27 Ekim 2012 Cumartesi

İNCİR REÇELİ Güzeldir. Kahvaltı da...


Sevmeyen var mı ? Ya da ondan hazzetmeyen ? Onunla arası pek iyi olmayan ? Ne mümküm ! Kahvaltı sevmeyen insan ölmüş de gömülmemiş demektir ...

Sevdiğim, yemek için ölüp bittiğin, gördüğümde gözümün döndüğü ne varsa hepsi bir tarafa, kahvaltı öbür tarafa...Ve iyi biliyorum ki bir çok kişi de benimle aynı fikirde.

Masadaki sıcacık bir simidin, hatta o simidin içine yerleştirilmiş tam yağlı beyaz peynirin ; üzerine tereyağ-kaymak-bal sürülmüş taze ekmeğin ; iyi demlenmiş bir bakdak çayın ; irice doğranmış ve zeytinyağı gezdirilmiş bir tabak domatesin  ; nane-kekik-pul biberle tatlandırılmış yeşil zeytinin tadı , bir İskender kebapta veya karnıyarıkta olabilir mi kardeşim ? I ıh.. 'Evet'lerinize kulaklarım kapalı ...




Ben kahvaltıcıyım arkadaş. Öyle 'işe giderken atıştırırım birşeyler' veya 'alırım bir poğaça'cılara hiç gelemem. Gerekirse 1,5 saat önce kalkar (ki öyle yapıyorum), efendi gibi yumurtamı kayısı kıvamında pişirir, tereyağlı kızarmış ekmeğine kadar herşeyi hazırlar, hatta bir de sabah haberlerini açar kahvaltımı ederim. Kış aylarında kahvaltı etmek için erken uyandığım zaman, havanın henüz zifiri karanlık olması vs. benim için teferruattır. Yaz-kış, her mevsim ölümüne kahvaltı !

Beni duyan da savaşa gidiyorum sanar. Her güzel sabah kahvaltısının ardından böyle duygulara kapılıyorum. Bugün de arkadaşlarımla tıpkı böyle bir kahvaltı yaptığım için, hazır bu duygular depreşmişken bloğa dökülsünler istedim. Malumunuz yarın pazar. Hem tatilin hem de haftanın son günü. E artık kurarsınız nefis bir kahvaltı sofrası ;)

Afiyetle...
(Çay tabağımı kıskanmayın!)


İncir Reçeli İçin Malzemeler : 

1 kg taze reçellik incir (Karadeniz yöresinde yetişen Parlıcan inciri veya Torosan inciri )
1 kg toz şeker
1 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Yapılışı :

-İncirleri yıkayıp büyükçe bir çelik tencereye alın, üzerine şekerin tamamını ilave edip kapağını kapatarak 1 gece bekletin.
-Bir gün sonra incirlerin üzerine 1 su bardağı su ilave edip orta ateşte kaynayana dek bekletin.
-Kaynayan reçele yarım limonun suyunu sıkıp kaynatmaya devam edin. Kaynama zamanı reçelin kıvamı koyulaşana dek devam etmeli. Kimisi reçeli bal gibi sever kimisi de benim gibi sıvı, akışkan şekilde. Kıvamı anlamanın en kolay yolu şudur ; reçel kaynamaya başlayınca küçük bir tabağı buzdolabına koyun.
 10-15 dakika sonra tabağı buzdolabından alın ve içine reçelin suyundan bir yemek kaşığı dökün. Birkaç dakika içerisinde reçel soğuk tabak sayesinde kıvama gelecektir, akışkanlığı kontrol ederek reçelin kıvamına bakın, istediğiniz gibi olmuşsa ocağın altını kapatın,eğer biraz daha katı seviyorsanız kaynatmaya devam edin. Bu kontrolü bir süre sonra tekrarlayın. 

-Reçeli pişirme esnasında üzerinde oluşan köpüğü tahta bir kaşık yardımıyla almayı unutmayın !



LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

24 yorum:

  1. Canım bayılırım incir reçeline ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Leyla önce mutlu bir bayram diliyorum.

    Eh benimde kahvaltıcı olduğum az buçuk yazılarımdan bellidir, çok severim. İster kalabalık bir kahvaltı sofrası ister yalnız olsun.

    Bizim ailede nedense pek incir reçeli sevilmez ama ben çok severim. Gerçi hep hazır alıyordum. Bu sene yeğenim 5 kavanoz incir reçeli yapıp getirmiş, bayıldım tabi.

    Ellerine sağlık ve çay tabağını kıskandım mı? hayır. Ama itiraf ediyorum çok çok beğendim, öyle güzel ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı...Burda Aslı ismini görünce sevindim :) Hoşgeldin.
      Kahvaltı sevmeyen bizden değildir :)
      O zaman seneye incir reçelin benden... Tap taze ve doğal.
      Böyle çay tabaklarını çok seviyorum, insana renk katıyor :)
      Teşekkürler.

      Sil
    2. Cok severim,elinize saglik.

