9 Nisan 2020 Perşembe

Ekşi Mayalı Çavdar Unlu Ekmek

ekşi mayalı çavdar unlu ekmek, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, ev yapımı ekmek

Çavdar unlu ekşi mayalı ekmeğimin hikayesi neredeyse 3 yıl evvele dayanıyor. Sanıyorum 7-8 aylık bir ekşi maya geçmişim varken yapmıştım bu ekmeği. Henüz çok ama çok acemiyken denemiş ve sonucuna aşık olmuştum. Zaten ben tahıllar içerisinde en çok arpa ve çavdarı seviyorum ve bu ekmek çavdar unu ile tanışmama vesile olan ekmekti.

Şu sözlerin, 'Tahıl Beyin' kitabını okuyan birinin dilinden dökülüyor olması ne acı ! :) 
Evet tahıl, bundan yüzlerce yıl önceki tahıl değil ! Tükettikten sonra tüm bedeninizin ve hatta beyninizin acı içinde kıvrandığını savunan yaklaşımlar mevcut. O yüzden ne yapmalıyız ? Tabii ki mümkünse hiç tüketmemeliyiz. Ama vazgeçemiyorsak eğer yetiştirilenler içinde en temizini, en doğalını bulmaya gayret etmeliyiz. Bulduğumuz tahılla da kendi ekmeklerimizi, en doğal maya ile hazırlayıp tüketmeliyiz. Tıpkı bu karantina günlerinde tüm Türkiye'nin yaptığı gibi :) Evet evet biliyorum, tüm evlerde ekşi mayalı ekmek pişiyor :) Benim çavdar unlu ekşi mayalı ekmek tarifimi de bir yerlere sıkıştırıverin. Afiyetle...


ekşi mayalı çavdar unlu ekmek, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, ev yapımı ekmek

Malzemeler :

400 gr buğday unu
100 gr çavdar unu
330 gr su
100 gr ekşi maya
10 gr kaya tuzu + 20 gr su
Tepeleme 1 tatlı kaşığı çörek otu (Şart değil)

Yapılışı :

-Unları derin bir kaba eleyin. Ortasını açıp su ve mayayı ekleyin. Yanlardan un ilavesiyle 5 dk kadar hamuru yoğurun. Kabın üzerini örtüp 1 saat dinlendirin.
-Tuzu , verilen ölçüdeki suda eritin. 1 saatin sonunda tuzlu su karışımını hamura ilave edip 5 dk kadar iyice yoğurun.
-Hazırladığınız ekmek hamurunu 30 dk arayla 3 kez katlayın. 30 dk daha dinlendirip hamura çörek otu ilave edip şekil verin ve unlanmış sepete yerleştirin. Hamuru buzdolabına kaldırıp en az 18 saat mayalandırın.
-Mayalanan hamuru buzdolabından çıkarın. Oda ısısına gelmesini beklerken fırını 240 derecede pişireceğiniz kalıpla beraber ısıtın.
-Fırın ısındıktan sonra hamuru sepetten alıp yağlı kağıda ters çevirin. Üzerini hafifçe unlayıp çizik atın ve hızlıca ısınmış olan kalıba yerleştirin. Kalıbın kapağını kapatın.

ekşi mayalı çavdar unlu ekmek, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekşi mayalı ekmek yapımı, ev yapımı ekmek

-Kalıbı fırına koyun ve ısıyı 220 dereceye düşürün. Bu sırada fırına 1 kase sıcak su koyun. Böylece daha yumuşak ekmekler elde edebilirsiniz.
-İlk 20 dk kapağı kapalı olarak hamuru pişirin. Sonra kalıbın kapağını açıp ısıyı 200 dereceye indirin ve ekmeğin üzeri kızarana dek fırında bırakın.
-Pişen ekmeği kalıptan alıp tel ızgara üzerinde soğutun.

Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .