13 Nisan 2013 Cumartesi

Trabzonlular Ne Yer 5 - TURŞU KAVURMASI ve ALIŞVERİŞ


turşu kavurması

Trabzonlularda turşu kavurmasının yenmediği bir öğün yoktur. Kahvaltı, öğle çayı, misafir geldiğinde salata niyetine, gece yatmadan önce acıkınca (yok daha neler !)... Bizim ısrarla bu kadar çok sevdiğimiz bir şeyin lezzetsiz olabileceğini iddia edemezsiniz. Baştan tedbirimi almışım ben, okuyacaksın artık tarifi, mecbuuurrrr !

Bir sofrada turşu kavurması varsa mutlaka yanında haşlanmış (mümkünse odun sobasının fırınında pişirilmiş) patates ve mısır ekmeği de vardır. Ha eğer yoksa bu ev sahibinin üşengeçliğinden veya sizi bir an önce başından savma isteğindendir (vuruyorum yerden yere). Hatta bizim öyle bir menümüz var ki başka hiç bir yerde bu kadar absürt şeylerin yan yana gelmesiyle böyle lezzetli bir sofra kurulamaz ; hamsi buğulama, haşlanmış patates, turşu kavurması, mısır ekmeği...Yazın hamsiyi nerden buluyorlar diye aklınızdan geçiriyorsanız onu da kışın bidonlara tuzlayarak saklıyoruz (Bir nevii Uzak Doğu ülkelerindeki gibi).Sanırım bu sebeple burada mide kanseri vak'aları bu derece yüksek !

'Trabzonlular Ne Yer ?' yazı dizisini yazmaya karar verdiğim günlerde okulda kermes düzenlemiştik. Velilerin  gönderdiği yemekleri masaya dizerken ne kadar çok turşu kavurması olduğunu farkedip bu yazı dizisinde mutlaka turşu kavurmasının olması gerektiğine kanaat getirmiştim (en alt fotoğraf kermesteki turşu kavurmalarından bir görüntü). O gün bugündür turu kavurması hazır edilip , fotoğraflanıp, bekletilmekteydi. Zira Susamlı Kurabiye, Yulaf Ezmeli Kurabiye, Haşhaşlı Çörek, Mozaik Pasta derken caanım turşu kavurmasına bir türlü sıra gelemedi. Facebook'ta paylaştığım Bol Portakallı Çikolatalı Kek konusunda ne kadar baskı alırsam alayım yılmadım, 'önce turşu kavurması' deyip sırayı ona verdim. Yoksa küsecekti be !

turşu kavurması

Son günlerde bazı bloglarda gördüğüm bir alışveriş sitesi var ki muhakkak sizin de ilginizi çekmiştir. Çekmiştir de girip incelemiş misinizdir onu bilemem. Böyle yazılar genelde benim ilgimi hiç çekmez ve açıp okusam da verilen linki tıklamam. Ama kuponsihirbazı'nın adı bana çok enteresan geldi. Bildiğim hiç bir alışveriş sitesinin ismiyle benzerlik göstermiyordu. Rastladığım yazılar da yeterince açık bilgiler vermeyince girip sitenin ne olduğunu kendim görmek istedim. Ayrıca, bir çok kişinin lafını ettiği bir konuda iki kelam etmesem mümkün değil duramazdım !

Kuponsihirbazı değişik bir site. Size, internette alışveriş imkanın sunan markalarla ilgili indirip kuponu sağlamaktan ibaret. Başka alışverişle hiç bir bağlantısı yok. Ama indirip kuponlarına baktığınızda çok avantajlı teklifler var. Misal, benim şuan Modagram'da 50 TL alışverişe 20 TL indirip çeki veren bir kuponum var.  Özellikle benim gibi Mudo'nun kombinasyonlarını çok beğenen ve mutfak aksesuarlarına bayılan biriyseniz Mudo ile ilgili bir çok indirip kuponu var. Benim de onlarda gözüm var !!! Tabii önce kuponumla bu babetleri almam lazım (Sonra da bunların üzerine bir pelerin dikmem lazım. Evet, elimi evdeki dikiş makinesine sürebildim nihayet !)


Önce gelin benim turşu kavurması hikayemi okuyun. Sonra benim 'Trabzonlular' diye tutturduğum bu tarifi, eğer kendi memleketlerinizde de yapıyorsanız bana bir yorum bırakıp beni düzeltin. Sonra alıp başınızı kuponsihirbazı'na gidebilirsiniz, benim için sakıncası yok...

Gevezeliklerle başlayan bir cumartesi sabahı yazısının daha sonuna geldik. Comolocco benden sıcakcık demlenmiş çay bekler, kızarmış tereyağlı ekmek bekler, tahin-pekmez bekler, minzi kavurması, zeytin, domates bekler (Bunları bekleyenin inceden inceye ben olduğumu anladığınız değil mi ?). Sonra da bu bol güneşli Trabzon havasından gezmek bekler. Bekleyenleriniz bol olsun gençler ...


turşu kavurması

Malzemeler (2 Kişilik) :

2 çorba kasesi turşu (tercihen fasulye turşusu)
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça (ben acı biber salçası kullanıyorum)
3 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı : 

-Turşuyu eğer tuzlu ise 1 gece önceden suya koyup tuzu çıkana dek bekletin.
-Kullanacağınız turşu her neyse önce suyunu sıkarak süzüp ardından yarım parmak uzunluğunda dilimlere ayırın (fasulye, lahana, havuç, domates ne varsa hepsini).
-Soğanı piyazlık doğrayın.
-Orta ayardaki ocakta sıvıyağı kızdırıp soğanı bir kaç dakika kavurun (mümkünse bakır tencerede). Salçayı ilave edip bir kaç dakika daha sürekli karıştırarak kavurun.
-Dilimlediğiniz turşu sebzelerini soğana ilave edip sebzelerin her yerine salça ve yağ bulaşana dek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık ayara getirin. Gerekiyorsa tuz ilavesi yapıp 10 dk kendi buharıyla kavrulmasını bekleyin. Eğer süre sonunda turşudaki sebzeler hala biraz sertse  bir kaç dakika daha yine kapağı kapalı olarak pişene dek bekletin. 
-Kavrulan turşuyu haşlanmış patates ve çayla beraber afiyetle yiyin.

Alt fotoğraf, turşu kavurmasının  iki farklı çeşidine ait. Fasulye turşusu ve beyaz lahana turşusu ile yapılan turşu kavurmaları.


LeylaK


Share This

Gez ve öğren !

35 yorum:

  1. Bu kadar lezzetli görünen yemeğin tadından hiç şüphem yok ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Haftaya Karadeniz'e gidicem. Karadeniz mutfağıyla tanışıcam çok merak ediyorum bir Ege'li olarak :) Her şeyin tadı kendi bölgesinde başka oluyor malum. Her şeyden denemek istiycem kesin ama yaz önü çokta kaptırmamak lazım :)

    YanıtlaSil
  3. İşte bu lezzeti ben üniversitedeyken karadenizli bir arkadaş sayesinde tanımış ve asla unutamamıştım. Ben onların turşuları bizimkilerden daha farklı hazırlanıyor sandığım için kendim yapmaya cesaret edememiştim. Turşu normal bizim turşuysa eğer ki sizin anlatımınızdan öyle anlıyorum artık ben de yapabilirim turşu kavurmasını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yo yoo, aynı turşu :) Siz de yaparsanız aynı tatta olacaktır eminim.

      Sil
  4. Lobiya :) Fasulyenin bizdeki adı, çok da severiz ama turşu kavurması yok bizde, yemişliğim var bir-iki kez ama komşular vasıtasıyla :) Tarifini deniycem Leylacım ama şimdi sen "turşu kavurmasına sıra gelmedi ondan bundan şundan" diye yazınca, aklıma ne geldi, patates yakışır, mısır ekmeği yakışır (ki mısır ekmeğini kara lahanayla mutlaka yapar annem, çok sık yapar hem de) demişsin ya, mozaik yakışır yahu :)) Dur kavurmayı yaptığım gün arkasından bir de mozaik eşlik etsin :)))
    Dost Trabzon'a selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D ooooo Esen, o gün sizin evde şenlik olacak desene :) Öperim seni. Kolay gele...

      Sil
  5. evet Trabzonlular fasulye turşu kavurmasını çok sever...
    her öğün değil ama misafir davetlerinin baş tacıdır :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. bayılırım turşu kavurmasına..ama rize-tarbzon farkı var sanırım..biz patates değil ama illa mısır ekmeği ekleriz yanına :)

    YanıtlaSil
  7. Leylacığım,

    Ah! yok ki benim Karadenizli bir tanıdığım bana turşu kavurması yapıp yedirsin. Galiba bir kez yedim ama senin gibi güzel yapamamışlardı da pek beğenememiştim. O nedenle de kendim hiç denemedim. Bu sene fasulye turşum bitti. Bu kadar methiyeye inşallah seneye bir kez olsun kendim deneyeceğim. Zira çok güzel görünüyor senin yaptığın.
    Ellerine sağlık Leylam,

    İstanbuldan kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama sen daha alasını yaparsın ki :) Afiyet ola :)

      Sil
  8. Ben de Kastamonuluyum ve annemden bildiğim bir yemektir bu. Bizim oralarda da yapılır yani. Ve biz de ailecek çok severiz :)) Burda İstanbul'da öyle çok turşumuz olmadığı için buldukça arada bir yemeye fırsat oluyor. Bulunca da şişenin dibini hemen getiriyoruz tabi :)
    Mısır ekmeği pek olmaz işte bizim oralarda, ama patates haşlamasını da turşuyla yeriz akşam veya öğlen. Karadenizlilerde var yani bu turşu-patates haşlaması ikilisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki Karadeniz kıyı boyunca var bu turşu kavurması meselesi :) Afiyet olsun bize. Öperim Deniz.

      Sil
  9. Karadeniz e gittiğimde denemiştim çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. ömrü hayatımda bir kez yemişliğim var ekşimtrak tadı damağımda, mısır ekmeğinin tadınıda çocukluğumdan anımsarım benim niye hiç karadenizli komşum yok yahu, gidiverseydim çatkapı yapıverseydide yiyiverseydik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D ama şimdi ben kendimi suçlu hissettim.

      Sil
  11. canım senin dükkan biraz daha değişmiş eline sağlık mmmmmm:)))

    YanıtlaSil
  12. Trabzonlu arkadasimda aynen senin sunum gibi yerdim tursu kavurmasini,Vafki kebir ekmegiylede iyi gider tursu kavurmasi
    Tarpzona 20 sene önce gelmistim orda yedigim hamsi tavanin,vafki kebir ekmeginin tadi hala damagimda
    Eline saglik Leylacim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ve unutmamışsın, en önemlisi de bu :) teşekkürler.

      Sil
  13. Ben de daha geçen hafta ilk defa Samsunlu bir arkadaşımda yedim:)
    Evet beğendim ama,olmasa da olurmuş öyle diyim :)
    Bir de senin elinden yemek isterdim ama :)
    Sevgiyle Leylağım :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo,o zaman o yapamamış be Zeliham ya :) Teşekkürler.

      Sil
  14. Ellerine sağlık canım en sevdiğimdir turşu kavurması... bide annem lahana turşusunu etli pişirir offf onuda çook severim iştahlandım kaçıyom :)) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Ağzımı nasıl sulandırdın be yavrum. Bunu bulamam burada. Lahmacun yiyeceğim, mecbuuur... Siparişi verdim bile :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lahmacun pek yerini tutmaz ama lahmacunun da yerini başka bir şey tutmaz nihayetinde :) Güle güle kullan Eda :)

      Sil
  16. Leyla süper anlatmışsın menüyü:) Turşu kavurmasının yanında haşlanmış patates olmazsa olmaz. Ama annem son zamanlarda haşlanmış patateside doğrayıp turşu kavurmasının içine atıyor.Artık sen üşengeçlik de,ya da istersen klasik trabzonlular ne yer menüsünde farklı bir yorum olarak değerlendir:) bende biz böyle yapıyoruz bizim oralarda böyle yapılıyor diyip misafirleri şok edeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melike, o da güzel fikirmiş :) ben haşlanmış patatesin elle soyup üfleye üfleye yeme kısmını sevdiğim için ayrı olanı bana daha uygun sanki ;)

      Sil
  17. Ben aslinda yöresel bir tatli bekliyorum senden. Bu menünün üstüne ne yenir mesela?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lavaş yenir, şerbetli bir tatlı ama o da genelde ramazan aylarında çıkar fırınlardan. Ya da annem bunun yanında incir reçelli kaygana yapar. Bir nevi aralarına bal sürülmüş krep gibi bir şey diyelim :)

      Tatlı tarifi de gelecek.

      Sil
  18. Kaygana ilginc geldi, tarifini beklerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi eski bir yayında var. Şöyle ki :

      http://www.leylaninkahvedukkani.com/2009/10/kaygana-ve-bir-haftasonu-kahvaltisi.html

      Sil
  19. Leylacım ben giresunluyum aslen. Ve bizde de turşu kavurması yapılır.Aynen şöyle:
    http://tarifkupu.blogspot.com/search/label/KARADEN%C4%B0Z

    YanıtlaSil
  20. merhaba...
    ne güzel olmuş bu yazı:)
    ben salça koymayıp pul biber ile tatlandırma ve renklendirmeden yanayım... hatta 1-2 diş sarımsak da ekliyorum...
    bu arada İstanbul'da büyümüş bir Trabzonluyum. menü bizde de aynı olur amma patates haşlamayız biz, bir dahakine ekleyeceğim.
    bir de turşu aynı demişsiniz ya, tamam turşu aynı da Trabzon fasulyesi ile yapılan turşu başka:)
    selamlar herkese

    YanıtlaSil
  21. karadeniz mutfagı farklı lezzetlere sahip :)

    YanıtlaSil
  22. Turşu kavurmasına bayılırım of ya acıktım :p

    YanıtlaSil

Kahve Dükkanından Mutlu Ayrılın .