4 Mayıs 2020 Pazartesi

Ekşi Mayalı Poğaça

ekşi mayalı poğaça tarifi, ekşi mayalı poğaça yapımı

Hamurla ilgili yapmasını ve yemesini en sevdiğim şey ekşi mayalı ekmek değil :) Ekşi mayalı poğaça, çörek ve bazlama yapmayı çok seviyorum. Pek tabii yemesini de ... Hamurla oynamanın keyfi bir yana, ekşi mayalı hamurdan alacağınız lezzeti sanayi mayasıyla yaptığınız hamurlarda bulamayacağınızı görmek paha biçilemez . Ekşi mayalı bir poğaçayı elinize aldığınızda bir ağırlık, bir doku hissedersiniz. Çünkü içi sanayi mayasıyla yapılmış poğaça gibi fos hamur değildir. O yüzden 1 ekşi mayalı poğaça kahvaltıda sizi doyurmaya yeter :)

Yapımı her ne kadar sıradan bir hamura nazaran daha uzun sürse de inanın , lezzetine değecektir. Bu tarif benim ilk denediğim ekşi mayalı poğaça tarifi. Deneme zamanı ise sanıyorum 3 yıl kadar evvel. Karantina günlerinde sık sık yapıyorum bu hamuru. Hiç başka bir ekşi mayalı poğaça hamuru denemesine girişmeme gerek olmadı çünkü bu hamur gerçekten çok güzel.

Ekşi mayacılara şimdiden kolay gelsin :)

ekşi mayalı poğaça tarifi, ekşi mayalı poğaça yapımı

Malzemeler :

580-600 gr un
250 ml süt
150 gr aktif ekşi maya
10 gr tuz
2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
75 gr erimiş ılınmış tereyağı
20 gr toz şeker

Yapılışı :

-Tüm malzemeyi derin bir kaba alıp yaklaşık 10 dk boyunca yoğurun (1 yumurtanın sarısını ayırmayı unutmayın).Hazırladığınız hamuru üzerini kapatabileceğiniz bir kaba alıp buzdolabına kaldırın.
-1 gece soğuk mayalamaya bıraktığınız hamuru ertesi gün oda ısısında bırakın. Yaklaşık 2 saat hamurun oda ısısına gelmesini bekleyin.
-Oda ısısına gelen hamuru alt fotoğraftaki gibi bezelere ayırın. Bolca unladığınız tezgahın üzerine bezeleri alıp 1 saat dinlendirin. Bezelerin üstünü örtmeyi unutmayın.Bu esnada siz poğaçanın iç malzemesini hazırlayın. Ben peynirli bir iç ve patatesli bir iç kullandım.
-1 saatin sonunda her bir bezeyi elinizle hafifçe bastırarak açın. Açılan hamurun içine iç harcından pay edip dilediğiniz şekli verin.


-Şekillendirdiğiniz poğaça hamurlarını pişireceğiniz tepsiye alıp üzerini örtün ve 2 saat daha mayalandırın.
-Mayalanan hamurların üzerine 1 yumurta sarısını çatalla çırpıp sürün.
-200 derecede ısıtılmış fırında poğaçaları pişirin.

ekşi mayalı poğaça tarifi, ekşi mayalı poğaça yapımı


Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

  1. Ekşi mayalı poğaça güzel kabarmış. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Endüstriyel Mutfak Servisi olarak bloğunuzu beğendik.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .