4 Kasım 2010 Perşembe

HALUJ ( ÇERKEZ MANTISI )


haluj,çerkez-mantısı,patatesli-mantı,vegan-mantı
Haluj ! Bir blog yazarının işine bir süre ara vermesi ( ya da vermek zorunda kalması ) demek , yayınlanmayı bekleyen bir sürü tarif , yazılmayı bekleyen bir o kadar yazı ve düzenlenmeyi bekleyen birçok fotoğraf demektir. 3 haftalık bir aradan sonra geri dönüş benim içinse tam bir "karmaşa" oldu. İlk denediğimde "şaheser" deyip fotoğrafladığım tarifler ,bu bekleme sürecinde o kadar çok denendi ki benim için artık önemini yitirmeye başladılar :) İşte haluj , tam da bu tariflerden biri.

Haluju , ilkkez ziyaret ettiğim bir yemek bloğunda görmüştüm. İsmi ilginç geldiği için "bir ara denerim" diyerek bir kenara not etmiştim ( sonradan öğrendim,meğer bilinen bir tarifmiş de benim haberim yokmuş:)). Aklıma patatesli gözleme düştüğü bir gün bu tarifi denemeye karar verdim (Patates ve hamurun uyumuna bayılırım , bu yüzden favorim patatesli gözlemedir). Mantı gibi açıldıktan sonra minicik minicik kesilmek zorunda olmayışı bana kolay bir tarif gibi gelmişti, yanılmışım. Çünkü haluju orjinal katlama şekliyle kapamak çok zor ve ben son 3-4 haluja kadar bunu beceremedim. Tam öğrenmiştim ki hamurum bitti :). Haluju pişirip yedikten sonra ise hergün ama hergün yapıp yenilesi bir lezzet olduğunu keşfettim. "Çerkezler ağzının tadını biliyormuş" demekten alıkoyamadım kendimi. Az evvel mutfağımda 3. kez haluj pişirince "e artık tarifi paylaşmak lazım Leyla" dedim kendime. Tarifi dener ve beğenirseniz lütfen kulaklarımı çınlatın. Çünkü ben bu tarifi aldığım blog yazarının kulaklarını sürekli çınlatıyorum (adını hatırlamasam bile ).

Malzemeler :
(Facebook sayfamızı takip edip, tariflerden anında haberdar olabilirsiniz , TIKLAYIN )
 
Hamur İçin :
3 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tuz
Ilık su (1 su bardağı hazırlayın,azar azar ilave edin)
 
İç Malzemesi :
6 orta boy patates
1 adet soğan (tercihen)
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
 
Sosu :
3 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
 
ve mutlaka sarımsaklı yoğurt
 
Yapılışı :
 
-İlk olarak patatesleri haşlayıp soyun .Eğer iç malzemesini soğanlı hazırlayacaksanız patatesleri rendeleyin. Soğanı incecik doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvıyağda kavurun,üzerine patates ve baharatları da ilave edip 5 dakika daha kavurun ve soğumaya bırakın.
   İç melzemesini sadece patatesten yapacaksanız eğer ( ben öyle yaptım ) patatesler soğuduktan sonra  patates eziciyle veya kuru bir bardağın tersiyle patatesleri ezin.
-Unu derin cam bir kaba eleyin.Ortasını açıp tuzu ekleyin ve parmak uçlarınızla yoğururken azar azar ılık su ilave edin.
-Yoğurup bir bütün haline getirdiğiniz hamuru 3 eşit parçaya ayırın ve üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
- Dinlenmiş hamur bezelerini merdane yardımıyla mantıdan biraz daha kalık olacak şekilde açın ( 2mm kadar). Elastik bir hamur olduğundan biraz zor açılabilir telaş yapmayın !
 haluj,çerkez-mantısı,patatesli-mantı,vegan-mantı
-Açılan hamuru büyük bir kavanoz kapağı kullanarak kesin. Çelik kalıp kullanacaksanız eğer 8 cm çapında olanını tercih edin.Ben bazen yuvarlak kesiyor bazense aşağılardaki fotoğrafta olduğu gibi kare şeklinde bölüyorum. Evet,ikincisi daha pratik !
haluj,çerkez-mantısı,patatesli-mantı,vegan-mantı
-Kesilen dairelerin(veya karelerin) içine 1 tatlı kaşığı patates harcından koyup dilediğiniz şekilde kapatın. Orjinal kapatma şeklini , hamuru önce baş parmağınızla ardından işaret parmağınızla hamura kıvrım verip,içe gelecek şekilde bastırarak oluşturabilirsiniz. Benim yaptıklarım tam orjinal kapatma şekli olmasa da oldukça yakın bir görüntü. İlkkez yapıyorsanız zorlanabilirsiniz. Eliniz profesyonelleştikçe yapmak zevkli hale gelecektir , pes etmeyin ! Veya daha kolay kapatma şekilleri deneyin.
haluj,çerkez-mantısı,patatesli-mantı,vegan-mantı
-Halujları kağıt havlu serili bir yüzeye , birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Aksi taktirde yapışabilirler.

-Ve geldik işin en güzel kısmına.2-3 litre suyu derin bir tencerede kaynatın.
-Halujları tencerenin içine teker teker atın.
-8-10 dakika pişirin. Pişen halujlar tencerenin yüzeyine çıkacaktır, kevgir yardımıyla mantıları servis tabağına aktarın .
-Tereyağını sos tavasında eritip hafif yanık hale gelenek dek kısık ateşte bekletin ( 2dk kadar). İçerisine pul biberi ilave edip sos tavasını çevirerek sosu 1-2 dakika pişirin. İçerisine herhangi bir kaşık sokmayın ,  yanık tereyağının lezzetiniz bozulmasın.
-Sarımsaklı yoğurdu halujları servis ettiğiniz tabağın yanına ilave edin.
-Tereyağı ve pulbiber sosunu servis tabağında kuzu kuzu bekleyen halujların üzerinde gezdirin.
-Son olarak naneyi de yoğurt ve halujların üzerine serpin ve yalnız kalabileceğiniz bir ortama çekilin. Çünkü bu tadı kimseyle paylaşmak istemeyeceksiniz :) haluj ikram edenleriniz bol olsun.

Share This

Gez ve öğren !

18 yorum:

  1. merhaba haluja bende bayılım ellerinize saglık
    benim eşimde çerkez ama onlar üçgen şekilde kapatıyor ve bazende sarımsaklı domates sos döküncede güzel oluyor yogurt yerine bide öyle deneyin

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bende hiç denemedim haluju. En kısa zamanda denenecek o kadar tarifim olduki ne zaman gelecek bu en kısa zaman bilmiyorum:) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Daha once hic tatmadigim bir lezzet.Bole bir seyi nasil bilmiyorum diye soyleniyorum suanda hatta...Hemen yemek gunlugume notunu alacagim ama :)

    YanıtlaSil
  5. Bende bu kapatma şekli yüzünden yıllardır bir türlü denemeye cesaret edememişimdir:) kutlarım sizi
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. canımmmm ellerine sağlık çok güzel görünüyor eminim tadı da enfestir...ben haluju ismini tam hatırlamıyorum ama kahramanmaraş'ta çardak kasabasında bizim betül'ü ziyarete gittiğimde yediğim bir tür mantıya benzettim..sanırım katlama biçiminden dolayı...zaten çeçenlerin yaşadığı bir kasabaydı bayılmıştım oraya ve insanlara..bence o kasabanın yemeklerini de araştırmalısın enfestiler:)))seviyorum seni...

    YanıtlaSil
  8. Fatma,sarımsaklı domatesli sos da harika olur eminim.teşekkürler.

    Lezzet sarayı,Teşekküler.

    Nazlı,aynı durumdayız:)teşekkürler.

    Peri tozu,ben de kendime bunu söylemiştim:)mutlaka deneyin.

    Evatölyesi,kesinlikle dene,ben de korkmuştum,geçiyor:)

    Güloanne,biraz geç oldu ama teşekkür ederim:)

    Canım biyolojim, haklısın,kesinlikle lezzetlidir,onların böyle değişik bir tarifini bulduğum deneyim sana ithaf edeceğim :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. sevgi çankaya27 Aralık 2012 12:37

    Haluj bizde tavuk suyu ile haşlanarak yapılır. Ayrıca iç harcı olan patatese reyhan ilave edilir. Sosu içinde tavada tereyağ. biraz sıvı yağ kızdırılır biber salçası ve domates salçası konur. sarımsak,kimyon.nane kekik ve reyhan katıldıktan sonrada halujun piştiği sudan da ilave edilir. Halujun üstüne bu sos dökülür.Birde böyle deneyin.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooohh, damağımda hissettim tadı... Teşekkürler Sevgi.

      Sil
    2. bide cerkeslerin ozel bi karisimi var baharat olarak fuhumugu mi ne deniliyor tam olarak bilmiyorum biz onuda patatese katiyoruz ve harika oluyor. malesef cok az yerde satildigi icin artik kimse kullanmiyor bulmasi cok zor ya

      Sil
  10. haluj/psihalive 'yi haşladığınız su çok vitaminlidir ve hamurun midenizde yarattığı şişkinlik için birebirdir. haşlama suyuna "thawıps" denir ve su bardaklarıyla halujun yanında servis yapılır.
    bir de halujun çökelek ya da peynirle, kıymayla da denemelisiniz. kıymayla bu şekil verilerek yapılırken biraz ucunu açık bırakmakda fayda var daha iyi pişer..

    Çerkes ayda bir yemezse bu yemeği aklı başına gelmez der dedem :) normal bir mantı değildir, 3 tabakla anca doyarsınız..
    Biliriz ağzımızın tadını :) şu resmi görünce hamileliğimin 7. ayında ilk kez aşerdim.. haftasonuna yapmak farz oldu artık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bilgileri olduğu gibi yazıya eklemeyi düşünüyorum , isminiz nedir ? :) Çok teşekkürler.

      Sil
  11. haluj geleneksel olarak aslında içine çerkez peyniri ve çerkezlerin özel otu olan ahushadan yspılır,sizin yaptığınız şey daha çok onun formları olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Ben cerkesim abhazda deniliyor ikiside var bizde . Bizler haluju daha farkli yapiyoruz. Ayni sekilde hamuru acip icine abhaz peynirini rendeliyoruz ve azıbra denilen otumuzu koyup kapatiyoruz. Sonra manti gibi haslayip yogurtlu soslu veya sade yiyoruz

    YanıtlaSil
  13. cerkeZ degil, basindan beri oldugu gibi cerkeS'dir. bilmemek ayip degil diyecegim ama bir Cerkes olarak bilmemek ayip oluyor. bu arada Haluj patateslide yapiliyor, peynirlide, kiymalida. fakat gercek haluj'un icine bulgar baharati, yani cibrisa degil, fugumugu koyuluyor. bu gercek cerkes baharatidir, rengi hafif sarimsidir ve tadi cemeni andirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben Çerkes değilim, bilmemem normal bence :) Öğrenmiş oldum böylece. Teşekkürler.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .