'Unlu irmik helvası' demek mi daha doğru , yoksa 'irmikli un helvası' mı bilemedim . Düşündüm , düşündüm ve irmik helvasını çok sevdiğim için 'irmik' adını kullanmanın daha doğru olacağına karar verdim .Evet biraz duygusal ve taraflı davrandığımın farkındayım.Ama bu helvayı tattığınızda miktarları eşit olduğu halde irmik tadının ,un tadına kıyasla daha baskın olduğunu anlayacaksınız. O yüzden ismi 'unlu irmik helvası' olarak anılırsa sevinirim :)
Çocukluğumla ilgili hatırladığım pek fazla anım yoktur. Zaten oldukça sınırlı olan bu anılarım içinde fıstıklı bir irmik helvası görüntüsü vardır ki kime ait , nereye ait , hangi yaşıma ait? hiç bilmiyorum... Yıllar sonra anneme 'hani irmikten bişey vardı helva mı tatlı mı bilmiyorum çok küçükken yemiştim içi fıstıklı , çok güzel bişeydi' diye anlatışımı hatırlıyorum.Annem karar verememişti önce irmik tatlısı yaptı. Büyük umutlarla hazırlanan tatlının sonu hüsran oldu.Yedim 'ı ıhh bu değil anne' diye tutturdum. Bizim irmik helvası zaman içinde unutuldu gitti. Ne şanslıyım ki çok sonraları , memlekete her gidişimde beni bir tepsi fıstıklı irmik helvası ile karşılayan bir ablam oldu :) Yani çocukluğumda yiyemediğim irmik helvasının kat kat fazlasını tadarak o günlerin acısını çıkarttım. Ablamdan tarifini aldığımdan beri her aklıma estiğinde 3 porsiyon irmik helvası yapar , aç karna yarısını yerim , yarısını da akşam çayla birlikte yemek için saklarım.Anlayacağınız sabaha birşey kalmaz .
Bu tarifi ise 3 ay önce keşfettim. Evime misafir olarak gelen bir öğretmen arkadaşım bana irmik helvası yaptı getirdi. Kaşıklayıp servis ederken helvanın ne kadar yumuşacık olduğunu farkettim, tabi yerken de. Önce , yeni yapıldığı için bu kadar yumuşak olduğunu sandım. Ama helvanın yapılışının üzerinden yaklaşık 1 gün geçmesine rağmen helva hala yumuşacık kalınca merak edip tarifini aldım.Meğer işin sırrı UNdaymış.İrmik helvasının bıçakla kesip çatalla yenen kıvamda olmasını istiyorsanız irmik ve sütle hazırlamalısınız. 'yok benim helvam kaşıklayıp yensin,yumuşacık olsun' diyorsanız irmikle eş değer miktarda un ilave ederek helvayı pişirmelisiniz. Sonuç olarak Sütlü İrmik Helvası , Dondurmalı İrmik Helvası tariflerinden sonra irmik helvası arşivime bir tarif daha eklenmiş oldu. Darısı yenilerinin başına diyerek hikayemize geçiyorum. Buyrun , yumuşacık bir helva hikayesi :
Malzemeler :
1 su bardağı beyaz un
1 su bardağı irmik
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı süt
2 paket fıstık ( tercihen )
4 yemek kaşığı tereyağ (200 gr)
Yapılışı:
-Tereyağı derin bir tencerede eritin.Ocağı her zaman orta ateşte tutun.
-Süt ve şekeri bir tencereye alıp , kısık ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ara sıra karıştırarak içindeki şekerin erimesini sağlayın ama sütün kaynamasına asla izin vermeyin.
-Kullanacaksanız eğer fıstıkları , irmiği ve unu tereyağı erittiğiniz tencereye ekleyip hızlıca karıştırın. İrmik ve un çabuk yanabilen iki besin olduğu için sürekli karıştırmanız çok önemli. Ayrıca her bir irmik ve un tanesinin yağı içine çok iyi çekmesi gerek ki kimi taraflar kuru kimi taraflar daha ıslak kalmasın. Orta ateşte sürekli karıştırarak kavurduğunuzda 5 dk sonra irmik ve un , kahverengine dönmeye başlayacaktır. Yaklaşık 8 dk sonra iyice rengi koyulaşacaktır. Sakın pes etmeyin ve 2 dk daha kavurmaya devam edin. Biraz kolunuz ağrıyabilir ama emin olun ortaya çıkan lezzete değer :)
- 10 dk kavrulmuş ve rengi iyice koyulaşmış helvanızın altını en kısık dereceye getirin ve ısınmış olan şekerli süt karışımı yavaş yavaş helvaya dökün. Bu sırada bir elinizle de helvayı karıştırmayı unutmayın. Bu sayede helvada küçük un topaklarının olmasını önleyeceksiniz.
-Şekerli süt karışımını iyice yedirdiğiniz helvanın kapağını kapatın ve sıvı karışı içine çekene dek kısık ateşte bekletin. Bu esnada helvanın başından ayrılmayın ,sürekli kontrol edin. Bu işlem için tam bir zaman vermek zor , tencerenin büyüklüğünden irmiğin kalitesine göre bu zaman değişebiliyor. Bazen 5 dakikada çekerken bazen bu süre 9 dakikayı bulabiliyor.
-İrmik ,içindeki sıvıyı tamamen çektikten sonra tencerenin altını kapatın , tencereyi tıpkı pilav demler gibi bir beze sarıp 15 dakika bekleyin.
-Bekleme süresi sonunda tencerenin kapağını açtığınızda midenizin el verdiği ölçüde şekillendirip helvayı servis edin. Ben genelde açken bu helvayı yaptığım için çoğunlukla tencerenin yarısını bir tabağa boşaltıp,üzerine ceviz serper hemen yerim. Ama bugün tarifi blogta yayınlama fikrini kafaya koyduğum için bu işi tokken yaptım. Gördüğünüz gibi tok olunca servis ve fotoğraf aşamasıyla ilgilenmesi de kolay oluyor. Bir tepsiye yayın 5dakika ağzı açık şekilde beklettiğiniz helvanızı kurabiye kalıplarıyla kesip servis edebilirsiniz. Unutmayın ! Çok yumuşak bir kıvamda olduğu için her şekle girebilir bir helvanız olacaktır. Yani gerisi sizin yaratıcılığınıza bağlı :)
Categories:
TATLILAR
Benimde vazgeçilmezimdir helvalar.İkisinide çok severim.demekki naapmalı?Senin bu güzel tarifi yapıp ham yapmalııı:))
YanıtlaSilo zaman benim gibi aç karna yap yarısını indir mideye Havva :)
YanıtlaSilCANIM ELLERİNE SAĞLIK TÜRK MUTFAĞININ ESKİMEYEN TATLILARI BUNLAR.
YanıtlaSilmükemmel ama ben suyla ve cevizle yaptım teşekkürler
YanıtlaSilTeşekkürler Emel,beğenmene sevindim.
Silbanada gönderin kızlarrrr
YanıtlaSilEnfes görünüyor :)
YanıtlaSilMrb lar. Sitenizi tesadufen kesfettim. Tamda yumusak bi helva tarifi araken :) bu helvanizi dun aksam misafirlerime yaptimm.tam anlamiyla on numara oldu. Esiminde artik yumusak helva istegini gideis oldum. Misafirlerim de bayildi. Ve bu aksam esimin yogun istegi uzerine tekrar yaptim. Ve gene harika oldu. Tsk etmek istedim bende. Cok saolun. :)) Pinar
YanıtlaSilRica ederim, afiyet olsun.
Silben 12 yaşındayim ve annem evde yoktu yeni doğan kardeşimle hastanedelerdi okuldan geldim onlara bir süpriz yapmak istedim. ve yaptım bunu ancak sizinki kadar kara olmadı 10 dk karartım hemde şimdi sunucaam ve tadına bakıcam inşallah güzel olmuştur. :)
YanıtlaSilMerhaba. Ne güzel sözler bunlar :) Umarım beğenmişlerdir yiyenler.
Sil