29 Haziran 2014 Pazar

Zeytinli Diyet Poğaça


İlk günü atlattın mı, gerisi kolay geçer azizim !
Şükürler olsun biz de Ramazan ayının ilk gününü geçirdik. Oruç tutmayla ilgili bir sıkıntımız yok zaten. Sıkıntı , oruç tutarken Yahya Kemal'in enerjisiyle aynı enerjiye sahip olup dengede kalabilmek :)

Misal, iki sabahtır 6:30'da uyanıyoruz. E haliyle oyun arıyor kendisi. Garip sesler çıkarmak, elleri sürekli hareket ettirip anneyi uyandırmak oyunların ilki :) Sonra annenin gözünün içine bakarak nazlanmak falan...Gerisi geliyor haliyle :)

Beşik mi Karyola mı ? yazıma yorum olarak 'farketmez nasıl olsa yanında yatacak' diyenleri de şu girizgahın içinde anmak istiyorum. Hakikaten farketmezmiş, koyun koyuna uyuyoruz :) Ve kesinlikle anneliğin en güzel taraflarından biri bu. Mis...


Gelelim yazımızın ana temasına. Hamurişini en az oğluyla uyumak kadar çok seven ben, poğaçayı farklı şekillerde denemeye devam ediyorum. Bir sonraki denemem amuda kalkmış poğaça modeli olabilir, şaşırmayın.

Bu kez tart kalıbında denedim. Sebep ? Hani böyle yanları girintili çıkıntılı ya, çok güzel görünür dedim.Yani sırf göze hitabı açısından tart kalıbının her bir girintisini tereyağ ile yağladım. Aman ne oyalayıcı işmiş !

Sonuç, güzel oldu güzel ;) E sahura bi zeytinli poğaça yaparsınız artık.

Malzemeler (1 tart kalıbını doldurmak için) :

1 su bardağı ılık süt
Yarım paket yaş maya (eritme işlemi istemiyorsanız instant maya kullanın)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (akı hamura, sarısı poğaçaların üzerine)
1,5 su bardağı tam buğday unu
Alabildiği kadar beyaz un
Sıvı veya katı yağ yok !

Zeytinli Harç İçin Malzemeler :

1 büyük kase çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
1 rendelenmiş domates
1 çay kaşığı kekik
1 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı
Dilerseniz 1 çay bardağı kadar ufalanmış beyaz peyniri de bu harca ilave edebilirsiniz.

Yapılışı :

-Ilık sütü derin bir kaba alın. Üzerine yaş mayayı ekleyip iyice ezerek karıştırın. İçine toz şekeri ilave edin ve kabın üzerini kapatıp en az 10 , tercihen 30 dk sıcak bir yerde bekletin. Kabın derin olma sebebi maya bu esnada oldukça kabaracaktır, taşmasın.
-Yoğurayacağınız kaba önce tam buğday ununu koyun, üzerine 2 su bardağı beyaz un koyup karıştırın ve ortada bir çukur açın.
-Çukurun içine önce yumurta akını ve tuzu, ardından süt-maya karışımını ekleyip yavaşça yanlardan un ilave ederek yoğurun. Bu karışım özdeşleşince beyaz un ilave etmeye devam ederek hafif ele yapışan bir hamur oluşturun.
-Kabın üzerini streç filmle sarın ve sıcak bir yerde 45 dk mayalandırın.
-Mayalanma işleminin ardından hafif bir un serperek hamuru tekrar yoğurun. Yalnız bu yoğurma işlemini yalnızca bir kaç saniye tekrarlayın. Amacımız ele yapışan hamuru biraz daha kuru hale getirmek. İşlemin sonunda hamur hala elinize hafifçe yapışıyor olmalı.
-Zeytinleri 2 veya 3e bölerek doğrayın. Tüm iç malzemesini karıştırıp hazır edin.
-Tart kalıbını yumuşak tereyağ ile iyice yağlayın.
-Hamurdan cevizden biraz büyük boyda bezeler yapın. Her bir bezeyi elinizde açıp iç harcından koyun ve yuvarlayın.
-Kalıbın tam ortasından başlayacak şekilde her bir poğaçanızı kalıba dizin. Birbirine değecek ama çok da birbirini baskılamayacak şekilde olsun. Malum, tekrar bir mayalanma süreci yaşayacaklar.
-Tüm bezeleri bitirdikten sonra poğaçaları 20 dk daha mayalandırın.
-Üzerine yumurta sarısı sürüp dilerseniz çörek otu serptiğiniz poğaçaları 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Sonra da çoluk çocuk evde kim varsa uyandırıp sahurunuzu yapın. Yanına muhakkak peynir (tercihen kaşar) , domates yeşillik çıkarmayı unutmayın. Çay da demlersiniz di mi :)

Afiyetle.


Share This

Gez ve öğren !

3 yorum:

  1. Ay ben de poğaça istiyorum. Şöyle en diyetinden ama en lezzetlisinden. Ve istediğim kadar çok yemek istiyorum.. Çok güzel görünüyor bu poğaçalar ve bir gözüm yatağa bakıyor olmasaydı kesinlikle gider denerdim. İç malzemesi de kulağa çok güzel geliyor. Başka bir bahara denemek kısmet olur umarım :) Bu arada güle güle kullan yeni blog temanı. Facebook'ta gördüm hemen bakmaya geldim :) E oldu o zaman, size iyi akşamlar. Yahya'yı kucaklıyorum kocaman :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Güzel görünüyorlar:)) elinize sağlık...
    Ben de sayfama beklerim sizleri ziyarete ve katılırsanız da çok mutlu edersiniz.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .