4 Ekim 2009 Pazar

KAYGANA VE Bir Haftasonu Kahvaltısı

     
kaygana

Ramazan ayının ardından yapacağımız ilk kahvaltıyı büyük bir heyecanla hazırladım.Malumunuz kahvaltıyı çok seven bir kişiliğim var.Kahvaltısız geçirdiğim günlerin boşluğunu ,uzunnn bir kahvaltı yaparak doldurdum diyebilirim. Sabah uyanıp da kendimi mutfağa attığımda nerden başlayacağımı,ne hazırlayacağımı şaşırdım. "Menemen mi yapsam, peynirli börek mi,güzel bir poğaça mı, kuymak da olur aslında veya abartmayıp sucuklu yumurtayı seçebilirim....."derken aklıma uzun zamandır yapmadığım,tadını unutmaya başlamadan önce de denemem gerektiğini düşündüğüm,bir nevi yöresel kahvaltı yemeğimiz KAYGANA geldi.En nihayetinde kızarmış ekmek,ev yapımı vişne reçeli,domates,beyaz peynir,krem peynir,roka,maydonoz ve zeytinden oluşan kahvaltı sofrasını kayganayla noktaladım.   
  
kaygana

   
Peki kaygana nedir? 
Osmanlı'dan günümüze kadar geldiğinden emin olduğum,ancak benim memleketim dışında(Trabzon) şimdiye dek hiçbir yörede yemediğim(başka yöreden arkadaşlarımın da bilmediği) biraz krepi andıran tada sahip bir kahvaltı menüsü. Çok farklı çeşitleri yapılmakla birlikte ben en çok peynirle tüketileni severim. Ama reçelle,balla,hatta muzla yapılan çeşitleri de var. Akçaabat'ta bu yemeğin söyleniş şekli köyden köye değişebiliyor.Kimisi bunun kayana olduğunu iddia eder,kimisi gayana der.Sonuçta ismi ne olursa olsun bizim kahvaltı sofralarımızda sıkça yer alan bir lezzet olduğu kesin.Şimdiye dek en güzel kayganayı her zaman sevgili büyük teyzeciğimin ellerinden yemişimdir,ki ailedeki herkes en güzel kayganayı onun yaptığını söyler.Belki yaş ilerleyince ben de onun kadar lezzetlilerini yapabilirim.Ama bunun için tecrübe gerek,tecrübe içinse çaba.Buyrun ,binbir heyecanla hazırlanmış bir kahvaltı sofrası ve lezzetli bir kaygana hikayesi:
    
Malzemeler(4 adet kaygana için):
 
4 yumurta
Yarım su bardağı süt(veya su)
10 yemek kaşığı un (5 yemek kaşığı un 5 yemek kaşığı mısırunu da olabilir)
Yarım demet maydonoz
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
   
Yapılışı:
  
-4 yumurtayı iyice çırpın.
-Üzerine yarum su bardağı süt,ince kıyılmış maydonoz,pul biber,tuz ekleyin.
-Azar azar unu ilave edip çırpmaya devam edin.
-Yoğunluğu krepten daha katı olacak bir hamur elde edin.Hamur sıvı olmamalı,zaten krepten en büyük farkı da bu.Eğer un az gelirse bir kaşık daha ilave edebilirsiniz.
-Tavayı kızdırıp bir yemek kaşığı yağ ekleyin.
-Kaygana hamurundan kepçe yardımıyla tavaya  tamamiyle yayılacak ve ince olmayacak kadar hamur dökün.Benim kepçe ve tava boyutuma göre yaklaşık 1,5 kepçe yapıyor.
-Kızarınca tavaya bir yemek kaşığı daha yağ ilave edip diğer tarafı çevirin.
-Hamur bitene dek aynı işlemi uygulayın.
-Kayganayı dilimleyip içerisine beyaz peynir koyarak servis yapabilirsiniz.İsterseniz her bir kaygananın arasına reçel ya da bal sürerek de tüketebilirsiniz.
      

  

Share This

Gez ve öğren !

8 yorum:

  1. krepi çok severim ama bunuda tadmayı çok isterim.Yumurta sayısı fazla değildir umarım... :)

    YanıtlaSil
  2. vallahi ben seni nasıl keşfetmemişim :)

    YanıtlaSil
  3. :) şimdi oldu sanırım Senem :)

    YanıtlaSil
  4. annem bolu'lu ve kaygana bizde de var :)
    ve ellerinize sağlık nefis bir sofra olmuş

    ayrıca blogunuz çok zevkli...görseller...tarifler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca çok teşekkürler. Sanırım tüm Karadeniz'de severek yapılıyor :)

      Sil
  5. rahmetli annecigimin cızlagı benim cız bız dediğim evde ekmek yoksa yada kahvaltı için en sevdiimiz yiyeceklerden biridir.bizimde amasya yöresine aittir.emeginize ve ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .