1 Nisan 2020 Çarşamba

Ekşi Mayalı Tahinli Ekmek

ekşi mayalı tahinli ekmek, ekşi mayalı porsiyonluk ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı, tahinli ekmek

Ekşi Mayalı Ekmeğin gücü adına....
Bugünkü ekşi mayalımız hem mini mini hem besleyici hem de çok lezzetli.

Ekmeklerimin yapılış tarihi 2018 Kasım ayı. Benim bu tarifi yazış tarihim 2020 Nisan ayı. Buna da şükür,  zira  2011 yılından kalma henüz paylaşılamamış tariflerim mevcut :) 

Ekşi mayalı ekmek yapımında az da olsa tecrübe kazandıktan sonra kendimi porsiyonluk ekşi mayalı ekmeklere adamıştım bir dönem. Bazlama, ciabatta , hamburger ekmeği ve bu tarz sandviç ekmeklerini sık sık deneyimlemişliğim var. Hatta bazlama konusunda artık profesyonelleştiğimi düşünüyorum . Ama hamburger ekmeği ile hala barışamadık. Denediğim 2 tarifte de başarı elde edemedikten sonra pes ettim. Belki bir gün uzlaşırız. O gün gelene dek ciabattadan köfte ekmek yapmaya devam :)

ekşi mayalı tahinli ekmek, ekşi mayalı porsiyonluk ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı, tahinli ekmek

Malzemeler :

830 gr beyaz un
350 ml süt
200 gr aktif ekşi maya
100 gr tahin
100 gr oda ısısında tereyağı
2 adet yumurta (1 tanenin sarısı ekmeklerin üzeri için ayrılacak)
25 gr kaya tuzu
1 yemek kaşığı bal

Yapılışı :

-Unu derin bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açıp sırasıyla tüm malzemeyi hamura ekleyin.
-Yanlardan azar azar un alarak tüm malzeme iyice özleşene dek hamuru yoğurun (tercihen 10 dk).
-Eğer çok katı bir hamurunuz olursa elinizi hafifçe ıslatabilirsiniz.
-Hamur kabının üzerini streç film ile sarıp hamuru buzdolabına yerleştirin. 1 gün buzdolabında bekletin.
-Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkarıp oda ısısına gelmesi için 1-2 saat bekletin. Böylece hamurun içerisindeki tereyağı yumuşayacaktır ve hamur kolay şekil alacaktır.
-Isınmış ve yumuşamış hamuru 150-160 grlık bezelere ayırın. Porsiyonlama işi bittikten sonra her bir hamura hafif oval veya elips şekli verin ve unlanmış yağlı kağıda dizin. Ekmek hamurlarının üzerini kapatıp 2-3 saat kadar mayalanması için bırakın.
-Fırını 230 derecede ısıtın. Bu esnada 2 adet fırın tepsisini fırına koyup onların da ısınmasını sağlayın.
-Ayırdığınız bir yumurta sarısını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile hafifçe çırpın ve çok bastırmadan ekmeklerin üzerine sürün. Benim fotoğraflarıma baktığınızda kimine yumurta sarısı sürmediğimi kimine sürdüğümü göreceksiniz. Ben hamurun tadını test etmek için böyle yaptım. Ekmeklerimin yarısının üzerine yumurta sarısı sürüp çizik attım. Kalan ekmeklerimi hafifçe unlayıp dizik attım ve bu şekilde pişirdim.
-Geldik en zor aşamaya. Bu esnada birinden yardım almanız gerekebilir-ki ben tek başıma yaptım. Fırında ısınan tepsileri çıkarın. Yağlı kağıdın üzerinde ekmekler durur vaziyetteyken kağıttan tutarak kaldırın ve sıcak tepsinin içerisine yağlı kağıdı bırakın. Böylece güzelce mayalanmış ekmeklere temas etmeden ekmekleri sıcak tepsiye yerleştirmiş olacaksınız. Tepsiyi hemen fırına koyup ayrıca bir kase içerisinde sıcak su koyun. Dereceyi 200'e düşürüp ekmekler kızarana dek pişirin.

ekşi mayalı tahinli ekmek, ekşi mayalı porsiyonluk ekmek, ekşi mayalı ekmek yapımı, tahinli ekmek

-Mini mini çok lezzetli ekşi mayalı ekmekleriniz hazır. Dilerseniz sandviç yapın veya içini açıp tereyağı sürün. Herhangi bir meyve reçeli ya da marmelat da alternatifler arasında.
-Yumurta sarısı sürerek pişirdiğimiz ekmekler daha poğaçamsı bir tatta olurken unlayıp pişirdiklerimiz daha sandviç ekmeği tadında oluyor.
-Şimdi bu yazının sonuna şöyle bir öneride bulunmak isterdim ama bu günlerde pek bir işinize yaramayacak ; her bir ekmeği soğuduktan sonra tek tek streçe sarıp dondurucuya kaldırabilir, çocuğunuzun beslenmesi için 1 gece önceden çıkarıp sandviç veya tost yaparak çocuğunuza verebilirsiniz.

Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .