29 Eylül 2010 Çarşamba

MİNZİ - MİNCİ (Yalancı Su Böreği'nde kullandığım Karadeniz yöresine ait peynir)


Bizim evde yoğurdu çoğunlukla eşim mayalar. Uğursuz elli Leyla  bir akşam yoğurdu kendi mayalamak ister. Sütü kaynatır , ılıtır ve mayayı süte tahta kaşık yardımıyla bırakarak birkaç kez karıştırır. Yoğurdun mayalanması için yoğurt kabını sarar sarmalar ve sonucun ne olacağını merak ederek gider yatar .Sabah uyandığında ilk işi yoğurdunu kontrol etmektir veee sonuç "hüsran"..... Çünkü süt annelerimizin tabiriyle "kesilmiş"tir,yani yoğurttan eser yok.Yerine parça parça taneli görünümde bir sıvı var. Yani ne süt ne yoğurt. Leyla hemen eşini arar ve üzgün bir sesle ( biraz da 3 kiloluk heba olan sütü düşünerek) durumu anlatır,telefondaki ses sitem etmek yerine "minzi yapalım" der.Telefonu kapatan Leyla hemen annesini arar ve minzinin nasıl yapıldığını öğrenir. Minzi :

      -Yoğurt mayası kullanılarak kestirilen süt bir tencereye aktarılır (mümkünse çelik tencere kullanın).
      -Süt kaynama noktasına kadar ısıtılır ancak kaynamadan hemen önce ocak kapatılır.
      -Ocak kapatıldığında süt hafif yeşilimsi bir renk bırakmış ve içerisinde yer alan topaklar irileşmeye başlamıştır.Biraz da etrafa ekşimsi bir peynir kokusu yayar(bu aşamada alışkın olmayanlar biraz tiksinebilir).Bu şekilde süt oda ısısına gelene dek bekletilir.
      -Ardından temiz,ince bir tülbentin içerisine bu sıvı aktarılır.Hemen yeşil su tülbentten akıp gideceği için bu aşamada dikkatli olun.
      -İlk dökme anından sonra sütün suyu tamamiyle boşaltması için birkaç dakika el ile tülbente baskı uygulanır.Sonra tülbent ağzından sıkıca bağlanıp oda ısısında kalacak şekilde bir yere asılır,veya tel süzgece bırakılıp altında akan suyun toplanması için bir kap koyulur.
      -Asma işleminden tam 1 gün sonra peyniriniz kullanıma hazırdır.Poşetleyip buzluğa kaldırabilir veya tuzlayıp bir kaba sıkıca bastırarak doldurup,dolapta bekletebilirsiniz.
  
Bu anlattıklarımdan sonra bizim "minzi"mizin "lor"la tam olarak benzerliği nedir bunu "lor" yapımını bilen takipçilerime bırakıyorum :)

Minzi , lor kadar tatlı ve yumuşak değildir.Ama aynı aileden olduklarını söyleyebilirim sanırım :)

Başarılı bir sonuç elde edeceğime hiç inanmadığım için minzinin yapım aşamalarında fotoğrafını çekmedim.Ama bundan sonraki ilk minzi hikayem (muhtemelen buzluktaki stoklarım bitince) tüm aşamalarıyla fotoğraflanmış bir şekilde sizlerin huzuruna çıkacaktır.

Bu minzi fotoğrafım ise tereyağda kavrulup üzerine yumurta kırılarak elde edilen bir kahvaltı sofrasından kalma.Biz çoğunlukla minziyi bu şekilde tüketmeyi seçiyoruz,tereyağda iyice ezile ezile kavrulmuş,mis gibi kokusuyla.......ımmm okuldan geldim çok açım,üzerine bir de minzi hikayesi mideme işkence gibi oldu :)) Şimdi ben dolaptaki minzi stoklarından birini değerlendirmek için gidiyorum :))
 
AFİYET OLSUN
 
LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

6 yorum:

  1. Teşekkür ederim.:) Uygun fırın ve kek kalıbıyla daha da güzel olacak diye düşünüyorum.:)
    Güzel bir blogunuz varmış, bir gün burda da birşeyleri denerim.:)

    YanıtlaSil
  2. Bizim Trakyada bu işlemle yapılan peynir ekşimiktir. Yani aynen böyle yapılır ama lor nasıldır farklımı yapılır onu bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  3. merhaba leyla..teşekkür ederim açıklama için.bizde de ekşimik diyorlar.karadenizde minci denildiğini teyzem söylemişti.sanırım yoğurt mayalarken sütün sıcak ve mayan fazla gelmiş olabilir.sonuç güzel ama.
    lor için limonla kestiriyoruz yoğrt da kullanyoruz ve hemen süzüp kullandığımız için galiba daha yumuşak oluyor..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, ilk ziyaretim bu, bugun bende kahve yapmistim. Blogun ismini gorunce cok hosuma gitti
    Guzel paylasimlarda gorusmek uzere, sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Bu ekşimik....
    bizim taraflarda böyle derler..sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Evet bizim buralarda yani Trabzonda minzi derler :) aynı şekilde ayranın kaynatılmasıylada yapılır

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .