9 Aralık 2013 Pazartesi

Susam Mantolu Tahinli Kek


susam mantolu tahinli kek

Susama %50 zam gelmiş ! Pöfff ! Buna en çok kahrolacak mahlukatlardan biri benim. Yok öyle simit sevdasından falan değil. Aksine, çok da simit düşkünlüğüm yok. Ama ya o tahin ! Hani pekmez dolu tabağa döker de kavanozun kenarında kalanını parmağınla sıyırıp yersin. Sonra tam da o esnada kafanı tahin kavanozunun içine sokup hepsini yalayıp yutmak istersin ! Evet normal insanlar genelde böyle düşünmüyor. Ama ya tahin delisi ben ? Benim tahin için hissettiklerim tam olarak böyle bir şey işte...

Tahinli her şeyin tadını çok beğeniyorum. Ama tahinin kendisine olan tutkunluğum kadar değil hiç biri. Hatta pekmezle tahini bir arada yemekten çok daha lezzetli buluyorum tahini tek başına yemeyi. Birazdan tahin krizine girebilirim anlatmaktan !

susam mantolu tahinli kek

Bu susam mantolu keki Rumma'nın Facebook sayfasında görür görmez denedim. Zihnime bir kere girdikten sonra çıkmayacağını biliyodum, öyle de oldu. İçindeki tahinin lezzetini, dışındaki susamın kıtırlığını bir an evvel tatmak istedim. Hep bu Yahya'nın yüzünde. Yoksa hiç böyle sabırsız bir midem yoktur !!!

İlk denemem işte şu alttaki fotoğraf. Benim kalıbıma Rumma'nın ölçüleri az geldi. Bir de güneşin tam batma anına denk geldiği için pek iyi fotoğraflar yakalayamadım. Daha da fenası kekin tadını çok beğenen Comolocco , keki ertesi gün hastaneye, iş arkadaşlarına götürmeye karar verdi. Ellerim böğrümde kala kaldım öylece .

Velhasıl 2. deneme farz oldu. Hatta onun son dilimi de az evvel bitti. Yarına 3.sü pişirilebilir ... O derece lezzetli anlatabiliyo muyumm ????


Ben kalıbımın ölçülerine göre kekin miktarında ve içeriğinde bir takım değişiklikler yaptım. Orjinal tarif için kaynak kısmındaki linki tıklayabilirsiniz.

Malzemeler (24 cmlik kek kalıbı için ) : 
(Kaynak : Rumma

4 adet oda ısısında yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pekmez
2/3 su bardağı tahin
2/3 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2,5 su bardağı un (Ben yarısını mısır unu yarısını beyaz un kullandım. Başka unlar da tercih edilebilir)
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1 paket kabartmatozu (kullanmıyorum)
Dışı için susam ve oda ısısında yumuşamış tereyağ

Yapılışı :

-Kalıbınızın iç kısmını tereyağ ile iyice yağlayın ve susam serpin (O dıştaki mis gibi karamel renk tereyağının rengidir :))
-Yumurtaları , şekeri ve pekmezi cam bir kasede 5 dk çırpın.
-Tahin, yoğurt ve sıvıyağı ayrı bir kapta çırpın.
-Un ve kabartmatozunu eleyip hazırlayın.
-Tüm malzemeyi aynı kapta birleştirip mikserin düşük ayarıyla un parçaları kaybolana dek karıştırın.
-Cevizi ekleyip kek hamurunu kalıba dökün.
-180 derecede ısıtılmış fırında keki pişirin. Ben ilk 20 dk 180 derecede ardından 25 dk daha 160 derecede pişirdim. Kendi fırın ısınıza göre ayarlayın.
-Dilerseniz dilimlediğiniz kekin üzerine pudra şekeri serpin. Ben gerek duymadım. Ama çok şekerli sevenler tercih edebilir.



Share This

Gez ve öğren !

36 yorum:

  1. Kabartma tozunu kullanmadan keki nasıl o kadar kabartabiliyorsun?Merak ettim..Hesap sorar gibi bir cümle oldu kusura bakma:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) tüm malzemeleri oda ısısında kullanıyorum ve yumurtayı en az 5 dk çırpıyorum. bunlar kabarması için yeterli zaten Ayfer. eskiden kabartmatozu mu varmış :)

      Sil
  2. bende cok severım tahini deneyeceğım elınıze sağlık

    YanıtlaSil
  3. Kabartma tozu kullanmadan nasıl kabarmış, karbonat mı kullandıniLeyla'cım.Görüntü, nefis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek, 1 yıldan fazla zamandır ikisini de kullanmıyorum. Tüm malzemelerin oda ısısında olması ve yumurtanın şekerle yeterince köpürtülmesi yetiyor. Yumurtanın doğasında var kabarmak :)

      Sil
  4. Çok severim tahinli keki benimde sık yaptığım bir tarif ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık Leylacım.Kek çok lezzetli görünüyor.Tahin konusunda sanki beni anlatmışsın.Ben öyleyimdir.Tahini çok severim.Hatta tahinle pekmezi birleştireceksem eğer pekmezi çok az koyarım ki tahinin tadını bastırmasın diye.Şimdi benim de canım çekti bak.Neyse can boğazdan gelir.Biz yine pahalı mahalı demez alıp yemekten vazgeçmeyiz.Yapımızda var yanii:) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Tahinle ilgili hislerime tercüman olmuşsun bitanem:)Mübarek şu durumda benzinden pahalı:)ama benimde umrumda değil..Kek muhteşem görünüyor ama bir misafire denemeli çünkü tahin ve susamı benden başka yiyen ve seven yoktur.Yarasın Yahya'ma:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahaha Havvaaa :) o zaman afiyet olsun gelecek olan misafirlere inşallah :)

      Sil
  7. Bende çok severim tahini.Tatlıı tuzlu herşeye ekleyesim gelir.Çok sıkta tahinli tatlar pişer evde.Keki muhakkak deniycem çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık olsun bu arada Yahya daha neler isteyecek çok merak ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam kış tarifleri di mi Bihter :) Çok teşekkürler. Valla bu ara bol bol tahinli kek istiyor, bakalım yakında ne ister :)

      Sil
  8. Sanki beni anlatmışsın yazının başında.Tek başına tahin en büyük tutkum.Ayda yılda bir birleşirler bizim evde pekmezle kendileri:)
    Benimde tahinli bir kek tarifim var kışları sık sık yaptığım.Kekin üstüne döküyorum tahini.Ama bu daha bir fazla mı göz kırpıyor bana ne:)Deneyeceğim fanustaki keklerim biter bitmez.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kekin üstüne dökerek daha da yoğun bir tat oluşturmak mümkün :) Ben de çoook seviyorum böyle yemeyi. Çok teşekkürler. Şimdiden afiyet ola :)

      Sil
  9. Bir süredir senden post görememiştim.Oysaki sorun bendeymiş:)seni izlemeye almamışım ben.Ne fena.Bende düşünüp duruyorum neden birşeyler yazmıyor diye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aslında 5 ay kadar çok sık yazamadım hamileliğin ilk dönemlerinden ötürü. Son 1 aydır aktifim :)

      Sil
  10. Leylacığım,
    Deli bir tahinsever olarak sana katılıyorum. Ne pekmez ne şeker isterim ben de. Kaşık kaşık yiyebilirim amma, işte aması var. Öylesine kalorili ve yağlı ki böyle senin yaptıklarına iç geçire, yutkuna yutkuna bakarım.
    Hanidir yapmıyordum ama özlemim iç geçirmem ondan değil, bu tablo gibi kekden canım yaa!
    Yahya dünyaya geldikten sonra ye birazcık da, sütü artırdığı söylenir.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak tadımız aynı Işıl :) Ben de öyleyim ama dediğin gibi, inanılmaz kalorili :) E eğer sütü arttırıyorsa en azından kuvvetli bir bahanem olacak demektir :) Öperim.

      Sil
  11. kesinlikle bende tahin sevenlerdenim :) bu kek te tam benlik olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Kabartma tozu olmadan çok daha güzel kabaran kekler var biliyorummm.. Hele pandispanya puf puf oluyor resmen :)

    Kek de, fotoğraflar da anlatım da her zamanki gibi harika..

    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Elif, kabartmatozu olmadan bence daha güzeller :) Teşekkürler.

      Sil
  13. Susamgil bir sıvı ve bizzat susamın ta kendisi.. Bu birlikteliğe şapka çıkarırım ancak:)) Ellerine sağlık Leylacım..

    YanıtlaSil
  14. Sağol leyla sayende bu saatte küçük hanımı uytma faslı biter bitmez kalkıp dolduracagım tabagımı tahin pekmezle. O birşey degil verdiğim kilolar geri gelecek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak şimdiii, sen yazınca ben de imrendim :)

      Sil
  15. Leyla hn
    Bu mantolamayı kaç defa yaptıysam bloglardaki gibi bu görüntüyü yakalayamadım susamlar kaybolup gidiyor sunun varsa püf noktasını paylasırmısınız katı yağla kalıbı yağlayıp üzerine susamı serpiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Güzel bir nokta, aslında bunu ekleyebilirim tarife. Böyle dışında susam, hindistancevizi vs. serpili kekler yapabilmek için kek hamurunun bildiğiniz kek hamurlarından daha katı olması lazım. Ki böylece susamlar kekin içine karışıp kalmasın. Oda ısısındaki tereyağla güzelce yağlayın, susamı serpin, normalden daha katı kıvamlı bir kek hamuru yapıp kalıba dökün. Bence o zaman olacaktır, zaten bu hamur da cıvık kıvamlı değil. Kolay gelsin.

      Sil
  16. Tesekkür edrim cvbınız için ama o zaman da kekin dokusu pamuksu kıvamdan uzaklaşıyor gibi geliyor bana ne kadar cıvık olursa kek hamuru daha ıslak pamuksu doku olmuyor mu yalnış mı düşünüyorum acaba bir mutfak sever olarak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pamuksu olması için kekin hamurunda nişasta bulunması lazım, un miktarını azaltıp nişasta ilavesi yaparak da bunu ayarlayabilirsiniz :)

      Sil
  17. kabartma tozu olmadan böyle de kabarıyor demek, nasıl da kışkırtıcı !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eskiden kabartmatozu mu varmış :) teşekkürler.

      Sil
  18. Bende yaptım bu keki...Misss misss...hem de sıcak sıcak 3-5 dilim hop mideye...
    Tarif süper, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. senin kabarık keklerini görünce bana da bir heves geliyor Leyla :)
    bu tarifini özellikle yazdım denedim. bizim evden herkes farklı yorum yaptı. yok susamlı kek ki olur, tahin de nerden aklına geldi vs. ben afiyetle yedim yattım. sabah kalktığımda kek bitmişti :D
    meğer hem sevmiş hem ilginçlerine gitmiş bizimkilerin.
    ellerine sağlık tarif için çokça teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahaha, afiyet olsun Merve , bi dahaki sefere verme onlara, pişman olsunlar :)

      Sil
  20. Pekmezsiz olurmu zaten şeker varda

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .