9 Kasım 2009 Pazartesi

ISPANAKLI BÖREK


 
Yaklaşık 2 aydır haftada bir(genelde salı günleri) evde ıspanaklı börek pişirmek gelenek haline gelmişti.Biz bu 2 aylık geleneği bu cuma gecesi bozduk.Artık sadece salı günleri değil cuma günleri de evde ıspanak böreği pişmeye başladı.Hem de gece pişirdim ki "Cumartesi Sabahı Kahvaltısı"na da kalsın diye.Allah sonumuzu hayır etsin,bu gidiş göbek kısmımda bir takım değşikliklere sebep olacak gibi görünüyor:))

Cuma günleri benim için oldukça yorucu geçiyor.Eve gelip,yiyip içip yattıktan sonra bir daha 22:30 civarı uyanınca insan sapıtıyormuş demekki.O saate hadi kek vs. anlarım da börek (hele de böreklerin en zahmetlisini) yapmak hangi manyağın aklına gelir, BENİM. Neyse velhasıl böreğimizi yaptık,bir de çay demledik, gece gece Beyaz'ı izlerken afiyetle yedik.Bitti mi? Biter mi hiç. Fotoğraflarda gördüğünüz üzere bu börek keyfi bir sonraki günün sabahına da sarktı.O zaman anladım ki gece börek yapmak iyi bir şey, hem o gün yeme isteğinizi gideriyor,hem de bir sonraki günün kahvaltısına bir alternatif oluşuyor.
    
Bu börek mevzusuyla ilgili bir hikayem daha var ki bu kadar şey anlattım,onu yazmazsam olmaz.Birgün ben yine böyle ıspanaklı börek yapmışım,fırında pişiyor.Eşime dedim ki "ben markete gidiyorum,şu börekler pişince fırını kapat,yanık börek yemeyelim". Ben bu endişeli ruh haliyle işlerimi halletmeye çalışırken,sevgili böreklerimin başına gelenlerden habersizdim.Eve döndüm,mutfağa yöneldim.Fırının kapağını bir açtım ne göreyim,tepsinin yarısı yok.Ben börekler yanacak da tadına bakamayacağım endişesi taşırken bambaşka bir sebepten ötürü börek yiyemedim ! Comolocco'm , yarım tepsi böreği ben gelene kadar bitirmiş.Şimdi şükrediyorum market yakında da gidip gelene dek kısa bir süre geçiyor.Uzakta olsaydı bana hiç börek kalmayabilirdi ! 

Buyrun ,  içinde bir sürü macera barındıran ıspanaklı börek hikayesi:
    
                      
İçi İçin Malzemeler(3 adet yufkayla toplam 12 gül börek için):
 
Yarım kilo ıspanak
1 büyük soğan
1 tatlı kaşığı salça
Karabiber
Kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
 
Harcı İçin Malzemeler:
 
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı sıvıyağ
1 yumurtanın akı
 
Yapılışı:
 
-Ispanakları ayıklayıp 1 saat kadar suda bekletin.Bu süre içerisinde suyu birkaç kez değiştirip temiz su ekleyin.Ben suyun içerisine her seferinde 1 yemek kaşığı kadar sirke de ilave ediyorum.Ispanak çok topraklı bir sebze olduğu için,maalesef böyle bir yönteme başvurmak zorunda kalıyoruz.
-Ispanakları çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
-Soğanı küp şeklinde doğrayıp büyükçe bir tavada pembeleşene dek sıvıyağla kavurun.
-Salçayı ekleyip soğanlarla özdeşleştirdikten sonra ıspanakları ekleyin ve birkaç kez kavurup pişmeye bırakın.
-Ispanaklar suyunu salıp çektikten sonra(yaklaşık 10 dakika) 1 çay kaşığı kadar karabiber ,kırmızı toz biber ve tuzunu ilave edip ocağı kapatın.
-Yumuratnın beyazını derin bir kaseye kırın,sarısını üzeri için ayırın.
-Kasenin içerisine süt,yoğurt ve sıvıyağı da ilave edip çırpın.
-Yufkaları üst üste serin ve önce ikiye sonra dörte bölün.
-Oluşan her bir yufka dilimine hazırladığınız sıvı harçtan döküp fırça yardımıyla yufkanın her yerine yayın.Çok ıslatmamaya,ama fazla kuru yer kalmamasına da dikkat edin.Ne kadar güzel ıslanırsa o kadar lezzetli olur.
-Yufkanın uzun kenarına ıspanaklı harçtan 2 yemek kaşığı kadar koyup uzunlamasına yayın.İç mazlemesini piştiği tavada yemek kaşığı yardımıyla 12 eşit parçaya ayırırsanız daha planlı olur.Zira işin sonunda ıspanaklı harcın yetmediğini görüp üzülmezsiniz:))
-Yufkanın kenarlarını içe katlamadan rulo şeklinde sarın.Ardından bir ucundan başlayarak içe doğru döndürüp gül şekli verin ve tepsiye dizin.
-Bütün yufkaları bu şekilde bitirin.
-Güllerin üzerine yumurta sarısını sürün.Eğer sıvı harcınızdan kaldıysa böreklerin üzerine paylaştırabilirsiniz.Kalmadıysa güllerin üzerine az miktar daha süt gezdirebilirsiniz.Böylece börek daha yumuşak olacaktır.
-Son olarak çörek otu ve susamla süsleyip 200derece ısıtılmış fırında börekleri pişirin.
 

LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

2 yorum:

  1. Fotolar sunumlar çok şık...
    Ama en güzeli börek:)))
    Ellerine sağlık mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.Ispanaklı börek yemekten ıspanağa dönüşürüm diye korkuyorum artık:))Mutlu haftalar ve sevgiler...

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .