Ne enteresan bir ismi var değil mi ?
Neden böyle demişler bilmiyorum. Ama nasıl bir şey olduğunu bilmeyen arkadaşlarıma ben 'hamsili köfte' olarak telaffuz etmeyi tercih ediyorum. O fikre alıştıktan sonra otomatikman onlar da 'hamsi kuşu' demeye başlıyorlar zaten.
Başka yörelerde yapılır mı bilmem. Ama Trabzon'da hamsi kuşu çay sofralarının baş tacıdır, turşu kavurmasından sonra tabii ;)
Aslında yöresel lezzetlerle ilgili paylaşacak çok şey var. Banu ile bu konuda epey konuştuk. Onunla fikir alışverişinde bulunduktan sonra, 'Trabzonlular ne yer ne içer?' düşünmeye başladım. Ve bize has olan lezzetlerle ilgili kısa bir liste çıkardım. İlk sırada hamsi kuşunun bulunmasının özel bir sebebi yok. Ama listenin en sonunda yer alan tarifin orada olmasının özel bir sebebi var :)
Hamsi kuşu, pazı veya maydonoz-taze soğan-taze nane kullanılarak yapılan, içinde bol mısır unu ve bir miktar hamsi bulunan bir çeşit köftedir. Mayalı ya da mayasız olarak hazırlanabilir. Mayalı olarak yapılanın içine az miktarda beyaz un ilave edilir. Hamsilerin ufak doğranarak eklenmesi en basit yöntemdir. Daha çok vakti olanlar şöyle yapar ;
- Hamsi temizlenip kılçıkları ayrılır ve hamsiler açılır.
- Açılan 2 adet hamsi iç yüzeyleri birbirine değecek şekilde kapatılır.
- Hamsi kuşu için hazırlanan hamurdan bir miktar alınıp elde açılır.
- Ortasına hazırlanmış hamsilerden koyulup hamur yanlardan kapatılır.
Bu tarif pratik yöntemle hazırlandı. Yani yukarıda anlattığım şekilde değil de kılçıkları ayrıldıktan sonra bir kaç parçaya bölünerek hamura eklendi.
Farklı tatları sevenler bu tarifi denemek isteyecektir eminim. Zaten tadını bilenler de hazır hatırlamışken yarın bir çay sofrası kurarlar artık :)
Malzemeler (8-10 Kişilik) :
1 adet orta boy kuru soğan
1 kase ince kıyılmış taze soğan
1 kase ince kıyılmış maydonoz
1 avuç dolusu ince kıyılmış taze nane
Yarım paket instant maya
1 yemek kaşığı beyaz un
1 kase küçük parçalara ayrılmış kılçıksız hamsi (tercihen tuzlanmış hamsi)
Aldığı kadar mısır unu
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı :
-Soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Suyunu sıkın.
-Maya ile beyaz unu karıştırın. Derin bir kaba rendelenmiş soğan, taze soğan, maydonoz, nane, küçük parçalara bölünmüş kılçıksız hamsi ve 2 su bardağı mısır unu koyup yoğurun. Hamurun biraz ele yapışan kıvamda bir hamur olması gerekir. Bu kıvamı yakalayana kadar azar azar mısır unu ilave ederek yoğurun.
-Hamurun üzerini streç filmle kapatarak 40-50 dakika mayalanması için bırakın.
-Mayalanan hamurun içerisine bir yemek kaşığı daldırıp , hamurdan kaşık yardımıyla parçalar koparılıp koparılmadığını kontrol edin. Amacımız hamsi kuşunu yaparken elle şekil vermek değil, kaşıkla parçalar koparıp tavaya koymak. Eğer sıvı kıvamdaysa, hamura bir-iki avuç kadar daha mısır unu ilave edip yoğurun.
-Bir teflon tavaya az sıvıyağ koyun (alttaki fotoğraftan yardım alabilirsiniz).
-Hamurdan, yemek kaşığı yardımıyla parçalar koparıp tavaya bırakın.
-Tavaya koyulan parçaların üzerine bir çatal yardımıyla hafifçe bastırın.
-Önlü arkalı kızartılan hamsi kuşlarını kağıt havlu serili bir tabağa alın. İlk sıcaklıkları gittikten sonra servis tabağına koyup çay ile ikram edin.
LeylaK
Categories:
KAHVALTILIK
MAYALI
YÖRESEL LEZZETLER
Allah Allah, ilginç.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Bizde ben görmeden bittiği için bu tarifi yapmamı kimse beklemez eminim.
Hayırsız anne
seneler evvel blogcuda tarif yayınladığım dönemlerde hamsi kuşu adı altında tamamen uyduruk bir tarif yayınlamıştım senin nezdinde hemşehrilerinden özür diliğim öncelikle gösterdiğim cüretden dolayı ama şunuda belirtmeliyimki ilk iki adımı tutturmuşum :)bundan sonra yapacağım hamsi kuşu budur,ellerine sağlık...
YanıtlaSil:) hadi bakalım beğenirsen yeni bir tarif yayınlarsın :) Çok teşekkürler.
Silhep yapmak isteyip de yapamadığım bir yemek,ama bir gün mutlaka yapacağım :)eline sağlık canım..
YanıtlaSiltavsiye ederim :) teşekkürler.
SilGörünüşü çok güzel Leylam, balık bana göre değil. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilmerhabalar leylacığım
YanıtlaSilhamsikuşu nefis olmuş tatlım
eline sağlık
yazının devamını da merakla bekliyorum
kal sağlıcakla...
çay ile hamsi...Cok ilginç Leyla'm yaa.Bu karadeniz mutfağı tahayyül sınırlarımı zorluyor.Turşunun kavrulduğunu duyduğumdada çok şaşırmıştım..
YanıtlaSilkaradenizliler olmayanı oldururlar :))))
Silşaka bi yana değişik lezzetleri olduğu kesin.. Leyla cım bir de ''tomara tavası'' eklesene. Ben bile o ottan nasıl böyle bir tat çıktığına hala inanamam.
Havvacım, şimdi çay ve hamsi diyince bana da çok garip geldi :D Teşekkür ederim.
SilAdsız- Tomara tavasını çok severim. O da listede :) Teşekkürler.
merhaba leyla, hiç Trabzona gitmemiş,görmemişte olsam bende Trabzonluyum:) hamsikuşunu da kendim bizzat yapmadım ama annem gaaayet güzel yapar. Başlığı görünce çok merak ettim:) benimde aklıma bir sürü şey geldi,bakalım hangi sırada yeralacaklar. Merakla bekliyor olacağım,kolay gelsin...
YanıtlaSilHadi bakalım :) Çok teşekkürler Melike. Anneciğinin ellerine sağlık.
Silçayla yiyebileceğimi düşünüyorum artı turşu kavurması denemek lazım:) keza turşu kavurmasını sık yaparım.. hamsi kuşunu yaptığın değilde anlattığın şekliyle biliyorum yapasım var ama yapmadım:) ellerine sağlık leylacım bu şekliyle baya bir pratik olmuş sevgiler seval
YanıtlaSilBelki denersin ha :) Senin geniş arşivinde bir tarif daha yer bulmuş olur :) Çok teşekkür ederim Seval.
SilAslında çok da balık seven biri değilim ben, küçük balık olmalı, kızartma olmalı gibi gibi takıntılarım var.. Ama hamsi hakikaten nereye girse yakışan, nasıl yapılırsa lezzetli olan bir balık. Karadenizde zaten hamsi de balık kategorisinde satılan birşey değil :)
YanıtlaSilEllerine sağlık.
evet Elif aynen öyle :) Çok teşekkürler.
SilEvet evet, bu düpedüz "hamsi mücveri" hatta :) Ama nefis olmalı yaaa.. Denizden babası çıksa yiyebilecek olan ben, bunu başımın üstünde gezdiririm vallahi :) Ellerine sağlık Leylacım..
YanıtlaSilOoooo o zaman tam sana göre :) Çok teşekkür ederim.
SilKaradeniz'liler ne yer ne içer? mesela babamın çok sevdiği, seninde söylediğin gibi, turşu kavurması. Allah rahmet etsin, hayattayken kendisi yapardı. O'nu kaybettikten sonra bir daha hiç yemedim.
YanıtlaSilHamsi çok severim Leyla, bizim evde daha çok buğulaması yenir ama ben kılçıkları çıkarıldıktan sonra kızartılır ya? onu daha çok severim. Hamsi Kuşunu hiç yapmadık, Karadeniz'li olarak yakışmıyor biliyorum ama :)
Şimdi tarifini okuyunca bende deneyebilirim diye düşünüyorum, gerçekten aynı Mücver gibi görünüyor. Ellerine sağlık.
Birde en sona sakladığın tarifi merak ettim :)
Allah rahmet eylesin...
SilBen her türlüsünü severim :)
Son tarif epey merak uyandırdı sanırım :) 4 tarif sonra o gelecek :)
oooooo süper hamsiyi çooooooooook severim anlatabildim değil mi?
YanıtlaSilellerine sağlık canım,2 yi bekliyorum
sevgiler
biliyorum ama yemedim hiç,yapan olmadı çünkü :) ellerine ağlık..
YanıtlaSilHamsi kuşunu çok severim yıllar önce birkaç kez yapmıştım. Yapımı zor geldiği için uzun zamandır yapmıyordum. Sende görünce hamsi kuşu yapma isteği geldi. Ellerine sağlık nefis görünüyor.
YanıtlaSil:) çok teşekkürler.
Silhamsinin her türlüsünü çok seviyorum.Ayyyy bide hamsili ekmek olsa :)
YanıtlaSilCanımm ellerine sağlık.Öpüyorum...
çok canım istedi :)
YanıtlaSilMükemmel görünüyor.Olsada yesek.
YanıtlaSilaslinda bana da
YanıtlaSilyollasaniz harika olur yani :p =)
ellerinizee saglik
ve afiyet olsun :)
çok pratik olmus banada
beklerim
bisous bisous
belliki yiyen çok seviyor ama düz hamsiyle az tereyağ ile pişmiş çipuradan başkasını yiyemeyen benim için zorlayıcı bir yemek olurdu.ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSil:) O ta senin tarzın o zaman :)
SilTeşekkür ederim.
leylacım teşekkürler daha çok katılım olmadı ama bakalım geri kalanları bi şekilde tamamlarım.. 4. cüz senin canım sevgilerimle..
YanıtlaSilTamam 4.yü aldım. Okuyunca söylerim sana alırım bir tane daha.
Silİsmini çok sevdim. Hamsi kuşu (: Tadını da merak ettim valla. Mücveri ve hamsiyi seviyorsam bunu da severim gibi geldi. Ellerine sağlık Leylacım.
YanıtlaSilNeslicim çok teşekkürler :)
SilAhh Leyla, olsa da yesem Leyla fena oldumm:(
YanıtlaSilAhh Zeynep, uzaktayken o özlemi iyi bilirim...
Silleyla hanım bloğunuza bayıldım bende bi akçaabatlı olarak sizinle gurur duydum .Ben daha yeniyim ama sizler benim ilham kaynaklarımsınız..
YanıtlaSilTeşekkürler Meri :)
Silbayılırım ama şu hamsileri temizleme işi olmasa:((
YanıtlaSilbende Trabzonluyum :))))
YanıtlaSilhııım süper valla...
çok severim :)))
aklıma düşürdün şimdi :))
ellerine sağlık canım...
Öncelikle ellerinizxe sağlık, çok güzel ve leziz görünüyor tarifiniz.
YanıtlaSilBen de hamsi kuşi ile ilgili bildiğiklerimi aktarmak isterim.Bu yemek ismini, şekil olarak kuşa benzemesinden alır.Hamsilerin kılçıkları alındıktan sonra 3 yada 4 adet hamsi yan yana ama bir tarafları üst üste binecek şekilde hazırlanır ve içine boool yeşillikten hazırlanmış bir harç konularak kapatılır.son olarak iki ucu sivriltilerek kuş şekli verilir.kızzartıp afiyetle yersiniz .)))
Bir Tarabzon'lu olarak naçizane bilgilerimi paylaşmak istedim.
Deli işi merhaba. Evet senin söylediğin şekliyle de yemiştim. Ama biz ya hamsinin kılçıkları çıkarılıp birbirine yapıştırılacak bu hamurla sarılmış halini, ya da benim tarifteki gibi doğranıp eklenmiş halini yaparız.
SilSanırım senin sözünü ettiğin tam manasıyla orjinali :)
Teşekkürler.
vallahi bende ''Deli işi bunlar'' adlı arkadaşım gibi bilirim. Hamsi kuşunu ama senin tarifinde nefis olacağı kuşkusuz acep farklı farklı mı yapılıyor ne dersiniz? işin kötüsü aklıma şimdi düşürdün ya nerden alayımda yapayım bu hamsi kuşlarınııı.kocaman sevgiler.
YanıtlaSilŞükran, farklı farklı yapıldığı kanaatindeyim :) Benim tarifteki biraz daha pratik.
SilTeşekkür ederim. Sevgiler...
ay canım benim ya çok güzel tarif gerçekten ben karadeniz de oturuyorum ama burdakiler kendi yöresel yemeklerini bilmiyorlar..biz hamsiyi çok severiz eminim çok lezzetli oluyordur..birde rica etsem hamsi pilav biliyorsan onu da yayınlar mısın :)
YanıtlaSilBen de Trabzonluyum ve bayılırım turşu kavurmasına da hamsi kuşuna da.. Bir anneme uğrayayım:)
YanıtlaSilişte benim favori yemeklerim.. :)
YanıtlaSil