Son günlerde , aylar aylaaar sonra bilgisayar başına , okul işleri dışında bir şey için geçebiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu mutluluğun verdiği gazla , son haftalarda her fırsatta bilgisayarı açıp Dükkan'daki 'ekşi mayalı' kategorisini zenginleştirmeye çalışıyorum. Ekşi maya ile çok çeşitli denemeler yapmış olmama rağmen blogdaki tarif sayım çok sınırlı. Bu sebeple her fırsatta enerjmin büyük çoğunluğunu bu işe ayırıp kendi Ekşi Mayalı Gıda arşivimi kendim oluşturacağım. Biter bitmez de her türlü platformda sizlere duyuracağım.
Tüm Türkiye'nin eve kapandığı bu günlerde , sizin de farkettiğiniz üzere evde ekmek yapımına olan ilgi epey arttı. Bu süreçte benden ekşi maya isteyen o kadar çok kişi oldu ki kimisine elden ulaştırabildim. Kimisine yalnızca tarif verebildim. Bundan evvel kargo ile ekşi maya gönderdiğim çok kişi oldu ama bu dönemde kargoların yoğunluğu göz önüne alındığında mayayı kargo ile teslim etmeyi denemek, mayayı ölüme terk etmek gibi bir şey oluyor. O yüzden uzak diyarlardaki hiç kimseye ekşi maya ulaştıramadım.
Ama bu zorlu süreç bitip de tekrar eski güzel günlerimize (hatta daha iyilerine) kavuştuktan sonra yine kargo ile ekşi maya paylaşımında bulunabileceğimi umuyorum (Büyükşehirlerde yaşayıp da ekşi maya temin etmek isteyenler için ekşi maya satışı yapan bir çok fırın ve site var. Ortalama olarak fiyat 100 gr için 40-50 tl civarı, bilginiz olsun).
Bu kez ekmeğim siyez ekşi mayalısı. Az değil tam 48 saat soğuk bir uyku uyuyup sonra fırınla buluşmuş, bu sebeple hem lezzetine lezzet katmış hem de yumuşacık pişmiş bir ekmek kendisi. 24-26 saat soğuk mayalama sonucu pişirdiğim siyez ekmeğim de oldu . Fakat 48 saat mayalanmış bir ekmeğin dokusu 1gün mayalanmış ekmekte yok. Eğer benim gibi sabırla 2 gün bekleyemez de daha erken pişirirseniz ekmeğiniz bir miktar sert ve daha basık olabilir.
Malzemeler (1 baton kalıp için) :
500 gr siyez unu
350 gr su
100 gr aktif ekşi maya
10 gr tuz
7 adet ceviz
Yapılışı :
-Un ve suyu derin bir kasede kaşık ile karıştırıp 1 saat bekletin.
-Aktifleşmiş ekşi mayayı un ve su karışımına ekleyip 3-4 dk yoğurun. 30 dk hamuru dinlendirin.
-Son olarak tuzu hamura ilave edip 5 dk hamur tamamen özdeşleşene dek yoğurun. Kasenin üzerini streç film ile kapatıp hamuru buzdolabına kaldırın.
-Cevizleri bir kavanoza alıp üzerine su doldurun ve onları da buzdolabına yerleştirin.
-1 gün sonra hamuru buzdolabından çıkarın. Unlu tezgaha alıp dikdörtgen formu verin. Bu esnada kullanacağınız baton kalıbı yağlı kağıt ile kaplayın. Cevizlerin suyunu süzüp kağıt peçete ile kurulayın.
-Cevizlerden , ekmeğin üzeri için 4 yarım ceviz ayırıp kalanını iri parçalara ayırın.
-Dikdörtgen formunda açtığınız hamurun üzerine parçaladığınız tüm cevizleri yerleştirip hamuru katlayarak şekil verin. Baton kalıba hamuru koyun ve üzerine cevizleri yerleştirin.
-Bu kadar uğraştığınız hamuru şimdi fırına verebileceğinizi mi düşündünüz ? Düşünmeyin. Kalıbı usulca bir poşete geçirip 1 gece daha dinlendirmek üzere buzdolabına kaldırın.
-1 gece sonra hamuru buzdolabından çıkarıp poşetinden ayırın. Tezgahın üzerinde oda ısısına gelmesini beklerken fırını 230 derecede ısıtın.
-İyice ısınan fırına ekmeği yerleştirin. Yanına 1 kap içerisinde sıcak su koyun. Böylece ekmeğiniz yumuşak olacaktır. Fırın ısısını 200 dereceye düşürün ve ekmeğiniz tamamen kızarıp pişene dek fırında bekletin.
-Ekmeğimiz pişti, mis gibi oldu. Şimdi elinizi yakmadan ekmeği dikkatlice kalıptan ve yağlı kağıttan ayırıp tel ızgara üzerine alın ve tamamen soğuyana dek dokunmayın. Tercihen 1 gece sonra ekmeği dilimleyip dilerseniz porsiyonlayarak dondurucuya veya buzdolabına kaldırın. Tüketeceğiniz zaman ekmek kızartma makinesinde veya tost makinesinde hafifçe ısıtın veya kızartın. Ben bu işlemi her zaman yapıyorum. Böylece her seferinde yeni pişmiş tazeliğinde ekmeğim oluyor masamda.
Categories:
EKMEKLER
EKŞİ MAYALI
EV YAPIMI
KAHVALTILIK
0 yorum:
Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .