3 Nisan 2011 Pazar

KREMALI BRÜKSEL LAHANASI


Yaşadığım ilk brüksel lahanası deneyimim tamamiyle hezimetti. Aklım sıra bu minik topları soğan, havuç, kuşbaşı doğranmış dana eti ve salçayla lezzetlendirecek ve yanında pirinç pilavıyla güzel bir akşam yemeği yiyecektim. Sebzeyi sebze haliyle bırakmak varken neden içine kırmızı et koyduğumu ben de anlamıyorum ama ortaya felaket bir sonuç çıkmıştı. "Bi daha brüksel lahanası pişirmek mi? Tövbe" demiştim.Uzunca bir süre pazarda brüksel lahanası satan tezgahların önünden her geçişimde burnuma o ilk yemeğin kötü kokusu geldi hep. Zamanla , bendeki 'makus talihini yenme azmi' baskın çıktı ve burnumdaki o kokuyu silip yerine mis gibi havuçlu , zeytinyağlı lahana salatası kokusunu yerleştirmeyi başardım. 

Bir süre sonra brüksel lahanasının salata hali bendeki cezbediciliğini yitirmeye başladı. Daha farklı birşeyler denemek , bu minik lezzetleri başka nasıl kullanabileceğimi görmek istedim. Fellik fellik yeni bir tarif ararken tamamiyle tesadüfi olarak bu Kremalı Brüksel Lahanası tarifini Cenk'in bloğunda buldum. 'Neredeyse hergün en az 2-3 kere ziyaret ettiğim bir siteye eklenen tarifi nasıl farketmem ? Ben ki Cafe Fernando'nun müdavimiyim bu tarif nasıl gözümden kaçar?' yakınmalarıyla geçirdiğim ilk birkaç dakikanın ardından durum değerlendirmesi yaptım ; tarif 30 Ocak tarihinde eklenmiş, yani benim sömestr tatilinde olduğun bir sırada :) Bu bahaneyi içime sindirerek tarifi incelemeye koyuldum. Cenk'in daha ilk cümlede 'Okumaya devam edin ,çünkü tarif çok sıkı' deyişi beni hareketlendirdi. Tarifi denedikten sonra 'Acaba ben de Cenk'in bu cümlesini yazıya giriş kısmı olarak kullansam çok mu hırsızlık etmiş olurum?'diye düşündüm. Kısacası 'Deneyin , çünkü bu tarif çok sıkı' :)

İçerisinde krema ve tereyağı oluşu lahanalara oldukça ağır bir tad vermiş.  Neyseki limon suyu bu tarifte bir denge yaratmış. Her ne kadar sebze yemekleri kategorisinde değerlendirilse de ben tadına baktıntan sonra bu tarifin bir et yemeği yanında garnitür olarak çok daha iyi gideceği kanaatine vardım. Zaten başlı başına bir yemek olarak düşünüp yemeye kalkarsanız daha ikinci kaşıkta lahanaların tadındaki ağırlıktan ötürü vazgeçersiniz. O yüzden bir akşam yemeğinde , biftek veya pirzolanın yanında patates püresi  ya da haşlanmış sebze yerine farklı bir lezzet olarak bunu deneyebilirsiniz. Biraz daha hafifletmek isterseniz eğer krema miktarını azaltmayı deneyebilir , sütü yağsız tercih edebilir veya benim gibi limon suyu miktarını arttırabilirsiniz. 

Keşfediliş macerası ve önerilerin ardından buyrun , limon suyuna aşık bir lahana hikayesi :
 
Malzemeler ( 2-4 Kişilik )

500 gram Brüksel lahanası
45 gram tereyağı
1 limonun suyu
1/4 su bardağı krema
1/2 su bardağı tam yağlı süt
1/4 su bardağı su (veya sebze suyu)
Tuz ve karabiber 

Yapılışı :

-Brüksel lahanalarını ılık su ile yıkayıp lekeli ve sararmış birkaç dış yaprağını koparın. Lahanaları kökünden birazcık traşlayın.Çok derinden kesmemeye özen gösterin , aksi taktirde pişirirken yapraklar dağılacaktır.


-Lahanaları ortadan ikiye kesin ve temiz bir mutfak havlusuna veya havku peçeteye yayıp kurumalarını bekleyin.


-Geniş bir tavada veya tencerede tereyağını eritin. Brüksel lahanalarını ekleyin ve yüksek ateşte lahanaların kesik tarafları kahverengileşene kadar kavurun (2-3 dakika). Uzun süre kavurup yumuşamalarına izin vermeyin , biraz sert kalmalılar.


-Lahanalar kavrulduktan sonra ocağın altını kısıp krema, süt, sebze suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. 
-Tencerenin kapağını kapatın. Brüksel lahanaları birazcık yumuşayıp karışımı içine çekene kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
-Brüksel lahanalarını bir kevgir yardımıyla servis tabağına alın. Tavada kalan sosun üzerine bir limonun suyunu sıkıp ( tekrar hatırlatmakta fayda var , bu işin lezzet kısmı tamamiyle limon suyu ) tekrar ocağa alın ve 2-3 dakika sosu koyulaştırın.



-Hazırladığınız sosu ,servis tabağına aldığınız brüksel lahanalarının üzerine gezdirin.


AFİYET OLSUN

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

13 yorum:

  1. brüksel lahanasını hiç sevemedim ama bu haliyle denemek lazım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. çook güzel gözüküyor:)
    eline sağlık canım
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık ben yemeğini çok seviyorum hatta geçenlerde köfteli olarak yayınlamıştım çok lezzetli olmuştu siz de bakabilirsiniz sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ben yillar oncesinde denemistim sora dergisinin bir tarifi idi sonra bir daha denemedim :)

    Et yemeklerinin yanina yakisacak bir tarif senin tarif :) ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  5. Bu kadar övünce, denemek şart artık di mi?

    YanıtlaSil
  6. herkes brüksel lahanasına tepkilidir! Halbuki doğru ellerde doğru şekilde pişirildi mi pek leziz olur ama az kişinin şansıdır bu tada varmak, denemek gereklidir... bu tarif de çok güzel duruyor, ben de deneyeceğim! ellerinize sağlık, iyi ki farketmişsiniz...

    YanıtlaSil
  7. Cafeportakal,ben de birzamanlar sevemeyenlerdendim:)
    Yemekbiraşk,teşekkürler.
    Özgen,tarifini mutlaka ziyaret edeceğim,çünkü ben de yemeğini yapmak istiyorum,teşekkürler.
    Hilmi,sanırım sonu mutlu bitmedi tekrar denemediğine göre:)teşekkürler.
    Narince,evet et yemekleriyle harika.
    Sütüm Sarellem teşekkür ederim evet gerçekten öyle,denemek lazımmış:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Bu tarifi ben de kaçırmışım demekki, önceki denemende sebze yemeğine neden et koydum diye sitemli yazmışsın ya bir de burdaki tarifi denemeni tavsiye ederim, ben de kremalısını deneyim. Ellerine sağlık sevgiler...

    http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/2007/12/brksel-lahanali-tavuk.html

    YanıtlaSil
  9. Hola desde ESPAÑA ..DELICIOSA RECETA CON COLES DE BRUSELAS ..ME GUSTA ..GRACIAS POR EL MAIL ..BSSS mMARIMI

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Leyla; geçen haftaki yarışma sürecimde bloguma gelip bana destek verdiğin için çok teşekkür ederim canım, sağol..

    YanıtlaSil
  11. Ayse, çok teşekkür ederim ,umarım başarılı olurum :)
    Serap, umarım çok başarılı olursunuz.
    Garlutti ,garlutti Gracias, tu gusto mucho su sitio .
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. aylar öncesinde ben de farkedip denedim ve bir kilo lahanayı tek başıma yiyorum. muhteşem bi tarif

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .