6 Mart 2011 Pazar

ELMALI İNCİRLİ PASTA

incirli pasta incirli tatlı

Bugünlerde tad olarak beni zorlayan tarifleri denemekle meşgulüm. Oğlak burcu olmamın bana kazandırdığı en güzel şey  "iyi lezzeti tanıma" özelliğimdir. Ama bunun yanında bana bahşetmediği çok önemli bir özellik var ; tanımadığım tatlara mesafeli duruş...

Genelde tadını tahmin edemediğim veya damağımda yaratacağı lezzeti kestiremediğim yiyeceklere çok sıcak bakamıyorum. Yeni şeyler keşfetme çabamın ağır bastığı bugünlerde ise kendimi bu "tadını tahmin edemediğim" lezzetlere adamış durumdayım. "krema soslu brüksel lahanası" , "tam buğday unlu krep" , "dondurulmuş meyveli muffın" bunlardan birkaçı. Tarif ölçüleri üzerinde bir takım değişiklikler yaparak en doğru tadı yakalamaya çalışıyorum. Yoksa "benim damağıma en uygun tadı" mı demeliydim !! :) Eğer bu tarifler, yenildiğinde bedenlerinizdeki mutluluk hormonunu harekete geçirecek kadar lezzetli sonuçlanırlarsa , burada yer almayı da haketmiş olacaklar .

Farklı tarifler denemenin dışında başka şeyler de yapıyorum tabi. "yeni tarif fotoğraflarına yer açmak lazım" diyerek eskileri karıştırdım biraz. Uzun zamandır bloğumda pastalar klasörünün giriş fotoğrafını oluşturan ama tarif hikayesi bulunmayan bu 'elmalı incirli pasta' fotoğraflarımı da o zaman farkettim. Artık hakettiği yeri bulsun diyerek sıradaki tarif hikayemi bu pastam için değerlendirmeye karar verdim.

Buyrun ,  yayınlanmayı beklemekten sıkılmış , besleyiciliği yüksek bir pasta hikayesi :


Kek Malzemeleri :

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı sıvıyağ
7 adet incir
1 adet elma
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı un
1 paket kabartmatozu
1 yemek kaşığı kakao

Kek Pişince Üzerine Dökülecek Sos Malzemeleri :

1 su bardağı soğuk süt
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı şeker

Muhallebi Malzemeleri:

1 lt süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker

Dilerseniz muhallebinin üzerine vanilyalı kremşanti sürebilirsiniz. Muhallebinin yoğun tadını maskeler , yumuşak bir kıvam kazandırır.Bunun için 1 paket vanilyalı kremşanti ve onu hazırlamak için 1 su bardağı süt kullanın.

Yapılışı :

-İncirleri ılık suda 15 dakika bekletip incecik dilimleyin ve suyunu süzün.
-Elmayı soyup rendenin en kalın kısmında rendeleyin. 5 dakikadan fazla bekletecekseniz limon suyu ile ovun. Bekletmemeniz besin değeri açısından daha iyi olacaktır.
-Un,kakao ve kabartmatozunu bir kaseye eleyin.
-Oda sıcaklığındaki yumurtaları şeker ile birlikte önce mikserin düşük ardından yüksek hızlı ayarında , köpük köpük olana dek çırpın.
-Sıvıyağı ilave edip 2-3 saniye karıştırın.
-Unlu karışımı azar azar eleyip tahta bir kaşık yardımıyla alttan üste alacak şekilde sıvı kaşıma yedirin.
-Dövülmüş ceviz , küçük doğranmış incir ve rendelenmiş elmayı ilave edip son kez karıştırın. Tabanını sıvıyağ ile yağladığınız küçük boy yuvarlak borcama karışımı boşaltın.
-180 derecede ısıtılmış fıırında keki pişirin. Çok kabaran bir kek olmayacaktır o yüzden ısrarla kabarmasını bekleyerek keki yakmayın :) Başıma geldiği için uyarma gereği duyuyorum.
-Kek pişerken , fırından çıkarır çıkarmaz üzerine dökeceğiniz sosu hazırlayın. Soğuk sütü şekerle çırpıp tarçını da ekleyin . Kek pişince hazırladığınız bu sosu kaşık yardımıyla her yerine eşit miktarda dökün ve tekrar fırına yerleştirin. Fırının ısısını kapattığınızdan emin olun. Kapağını da açık bırakın ki nem yapıp kekin daha da ıslanmasına sebep olmasın.
-Muhallebi için süt ,şeker,nişasta ve unu bir tencereye alıp tel çırpıcı ile homojen bir karışım olana dek çırpın(1 dakika kadar).
-Muhallebiyi katılaşana dek pişirin. Ilınana dek yaklaşık 8-10dakika mikser ile çırpın. Bu sayede üzerinde sert bir tabaka oluşmasını engelleyeceksiniz.
-Muhallebi pişince keki fırından alıp dolaba koyun. Muhallebi ılınana dek keki dolapta soğumaya bırakın.
Kek ısısını kaybedince muhallebiyi üzerine yayıp tekrar buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat bekletin.
-Dilerseniz vanilyalı kremşantiyi hazırlayıp buzdolabında 1 saat beklemiş olan kekin üzerine yayın. Keki servisten en az 5 saat önce hazırlarsanız çok daha lezzetli bir sonuç elde edersiniz.


incirli pasta incirli tatlı


LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

5 yorum:

  1. Leylam ciğerim, canım..pek bir maharetli gördüm seni:)Ellerine sağlık.Tam kahvelik bir pasta olmuş ama ben kahve içmiyorum,artık çayla idare ederiz..

    YanıtlaSil
  2. görüntü süper ellerine emeğine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Harika bir lezzet arkadaşım bayıldım ellerine sağlık.Ayrıca senin 3 kilo fazlan varmış benim tam 10 kilom var.Hergün spor yapıyorum ama malesef ayrıca yediklerime de dikkat ediyorum ama yine malesef:((

    YanıtlaSil
  4. Havva çayla da olur tabi :) teşekküler.
    Siyah Süt teşekkür ederim.
    Özgen,kilo vermek tam bir sabır işi,spora devam edip aylarrrr sonra kilo vermeye başlayan arkadaşlarım var.aynen devam :) teşekkürler.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Leyla hanım elinize saglık. Cok güzel site. Kahve kokuyor. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var ya bence güzel düşünmüşsün ismini.
    İncirli pastada güzel. Tabagı çok sevdim. Ben kalpli her şeyi seviyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .