22 Temmuz 2012 Pazar

ÇİKOLATALI ÇİÇEK EKMEK ve 'Ramazan Geldiğinde...'


çiçek ekmek

Her yıl Ramazan ayı geldiğinde ; 
  • Tüm TV kanalları aya uygun program yapma gereği duyar ! İlgili , ilgisiz hepsi ihtiyaca binayen en iyi hitâbet , en derin bilgi , en yüksek mevkî , en ağlatıcı nîda hangi hocadaysa onu transfer eder , günde en az 1 (ki bu çoğunlukla iftar saati programlarıdır. Kanalda para bolsa ve yönetimin niyeti de varsa bunun bir de sahur versiyonunu düzenlerler)  Ramazan programı yayınlar. Böylece yaz tatiline çıkan dizi oyuncularından boşalan saatlerin bir kısmını Ramazan ayı programları doldurulur.
  • Evlilik ayları gelip çattığında o düğün senin bu düğün benim tokmak tutan elleri nasıl bağlayana dek davul çalan davulcular(!) 1 aylık gece mesaisine başlarlar. Belediyeden (veya muhtarlıktan) ücret aldıkları yetmiyormuş gibi Ramazan ayının 10. ve 20. günü kapınıza dayanıp bahşiş isterler. Arife günü ve bayram günleri aynı yerleri tekrar gezip nasıl akıllarında tutuyorlarsa "siz geçen sefer de vermediydiniz , bir sonrakine hazır olsun" diye tehdit vari cümleler kurar , sinirlerinizi zıplatırlar. Tamam gece davul iyidir , insana sahur için enerji katar , mahalleye canlılık getirir vs. ama bu devirde saat  ya da telefon alarmı dururken davulcu sesiyle uyanan kaldı mı be kardeşim ! Bu neyin bahşişi ? (Tırnak içerisinde yer alan davulcu cümlesi 2 Ramazan önce bizzat bana, mahalle davulcusu tarafından söylenmiştir. 2 kişi gezdikleri için dövemedim keratayı, yoksa yenilir yutulur laf değil!)
  • Yerli - yersiz her gazete Ramazan ayına 1 kaç hafta kala kuponla Elmalılı Hamdi Yazır Kur'an Tefsiri , dua kitabı , Emine Bedel yemek tarifleri kitabı-dergisi , bayrama birkaç gün kala da geleneksel bayram tatlıları dergisi verme yarışına girerler ! Kıyıya köşeye bakın, illaki vardır evinizde birkaç tane o dergilerden.
Amacım eleştiri yapmak değil bir sinerji yaratmaktı. Aklımdaki ilk cümleden konu buralara nasıl geldi bilmiyorum. Şimdi ilk cümleyi yazdığımda siz de bana hak vereceksiniz. Hadi en başından ;

çiçek ekmek

Her yıl Ramazan ayı geldiğinde ;  özellikle  hatırlanan bazı şeyler vardır. Aslında çok şey vardır da (işte tam bu noktada benim kafam karışır ve üstteki cümleler kurulur.) benim için bu hatırlanan şeylerin en değerlisi GÜLLAÇtır. Arayın , Ramazan ayı dışında güllacı biraz zor bulursunuz canını sevdiğimin tatlıcı dükkanlarında !.  Başka zaman gittiğimde asla ikram edilmeyen ama iftar sonrası misafirin yediği hazmedilsin niyetiyle yapılan TÜRK KAHVESİ vardır mesela. Ya da Trabzon'da LAVAŞ vardır şekerli suyla ıslatılıp yapılır ve illaki Ramazan ayında yenir. 

Peki başka ne vardır bizim muhakkak Ramazan ayı gelince hatırladığımız ? Hadi bakalım beyin fırtınası yapıyoruz. 11 ay unutup bu mübarek ayda aklınıza gelen o özlenesi yiyecek-içecek nedir ? Alayım cevapları ...

Bol misafirli , çok şenlikli , tadına doyulmaz Ramazanlarınız olsun...

çiçek ekmek

Malzemeler :
(Kaynak : Umut Sepeti)

20 gr. Yaş maya
2 su bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı sıvıyağ 
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 adet yumurta ( sarısı üzerine)

İç Dolgusu İçin (İçine çikolata koymak benim fikrimdi, dilerseniz siz de Zeliha gibi içi boş veya içine alternatif başka malzemeler koyarak da deneyebilirsiniz)

80 gr %70 kakaolu bitter çikolata

Yapılışı : 

-Mayayı ve ılık sütü geniş cam bir kaseye alıp mayayı eritin.

-Üzerine sıvıyağ (veya eritilmiş margarin) , yumurtanın beyazı , bal , tuz ve azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.-Hamurun üzerini nemli bezle örterek 45-50 dk  mayalanmaya bırakın.
-24 cmlik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. Kalıbın yan duvarlarını sıvıyağ ile yağlayın.
-Çikolatayı bıçak yardımıyla ince ince doğrayın (1 denememde fındıklı çikolata kullandım, aman ha uzak durun !).-Mayalanan hamuru tezgaha alıp elinizle rulo haline getirin. Ruloyu bıçak yardımıyla 6 veya 8 eşit parçaya bölün (3 kere denediğim bu tarifte 8 parçaya ayırarak yaptığım ekmeğin 6 parçaya bölünerek yapılmış ekmeğe oranla daha iyi piştiğini farkettim).



-Hep bir parçayı yuvarlayıp merdaneyle yarım cm kalınlığında açın. Açılan hamurun ortasına 1tatlı kaşığı çikolata koyup tekrar yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurları kelepçeli kalıba dizip 20 dk tepsi mayalanması için bırakın.

çiçek ekmek


-Mayalanan hamurun üzerine 1 yemek kaşığı sütle açılmış yumurta sarısı sürün ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker serpin.


çiçek ekmek

-180 derecede ısıtılmış fırında , ekmeğin üzeri tamamen kızarana dek pişirin. Ekmek biraz ılındıktan sonra kalıbı açıp , tercihen SICAKken servis edin.
(Üstteki fotoğraflarda pörtlemiş hamurdan göz kırpan çikolatayı görüyor musunuz?)

Baharda nerdeyse 2 haftada bir yapıp bir günde tepsinin tamamını yiyince bir süre çikolatalı ekmek olayına ara vermeyi tercih ettim. Ama özleniyor be kerata !

Fotoğrafların bir kısmı hıdrellez için hazırladığım ekmekten. Yemyeşil çimlerden anlamış olmalısınız, pişer pişmez pikniğe gittik ve evde demleyip götürdüğüm çayın yanında üzerine Nutella sürerek afiyetle yedik. Yoo hiç de abartmış sayılmam !

Bu da 3 kişilik piknikte ekmeğin kalan kısmı :


LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

65 yorum:

  1. ayyy ne guzel cicek ekmek oldu :) Ellerine saglik canim :)

    YanıtlaSil
  2. Bayıldım..Bende isiyorum bu ekmekten...ve sanırım ilk işim sabah kalkınca yapmak...malzemem olsa bu saatte bile denerdim...ellerinize sağlık..süper olmuş...muhteşemm...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nurşen, şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  3. Eline sağlık çikolatalı ekmek çok güzel görünüyor...Ramazanla ilgili yazına katılıyorum ama iyide oluyor bence gerçi bir çok kanal bu sene proğram yapmadı ve bantlarla idare etti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu farketmemişim bu yıl Hanife :) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. cikolatali herseye bayilirim bennn.

    YanıtlaSil
  5. Yapımı eğlenceli ve çok tatlı görünüyor:-)
    Güzel bir ekmek olmuş,bende sahura pastane pidesi olan şekliyle pide yapmıştım.
    Ellerinize sağlık bu leziz ekmekler için güzel yol gösterdi yakın zamanda bende yaparım zeytinlisini belkide.
    hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun, çocuklar çok seviyor :) Çok teşekkürler.

      Sil
  6. seni takip etmekten çok keyif alıyorum sevgili leyla ama bu nasıl güzel bir tarif diğerleri gibi..anlatımın ve resimleme tekniğin müthiş..mayalı hamuru ilkkez deneyecek biri için hiçte zor gelmedi bana..çok güzel anlatmışsın..aklıma koydum..yapıp bozup denemek istiyorum..ellerine sağlık iyiki varsın..zaman zaman senin bloğunu açıp bu kız neler yapmış acaba bunu denesemmi dediğim çok oluyor.lezzetini anlata anlata bitiremediğin bir kurabiyen var..oda aklımda olanlaradan..ne zaman yaprım kısmet ama seni çok büyük keyifle takip etmeni bilmeni istedim..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehnaz ne güzel sözler bunlar, hakettim mi diye düşünmeden edemiyorum...
      Çok teşekkür ederim. İzleyen insanların hatrına , halin vaktim iyi olmadığı zamanlarda bile en iyi fotoğrafları çekmeye çalışıyorum. Beğeniliyorsa ne mutlu...
      3-4 ay öncesine dek yaş mayaya elimi süremezdim. Ama dikkatli yapınca oluyormuş demek sonrası geldi :) Şimdi dikkat etmesem de oluyor şükür. Eminim sen daha güzellerini yaparsın, o marifetli ellerden neler çıkıyor :)
      Tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  7. Her zaman ki gibi yine çok keyifli bir yazı olmuş, öncelikle Hayırlı Ramazanlar diliyorum. Ekmek ise tek kelimeyle mükemmel görünüyor. Ellerine sağlık. Mutlu Haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Sana da hayırlı Ramazanlar...

      Sil
  8. Harika görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. çocuklar bayılır bu ekmeğe en kısa sürede deneyeceğim. Ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  10. ben ramazan ayı gelince bir sofranın etrafına toplanıp huzurla beklemeyi seviyorum.

    bir de Antalya da 18 in boğacaları satılır.. muhteşem tarçın kokusu ile çocukluğuna götürür ve orada bırakır..bak aklıma geldi.. bu akşam hemen bir boğaça alınmalı..eskiden her bakkalda vardı..şimdi bakkal mı kaldı? kalmadı..marketler zaten anı mı bıraktı insanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla burnuma tarçın kokusu geldi :) Bakkal olanlar da adını değiştirdi zaten, kimse bakkal demiyor artık.

      Sil
  11. Leylaa muazzam muazzam söyleyecek bişiy bulamıyorumm!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepcim döndün mü tatilden, yeni yazılar bekliyoruz hadi :)
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  12. Yazına bayıldım. Benimde Ramazan deyince aklıma gelen ilk şey Ramazan Pidesi ve sıcak yeme gayretiyle iftara yarım saat kala girilen pide kuyrukları. Bu arada senin çikolatalı ekmeğinde nefis olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler... Hayırlı Ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ah ah pideyi nasıl unuttum ben ya :) Evet Elifcim sırf sıcak yensin diye ne eziyet ne eziyet...Bir de muhakkak bol susamlı :)
      Çok teşekkürler. Sana da...

      Sil
  13. Leylacım, sohbetine bayıldım.
    Yıllardır bildiğimiz ama dile getirmediğimiz konuları ne güzel anlatmışsın. Sana teşekkür ederim.
    Çiçek ekmeğine gelince, tek kelimeyle harika görünüyor.
    Kimbilir lezzeti nasıl güzeldir? Kalıplar, tahtalar ve çekimlerine bayıldım bu sırada.
    Bu güzellikler için teşekkürler.
    Adana'dan sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim öğrenmem çok iyi oldu :) Teşekkürler Pırıl. Şu oruçlu halimle okurken benim bile canım çektiiiii...

      Sil
  14. Ne yaptın sen Leylaaa...

    Hayırlı Ramazan olsun.
    Oruç tutmayan anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  15. leylacığım muhteşemsin yine ne diyeyim. çikolatası içinde bu ekmekler müthiş olmuş. kaybedilen enerjilere gelsin o zaman çikolatalı ekmeklerin. kokusu burnuma kadar geldi desem inanırmısın. eline gönlüne sağlık arkadaşım. sevgiler hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet sahurda iyi gider :)Çok teşekkür ederim. Sana da ...

      Sil
  16. Ah ah haklısın Leyla.Yerden göğe kadar..Kalemine sağlık.Fotoğraflar birbirinden güzel ve blog tasarımını çok sevdim.Ekmek çok güzel olmuş.Ah şu diyet mevzusu olmasa ben hepsini yerdim..
    ellerine sağlık,hayırlı ramazanlar ..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Bade. Çok naziksin. Sana da hayırlı ramazanlar.

      Sil
  17. ekmeklere bayıldım leylacığım , eminim tadı süperdir ellerine emeklerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Hayırlı ramazanlar, Leyla'cım.Çok hoş yazmışsın, dediklerin doğru. Ama olsun ramazan geldi mi aklıma hep çocukluğum ve baba evim gelir.
    Çiçek ekmeğine gelince, çok hoş gözüküyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek çok teşekkürler sana da hayırlı Ramazanlar. Çocuklukta daha güzeldi, 3-5 yıl öncesi bile çok farkediyor artık... Çok teşekkür ederim.

      Sil
  19. ahh ahhh Leylacım ben bittim şimdi ellerine sağlık çayla ne de güzel gider.
    tercihim içi çikolatalı.... sevgilerimle öptüm...

    YanıtlaSil
  20. Tek kelimeyle harika Leylacım. (Yazını aceleden okuyamadım. Ekmeğe hemen yorum yazmak iştedim)

    YanıtlaSil
  21. Somuncu teyzeden tam not Leylacım:)) Ellerine sağlık, tatlı içli bir ekmek çok değişik oluyordur eminim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oooo şimdi sevindim işte :) Teşekkürler,beğenmen ne güzel :)

      Sil
  22. leyla ne kadar haklısın ramazan konusunda yazdıklarında sana kelime kelime katılıyorum:)
    bu fotoğraflar ne allah aşkına baktıkça bakası geliyor insanın :)
    bayılıyorum
    sevgiler kocaman:)

    YanıtlaSil
  23. ellerine sağlık, çok yeteneklisin..tatlı olarak nasıl acaba, merak ettim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı tam tatlı değil, ama tuzlu değil,çörek gibi :) Teşekkürler Buket.

      Sil
  24. Fotograflar süper. Ekmek olarak değil, başlıbaşına çayla falan yenir bence. Şu anda diyette olan biri olrak hiç iyi gelmedi bana.:)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Ne güzel yazmışsın Leyla!
    Çikolatalı, hımmm benimkiler duymasın:)Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  26. Çikolatalı olunca akan sular durur:)) ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  27. Este pan es una delicia irresistible con chocolate me encanta,luce muy bonito,abrazos hugs,hugs.

    YanıtlaSil
  28. yine çok güzel resimlemiş ve çok güzel anlatmışsın ve yine keyif alarak okudum,ellerine sağlık çok çok güzel olmuş çikolata değişik fikir aklımın köşesine yazdım,
    iki kızımla sahura kadar oturuyoruz davulcu bizi uyandıramiyor pek tabiki ,bu yüzden sare(ortanca kız)bahşiş vermeye karşı,biz zaten uyanığız diyor(valla çok uyanık)sena'da(büyük kız)olsun kıız yazık adama bak gece yarısı dolaşıyor kolay işmi diyor,bahşiş atana kadar kapından ayrılmıyor zaten panik halindesin bey bey yokmu bozukluk rezil olduk mahalleye oluyorsun,aman be ya hepi topu bir ay bitiyor bile,ramazanda yenen içilen en önemli yiyecek güllaç ve pide bizim için,Allah oruçlarımızı kabul etsin inşallah hayırlı ramazanlar,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızların farklı karakter yapıları da böylece anlaşılmış oluyor :) Doğru esasında, 11 günü bitti bile...
      Teşekkür ederim.Size de :)

      Sil
  29. yazdıklarına katılıyorum bende güllaç sevenlerdenım ve fatıhte hergun satan bıryer buldum desem :)) ellerıne saglık nefis olmuş ben sureklı yesem kesın kılo alırdım:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo ne kıymetlidir orası kışın :) Teşekkürler.

      Sil
  30. Muhteşem ama bu :))kesinlikle deneyeceğim canım, ellerine sağlık mis gibi fındık kreması kokusu buralara kadar geldi :)

    YanıtlaSil
  31. Sıcak sıcakken içinde erirken çikolatası mis gibi demlenmiş çayla ne de güzel olur yaaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm evet ben de aynen öyle yedim Elif :)

      Sil
  32. Pide ve güllaç Ramazan ayının en güzelleridir bence:) Yaptığım bir boşnak tatlısı vardır illa Ramazan'da yaparım :)) Başka zaman aklıma gelmez nedense Leylacım.
    Ben de reklamlara gıcığım bu ara herşeyi illla ki Ramazan ayına bağlıyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak demek ki herkesin varmış bir Ramazan tadı :) Evet o reklam olayı hakikaten sinir bozucu.

      Sil
  33. Uzun zamandır çikolatalı ekmek yapmayı istiyordum. Ama elim varmıyor..yok sa varmalı mı .??
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .