3 Aralık 2015 Perşembe

Sodalı Poğaça (Bayatlamayan Poğaça)

sodalı poğaça, bayatlamayan poğaça

Maşallah deyin, son günlerde tarif yayınlama konusunda oldukça iyiyim . Sanırım oğlumun doğumundan sonra tam olarak gerçek hayata dönüyorum artık ! Bence de biraz geç oldu evet, 22 ay kadar geç :)

Bir kaç gün evvel Çentik Poğaça'larımın hikayesini yazmıştım.  2 günde epey ziyaret alıp popüler olunca bugün gaza gelmiş olmalıyım ki farklı bir poğaça daha denemek istedim. Sonra aklıma, annemin biz bekarken evde sık sık yapıp poşetlere doldurmak suretiyle zulaladığı ve günlerce yesek de bayatlatmadan bitirdiğimiz sodalı poğaçalar geldi. Vay anasını, 8 yıldır hiç yapmamışım !

sodalı poğaça, bayatlamayan poğaça

Akşam yemeğine 1 saat kala hamuru yoğurup mayalanmaya bıraktım. O mayalanırken kaynamış olan sütü mayaladım, çorbayı , salatayı, masayı hazır ettim. Annem iç malzemesi kullanmadan , bu şekilde hazırlardı. İç malzemesi gerektirmeyen bir poğaça hamuru yoğurmuş olmam, o koşuşturma sırasından bana çok iyi geldi. Mayalanan hamuru 5 dk içinde şekle getirip çayı demledim. Onlar pişip de çayımız dem alırken biz yemek faslını bitirdik. Veee, final ;

Tap taze demlenmiş çayın yanında 2 tepsi sıcacık, yumuşacık, mis gibi poğaça. Dışarıda şakır şakır yağmur, denizde şimşeklerin ışık dansı...Huzuru hayale siz devam edin, noktaların devamını dilediğiniz gibi şekillendirin, poğaçaların tarifini not edin, yarın deneyin, ayaklarınızı uzatıp günün tadını çıkarırken beni hatırlayın...

(NOT: Poğaçaların içinde farklı olarak Bir Tutam Kekik bloğunun yazarı Ayşegül Hanım'dan aldığım fikirle (ki, kendisini severek takip ediyorum) süt kaymağı kullandım. Süt kaymağının poğaçada büyük farklar oluşturduğunu düşünüyorum. Benim aldığım sütün epey kaymağı oluyor ama oğluma verdiğim için ancak 3 yemek kaşığı kullanabildim. Eğer imkanınız varsa bulabildiğiniz kadar çok süt kaymağı kullanın tarifte, farkı göreceksiniz :))


Malzemeler (20-25 adet için) :

1 su bardağı ılık süt + 3 yemek kaşığı süt kaymağı veya 1,5 su bardağı süt (ben süt kaymağı kullandım, harika)
Yarım su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 şişe sade soda (gazlı olandan)
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta
Alabildiği kadar un

Yapılışı : 

-Ilık suyu bir kaseye alın, içerisine şekeri ve mayayı ekleyip iyice karıştırın. 10 dk bekletin.
-Derin bir kabın içerisine 4 su bardağı un koyun, üzerine tuzu serpip elinizle karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın. İçine sıvıyağ, yumurtaların akları ve oda ısısında sodayı ekleyin.
-Son olarak köpüren mayalı karışımı ve sütü (kullanıyorsanız süt kaymağını) ekleyip yanlardan ortaya doğru yoğurmaya başlayın.
-Ele hafif yapışacak kıvamda bir hamur olana dek un ilave etmeye devam edin ve iyice yoğurun.
-Hamur kabının üzerini streç film ile sarıp sıcak bir yerde 45 dk mayalandırın.
-Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Ardından , elinizde veya tezgahta 20 cm kadar uzunlukta olacak şekilde inceltin ve salyangoz kabuğu gibi dolayıp tepsiye dizin (ne teşbih yaptım be :D). Veya dilediğiniz şekli verin.
-Aralıklarla tepsiye dizdiğiniz poğaçaları 20 dk tepsi mayalaması için dinlendirin.
-Soğuk fırına tepsileri sürüp fırını 150 dereceye ayarlayın.
-Pişen poğaçaları akabinde bayatlamalarına izin vermeden çayın yanında üçer beşer hüpletin. Hepsini bitirin, işte bakın, bayatlamaya fırsat bulamayan poğaçalarınız oldu :)
-İçindeki soda sayesinde bir kaç gün tazeliğini koruyan bu poğaçaları çocuklarınızın beslenmesine koyup, hamburgerlerden uzak tutun :)


Share This

Gez ve öğren !

9 yorum:

  1. Kırk bin kere maşallah :) Süt kaymağı işin içine girince lezzeti ikiye katlıyor. Annem de bir börekte kullanır süt kaymağını. Ama üzerine sürer sütle açarak. O da çok güzel olur. Ellerine sağlık, sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  2. yani kaymak yoksa 2 bardak süt var dimi :) fırsat bulursam yapıcam örtmenim )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum iki kez yazılmıştı birini sildim Gülinim. Evet aynen öyle.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. muhteşem gözüküyor ama denemeye kıyamadım. çünkü yapabileceğimi sanmıyorum hiç :(

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık,çok güzel bir tarif.Poğaçalar iştah açıcı görünüyor.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .