31 Mart 2017 Cuma

Etli Girit Kabağı Dolması

Etli girit kabağı dolması, yayla kabağı dolması, kabak dolması

Geçtiğimiz yıl Nisan ayındaki Bodrum maceramızdan geriye kalan en güzel lezzetlerden biri bu minik kabaklar oldu. 'minik kabaklar' diyorum çünkü o güne dek bu kabakları ne görmüştüm , ne yemiştim, ne de adlarını biliyor durumdaydım. Sonra öğrendim, hatta bu yıl ekip biçmesini, toplayıp taze taze yemesini de öğreneceğim inşallah. Girit (Yayla) Kabağı tohumlarımızı aldık. Sakız kabağının yetiştiği toprakta bakalım bu minik dolmalık kabakları yetiştirmeyi başarabilecek miyiz ?!

Sunumunun kolay ve şık olması bir yana, hem sevimliler hem de dolmanın yapım aşamasında büyük kolaylık sağlıyorlar. Zira uzunca bir sakız kabağını 2-3 parçaya bölüm her birinin içini oymak çok daha zahmetli bence. 

Ülkemizin sıcak bölgelerinde sanırım 2-3 haftaya kadar pazar tezgahlarında yerini alır bu sevimli kabaklar. Bizim gibi daha doğuda kalanlar ya göremeyecek ya da biraz daha bekleyecek :)

Ben mi ? Önümüzdeki ay , yine aynı pazardan (Bodrum-Turgutreis Pazarı) 1-2 kg alıp getirmeyi düşünüyorum :)

Etli girit kabağı dolması, yayla kabağı dolması, kabak dolması


Malzemeler (6-7 adet Girit Kabağı  için) :

1 çay bardağına yakın bulgur (1 parmak kadar eksik olmalı)
1 adet orta boy soğan
150 gr dana kıyma
1 yemek kaşığına yakın domates salçası (veya yarı yarıya biber salçası ile birlikte)
1 küçük kase doğranmış maydanoz+dereotu
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullanıyorum)
Tuz, karabiber

Sosu İçin :

Rendelenmiş 1 iri domates (veya 1 tatlı kaşığı domates salçası)
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı kaynar su

Etli girit kabağı dolması, yayla kabağı dolması, kabak dolması


Yapılışı :

-Kuru soğanı incecik doğrayın. Soğanı ve bulguru derin bir kaseye alıp üzerlerine kıyma, doğranmış maydanoz , salça , sıvıyağ ve yarım tatlı kaşığı kadar tuz ilave edip iyice yoğurun. Mümkünse iç harcını 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
-Kabakları yıkayıp üst kısımlarından 1 parmak aşağı kesin (bu kısımdan şapka yapacağız). İçlerini oyup temizleyin. Dilerseniz kabakların dışını soyun. Zaten nadiren bulabildiğim böyle bir nimetin dış kabuğunu çöpe atmak istemediğim için ben soymadım. Alacalı veya tümünü soyup kullanabilirsiniz. Soyduğunuz kabakların iç yüzeyine azıcık tuz sürün.
-Hazırladığınız içi, kabakların üzerlerinde  bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
-Kabakların üzerine ince halkalar halinde domates dilimleyip yerleştirebilirsiniz. Ama ben doğrudan kabakların tepelerini (şapka dediğimiz kısımları) yerleştirmeyi tercih ettim.
-Sosu için rendelenmiş sarımsak , domates (veya salça) ve zeytinyağını bir tavada hafif kokusu çıkana dek pişirin. Üzerine su ilave edip fokurdayana dek bekletin.
-Sosu kabakların her birinin üzerinden geçecek şekilde dökün. Tencerenizin büyüklüğü ve kabaklarınızın sayısına göre su miktarı değişebileceği için parmak hesabı yapabilirsiniz. Kabakların tabanından yukarı en az 2-3 parmak yüksekliğe ulaşmalı döktüğünüz su. Eğer yetersizse su ilavesi yapın.
-Kabaklar pişene dek yemeği kısık ateşte pişmeye bırakın. Etli girit kabağı dolmasını yoğurtla servis edebilirsiniz.

Share This

Gez ve öğren !

3 yorum:

  1. Artık İstanbul'da da rahatlıkla bulunuyor, ben de ilk Bodrum'da görmüştüm. Zeytinyağlısı da güzel oluyor. Görselleriniz çok güzel ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Evet eminim zeytinyağlısı da nefis olur.

      Sil
  2. Bu kadar güzel yemek yapmayı nasıl öğrendiniz gerçekten merak ediyorum.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .