19 Nisan 2012 Perşembe

KIRMIZI KADİFE KEK TRUFF ve 'Tek Başına Yaşam Dersleri 3'




Kalabalık, yoğun ve yorucu günlerin temposuna alışmış olduğumu farkettim son günlerde. 6'da uyanmak, kahvaltı yapmak, 8'de okulda olmak, 12'de öğle yemeğine çıkmak hatta yemek sonrası kahve keyfi yapabilmek(bu inanılmaz işte), tekrar iş başına dönmek, 3'te çıkıp koşturarak eve gitmek, eskisi gibi günlük değil de birkaç gün yetecek miktarda akşam yemeği pişirmek, çay keyfini haber saatine denk getirmek, bu sırada birkaç konuk ağırlamak ve akşam 10'da sızıp kalmak...

Eski hayatımdan oldukça farklı günler geçiriyorum.6 yıl sabahçı çalışmaya alışmış, öğlede evde olup tüm öğleden sonrasını yemek pişirmek, benzeri ev işleriyle oyalanmak ve dinlenmek gibi aktivitelere ayıran birinin 8-3 çalışma sistemine alışması zor oldu. Ama bu 9 haftalık zamanın ardından şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ; iş-ev ne kadar yorucu geçerse ben o kadar mutlu oluyorum (Psikopat değilim,geceleri huzurlu uyumak çok güzel).Çünkü tüm gününü yoğun geçiren insan gereksiz şeyleri düşünme fırsatı bulamıyor :)

Eşimden ayrı geçirdiğim 3 ay tek başına yaşamaya o kadar alışmıştım ki aynı evde yaşamaya başladığımız ilk günler hatta ilk haftalar ikimiz için de zor geçti.Kendi kendine yaşamaya kendisini fazlaca kaptırmış gibiydim. Haliyle o ilk birkaç haftalık dönemde tek başına yaşama karşı yoğun bir özlem baş gösterdi içimde. Tek başına yaşamın olumsuz yönlerini yazmaya elim gitmedi hiç. Ama sözüm vardı, negatif yönlerini paylaşmazsam tek başına yaşama yönelik tarafsız bir tavır içinde olmayacaktım. Sonra oturdum, bu yazıyı hazırladım. Okurken siz yine de içimdeki özlemi hissederek okuyun ;)

Tek başına yaşarsan ;
  • Hasta olmaman gerektiği fikrini asla aklından çıkarmazsın.
  • Hasta olursan çorba pişirecek, ilaç uzatacak, doktora götürecek birilerini bulamazsın.
  • Gece aniden uyandığında bir gölgeden, bir sesten, ince bir çıtırtıdan, sokaktaki kedi miyavlamasından tırsar, tekrar uyuyana dek kafanda Agatha Cristie romanlarıyla kapışacak tarzda senaryolar kurarsın.
  • Korku ve gerilim tarzı film ve diziler senin için tarih olur. Hiçbirini görmemeye hatta haberdar bile olmamaya çalışırsın.
  • Arkadaşına gittiğinde veya akşam yürüyüşüne çıktığında eve döneceğin saati iyi seçmen gerekir.Yolda uğursuz durumlarla karşılaşmak istemezsin.Es kaza geç bir saate kalmışsan ve ıssız yollardan geçmek zorundaysan arkandan gelen her sese kulak kabartır , her gölgeyi kuşkuyla izlersin. Çöp kutusundan fırlayan kedilere karşı hassasiyet de cabası...
  • Evdeki her arızayla başetmek zorunda kalırsın. Buzdolabı bozulduğunda gelecek tamirciyle de kombi arızalandığında muhattap olacağın servisle de sen ilgilenmek zorundasın.
  • Elektrik kesintisi en baş belası durum haline gelir. Mum bulmak neyse de el yordamıyla çakmak ararken enseden sırt boyunca damla damla ter dökersin. "niye kesildi ki bu şimdi?" sorusuna akla gelen ilk cevap birinin şarteli bilerek kapattığı düşüncesi olur (ah Türk filmleri!).
Ben yalnız yaşadığım günlerde bu durumların birkaçı hariç hiçbiriyle karşılaşmadım. Doğal yapım gereği "rahat" bir insan olduğum için ne geç vakit eve dönerken ne de geceleri uyandığımda yersiz korkulara kapılmadım. Evdeki herhangi bir eşyada arıza yaşamadığım için birşeyleri tamir etme mücadelesine de girmedim.Korku filmi zaten izlemediğim için gerilim sahnelerinden kaçmak gibi bir durum yaşamadım. Birkaç kez hasta oldum, evet kabul ediyorum hastayken yalnız kalmak BERBAT birşey. Elektrik kesintilerinde ise odanın her köşesindeki mumlar için sehpanın üzerindeki tabağa bir kutu kibrit koymak yeterli oldu.

Sözün özü ; olumsuzluklarla baş edebilirsiniz. Tüm korkuları bir yana bırakın. Tek başına yaşam çok güzel. Tadını çıkarın ;)



Bir insan kek pişirmeye kalkıştığında başına gelebilecek en talihsiz şeyi yaşadım ; fırına koyduğum cupcakelerim henüz ısınamadan elektrikler kesildi ! Yaklaşık 20 dakika sonra elektrik geldiğinde fırını tekrar ısıtmak, cupcakelerin pişmesini beklemek ve içi dibine kadar çökük 10 minik kekle yüzleşmek acı verici oldu. Soğuyunca tadlarına baktığımda hayal kırıklığımın yerini cin fikirlilik aldı, muhteşemdi ! Sonra bakın o iğrenç görünümlü minik kekleri ne yaptım .

Buyrun, kekten dönme, aşk rengi, çikolata kaplı bir truff hikayesi :


Kırmızı Kadife Kek İçin Malzemeler (10 adet) :

1 su bardağı un
1/2 paket  kabartma tozu
1 çay kaşığının ucu ile tuz
100gr  oda sıcaklığında tereyağ (Bence 70-80 gr yeterli olabilir, yoğun bir tereyağ tadı hissettim)
 3/4 su bardağı toz şeker
1 yumurta
3/4 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası

Yapılışı :

-Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı mikser ile çırpın. Üzerine şeker ilave edilip krema kıvamına gelene dek çırpmaya devam edin.
-Krema kıvamındaki tereyağ-şeker karışımına yumurtayı kırıp iyice karıştırın.
-Süt ve kırmızı gıda boyasını bir kasede karıştırın. Kısa süreli bir pişirme olacağı için gıda boyasını süte karıştırdığınızda alacağı renk, keklerin rengidir haberiniz ola.
-Un, tuz ve kabartma tozunu birlikte eleyin. 3 aşamada unlu karışımı sıvı karışımlara yedirin. Yani tereyağ-şeker-yumurta karışımına biraz süt-gıda boyasından ekleyip karıştırın, sonra unlu karışımdan biraz ilave edip tekrar karıştırın. Aynı işlemi aynı sırayla tüm malzemeler bitene dek tekrarlayın.
-Hazırlanan hamuru 10 adet kağıt kek kalıplarına paylaştırın.
-180 derecede ısıtılmış fırında 15-18 dakika boyunca pişirin. Pişen kekleri soğuması için tel ızgaraya alın. Soğuyan kekleri ister benim gibi truff haline getirin isterseniz üzerini kremşanti ile süsleyip servis edin. 

Truff İçin Malzemeler (12 adet) :

10 adet kırmızı kadife kek
4 yemek kaşığı krema

Üzeri İçin :

160 gram bitter çikolata
Pembe şekerlemeler veya hindistancevizi

Yapılışı :

-Kekleri çatalla ezin.


-Keklerin içine kremayı ekleyip parmak ucunuzla harmanlayın.
-Kek karışımından minik toplar yapıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Top halindeki kekleri soğuması için buzdolabına koyun.


-Kekler soğurken çikolatayı benmari usulü eritip ılındırın.
-Dolaptan çıkardığınız kekleri ılınmış olan çikolatanın içine batırıp yağlı kağıt serili tepsiye geri koyun.
-Her bir top keki çikolataya buladıktan sonra üzerlerini süsleyip buzdolabına tekrar kaldırın.
-1 saat buzdolabında donan truffları minik kağıtlara yerleştirip soğuk servis edin.


-Dilerseniz bazılarını çöp şişlere geçirip minik lolipop kekler yapın. İşte böyle :)


LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

78 yorum:

  1. çok fenasın Leylam, bu ne güzelliktir böyle :)

    YanıtlaSil
  2. Öğretmenim elinize sağlık çok güzel gözüküyorlar !(:

    YanıtlaSil
  3. haarika bir fikirr buu:)
    emeğine sağlık leylacımm..
    hoşş fikirlerin ve o büyülü yazılarından mahrum bırakıyorsun bizleri:)
    çok açma arayı canısı.
    öperimm..
    muhabbetle...
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşım akşama kadar kafayı kaldıramıyorum bir bilsen :) Ancak 2 haftada bir bişeyler yazabiliyorum,öyle olunca en iyisi olsun istiyorum :) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. güzel olmuş trufların canım. evdeki artan kekleri buzluğa koyup acil durumlarda da kurtarcı olabiliyor truf.yazın her zamanki gibi çok güzeldi keyifle okudum. benim de bu aralar yalnız kalmaya ihtiyacım var sanırım. öyle yorgunum ki koşuşturmacadan. ama iki kız annesi isen bu imkansız en azından uzunca bir süre daha bu böyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o kek-kurabiyeyi buzluğa tıkma işini bazen ben de yapıyorum :) Ayrıca hiç dert yanma, kızlarını sev :) Teşekkürler.

      Sil
  5. ne evlenmeden önce nede evlendikten sonra hiç yalnız kalmadım(geceleri)ama kalamam sanırım en fazla bir gece:)
    kadife keklere bayıldım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A ben çok rahat kalıyorum alıştım artık, eşi nöbetçi çalışan biri olarak tabi ;) Çok teşekkürler.

      Sil
  6. yalnız kaldıkça insan alışıyor galiba:)
    fotoğraftaki görüntü çok hoş bayıldım:)hele son fotoğrafa:)
    ellerine sağlık.
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışıyor ve zamanla seviyor bile :) Ama artık o yalnız günler bana çok uzak, özlüyorum Aylin :(
      Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Ay şimdi bayılacağımmm..Nefis gözüküyorlar ama bunlar:) Birde yalnız yaşama konusunda yazdıklarına harfiyen katılıyorum Leyla..birde şu kendin için yemek yapma bi tabakla doyma kısmı çok güzeldi yalnızken..şimdi öyle olamıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep ne güzel söyledin, hiç "ne yiycez?" derdi yaşamamıştım o günlerde :) Sen Trabzon'a gel, ben sana neler yapıcam :) Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Yalniz yasamanin zarar ve faydalari not ettim.. Bazen yalnizlik bazen gurultu istiyorsun.. Ama nedense yalnizlik daha cok cekiyor insani..
    Hayirlisi olsun canim..
    Kekden donme turuflar harika gozukuyor.. Acil cozumleri seviyorum.. Demokrasi mutfakta hic bitmiyor bana iste buna bayiliyorum..
    Eline saglik olsun canim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Canım harika bir fikir bu, daha mükemmeli olmazdı. Her zaman ki gibi yazını keyifle okudum. Kekleri deneme kararı aldım, enfes görünüyorlar. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kekleri dene, pişman olmayacaksın :) Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Merhaba Leyla hanım
    Bloğunuz harika, zaten tescillenmiş ödül almışınız :)
    Ben ve arkadaşlarımın yemek tariflerini paylaştığımız bir sitemiz var, ziyaret ederseniz sevinirim :)
    http://yemekveyemek.net/index.php/salata/264-kereviz-salatas

    YanıtlaSil
  11. Bu nefis truffları görünce, insanın iyiki gitmiş elektrikler diyesi geliyor. Harika şeyler çıkmış ortaya. Ellerine sağlık canım. Bende sabah 8-5 çalışıyorum. Aynen söylediğin gibi gün koşturmacayla bitip gidiyor. Bu telaşın arasında bazen hem işe gitmesem hem de evde yalnız zaman geçirsem istiyorum. Güzelce dinlensem sorumlulukları atsam bir kenara ve keyfime baksam istiyorum. Ama eminim buna en fazla 1 hafta dayanırım. Sonra iş değilde yalnızlık beni çıldırtır sanıyorum. Rabbim eşimi başımdan hiç eksik etmesin. Tabi herkesinkini de. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha Elif, inan bana tadına baktığımda ben de öyle dedim "iyi ki gitmiş" :) Ben eşimden zorunlu olarak bir süre ayrı kaldım, tabiki o açıdan bakınca çok zor, ama sorumluluk olarak en rahat günlerimi geçirdim :) Çok teşekkürler. Elif.

      Sil
  12. canım istedi ama sanırım diyetteyim :) ellerine sağlık elektirk kesilmesi bak ne güzel bi tarif yaptırmış sana :) tek başına yaşamda güzel aslında bencede..ama sevdiceklede başka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülin teşekkür ederim. Sevdicekler başka :)

      Sil
  13. İçindeki özlemi hissederek okudum :) kalabalık ve yoğun yaşama alışmış gibisin ama yalnızlığın o büyüsünüde unutmadan. Aslında akşam 10 da hiç bir şey düşünemeden uyumakta büyük nimet bence Leyla. Açıkçası yalnız kalamıyorum ama kaldığım günleri hatırlıyor ve özlüyorum..

    Hani, icatlar ihtiyaçtan doğar, derler ya? ne kadar doğru. En azından bu nefis kadife kekinde de gördük bunu. Nefisler ne diyebilirim ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım hem de ne özlem, bak taa sana kadar ulaşmış :) Ah ne uyumak sızıp kalıyorum yorgunluktan,bence de nimet :) Çok teşekkür ederim arkadaşım.

      Sil
  14. Çok şık olmuşlar, bayıldım doğrusu. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  15. Leyla'm....Nerelerdesin!Gözümüz yollarda,bloglarda takılı:)Özledim.Yalnızlık konusunda seninle kesinlikle hemfikirim.Bende çok seviyorum bazen evde kimsenin olmayışıyla..Şehirdışına gitmem gerektiğinde bazen otelde geçirilen 2 gün bile iyi geliyor be:)Belki şık gelmiyor kulağa ama... öyle:)Üzgünüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım ah nefes alamıyorum yahu :) Çok yoğun geçiyor günler,ne zormuş akşama dek çalışmak :)
      Bence kulağa hoş geliyor :)

      Sil
  16. lolilop yapma fikri çok hoş,yeğenlerim için denemeliyim bunu.ellerinize sağlık çok hoş görünüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocuklar için harika :) Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Eline sağlık arkadaşım çok güzel değerlendirmişsin keklerini ayrıca bence bazen yalnız olmak çok iyi gelir insana keyfini çıkar derim sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. kadıfe kekın gorunumu her zaman bana cok cazıp gelmıstır cok hoş gorunuyor ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  19. Canım,
    güzel yazını yine soluksuz okudum. Yalnızlık bazen kişinin kendisiyle baş başa kalması açısından iyi ama ben yine de kuzularımla olmayı tercih edenlerdenim. Nasılsa büyüdüler ve özgürlük alanım çok belki de ondan.
    Ellerine sağlık. Truflar çok cezbedici. Yeğenlerim için çubuğa takma çok iyi fikir. Yaparken nasıl da eğlenirler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki kuzum olmadığı için böyle düşünüyorumdur :) Çok teşekkür ederim. Evet bence de çok eğlenirler.

      Sil
  20. Beceriklilik ve yaratıcılık budur,Leyla'cım.Pastacıkları benim yerime de yeseydin,ellerine sağlık.
    Yalnızlık gerçekten hem çok güzel hemde kötü.Bende geçen ay 3 günü yalnız geçirdim.Çocuk yok, koca yok...oh gel keyfim gel derken ilk gün harika geçti, 2. gece sıkıldım,3.gece çatladım. Yok yok ben yalnızlığı almayayım canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek 12 tane çıktı inan 2 tanesini ben yiyebildim :) Kapışıldı, bir dahaki sefere artık :)

      Sil
  21. merhaba, ben de eşimin işinden dolayı çoğunlukla yalnız kaldığım için sizi çok iyi anlıyorum...
    kekin bu şirin atıştırmalıklara dönüşmesi de harika ...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Off harika otesi olmuslar ellerin dert görmezsin canim. Fotolar da bir harika, tebrik ederim seni

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Fotoğraflarda bir harika:)

    YanıtlaSil
  24. CANIM O RENK GEL BENİ YE DİYOR MMM HARİKA ELLERİNE SAĞLIK
    :)

    YanıtlaSil
  25. YAZDIKLARINI OKUYUNCA KENDİMİ OKUYORMUŞ GİBİ OLDUM.AYNEN BEN.HER SABAH 6 DA KALK 8 DE OKULDA OL.KOŞUŞTURMACA.AKŞAM DA ERKENDE SIZ...SENİ ÇOOK AMA ÇOK İYİ ANLIYORUM CANIM...ATIŞTIRMALIKLARIN DA NEFİS.ELLERİNE SAĞLIK LEYLACIĞIM...SEVGİLER...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirimizi andırıyor muyuz neyiz :) Çok teşekkür ederim Defne.

      Sil
  26. Neye niyet neye kısmet derler ya seninkiler de öyle olmuş ama sonuçta çok güzel olmuş ellerine sağlık canım pratik çözüm işte bu. Yalnızlık görüşlerine katılıyorum insanın zaman zaman kendisiyle başbaşa kalması şart ve iyi oluyor. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Handan aynen öyle oldu :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  27. Yalnız yaşamak bana göre değil ama böyle kendi kendine yetmekte çok güzel bir duygu ben biraz hatta fazlaca özellikle geceleri korkak biriyimdir bloğun çok güzel izninle izlemeye aldım...
    Keki ziyan etmeden böyle güzel lezzetler çıkarmışın eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar ben de korkaktım Hanife :) Çok teşekkürler.

      Sil
  28. yok ben yinede yalnız olmıyım :D

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  29. ANNEN HER AKŞAM ARAYIPTA:BU GÜN NE YİYECEKSİN SORUYOR MU ?
    ben izmir de ,kızım Iğıdırda neredeyse 1 senelik öğretmen ,2 ay yanında kaldım,evde bir tane daha öğretmen adayı var ,1-2 sene sonra o da ablasının yolunda gidecek,doruyu söylemek gerekirse çalışan kadın için zor evli olmak ,hele çocukta olduktan sonra ...tadını çıkarabildiğin kadar çıkar yalnızlığın .
    -trufların harika,ellerine sağılık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes, ben 10 yıldır ailemden uzakta yaşadığım için annem ne yiyeceğimi sormuyor :) Ama üniversite hayatım boyunca sordu tabi annem :) Yalnız kaldığım günler 3 ay önce son buldu, bunlar o günlerin tecrübelerinden :) Çok teşekkürler.

      Sil
  30. Çok şık ve leziz görünüyor, ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  31. Ne de güzel anlatmışsın, ama bazen hakikaten yalnız kalmaya ihtiyacım olduğunu hissediyorum. Kek de muhteşem :)

    YanıtlaSil
  32. nasıl harika şeyler bunlar böyle ayy nasıl canım çekti.. bayıldım bloguna bundan sonra takipteyim bana da beklerim :D
    http://coralsfashion.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  33. Ah Leyla, nasıl bir tempon var!
    Ben çok sık yalnız kalıyorum, iki veletle birlikte:)
    Eşim işinden dolayı ya seyahatte, ya akşam yemeklerinde gibi...
    Durum bu olunca ben çocuklara düzen sağlamak adına işi bıraktım. Pişman değilim, ödevleri, yemekleri, uyku saatleri hepsi düzenli ve tıkır tıkır işliyor. Uzatmayayım, yalnız kalmak çok kötü değil, alışıyor insan ama saydığın maddelerde doğruluk payı var:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Semi, çalışmamayı çok isterdim, sana imrendim şimdi :) Çalışsaydın bu kadar düzenli olmazdı eminim, harikasın.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  34. Bazen her insan yalniz kalip kendini dinlemeyi ister ama bu aylarca yalnizlik degil tabiki
    Elektirikler gitmeseymis bu nefis trufflar olmayacakmis herseyde bir hayir var derlerya
    Ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Bahar, iyi ki gitmiş :) Teşekkürler.

      Sil
  35. Sen bir dahisin.

    Kıskanç anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  36. Oğluşumun en sevdiği şey budur. Truff...
    Anne bana truff yap der durur çevremde :))
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  37. Bazen yalnız kalmak gibisi yok. İnsan kendi kendine kalmayı istiyor arada ama aile olmanın tadı hiçbirşeyle değişilmiyor. Truffta nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  38. Kadife kek müthiş lezzetli görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim! :) yalnız yaşama düşüncesinin zihnimde yarattığı ilk kaygılar bunlar olurdu herhalde. Normalde zaten korku filmi ve karanlığı sevmem, evde yalnız olsam muhtemelen çok daha gergin ve huzursuz olurdum ://

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman yalnız kalmamalısın Giz :) teşekkürler.

      Sil
  39. Ellerine sağlık bu isimli keki çok fazla duyuyorum şu sıra görüntüsüde gerçekten pek şekermiş..

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  40. Ya cok guzel bi tarif ama allah askina o ne bicim anlatistir ya on kere ayni seyi yazip bide ustune aciklamissn, hic bi seitede bole bisi gormedim ya.

    YanıtlaSil
  41. Cok guzel bi tarif aslinda ama anlatis ne bicim allah askina. Yazdiktan sonra bi oku ben ne yazmisim bole diye. Bu kadar anlatim zorlugu ceken baska bir blog gormedim. Sanki kek yapmiyoruz da atom parcaliyoruz. Ayni seyi on kere yaz ustune birde acikla bu ne allah askina.

    YanıtlaSil
  42. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .