12 Ocak 2017 Perşembe

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması

bulgurlu kuru patlıcan dolması , kuru patlıcan dolması, patlıcan dolması, bulgurlu dolma, antep mutfağı

Şu topraklardaki en güzel nimetlerden biridir kurutulmuş sebzeler. Biberi, domatesi, fasulyesi, patlıcanı...hepsinin lezzeti, tadının rayihası ap ayrı. 

Geçtiğimiz yaz, fasulyeleri incecik doğrayıp kurutma deneyimi yaşamıştım ben. Hem de bu Karadeniz ikliminde ! Biraz geç kurumuşlardı ama gayet güzel olmuştu.
Yaklaşık 1 hafta evvel kuru domateslerle cevizli bir ekmek yaptım, nefis oldu.
Kuru biberi, kuru fasulye veya nohutla pek severim. O da cepte.
Gel gelelim, bu kurutulmuş sebzeler için benim en sevdiğim, patlıcandır. Yaz ayları hariç kalan tüm aylar boyunca, sık sık mutfakta pişen kuru patlıcanın kokusu duyulur bizim evde. Hatta kurusunun dolmasını, taze patlıcanın dolmasından daha çok severim. O sebepledir ki her patlıcan mevsimi sonunda, 2-3 dizi kurutulmuş patlıcan alır stoklarım.

İşte o stoklanmış patlıcanlardan şahane bir dolma tarifi geliyor size. Hem ekşili hem hafif acılı. Kuru patlıcana da en çok yakışan, bu ekşi-acı haldir zaten.

Aman pek duygusal anlattım. Gelelim , bu yemekle ilgili benim önerilerime.
Normal şartlarda kurutulmuş patlıcan, doldurulduktan sonra ağzı birbirine kapatılmak suretiyle sıkıca yapıştırılır. Bu kez ben ufak domateslerle renk vermeyi tercih ettim. Domates kullanmak istiyor ama mevsimsiz olduğu için çekiniyorsanız kurutulmuş domatesi 15 dk kadar sıcak suda bekletip sonra patlıcanların üzerine kapatarak kullanabilirsiniz.

Afiyetle...


bulgurlu kuru patlıcan dolması , kuru patlıcan dolması, patlıcan dolması, bulgurlu dolma, antep mutfağı

Malzemeler ( 20-22 adet için) :

20-22 adet kadar kurutulmuş dolmalık patlıcan
1 adet orta boy soğan

5 diş sarımsak
250 gr orta yağlı kıyma
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/3 su bardağı zeytinyağı (size kokuyorsa ayçiçekyağı kullanın)
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Karabiber, pul biber, yenibahar, nane
Kapatmak için 1 adet domates

Sosu İçin: 
2 su bardağı sıcak su
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası

2 diş sarımsak

Patlıcanları Haşlamak İçin ; 1 lt kadar sıcak su

Yapılışı:
-Tencerede suyu kaynatın. Patlıcanları kaynayan suyun içine atın ve hafifçe dirilikleri kaybolana dek pişirin (10-15 dk kadar) Patlıcanları süzgeç ile süzün ve soğuk su ile yıkayın.

-Soğanı incecik doğrayın ve kıymayla harmanlayın. 
-Yıkanmış bulguru kıymaya ekleyip üzerine rendelenmiş sarımsağı, salçaları, limon suyunu, nar ekşisini ve baharatları da katıp yoğurun.
-Haşlanmış ve soğumuş patlıcanları, üzerlerinde 1 parmak kalınlığında boşluk kalacak şekilde (bulgurun şişme payını düşünerek) doldurun. Patlıcan ve kabakların üzerlerini dilimlenmiş domatesle kapatın. Bu aşamada dilerseniz hiç domates koymayıp patlıcanların iki ucunu sıkıştırarak da doldurabilirsiniz.
-Sos için domatesi ve sarımsağı bir tavaya rendeleyin, pişmeye bırakın.  Üzerine salçayı ekleyip salçanın dokusu çıkana dek pişirmeye devam edin. Sıcak su biraz da tuz ilave edip sosu karıştırın. Bu karışımı sebzelerin üzerine pay ederek gezdirin.Dolmanızı orta ateşte pişmeye alın.
-Dolmanın sosu hararetli bir şekilde kaynamaya başlayınca ateşi kısın, dolmaların üzerine  zeytinyağı gezdirin ve pişmeye bırakın.
-Patlıcanlar piştikten sonra en az yarım saat yemeği dinlendirin. Yoğurt veya ayran ile kuru patlıcan dolmanızı servis edin.

Share This

Gez ve öğren !

3 yorum:

  1. İnşallah içinde nar ekşisi vardır diyordum, varmış. Bayılırım kuru patlıcan dolmasına. Biraz tuhaf gelecek ama kuru patlıcanı yerken böyle lastikimsi bi dokusu var ya, en çok da onu seviyorum. Ellerine sağlık Leyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ben de çok seviyorum onu :D Teşekkürler Nesliciğim. Sevgiler.

      Sil
  2. Ellerinize sağlım resmi görünce bianda acıktımı fark ettim ekkeriniz dert görmesin leyla hanım

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .