3 Ekim 2014 Cuma

Patatesli Rulo Poğaça

patatesli rulo poğaça

Bir bayram temizliği macerasının daha sonuna geldik.
Günlerden arefe. Bayramlıklar hazır. Yahya Kemal, ikinci bayramını kutlamaya hazır, evim hazır, Comolocco hazır. Ama benim yorgun bedenim hiçççç hazır değil. Dinlenemiyorum yahu !

Bu bayram öncesi bi afakanlar bastı beni ki , bütün dolapları indir, tüm giysileri yıka, kurut, ütüle, katla, yerleştir. Sanki bayram gelmiyor da evden gelin çıkacak ! Neyse ki tüm telaşe bitti (en azından hafifledi). Bayramın hemen ardından eski düzenime girip , oğluşu uyuttuktan sonra keçelerime, etaminlerime dönüp huzura kavuşmayı düşünüyorum. Zira çok iş birikti. Zaten izleyecek dizi de yok ! Kaldım mı yine bu sonbahar el işlerine. En güzeli...

Klasik poğaça şekillerine veda ettik artık. Çok zaman alıyor yahu :D Daha pratik, daha çabucak yapılabilecek poğaça şekilleriniz varsa talibim. Şöyle en az zaman harcananından !

Bu poğaçamızın şekli de öyle. Tek tek bezeler yapmak yerine merdaneyle çabucak açıp hemencecik sarıyor ve pişiriyorsunuz. Ilınınca da ince dilimlere ayırıp , gün tabağında yaprak sarmalarının sağına, makarna salatasının da soluna yerleştiriyoruz :) Koordinat bile veriyorum daha ne yapayım ! Hadi kolay gele.

NOT: Tarif için ben PastaPazarı'ndan aldığım kağıt kalıpları kullandım. Tek kullanımlık, kolayca açılabiliyor ve çok zarif desenleri var ;)

patatesli rulo poğaça

Malzemeler (2 adet kağıt kalıp için) : 

1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi İçin : 

5 orta boy haşlanmış patates
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı dolusu kuru nane
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzeri İçin :  Haşhaş , susam , çörekotu

Yapılışı : 

-Soğanı incecik doğrayın veya rendeleyin. Sıvıyağla beraber kavurun.
-Salçayı ve haşlanmış, rendelenmiş patatesleri ilave edip sürekli karıştırarak 5 dk kadar kavurun.
-İç harcını ocaktan alın, içerisine nane ve tuzu ilave edip karıştırın.
-Ilık sütü derin bir kaseye alıp içerisine yaş maya ve toz şekeri ekleyin. Maya eriyene dek karıştırın ve köpürmesi için 10 dk bekletin.
-Derin bir kaba 3 su bardağı dolusu un eleyin, ortasını açın. Yumurta akı , tuz, köpürmüş mayalı karışım ve sıvıyağı ekleyip yanlardan azar azar un alarak yoğurmaya başlayın. Tüm karışım homojen bir hal alana dek karıştırıp un ekleyerek yoğurmaya devam edin.
-Hamur kabının üzerini streç filmle sarıp hamuru sıcak bir ortamda 45 dk mayalandırın.
-Mayalanan hamurdan iki büyük beze yapın.Her bir bezeyi un serpili tezgahta , yaklaşık 1 cm kalınlığına gelene dek inceltin. Açtığınız hamurun içerisine , patatesli iç harcının yarısını yayın. Hamuru rulo şeklinde sarın.
-Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın ve hamurların her birini kağıt kalıba yerleştirin. 25 dk mayalanması için bırakın.
-Mayalanan hamurların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp birine haşhaş, diğerine susam-çörekotu serpin.
-180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dk pişirin.
-Ilınan poğaçaları kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis edin.



Share This

Gez ve öğren !

0 yorum:

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .