalardan birinin sarısı üzerine yazıyor.
YanıtlaSil