11 Şubat 2013 Pazartesi

Etli Arpa Şehriye Pilavı


Şuan eşim yanımda telefonla arkadaşına mantar sote tarifi veriyor. Bu ortamda nasıl size bir etli pilav hikayesi anlatırım bilemiyorum. Ama deniycem !

Gün itibariyle 2. döneme başlamış bulunmaktayız. Avantajlarıyla dezavantajlarını kıyasladığımda 2. dönemin başlamış olmasından ötürü mutluyum. 7 yıllık öğretmenlik hayatımda en iyi öğrendiğim şey, ikinci yarı yılın vınn diye uçarcasına geçtiği. Ardından gelen de malumunuz yaz tatili. Ahh ne hoş...

Mesleğimden yana şikayetim yok. Gençlerle bir arada olmak güzel. Ama çok iyi biliyorum ki yapmam gereken meslek bu değil ! Yine 'yanlış yerdeyim' düşüncesiyle bir 4 ay daha geçirelim bakalım, gelecek günler bize neler getirir...


Aranızdan birileri çıkar da 'ben sevdiğim işi yapıyorum' derse çok fena imrenirim haberiniz olsun. Ayrıca nazarım da anında değer. Yok öyle gelip hava atıp kaçmak !

Son olarak 'bayan için en uygun meslek' yorumlarınızı görmezden geleceğimi itinayla belirtirim. Biz o laflara kanacağımız günleri çoktan geçtik :)

Dilim , son zamanlarda yine çokça sürç-i lisan etmekte. Bir ara kendisini cin biberine yatırıcam söz .Bilginize!

(Yazının başında, eşimin telefonda arkadaşına verdiği tarifi anlatmak bana düştü. Hem mantar sote hem pilav, bu yazı biraz kafa karışıklığıyla yazılmış olabilir, affediniz!)


Malzemeler (4-5 porsiyon için) :
(Kaynak : Ufuk Mutfakta)

100 gr kuş başı doğranmış dana eti
2 su bardağı arpa şehriye
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı 
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4,5 su bardağı dolusu sıcak su
Tuz

Yapılışı : 

-Kuşbaşı doğranmış eti kapaklı bir tavaya alıp kısık ateşte, kapağı kapalı olarak pişirin. Ara ara eti karıştırmayı unutmayın. Kendi yağıyla kavrulması için ilave yağ eklemeyin.
-Pilavı pişireceğiniz tencerede tereyağını eritin. Sıvıyağı ekleyip hemen ardından şehriyeleri ilave edip sürekli karıştırarak kavurun. 
-Şehriyelerin kahverengine döndüğünde kavurduğunuz eti ekleyip sıcak suyu dökün. Tuzu da ekledikten sonra suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynayınca ateşi en kısık ayara getirip (ben ocağın en küçük yerinde en kısık seviyede pişiriyorum) kapağı kapatın.
-Şehriyeler tamamen suyu çektikten sonra tencerenin kapağına kağıt havlu veya benim yaptığım gibi sadece bu iş için kullandığım ince kumaş mutfak peçetelerinden sıkıştırıp tencereyi bir beze sarın. Pilavı bu şekilde 15 dakika dinlendirin. 
-Tercihen cacık ile servis edin.

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

35 yorum:

  1. Harika ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Arpa şehriye pilavını çok severim ..Etli olduğundada çok daha güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Arka manzara bana Antalya dedirtti sanki.

    YanıtlaSil
  3. Yaptığım işi seviyorum ama sevdiğim işi yapmıyorum bilesin Leylacım. O yüzden yalnız değilsin. En azından birilerine birşeyler öğretmenin mutluluğu ve gururu var sende. Yaptığın işi sana ögretmeye çalışan kendini bilmezlerle uğraşmıyorsun öyle düşün.

    Ne yalan söyleyeyim şehriye pilavından pek hoşlanmam ama emeğinin ve güzel fotograflarının önünde her zaman saygı ile eğilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte benim olayım da seninki gibi :) E tabii şimdi senin söylediğin açıdan düşündüğümüzde haklısın...

      Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Oysakiii küçük kızıma öğretmen olması için çaktırmadan ne baskı yapıyorum bir bilsen canısı:))..Tamam sustumda...:))bu arpa şehriye pilavı çok kalorilimidir canım zira şu anda çoook canım istedi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun tabii olsun, zararı yok :) Çok teşekkür ederim Havvam.

      Sil
  5. Kafa karışık ama tarif değil :)
    Hayırlısı olsun her meslek zor değil mi Leylam? yani hangi işi yaparsanız yapın inanılmaz zorlukları var. Ha Öğretmenlik artı bir mesai istiyor, çok özveri istiyor. Kimbilir 4 ay sonrası belki değişir fikirler.
    Sevdiğim mesleği yapmıyorum onun için kaçmıcam :)
    İşte diyorum ki ben bu tarifi yaparım. Ya pa rım evet :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Tabi ki her mesleğin zorluğu var ama söyler misin şuan başlamakta olan Yalan Dünya'nın senaristi Gülse Birsel'in ne gibi bir zorluğu olabilir mesleğinde :) Bir yerde bir adaletsizlik var ama çözemedim Aslı :)
      Hepimiz, sevdiğimiz işi yapacağımız günler görelim inşallah. Senin için de yürekten dua edicem :)
      Çok teşekkür ederim, yaparsın tabi :)

      Sil
  6. ooo hemde etli....
    seve seve yerim valla...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. Az önce salata yemiş ama hala açlıktan gözü dönen bünyem, hem mantar sote fikri, hem de etli şehriye pilavı görüntüsüne çok fazla dayanamayabilir. Ellerine sağlık, görüntü muhteşem diyip anında uzuyorum buradan Leylacığım :)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Yeni dönem hayırlı olsun Leylacım inşallah dediğin gibi göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Pilav nefis görünüyor ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ankara tava olarak geçer bizim oralarda hakkını fondaki manzarada enaz pilav kadar doyurucu teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Ankara pilavı olarak biliyorum ben de. teşekkür ederim.

      Sil
  10. tarif sevdiğim bir tarif...teşekkürler..mesleğe gelince anne-babası emekli öğretmen olan birisi olarak bilirim o zorluğu..sevmeden de yapılması çok zor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halden anlayan insan ne iyi :) teşekkürler.

      Sil
  11. ellerine sağlık çokkkkk güzell .Bir tabak alıp kaçtım .

    YanıtlaSil
  12. etli denememiştim yapayım bende
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  13. Et sevmeyen beni bile imrendirdi bu pilav, staj günlerimi hatırladım, çok severdim sonra düşündüm de hiç yapmayı denememişim, tarifi not ettim kesin deneyeceğim, yalnız o ilk kare varya denize doğru pilavın resmi şahane bir manzara bayıldım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten o manzara sırf imrenesiniz diye :) teşekkürler.

      Sil
  14. geçen gün kıymalısını yapıp lezzetine şaşırmıştım.

    şimdi de etli deneme zamanı :)

    YanıtlaSil
  15. içinde arpa şehriyesi olan her şeye bayılırım :). yemek pişirmekten ziyade yemeği dışarıda yiyenlerden olduğum için zor tariflerden kaçınırım. o anlamda bu, kulağa oldukça kolay geldi, en kısa zamanda denemek isterim. çok teşekkürler tarif için :). bu arada işime bayılıyorum diyen varsa, bana da haber ver, beraber boğazını sıkalım :)).

    http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gezdim gördüm, hakikaten hep dışarda hep dışarda nereye kadar :D afiyet olsun şimdiden. teşekkürler.
      (beraber sıkma fikrini bi düşüneyim;))

      Sil
  16. evliliğimizin ilk yıllarında iken eşim yıllarını ankarada geçirmiş olmanın özgüveniyle bigün bana dediki'' bugün sen yemek yapma ankaranın çok güzel bir yemeği var ankara tava ben onu yapiğim'' e hadi yap dedim önüme gele gele te bu yemek gelmezmi ama benim için adı ogün bugün etli şehriye pilavıdır ki tarifini görünce dedimki aklın yolu bir, lezzetine bi diyeceğim yok ama ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. ilahi sen:)
    güldürdün gece gece beni:)
    ben de çok istemediğim,hatta ve hatta çoğu zaman söylendiğim bir meslekteyim,hem de 24 saat mesai,
    olsun bakalım deyip geçiriyoruz ahir zamanı,

    damarına basmak gibi olacak ama hep öğretmen olmak istemiştim bennnn:)

    çenem düştü,
    pilav tabağını aldım haberin olsun,biraz soğumuş ama nefisss tadı var,

    sevgilerimle,
    şeri...

    YanıtlaSil
  18. etli hiç yemedim
    ilk fırsatta deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
  19. kari koca ne kadar beceriklisiniz masallah.

    YanıtlaSil
  20. 25 senedir evliyim, şu yemeği bir kez yapmak nasip olmadı biliyor musun Leyla? Çalışırken usta yaptığında bayılırdım ama işte kısmet değilmiş demek ki.. Kimbilir belki bu tarifin benim miladım olur bakarsın :) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çoook seviyorum kim yapsa yerim :) Hadi kolay gelsin :)

      Sil
  21. seni özendirmek gibi olmasın ama ben işimi çokkkk severek yapıyorum ben özel bir hastanede çocuk doktoruyum hergün o tatlı çocukları iyileştirmek o kadar hoşuma gidiyorku yalnız yemek çok güzel gözüküyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehiii nazar ettim, yakında tesiri gelir :) Sevgiler.

      Sil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .