30 Mart 2020 Pazartesi

Ekşi Mayalı Tohum Kraker

ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

Şimdi ekşi mayalı tohum krakerlerimi kıtırdatırken aklımdan geçenler şöyle ;

Denemek istediğim o kadar çok tarif, yazıya dökmek istediğim o kadar çok şey, pişirip fotoğrafladığım ve paylaşmak istediğim o kadar çok ekmek var ki , belki bu karantina günleri benim için bulunmaz bir fırsattır diyorum...

ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

Evet #evdekal'ıyoruz. Evdeki ilk haftanın günleri  çok yorucu (çünkü tüm günler boyunca hem temizlik yapmış hem yemek yapmış hem çocuklarla oynamaktan geri durmamıştım) geçmiş olsa da , psikolojik olarak bu süreci kabullenmiş olmam ve artık günü planlama konusunda başarı elde etmiş olmam yorgunluğumu epey hafifletti. Evde sıkılanlarınız için hiç bir yorumda bulunamayacağım çünkü önerebileceğim bir film, dizi veya aksiyon içeren bir aktivite yok (Dilerseler yumruk var :)) Ama çoluk/çocukla tüm gün evde olmanın yükünü taşımakta zorlanan kadınlarımıza (erkeklerimize)  'kabullenin' diyebilirim :) Gerisi çorap söküğü gibi geliyor...

Bir de eğer ekşi maya gibi bir oyuncağınız varsa her şey daha kolay oluyor. Hadi biraz oynayalım :)

ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

Ekşi Mayalı Tohum Kraker (2 dolu tepsi kadar):

350 gr karakılçık unu (Siyez, tam buğday, dinkel için de aşağı yukarı aynı ölçü yeterlidir, fakat beyaz un kullanırsanız ölçü değişir. Denemediğim için miktar veremiyorum.)
200 gr aktifleştirilmiş ekşi maya
125 gr yoğurt
60 gr oda ısısında tereyağı
60 gr zeytinyağı
10 gr tuz
2 yemek kaşığı sirke (Elinizde yoksa kullanmayabilirsiniz fakat hamurun gevrek olmasını sağlayan şey işte bu sirke)

Keyfe keder ilave edilebilecek olanlar : 20 gr susam , 20 gr çörek otu, 20 gr mavi haşhaş . Siz dilediğiniz tohumdan dilediğiniz miktarda koyabilirsiniz.

Yapılışı :

-İlk olarak unu derin bir kaseye eleyin. Ortasını havuz gibi açın.
-Açtığınız havuza tüm malzemeyi ekleyip yanlardan un alarak hamuru 5 dk yoğurun.
-Elinizde kurabiye hamuru kıvamında bir hamur olmalı. Kasenin üzerini streç film ile sarıp buzdolabına kaldırın. Ben 18 saat soğuk mayalama yaptım. Mayalama süresi sizin planlamanıza kalmış, 1-2 saat de tutabilirsiniz dolapta 12 saat de.
-Şekil vermeden en az 1 saat evvel hamuru buzdolabından çıkarıp oda ısısına alın.
-Oda ısısında 1 saat dinlenmiş olan hamuru iki yağlı kağıt arasına alıp merdane yardımıyla en fazla yarım cm (3-4 mm en ideali) kalınlığında açın.
-Açtığınız hamuru 1 cmlik uzun şeritler şeklinde kesin ve şeritleri kendi etrafında döndürüp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Veya şeritleri hiç döndürmeden düz şekilde de pişirebilirsiniz.
-Eğer 'hepsini böyle yapacak sabrım yok' diyorsanız bir kısmını benim yaptığım gibi küçük karelere bölüp de pişirebilirsiniz. Ama lütfen uyarmadı demeyin, çubukların kıtırlığını o minik karelerde bulamazsınız :)

ekşi mayalı kraker tarifi, kraker tarifi, ev yapımı kraker, kraker yapımı, karakılçık unu

-Tüm hamurun bu şekilde bitirdikten sonra fırını 230 derecede ısıtmaya başlayın. Fırınınız ısınana dek krakerleriniz bir miktar daha mayalanacaktır.
-Fırın ısındıktan sonra ısıyı 200 dereceye düşürüp tepsileri fırına yerleştirin. Benim krakerlerim 13 dakikada pişti. Bu süre fırından fırına farklılık gösterecektir, lütfen takipte olun.
-Krakerleriniz hafifçe renk değiştirip piştikten sonra fırın ısısını 150 dereceye düşünüp 10-15 dk daha fırında bekletin. Böylece krakerler iyice kıtırlaşacaktır. Ama kıtırlaştırayım derken krakerleri yakmayın, çünkü 'kahverengiden sonra siyah gelir :)'
-Pişen krakerleri tel üzerine alıp iyice soğumasını bekleyin. Hava almayan bir kavanozda 1 hafta kadar kıtır kıtır kalabiliyor. Tabii evdekiler bırakırsa..
Afiyetle.

Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .