-Yoğurt mayası kullanılarak kestirilen süt bir tencereye aktarılır (mümkünse çelik tencere kullanın).
-Süt kaynama noktasına kadar ısıtılır ancak kaynamadan hemen önce ocak kapatılır.
-Ocak kapatıldığında süt hafif yeşilimsi bir renk bırakmış ve içerisinde yer alan topaklar irileşmeye başlamıştır.Biraz da etrafa ekşimsi bir peynir kokusu yayar(bu aşamada alışkın olmayanlar biraz tiksinebilir).Bu şekilde süt oda ısısına gelene dek bekletilir.
-Ardından temiz,ince bir tülbentin içerisine bu sıvı aktarılır.Hemen yeşil su tülbentten akıp gideceği için bu aşamada dikkatli olun.
-İlk dökme anından sonra sütün suyu tamamiyle boşaltması için birkaç dakika el ile tülbente baskı uygulanır.Sonra tülbent ağzından sıkıca bağlanıp oda ısısında kalacak şekilde bir yere asılır,veya tel süzgece bırakılıp altında akan suyun toplanması için bir kap koyulur.
-Asma işleminden tam 1 gün sonra peyniriniz kullanıma hazırdır.Poşetleyip buzluğa kaldırabilir veya tuzlayıp bir kaba sıkıca bastırarak doldurup,dolapta bekletebilirsiniz.
Bu anlattıklarımdan sonra bizim "minzi"mizin "lor"la tam olarak benzerliği nedir bunu "lor" yapımını bilen takipçilerime bırakıyorum :)
Minzi , lor kadar tatlı ve yumuşak değildir.Ama aynı aileden olduklarını söyleyebilirim sanırım :)
Başarılı bir sonuç elde edeceğime hiç inanmadığım için minzinin yapım aşamalarında fotoğrafını çekmedim.Ama bundan sonraki ilk minzi hikayem (muhtemelen buzluktaki stoklarım bitince) tüm aşamalarıyla fotoğraflanmış bir şekilde sizlerin huzuruna çıkacaktır.
Bu minzi fotoğrafım ise tereyağda kavrulup üzerine yumurta kırılarak elde edilen bir kahvaltı sofrasından kalma.Biz çoğunlukla minziyi bu şekilde tüketmeyi seçiyoruz,tereyağda iyice ezile ezile kavrulmuş,mis gibi kokusuyla.......ımmm okuldan geldim çok açım,üzerine bir de minzi hikayesi mideme işkence gibi oldu :)) Şimdi ben dolaptaki minzi stoklarından birini değerlendirmek için gidiyorum :))
AFİYET OLSUN
LeylaK
Categories:
KAHVALTILIK
YÖRESEL LEZZETLER
Teşekkür ederim.:) Uygun fırın ve kek kalıbıyla daha da güzel olacak diye düşünüyorum.:)
YanıtlaSilGüzel bir blogunuz varmış, bir gün burda da birşeyleri denerim.:)
Bizim Trakyada bu işlemle yapılan peynir ekşimiktir. Yani aynen böyle yapılır ama lor nasıldır farklımı yapılır onu bilmiyorum :)
YanıtlaSilmerhaba leyla..teşekkür ederim açıklama için.bizde de ekşimik diyorlar.karadenizde minci denildiğini teyzem söylemişti.sanırım yoğurt mayalarken sütün sıcak ve mayan fazla gelmiş olabilir.sonuç güzel ama.
YanıtlaSillor için limonla kestiriyoruz yoğrt da kullanyoruz ve hemen süzüp kullandığımız için galiba daha yumuşak oluyor..
Merhaba, ilk ziyaretim bu, bugun bende kahve yapmistim. Blogun ismini gorunce cok hosuma gitti
YanıtlaSilGuzel paylasimlarda gorusmek uzere, sevgiler.
Bu ekşimik....
YanıtlaSilbizim taraflarda böyle derler..sevgiler..
Evet bizim buralarda yani Trabzonda minzi derler :) aynı şekilde ayranın kaynatılmasıylada yapılır
YanıtlaSil