19 Kasım 2015 Perşembe

Gerçek İtalyan Pizza Tarifi

gerçek-italyan-pizzası, pizza-hamuru-nasıl-yapılır

Bir zamanlar hayatımda bolca vakit varken, blog okumak hayatımın neredeyse merkezindeki faaliyetlerden biriydi. Mütemadiyen her akşam, yatmadan evvel bilgisayarı açar, sık sık takip ettiğim blogları gezer, güncellenenleri okur, yorum yapar, yeni bloglar keşfeder, yeni fikirler edinirdim (Gerçek İtalyan Pizzası tarifim de o günlerin hatırası).

Sonra hayatıma Yahya Kemal girdi ve bırakın blog okumayı, varolan bloğumu bile korumakta zorlandım. Ama neyse ki hala günde ortalama 10 bin ziyaretçim sayesinde, yarı aktif olarak blog yazmaya devam ediyorum.

Ne yazık ki 'blog okuma' hobim için aynı şeyi söyleyemiyorum. Çünkü bitme noktasına geldi...
Bazen planlıyorum, işimi gücümü bitirip kendime vakit ayırmak istiyorum, biraz kahve yudumlarken birkaç satır okumak istiyorum bloglardan ama ne mümkün ! Anneliğin dramı, o vakit ya banyoda geçiyor ya da sırada bekleyen bir yığın işten herhangi birinde :) Kendimize zaman ayırma konusunda çok beceriksiziz. Veya kendimize karşı çok acımasızız, hangisi doğru bilemiyorum !

Velhasıl yine ben böyle blog okuduğum bir akşam (6-7 yıl kadar evvel) Annemin Sable Bisküvisi adında bir blog keşfetmiştim (Benim gibi meraklı ve eski blog takipçileri hemen adını hatırlamıştır).  Çok naif, çok hoş bir yazı dili olan, kendisine hayran olduğum Zeynep adlı bir anneye ait oldukça favori bir yemek bloğuydu.

İlerleyen yıllarda bu bloğu okurken çok doğru bir şey yaptım, denediğim tariflerden birini not aldım. İyi ki yapmışım çünkü Zeynep'in bir gün blog yazmayı bırakacağını, hatta var olan kayıtların hepsini yayından kaldıracağını hiç tahmin etmezdim. Zeynep'ten haber alamamak, uzak kalmak çok can sıkıcı oldu evet ama o tarifleri kaybetmek de ayrı bir hüzün oldu benim için. Elimde bir tek bu tarif kaldı, 'İtalyan Pizza Tarifi' . Ki Zeynep bunu 'gerçek italyan pizzası' başlığı ile yayınlamıştı.

Zeynep'i sevgi ile anıyorum. Olur ya kendisi veya onu tanıyan birileri bu yazıyı okursa lütfen onu ve Bulut'u özlediğimizi bilsin.

Malzemeler (4 küçük boy pizza için) :
(Kaynak : Annemin Sable Bisküvisi)

400 gr un
100 gr irmik
250 ml su
50 ml süt
50 ml zeytinyağı
1 paket instant maya
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı şeker

Domates Sosu İçin Malzemeler :

5 adet domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kekik

Üzeri İçin : Sucuk, yeşil biber, mısır, zeytin, domates + 200 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :

-Unu derin bir kaba alın. Üzerine irmik ve tuzu serpip elinizle karıştırın ve tüm malzemeyi eşit bir şekilde dağıtın.
-Ilık süt, su ,zeytinyağı, kekik, şeker ve mayayı ilave edip kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini streç film ile örtüp 30 dk mayalandırın.
-Hamur mayalanırken domates sosunu hazırlayın. Rendelenmiş sarımsağı yağ ile birlikte teflon bir tavada kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ve kekiği ilave edip pişirin.
-Mayalanan hamuru unlanmış tezgaha alıp 4 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
-Açılan pizza hamurlarının üzerine domates sosunu eşit miktarda paylaştırın.
-Domates sosunun üzerine dilimlenmiş sucukları, domatesleri, yeşil biberleri dizin. Mısırları serpiştirin. Tüm malzemeyi bu şekilde bitirin. Son olarak kaşar serpin ve yağlı kağıt serili tepsiye pizzaları dikkatlice yerleştirin.
-Pizzaları 180 derecede pişirin. Gerçek İtalyan Pizzanız hazır.

gerçek-italyan-pizzası, pizza-hamuru-nasıl-yapılır


Share This

Gez ve öğren !

1 yorum:

  1. teşekkürler şahane bi tarif bence en kısa zamanda eşime sürpriz yapayım,sevgiler

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .