DİKKAT !!!! Bizim evde DİYET var......
Sanırım neden günlerdir buralarda görünmediğimin cevabı bu cümleyle anlaşılmıştır ! Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte eşimi de beni de "fazla kilo" korkusu sardı.Bu psikolojiye sahip her insanoğlu gibi biz de çareyi DİYET yapmakta bulduk.Kısaca şunu söyleyebilirim ki ; 1 aydır diyetteyiz ve sonucundan ikimiz de gayet memnunuz :)
Salata ve çorba yapmaktan evde yemek yapmaz oldum.Tek bir şey hariç ; Lahana Dolması.
Lahana nemli bölge topraklarında ve yağış alan serin yerlerde yetişebilen oldukça lezzetli bir bitki.Ve bu güzel sebzenin en leziz zamanları geçtiğimiz nisan ayının o bizi üşüttüğü günleriydi.Yani o serin serin, rüzgarlı günlerde tarlalarda ekili lahanalar topraktan aldıkları lezzetle tadına doyulmaz bir hale geldi. Bu yüzdendir ki 1 aydır her hafta evimizde lahana dolması pişer oldu. Artık havalar iyice ısındığı için sanırım lahana dolmasının "en lezzetli" son postasını bugün pişireceğim. Bundan sonraki günlerde bulacağınız lahanalar da gayet lezzetli olacaktır ama hiçbirinin tadı "soğuk vurmuş" lahananın tadına erişmez.Yine de denemeniz ve bu lezzeti tadmanız temennisiyle buyrun,bir Karadeniz kızı hikayesi ;
Malzemeler:
2 bağ kara lahana
2 su bardağı pirinç (kırık, pilavlık karışık)
200gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
1 adet büyük boy domates
2 adet orta boy soğan
1 avuç içi kadar doğranmış taze nane
Yarım demet maydonoz
1'er çay kaşığı karabiber,kimyon,pul biber
Sosu İçin:
1 et bulyon veya aynı oranda et suyu(tercihen)
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
NOT : Lahanaları haşlamak için büyük bir tencere kaynar su(her bir bağ için 3lt kadar)
Yapılışı:
-İlk olarak lahanaların bağını kesip bol suda yıkayın.
-Büyük bir tencereye kaynar su koyup ocağın en büyük yerine alın.
-Her bir bağdaki lahanaları büyük bir tencerede haşlayın.İkinci bağ lahanaları kaynar suya eklenmeden,bir önceki lahanaların kanar suyunu dökün ve yeni su ekleyin.Yani lahanaların her iki bağını ayrı sularda haşlamaya özen gösterin.Haşlama süresi yaprağınızın tazeliğine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 dakikadır,daha uzun bir süre haşlamayın,sararken yaprakların parçalanmasına sebep olursunuz.
-Haşlanan lahanaları soğumak üzere süzgece alın. Her bir yaprağı açın.
-Pirinci yıkayın ve derince bir kaba alın.Üzerine kıyma,doğranmış domates,rendelenmiş soğan, maydonoz, nane, baharatlar, tuz ve salça ekleyin.Lahana harcını el ile iyice yoğurun.
-Bundan sonrası sizin sarma yapma marifetinize bağlı olarak şekillenir. Ben sarma yapraklarının saplarını (Karadenizde buna KUSTEL-gustel- denir) haşlandıktan sonra koparıp sarmayı pişireceğim tencerenin dibine yerleştiriyorum.Bir kısmını da en üste diziyorum (Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi). Eşim lahana dolmasının bu kadar lezzetli olmasının sebebini bu kustellerin pişerken tadını sarmaya vermesine bağlıyor.
-Tüm yaprakları sarıp tencereye sıraladıktan sonra(kalan kustelleri de üste dizip) ayrı bir tencerede dövülmüş sarımsakları ve salçayı bir kaç dakika kavurun. Et bulyonu ve kaynar suyu bu sosun içine dökün. Tuzunu ilave edin.
-Sosu sarmanın her yerine eşit miktarda döktükten sonra harlı ateşe tencereyi alıp 5dk kadar sarmayı suyuyla kaynatın.
-Ocağı kısık ateşe getirip sarmanın üzerine sıvıyağı dökün ve pişmeye bırakın.Pişme süresi yaprağınıza göre değişir ancak ortalama 45 dakikadır.Bunu yiyerek test etmek işin en keyifli yanıdır bence :)
-45dklık süre dolunca sarmalardan 1 tane alıp tadına bakın.Eğer tuzu,yağı,salçası size az geldiyse 1 kase kadar daha hazırlayıp sarmaların üzerine gezdirirseniz 5dk içinde çok daha lezzetli bir hale dönüşecektir. Sarmaları yemeniz için benim tavsiyem ılınmasını beklemek,sıcakken gerçek lezzeti hissedilmiyor diye düşünüyorum.Hele de birkaç gün dolapta beklemiş sarmanın tadı hiç birşeye değişilmez.Yani diğer yemeklerin aksine sarma durdukça lezzetleniyor :)
LeylaK
Categories:
ANA YEMEK
YÖRESEL LEZZETLER
Hayırlı cumalar. Karadenizli olarak karalahananın her türlüsünü çok severim. Ellerinize,emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
selam canım nasılsın?
YanıtlaSilellerine sağlık dolmaların nefis olmuş:)
ama hani bana kepekli poğaça yolluyacaktın?
yollamadın hala bekliyorum..
sevgiyle kal bidenem.öptüm.
Canım nefis olmuş.Ellerine sağlık..
YanıtlaSilKaradenizli olarak karalahananın her yemeğini severim,dolmada nefis görünüyor hani, elerinize sağlık.Sayfama konuk olup bırktığınız güzel yorum için ayrıca teşekkür ediyorum yine beklerim sevgiler.
YanıtlaSilOoof ne müthiş bir tattır bu ya... Artvin'de o kadar çok yapardık ki ye ye doyamazdım...
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok güzel ve net açıklamalarla tarif her gün bulamıyorum, karalahana dolması yaparım, ama sayenizde şimdi püf noktaları da öğrendim.
YanıtlaSilHepinize ayrı ayrı teşekkürler.
YanıtlaSilBu sarmayı yapıp birkaç günlüğüne buzluğa koysak nasıl olur?
YanıtlaSilOlur tabi ki.Biz bolca yapar buzluğa koyarız.
SilMerhaba.buzluga pisirmeden mi pistikten sonra mi koyuyorsunuz?bende dondurucuya koymayi dusunuyorum da
YanıtlaSilHayır pişirmeden koyuyorum.
Sil