      Sil
  3. Hiç kahvaltısız okula, işe gittiğimi hatırlamıyor. Bende senin gibi tam teşekküllü bir kahvaltı olmadan dışarı çıkmam işte kahvaltı yapanlar da hoşuma gitmez . Kızımda aynı yetişiyor. İzmirde bardacık türünden bizde yapıyoruz bambaşka bir şey geçen sene paylaşmıştım. ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Mmmmm nefis nefis, bayılırım incir reçeline. Öyle bir anlattınız ki hemen sabah olsun ben de kahvaltı edeyim diyorum yanında sevdiklerimle, iyi bayramlar:)

    YanıtlaSil
  5. Leylacığım bu saatte kahvaltı yapasım geldi vallahi........ Bu arada gidip ekmek-peynir attım ağzıma....Biz bazen akşam yemeğini kahvaltıya dönüştürürüz..Kahvaltı bizim içinde vazgeçilmezimizdir. Ellerine sağlık reçel çok güzel gözüküyor...İyi bayramlar..

    YanıtlaSil
  6. benim de en sevdiğim öğün kahvaltıdır.tek başıma bile olsam bir şölen havasında olur.incir reçelinin yeri ayrıdır.en sevdiğimdir.bi de çay tabağı çok datluu.çok beğendim:)

    YanıtlaSil
  7. Ahh kesinlikle benim de en sevdiğim öğündür kendileri. Hele güzel bir sohbet eşliğinde uzun uzun yapılan kahvaltılara bayılırım. Burada hiç içimden gelmiyor kalkıp kahvaltı hazırlamak ama hep Türkiye'deki evimize taşındığımızda hazırlayacağım kahvaltıları düşünüyorum. İncir reçelini de eskiden sevmezdim şimdi çok seviyorum. Geçenlerde markette kuru incir reçeli buldum harikaydı.Yine de evde reçel yapmanın keyfi bambaşka:) Mutlu kahvaltılı nice günümüz olsun sevdiklerimizle:)

    YanıtlaSil
  8. incir reçeli severim ama kabuksuz :) bu sene bir deneme yaptık o da tutmadı..seninki harika gözüküyor ellerine sağlık..iyi bayramlar canım :)

    YanıtlaSil
  9. offf ellerine sağlık..misler gibi görünüyor.hele ki kahvaltı keyfi beni delirtmeye yeten bir öğündür...sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Her ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum... İyi bayramlar!

    YanıtlaSil
  11. Öyle güzel anlatmışsın ki kahvaltıyı insanın tok karnına kahvaltı yapası bile gelir. Ki ben bayılırım güzel bir kahvaltı sofrasına ama ben hazırlamamış olursam :((
    mesela annem hazırlasa, sıcacık ekmek kokusu ile uyandırsa ben de çocukluğuma dönsem..
    bu arada incir reçelin çk güzel görünüyor.Hiç yapmadım sanırım en çok ürktüğüm reçel o.

    YanıtlaSil
  12. sabah öğle akşam kahvaltı edebilenlerdenim bende ,kahvaltı tabağına bayıldım
    buarada ;) iyi bayramlar:)

    YanıtlaSil
  13. Sana katılmamak mümkün değil.Bu yazıyla kahvaltıyı sevmeyene bile sevdirirsin.Benimde en sevdiğim öğündür kahvaltı.Bazen haftaiçi akşamları bile eşimle kahvaltı ettiğimiz olur.Bu arada reçelin görüntüsüne ve çay bardağına bayıldım.Çok ama çok şirin.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. En sevdiğim, en özendiğim öğün. Haftaiçi evde kahvaltı yapamam ama işyerinde az çeşitle de olsa yaparım mutlaka. Kahvaltısız olmaz!
    Reçelleri çok severim ben de kaymak veya tereyağıyla. Ama incir reçelini yemedim sanırım hiç. Senelerdir ya kızılcık, ya çilek ya da vişne reçeli yerim. İncir de pek güzel duruyor. Gece gece olsaydı da yeseydim tereyağıyla da löp löp yağ olsaydılar bana :))
    Ellerin dert görmesin,
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Eline sağlık.Olgun incir reçeli yedim ama yapmayı denemedim,güzel görünüyor.Kahvaltı konusuna gelince,
    Cemal Süreya'nın şiirinde ki dizeler gibi,
    Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
    Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.

    YanıtlaSil
  16. Bu rengarenk fotoğraflar, neşeli yazılar için tebrik ederim Leyla.
    Çok keyifli bir blogun var.
    Başarılar...

    YanıtlaSil
  17. İncir reçeline farklı bir yorum olmuş,Leyla'cım.Eline sağlık. Bu arada bende kahvaltıcıyım, hep özenli ve uzun kahvaltıyı severim.

    YanıtlaSil
  18. bence de illa ki kahvaltı,
    akşam yemeği hazırlanmamışsa bile tercihimdir,
    öyle güzel anlatmışsın ki,imrendim doğrusu,ve çay tabağını kıskandımmm,çok beğendim,
    keyifli anlarında kullan inşallah,
    reçel ise enfes görünüyor,ellerine sağlık,
    afiyet şifa olsun,

    güzel bir hafta diliyorum,

    şeri...

    YanıtlaSil
  19. mmmm bayılırım bayılırım :)ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  20. Leylacığım,
    Ben de kahvaltısız güne başlayamayanlardanım. Bazen tahliller için aç karnına doktora gitmem gerekiyor ki; sıkıntısı bir gün önceden başlıyor ben de. Bir an evvel eve dönüp mis gibi çayımın yanında kahvaltı edince ancak kendime geliyorum. Öyle güzel anlatmışsın ki bu durumu ağzına sağlık Leylacığım.
    Bir ellerine sağlık da incir reçeli için. Diyabetten dolayı yiyemesem de görmesi bile yetiyor. Yemiş gibi oluyorum. Hmmmmm! çok güzel, çooook.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .