1 Ekim 2011 Cumartesi

KEÇİ PEYNİRLİ YUMURTALI EKMEK Ve Gidiyoruz "Galiba"



Ara ara aklıma geliyor ;
    tarih kokan , ufak , sakin , daracık sokaklarını ,yamuk yumuk sıralanmış arnavut taşlarını , gökyüzünde çığlık çığlığa uçuşan martılarını  anımsıyorum ; heyecanlanıyorum.

    iki büklüm "toprak kadınları"nın "delikanlı mısın?" dedirtircesine tek nefeste çıktığı dik yokuşlarını , o yokuşlarda oynarken aşağıya kaçan bir topa yetişmek için tüm mahallenin koşar adımlarını anımsıyorum ; heyecanlanıyorum.

    sabah ezanı , zifiri karanlık vaktinde denize açılan ufacık balıkçı motorlarının yavaş yavaş uzaklaşan sesini 'bereket getirsinler' diyerek anımsıyorum ; heyecanlanıyorum.

    kulaklarımda çınlayan 'evrende böyle bir  kente ve  denize bakarak çay içmenin tadı bir burda , bir de Çamlıca'da vardır'  nidalarını anımsıyorum , heyecanlanıyorum.

    art arda sıralanmış 500 yıllık köprülerden ve o köprülerin ortasında kalan , kentin en hüzünlü yerinden geçerken , birkaç şanlı padişahın da bir zamanlar o taşlarda yürüdüğünü anımsıyorum , heyecanlanıyorum.

    genç ve deli zamanlarımızda , Aralık ayının kuzeyden getirdiği ayaza rağmen , kıyılara şiddetini çarpa çarpa gösteren denizin tuzunuı damağımda anımsıyorum , heyecanlanıyorum.

    o sokağın baş döndürücü kalabalığında yürürken , hiç bir metropulün göbeğinde hem bu kadar süslü hem de peştemalli kadınları bir arada göremeyeceğimi anımsıyorum , heyecanlanıyorum.

    sabahın 3'ünde uyutup 7'sinde insana gözünü açtıran oksijenini , bin bir çeşit kuş seslerini , gürleyerek akan derelerini anımsıyorum , heyecanlanıyorum.

Anlayacağınız birkaç gündür heyecanlanacak çok bahane buluyorum. Bu yazdıklarımı ve daha nicesini sık sık hatırlıyorum , elim ne bilgisayara gidiyor ne tv kumandasına , sadece huzur dolu bir yürekle 'sonunda' diyorum... (Öyle heyecanlanıyorum ki uyuyamıyorum , sabahın 7'sinden beri gözüm açık tavana bakıyorum. Dayanamayıp kalkıyorum ve 'bunları anlatmalıyım' diyorum , 8'den beri de bu yazıyı hazırlıyorum.)

Doğduğum , büyüdüğüm , nefes aldığım , aşık olduğum , uykusuz kaldığım , ağladığım , özlediğim kente 11 yıl aradan sonra geri dönüyorum...

Ben Leyla , Ankara'yı , İstanbul'u , Bursa'yı terk edip kentime yerleşiyorum.

Kendimi sık sık güzel ve tutkulu kadınlara aşık olup onlardan faydalanan ,sonra  bir kenara bırakıp giden hovarda bir erkek gibi hissediyorum. Ne Ankara'ya ne İstanbul'a sevdam bitmedi , doyamadan terkedip geldiğim şehirler. Bu yüzden sadık bir erkek gibi değil , eski sevgililerine arada bir geri dönen yaramaz bir delikanlı gibi yaşıyorum.

İlk anlattığım satırdaki sokağın adını hatırlamıyorum. ÖSS'ye ilk girdiğim okulun olduğu sokaktı , Uzun Sokak'ın bir üst caddesinde.

İkinci satırda anlattığım yer Numune Hastanesi'ne çıkan dik bir bayır. Bir özelliği yok , tıpkı diğer sıradan yokuşlar gibi.

Üçüncü satırdaki olay birçok sahil bölgesinde yaşanması muhtemel cinsten. Ben her Akçaabat'a gidişimde yaşıyorum.

Dördüncü satır fazlasıyla Boztepe'ye ait, anlaşılması kolay olmuştur sanırım.

Beşinci satır Zağnos köprülerine ve onların arasında kalan Orta Hisar'a ait.

Altıncı satır , dersane günlerimde otobüse binmek için içinden geçtiğimiz Kanuni Parkı'na ait.

Yedinci satırsa gözbebeğim Uzun Sokak'ın satırları.

Sekizinci ve son satır yılda bir defacık da olsa gözümüzü orda açma şansı bulduğumuz köyümüz Koryana'ya ait.

Evet ...Bu Dükkan herşeyiyle Trabzon'a yerleşiyor. Bana önce hayırlar sonra da bol bol anımsayıp heyecanlanmalı günler ola ...

Buyrun , özlemle hazırlanmış bir kahvaltı hikayesi :


Malzemeler (2 kişilik) :

3 dilim tost ekmeği
1 yumurta
1/2 çay bardağı süt
4 yemek kaşığı rendelenmiş keçi peyniri (tuzluysa yarım saat suda bekleyin)
1/2 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için 2 yemek kaşığı sıvıyağ

 Yapılışı :

-Tost ekmeklerini üçgen olacak şekilde ikiye bölün.
-Yumurtayı süt, tuz ve karabiberle çırpıp buzdolabında 5 dakika bekletin. Kıvamı otursun.
-Çırpılmış harca ekmek dilimlerini batırıp ıslatın. Kızgın ve yağlanmış tavaya ekmekleri yerleştirip bir tarafını kızartın.
-Kızaran ekmekleri ters yüz edin. Üzerlerine rendelenmiş keçi peynirini dilimleyin. Tavanın kapağını kapatıp ateşi kısık ayara getirin. Bu sayede oluşan buharla keçi peyniri eriyecektir. Yerken alttaki fotoğrafta gördüğünüzden daha yumuşacık kıvamlı bir peynir oluşacak üzerinde. Fotoğraflar çekilirken epey bir soğuduğu için ekmek , keçi peyniri hemen eski formuna dönüyor. Yani mutlaka SICAK servis edin :)


-Kızaran ekmekleri domates ve naneyle servis edin. Yanına çay almayı unutmayın.Ve Trabzon'u anımsayın.


Bu çay ve ekmekler beni merak eden keyif dolu insan LaMa'ya ithaf olunur :)

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

49 yorum:

  1. senin için hayırlı olsun canım.ekmekler şahane.dişim iyi olsada çıtır çıtır yesem dedimm.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Kahvaltı bahane, harika yazmışsın. Cesur insanlara bayılıyorum;yer değiştirmekten korkmayan, rüzgar misali gittiği heryerde mutlu olan insanlara. Bence sende böylesin. Yeniliklere açık olmak ...harikasın.çok mutlu ol çok.Bu arada Trabzon'u çok merak ediyorum, hiç görmedim. Seneye karadeniz turu hayal ediyorum, inşallah.
    Sevgiyle mutlulukla kal.

    YanıtlaSil
  3. Sevda, teşekkür ederim, sana geçmiş olsun çabucak iyileşsin dişin.

    Ihlamurcum , çok teşekkürler , tam tahmin ettiğin gibi hayatını ve yerini değiştirmekten asla korkmayan insanlardanım,böyle mutluluk daha lezzetli :) çok kibarsın çok güzel sözler bunlar.Trabzon kesinlikle görmen gereken bir şehir, belki seneye gelirsin ve ben orda olurum ha :)

    YanıtlaSil
  4. mutluysan gittiğin yere de götürürsün içinde ki mutluluğu.. hakkında hayırlısı olsun.. bu arada ekmekler şahane..

    YanıtlaSil
  5. Tebdili mekanda hayir vardir, ozellikle de senin icin guze anilar barindiran eski bie yeni yerse bu daha da hayirli olur umarim...
    Tum dukkan ahalisina cok daha guzel anilar birakacak anlar diliyorum diyar-i Trabzon'da....
    Kolay gelsin :)
    Not: Tam kahvalti vakti su anda, karni zil calmakta... Amma velakin ithaf etmekle karin doymuyor anacim! Saka, saka! Cok mes'ut bahtiyar olduk, bir koca gulumseme bir koca kahvalti sofrasina bedeldir ..(1 kahkaha 1 kilo pirzola miydi neydi, iste ondan esinlenilmistir ;))

    YanıtlaSil
  6. Ya öyle güzel anlatmışsın ki burnum sızladı ben de özlüyorum böyle yerleri bu şehirden bıkkınlık geldi alıp başımı gidesim var ama nere ? Takılsam mı ki peşine alırmısın beni de yanına en azından düşlerine....

    YanıtlaSil
  7. Sevgi, haklısın , mutluluk bulmak isteyen için çok yakında,teşekkürler.

    LaMa yaa nasıl uzatayım şimdi sana tabağı :D çok mu uzaktasın geliver buralara :) sağolasın arkadaşım , evet doğru hatırlamışsın o sözü :)

    Yıldız , eğer sana ayak bağı olacak birşey yoksa aklın nereye eserse oraya git, yaşamak güzel...

    YanıtlaSil
  8. Canım benim hayırlısı olsun inşallah.Yeni yaşanıtınızda umduğunuz tüm güzellikler sizinle ol
    sun.Bizde iş nedeniyle birçok kez şehir değiştirdik çokk zordur bilirim:))Ama insanın hayat arkadaşı aynı zamanda sadık dostuysa her enges kolay aşılıyor.Ekmekler harika ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Hayirli olsun. Trabzon'a iki kere gittim ve cok begendim. Karadeniz'i cok sevdim daha dogrusu. Mutluluklar

    YanıtlaSil
  10. RESMEN RESME KITLENDIM AY NASIL BIR SUNUM O OYLE TEBRIK EDERIM ARKADASIM MAŞALLAHHH SENIN ELINDEN CIKAN NEFIS OLUYOR...MAŞALLAHH SANA:))))))

    ZEYNEP-MARIFET ELLERIMIZDE

    YanıtlaSil
  11. Derya, çok doğru bir tespit yapmışsın, kesinlikle öyle , teşekkürler.

    Kedi , teşekkür ederm , evet Karadeniz'i ben de seviyorum :)

    Zeynep , güzel sözlerin için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  12. bu kahvaltılıklar bir harika ellerine sağlık..postun sonunu merakla bekledim inan ama tahmin ettim :) annem tarafım rize'li eşim of'lu :) ama hiç gitmedim ben..bazen diyorum gel yerleşelim oralara sıkılırsın diyor..güzel postlar bekliyorum trabzon'dan..heyecanlandım,mutlu oldum sanki kendim gidiyormuşcasına..umarım trabzon'da hep güzel günlerin olur ..

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel tarif ve sunumlar , tebriklerrr

    YanıtlaSil
  14. Okurken o kadar ağladım ki, memleketimden uzakta olduğum için, hep özlediğim gidemediğim için ve bir şehir ancak bukadar güzel yazılabilir diye düşündüğüm,her cümleni taa içimde hissettiğim için..
    ağzına sağlık ne diyebilirim ki..içine bir nefes de benim için çek..

    zeynep/ zeynepinevi

    YanıtlaSil
  15. Gul/İnn , ı ıhhh asla sıkılmazsın , eskidendi o , Trabzon şuan bulunduğum Bursa'dan çok daha eğlenceli ve modern bir şehir, en azından gezip görmeni tavsiye ederim canıcım.

    Tuğba , teşekkürler.

    Zeynep , ben de senin yorumunu okurken duygulandım. Yalnızca derin bir nefes çekmem , bir de çay içer fotoğrafını paylaşırım senin için...Umarım birgün sen de en çok istediğin,özlediğin yerde yaşarsın.

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel keşke izleme butonu olsa da İzlesem Leyle'nın kahve dükkanını :(

    YanıtlaSil
  17. gittiginiz yerde umarim sizi güzellikler bekliyordur. fotograflar cok basarili...

    YanıtlaSil
  18. SEVGİLİ LEYLA O KDAR ÇOK ŞEY YAZMIŞTIM Kİ BU BLOGGER İSTEĞİMİ YERİNE GETİREMEDİ.VELHASIL BİR EN KISA ZAMANDA SENİ TRABZONDA GÖRMEK İSTERİM.KARŞIKLI KONUŞMA ARKADAŞ OLMAK DA İSTERİM.PAYLAŞACAK ÇOOOK ŞEYİMİZ VAR GİBİ GÖRÜNÜYOR.SEVGİYLE....

    YanıtlaSil
  19. Lengineer , sayfayı birkaç kez yenileyince ancak açılıyor izleme butonu, tüm bloglarda aynı sorunu görüyorum.teşekkürler.

    Defne, yaa neden öyle bir sorun oldu acaba. İnşallah öyle olur çok sevinirim :) Çok özledim o toprakları...teşekkürler,sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Hayırlı olsun şimdiden :)

    Bu ekmekcikler enfes görünüyor, insan tokken bile bir çırpıda yer :)

    YanıtlaSil
  21. Mutlu ayrılıyorum emin olun:)

    YanıtlaSil
  22. Biz Trabzon``a da geliriz canim seni görmeye. Sen bizi güzel yazilarindan mahrum etme yeter ki. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Papatya , teşekkürler.

    Kiraz , sevindim :)

    Nesrin , beklerim :) ben buralardayım...

    YanıtlaSil
  24. Çok duygulanarak okudum yazdıklarınızı, sadece yemek konusunda degil hislerinizi dile getirmektede çok iyisiniz.

    Dilerimki çok ama çok mutlu olursunuz. Zaten sözlerinizde, çok uzun zamandır beklenen, özlenen bir sevgiliye kavuşma heyecanı var..

    Bende Giresun'luyum ama malesef gitmek nasip olmadı..

    YanıtlaSil
  25. Aslı,inan yorumun beni çok duygulandırdı, eğer bu kadar net anlayabildiysen hislerimi aynı kafadanız demektir :) inşallah sana da gidip görmek nasip olur o toprakları...

    YanıtlaSil
  26. ellerıne sağlık canım resımler super gorunuyor

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Leyla,
    Yazını okurken baştan hangi kentten bahsettiğini anlamadım ama peştemalli kadınlar sözü ile Trabzon aklıma geldi.
    Trabzon'u öğrendikten sonra yazını tekrar okudum. Hislerini o kadar güzel yazmışsın ki, bayıldım.
    Yemek tarifi dışında ağzı güzel laf yapan blogları seviyorum, emin ol sende onlardan birisi oldun.
    Yeni yerin, yeni hayatın hakkında hayırlı olsun.
    Ben bu konuda hiç cesaretli değilim.
    Yeni başlangıçlar beni ürkütür.
    Ben geleneksel, alışılagelmiş, bazısı için (kızım) monoton gelen hayatı severim.
    Yeniliklere ne yazık ki çok açık değilim.
    Bu arada;
    Tarifini gözden kaçırmayalım, nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Zeymuran , teşekkürler.

    Muhterem , iyiki böyle bir yazı yazmış ve böyle güzel sözler duymuşum...inan ,insanın başkaları tarafından anlaşıldığını görmesi öyle güzel ki.Yeni başlangıçlardan korkmadığın sürece emin ol çok daha mutlu olursun,bu dünyaya 2.kez gelme şansımız yok,biraz cesur olmakta fayda var :)yorumun için yürekten teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  29. Ne çok seviyosun ve ne güzel seviyosun:) İşte ben de Ankara'yı böyle seviyorum. Umarım seni böyle sevinçten ve heyecandan uyutmayacak güzel günlerin olur orada da. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  30. bu ne hoşş bir iç döküm böylee:))
    leylacım,senn hepp yazz olurmu:)
    bizde böyle keyifle,kendimizi bu serüvenin içinde hisserderek,kahve kokuları eşliğinde keyifle okuyalım:)
    canımm öyle bir memleket çekti ki yazını okuyunca,keşke dedim içimden:)
    sana özlemini duyduğun,güzel anılarınla dopdolu olan cennet vatanında,huzur mutluluk sağlık ve bol boll paylaşımlı bir ömür diliyorum canımm:))
    yardıma ihtiyaç olursa bu süreçtee aloo demenn yeterlii biliyosunn:)
    kalbennn hep senin yanındayız manevi gücümüzle...
    her şeyyyy gönlüüünce olsuuun:))))
    kekik kokulu sevgilerimle kahve kokulum...

    YanıtlaSil
  31. hakkında hayırlısı olsun , ne diyim, bu arada ekmeklere bayıldım,şimdi olacak kıtır kıtır yenilecek dimi ama

    YanıtlaSil
  32. Hayırlı olsun canım..
    İnşallah herşey güzel kalbinden geçtiği gibi iyi olur.
    Sunuma bayıldıııııım.
    Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  33. Ekmekler enfes görünüyorlar, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  34. Ne kadar güzel anlatmışsınız yaşadığınız yerleri bu kadar arzu ettiğiniz şeye kavuşmanızda çok güzel sizin için en hayırlısı olur inşallah aynı zamanda kolay gelsin diyelim taşınmak yerleşmek hiç kolay olmasa gerek:)))

    YanıtlaSil
  35. Bahar , teşekkür ederim Ankara'yı ben de çok çok seviyorum, 14 yılım geçti orda :)

    Kekik kokulu Ayşegül , teşekkür ederim ne güzel sözler bunlar , okurken keyiflendim. tüm güzel dileklerin benden sana da gitsin :)

    Otuzundansonra , teşekkür ederim.

    Hayat Cafe , amin , teşekkür ederim.

    Armina , teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Sibel , teşekkür ederim gerçekten zor olacak, ama bir o kadar da keyifli :)

    YanıtlaSil
  37. kesinlikle mükemmel bir yazı olmuş..
    hissederek koklayarak okudum..
    orada bulundum.. kelimelerinizin inşa ettiği şehirde..
    çok güzeldi..
    iyiki yazmışsınız:))
    deniz-kalpkurabiye:)

    YanıtlaSil
  38. bu dükkan nerede sağlıklı,mutlu olacaksa oraya taşınsın,hakkında hayırlısı olsun inşallah
    susamcorekotu

    YanıtlaSil
  39. Hayirli olsun, her yerde mutlu olman dilegiyle :)Leyla'cim

    YanıtlaSil
  40. oy trabzon trabzon, içi kalaylı pazar
    merak ettiğim yerler arasında,ankara nasıl memur şehriyse bence trabzon da aslında bir öğretmen şehri olabilir..

    YanıtlaSil
  41. Deniz , iyiki sen de yorum yazmışsın :) teşekkürler.

    susamçörekotu , amin tüm güzel duaların için.

    New York'tan , teşekkürler :)

    Duru , sana katılıyorum :) ve ben öğretmen şehrine gidiyorum. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. nasıl sıcak bir yazı. insan içinde kayboluveriyor. Allah kavuştursun sizi...
    sevgiler
    müjde

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Müjde, çok teşekkür ederim güzel dileklerin için.

    YanıtlaSil
  44. bize yakın geliyorsun öylemi :) hayırlı olsun çok sevindim senin adına ben fatsadayım sevgiler umarım yolumuz kesişir bir gün :)

    YanıtlaSil
  45. Burcu, ayy Fatsa çok güzel bir yer. Zaten Ordu'yu çok severim ben gayet modern bir şehir. İnşallah , neden olmasın :)

    YanıtlaSil
  46. Sevgili Leyla ne güzel anlatmışsın. İnşallah senin için her şey çok güzel ve iyi olur. Tüm dualarım seninle. Ekmeklere diyecek yok. Nefis görünüyorlar. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  47. Ebru, teşekkür ederim duaların için.

    YanıtlaSil
  48. Sevgili leyla hadi bakalım hayırlı olsun senin için inşallah. Trabzonu henüz görmek kısmet olmadı ama hep merak eder dururum kimbilir bakarsın bir gün yolumuz dğşer geliriz seni buluruz bu güzel ekmeklerden isteriz yanına da sıcacık bir çay ve doyumsuz sohbetler ekleriz.. neden olmasın ki.. herşey ama herşey gönlünce yüreğinin iyiliğince olsun sevgiyle kal.. Güzel dükkanın hiç kapanmasın..

    şükran ünal
    lezzet tabağı

    YanıtlaSil
  49. Şükran,senin gönderemediğin yorumu kopyaladım aldım kendi adımla gönderdim :) teşekkür ederim, inşallah günün birinde Trabzonda karşılıklı çay içmek ümidiyle...

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .