16 Mart 2013 Cumartesi

Trabzonlular Ne Yer 4 - YARMALI PAZI SARMASI

yarmalı pazı sarması, godoş dolması

(Bu yazı, kendime olan sitemimden yüklü müktarda alıntılar içermektedir !)

Şu günlerde fena halde 'gereksiz gelenekler'e sarmış vaziyetteyim. Üstelik bu gelenek kisvesi altında hayatımıza yerleştirdiğimiz şeylerin çoğu, batıdan alıp sahiplendiğimiz saçma alışkanlıklar.

Misal, düğün esnasında pasta kesip birbirinin ağzına sokuşturmak nedir ! Hayır ben yapmadım mı ? Yaptım. Ama bi sor niye yaptım ? Tamamen mahalle baskısı ! Sanki o olmasa gelinin incileri dökülecekmiş de rezil rüsvahi olacakmış gibi, öyle bir psikolojiyle yaptım. Tabii o esnada bu yaptığımın kayda alınarak bilmem kaç kişiye çoğaltılıp dağıtılacağını ve sonrasında ben böyle 'saçma gelenek' ahkamları keserken çıkartılıp yüzüme tokat gibi vurulacağını bilemedim ! Pişmanlıklar, pişmanlıklar...

Anadolu'yu gezip de köy düğünlerini gözümüze sokuşturan programları izliyorum, izliyorum da kahroluyorum. Binbir çeşit düğün yemekleri, evden davullu zurnalı çıkan gelin alayları, beyaz gibi ruhsuz bir rengin yerine tercih edilmiş allı-güllü işlemeli kadife, ipek kumaşlar...Ama benim favorim gelini düğün alanına at üstünde götürme adeti. Yok öyle güç bela bilmem kaç yüz liraya son model beyaz ya da kırmızı otomobil kiralayıp cadde boyu bilahare kornadan elini kaldırmadan gezinmeler ! Tabii mümkün mertebe gelin ön kaputta otururken fotoğraf çektirip, 35x50 boyutlarında büyülttürerek duvara asma olayı var ki aman es geçmeyelim !

Velhasıl burama kadar dolmuş (elimle gösteriyorum siz anlayın) ve her rastladığımda yüzümü buruşturur durumdayım. Vay benim Alp Arslan'ım, bunun için mi girmiştin Malazgirt'e ?

yarmalı pazı sarması, godoş dolması

Bu arada bir Pazı Dolması hikayesi yazdım, okumaz mıydınız ? Çok afedersiniz , kendisine bizim buralarda 'Godoş Dolması' derler. Siz yine de o isimle anmayın olur mu ? Afiyetle...

Malzemeler (2 kişinin, bi oturuşta çayın yanına hepsini yiyip bitirebileceği miktar için):

1 demet pazı yaprağı
2/3 su bardağı haşlanmış yarma (bulamazsanız eğer yerine buğday veya bulgur kullanın)
100 gr kıyma
1 küçük boy soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım çay kaşığı nane + aynı miktarda karabiber

Sosu İçin : 1 diş sarımsak + 3 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 tatlı kaşığı salça + 1 çay bardağı su

Yapılışı : 

-Pazı yapraklarını saplarından ayırıp tuz ilave edilmiş kaynar su dolu tencerede yumuşayana dek haşlayın. Sıcak suda çok bekletmemeye özen gösterin, yapraklar elimizde sararken dağılmamalı. Ortalama 4-5 dk yeterli olacaktır.
-Soğanı incecik kıyın. Üzerine kıyma, salça, tuz ve baharatları ilave edip elinizle tüm malzemeler birbirine karışana dek yoğurun.
-Pazı yapraklarının her birinin (bölmeden) içine 1 yemek kaşığı dolusu iç harcından koyup bol kalacak şekilde sarın. Sıkıştırmıyoruz ki malzemeler piştikçe taşmasın. Adına 'godoş dolması' denmesinin sebebi de bu, iri iri olması. Hatta benim fotoğraftakiler küçük bile oldu çünkü pazı yapraklarım pek ufaktı.
-Tüm yaprakları bitirip sarmaları tencereye dizdikten sonra sosunu hazırlayın. Salçayı sıvıyağ ve su ile açıp içerisine dövülmüş sarımsağı ilave edin.
-Sarmaların üzerine porselen bir tabak kapatıp su kaynayana dek yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
-Sarmalar pişip ılındıktan sonra yoğurt ile servis edin.

yarmalı pazı sarması, godoş dolması

LeylaK

Share This

Gez ve öğren !

22 yorum:

  1. yarmayı bulamıyorum ben , harika gözüküyor bu arada ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trabzon'da zor değil ama yarma kullanılmayan yerlerde bulması zor evet. Teşekkürler.

      Sil
  2. Bende kulturumuzle alakasi olmayan bu adetlere oldum olasi uyuzum zaten.dugun yapmadigimiz icin pastayi da yedirmedik birbirimize cok mutluyumO:-)
    Pazi dolmasini boyle yapmamistim denenmeli tarifler listesine aldim bile:-)ellerine saglik canim...takipteyim sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Godos ismini HIc duymamistim ))

    YanıtlaSil
  4. of of enfes bir lezzet.ellerinize sağlık.eşim aslen rize kökenli o nedenle karadeniz yemeklerini çok sever ve bende arada yaparım ama etli.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ben de çok severim, harika bir görünüm... Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Çok severim canım çok da güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel olmuş canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canım yarmalı hiç yemedim ama severim değişik lezzetleri
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. sen çok yaşa emi leyla:)
    hiç yoktan güldürdün beni:)
    eminim fotoğraftaki görüntü gibi harikadır tadıda ellerine sağlık:)

    dipcik not: fotoğraf boyutların azıcık daha mı büyük olsa acaba ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Olur, öyle yapalım Aylin :)
      Teşekkürler.

      Sil
  10. Merhabalar Leylacığım, canım öğleden sonra bir konuya müthiş sıkıldı anlatamam bazen problemleri çözmekte güçsüz hissedersiniz kendinizi aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misali ne yapsam ikilemi yaşarsınız. işte tam da bu durumdayken ( problemi akşam gittiğim ilgili yerde çözeceğim kesin ) yazına takıldım dur bakalım '' bizim leyla nelere takmış yine'' diye.yazın beni biraz olsun güldürdü inanki..Eee adetlerde iyisi de var saçma sapanı da var, akla yatanı da yatmayanı da .. .Bizde nikahta birbirimizin ayağına basmamaya söz vermiştik ve basmadık.. ama o pastayı tıkınmak zorunda bırakıldık ne yazık ki.şu dolmalardan başka kalma dı mı? hepsini o 2 kişi kişi yedi mi ? kocaaaaman sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ne mutlu bana o zaman.umarım sorunu da çözmüşsündür Şükran.
      İyi yapmışsınız siz de :)
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Elinize sağlık Leyla hanımcım:)SEVGİLER

    YanıtlaSil
  12. Sen baya baya kızıyorsun bu adetlere :) hani gelin-damat birbirine pasta yedirmesin, tamam. Ama Leylam ne bileyim bazı adetlerde kalsın ya ben seviyorum gibi :) çünkü bu teknolojik dünyada robot olmadığımızı kanıtlayan eylemlermiş gibi geliyor onlar.
    Hepsini geçtim yine yazındaki mizahı ve anlatım gücünü çok sevdim bu böyle biline. Keyifle okuyorum her seferinde.
    Hani demiştim ya Pazı hiç yemedim diye :( demişmiydim? ) bilmiyorum tadı nasıldır. Yalnız Yarma'yı biliyorum teyzem çorbasını yapardı.
    Fotoğrafların çok güzel hele üzerindeki Logo çok hoş olmuş. Ben sevdim yeni blogunu ya, içim ısındı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsine değil Aslım ya, bazılarına :)
      Çok teşekkür ederim. Seviyorum böyle konuşmayı :) Hele de okuyanlar olunca, ne güzel...
      Pazı, yemelisin Aslı :) Kavurup yumurta bile kırsan tadını alırsın ;)
      Logo için ayrıca teşekkürler, sevdim kendisini :) Öperim...

      Sil
  13. ellerine sağlık arkadaşım pazı sarması zaten çok güzel

    YanıtlaSil
  14. İsmini okuyunca öyle bir kahkaha atmışım ki :)) Trabzonluların espri yeteneğinin ve senin fotoğraflarının hayranıyım.. Yaaa tabağın ne kadar güzelmiş öyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Değil mi ama Hülya :) Teşekkürler.

      Sil
  15. Merhaba leyla hanım sayfanız çok güzel,bende 5-6 aylık bir blog sahibiyim,bu arada bir Trabzonlu olarak Trabzonlular ne yer!tariflerin'iz dikkatimi cezbetti doğrusu,,,

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .